pierś z kurczaka 2 kapusty pak choi 2 średnie marchewki około 10 cm białej części pora 3 ząbki czosnku około 5-7 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny sos sojowy do smaku 2 łyżki oleju mały pęczek szczypiorku opcjonalnie mała papryczka chilli Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na średniej wielkości kawałki. Marchewkę obrać(...)ilości takiej, aby zakryła wszystkie składniki. Na niewielkim ogniu gotować przez ok. 3 minuty. Na końcu dodać kapustę i dolać ewentualnie wody. Przyprawić sosem sojowym, dodać czosnek i imbir. Gotować do wymaganej miękkości. Na końcu wlać sok z cytryny. Na talerzu, bezpośrednio przed podaniem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Spróbuj również tych dań z kapustą pak choi - kliknij w nazwę dania
Codzienna kuchnia niecodziennaząbki czosnku, 1 kostka masła 82% tłuszczu, 3 duże łyżki startego parmezanu, około 250 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, natka pietruszki, oliwa z truflą, sól i pieprz Appetita Przygotowanie: Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru powstałego z moczenia grzybów) i posiekaj. Posiekaj także(...)całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wlej resztę wina, wymieszaj. Dodaj 3/4 startego parmezanu, 1 dużą łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sok z cytryny do smaku. Wymieszaj całość dokładnie. Przykryj garnek pokrywką i odstaw risotto na 5 minut. Po tym czasie podaj risotto gorące posypane parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacurd): 2 jajka 2 żółtka łyżka masła 150 g cukru sok i skórka otarta z 2 dużych cytryn na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku żółte wiórki kokosowe Ciasto: Masło i wodę zagotować. Wsypać mąkę i miksować na małym ogniu przez kilka minut aż masa będzie żółta i jednolita. Wystudzić. Następnie(...)wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Krem cytrynowy: Jajka, żółtka i cukier wymieszać w rondelku o grubym dnie i ustawić na małym ogniu, dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Gotować powoli cały czas mieszając aż zgęstnieje jak budyń. Wystudzić. Do szprycy z końcówką do nadziewania nałożyć krem budyniowy i nadziać ptysie do połowy. Następnie do pełna nadziać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszpinakiem, masą jajeczną i pomidorkami. Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 200 g ryżu 4 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 g szpinaku sok z ½ cytryny 100 g startego sera cheddar 40 startego parmezanu 4 jajka 4 łyżki śmietany sol, pieprz do smaku kilka pomidorków cherry do posypania na wierzch- garść startej mozzarelli albo cheddar masło(...)minut, dodać posiekany czosnek, smażyć minutę. Następnie partiami dodawać posiekany szpinak, aż całość straci objętość. Jeżeli na patelni będzie za dużo wody to zdjąć za pomocą ręcznika papierowego. Na koniec do szpinaku dodać resztę masła, sok z cytryny , lekko posolić. Szpinak przełożyć do ryżu i wymieszać. W misce rozrobić jajka ze śmietaną, dodać sery, sól i pieprz i wymieszać. Mieszankę
Cooking for Emilymasła (schłodzonego) 50 g startego parmezanu 1 jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku mrożonego (liście lub siekany) – można też użyć świeżego ok. 400 g filetu z łososia (ze skórą lub bez) 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego 1 ząbek czosnku sól pieprz Sos: 500 ml mleka 50 g masła(...)wody. Zaczynamy zagniatać ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy starty parmezan i kontynuujemy wyrabianie. Jeśli ciasto nie będzie chciało się uformować można dodać jeszcze troszkę zimnej wody. Z ciasta powinniśmy otrzymać gładką kulkę, którą następnie przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy dość cienko (ok. 3-4 mm) na kształt koła o większej średnicy niż nasza forma
MyCookBook.plpiec przez około 20 min. Odstawić do wystudzenia, zlewając sok. Maliny przełożyć do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż całkiem się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Wlać do musu malinowego. Żółtka utrzeć z cukrem w misce, którą umieść na garnku ze spokojnie gotującą się wodą. Żółtka
https:KKuchniaMniambyć rzadki) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki wody sól i pieprz (najlepiej biały), ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy ewentualnie koperek do dekoracji ewentualnie kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Rosół (lub bulion wołowy lub wywar warzywny) połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dokładnie wymieszać(...)nstępnie podgrzać, uważając aby śmietana się nie zważyła. Dodać chrzan, cukier, sól i pieprz i dalej podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Mąkę rozrabić z wodą i bardzo powoli dodać do sosu dla uzyskania pożądanej gęstości. Podgrzewać do czasu, aż sos zgęstnieje i będzie gorący. Podawać na ciepło. ******************************** ******************************** Składniki - wariant drugi 200 g gęstej śmietany minimum
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiski. Dodać mąkę, jajka, posiekane zioła, curry, kurkumę oraz szczyptę chilli. Całość dokładnie wymieszać i dodać tyle wody, by powstało gęste ciasto (ja np. nie musiałam dodawać w ogóle). Posolić do smaku. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść placki, smażyć z obu stron na rumiano
Zielona Kuchniasię za niego zabierzecie – czas przygotowania zajmuje mniej więcej tyle, ile wymieszanie jogurtu z sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem ;p Wykonanie ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM Pokrój płaty śledziowe na kawałki o szerokości około 1,5 cm Jeśli masz płaty solone w wodzie, to wyjmij je z wody, przepłucz, przełóż do miski i zalej dużą ilością zimnej wody. Odstaw(...)wyjmij je z wody, przepłucz, przełóż do miski i zalej dużą ilością zimnej wody. Odstaw na 2-3 h. Jeśli masz płaty w oleju – przełóż je na ręczniki papierowe i wyciśnij z nich olej ;p Opłucz koperek i posiekaj go dość drobno. Sparz cytrynę, zetrzyj z niej odrobinę skórki i wyciśnij sok. Wymieszaj jogurt z koperkiem i 2 łyżkami
Eat me! Fit me!śmietanki 30% 200 ml mleka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny sok z połowy cytryny Sos waniliowy: 150 ml śmietanki 30% 1 i 1/2 łyżki cukru pudru ziarna z połowy laski wanilii żółtko Wykonanie: Namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach wody i odstawić do napęcznienia. W garnku zagotować śmietankę, mleko i cukier. Odstawić z ognia, dodać żelatynę i mieszać
zadanie-gotowaniewoda 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA JABŁKOWA: jabłka 8 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, przyprawa do szarlotki Delecta 1/2 opakowania, duży budyń czekoladowy Delecta 1 opakowanie DODATKI: lukier: cukier puder 3 łyżki + 1 łyżeczka sok z cytryny, posypka maczek smak truskawkowy z sokiem owocowym Decorada Delecta1 opakowanie, posypka maczek smak mango z sokiem owocowym
W Mojej Kuchni Lubiężółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde
Kuchnia Ellieduży pomidor 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki masła, np. klarowanego sok z cytryny sól, pieprz 1 łyżka cukru Kalafiora umyć, usunąć głąb, odciąć liście, a różyczki pokroić na mniejsze części. Do garnka wlać wodę. Posolić oraz posłodzić. Gdy woda zacznie wrzeć to wrzucić liście od kalafiora. Chwilkę gotować. Wyjąć, a do tej samej(...)wody włożyć różyczki kalafiora. Gotować kilka minut. Kalafior musi być lekko twardy. Odcedzić. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę. Na półmisku ułożyć liście kalafiora, na sam środek położyć różyczki, a po bokach posiekane jajka. Kalafiora skropić sokiem z cytryny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec kalafiora polać roztopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną. Wierzch sałatki ozdobić
Ugotowaćczerwone cebule pół szklanki żurawiny pół szklanki rodzynek 300 ml pomidorowej passaty pół łyżeczki tabasco 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny. Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki. Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą(...)wodą i zostawiłem na około 20 minut, odcedziłem na sicie. Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie wyłożyłem
R'n'G Kitchensosu sojowego 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka nasion sezamu 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę na makaron. Do wrzątku wrzuć pokrojony na różyczki brokuł. Blanszuj 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową, odstaw. Zagotuj ponownie wodę, włóż do niej(...)makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przepłucz zimną wodą Krok 2 Pokrój cebulę w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski. Mięso porwij na małe kawałki, albo posiekaj w paski. Krok 3 Mocno rozgrzej olej w szerokim rondlu, wrzuć niego mięso i przysmaż aż się ładnie przypiecze. Zdejm z rondla a dodaj do niego cebulę, smaż przez
Niedzielny kucharz