woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:557/1096)

Barszcz czerwony 121

pietruszka, cebula) 2 łyżki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki soku z cytryny sól pieprz czarny Przygotowanie: Grzyby opłukujemy na drobnym sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości na wolnym ogniu przez około 20 minut, w wodzie w której się(...)dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielski i starte buraki. Doprawiamy solą i zagotowujemy.Całoś ć gotowa ć na małym ogniu przez 5 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Gotowy wywar warzywny przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Przeced ź my wywar następnego dnia, b ę dzie bardziej intensywny smak. Grzyby zostawiamy i wykorzystujemy do farszu na uszka

Smaczne Potrawy
Wiśnie w czekoladzie na kruchym cieście 146

mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa wiśniowa: ok. 300-350 g wiśni mrożonych sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 150 g kremu VegeLove Choco Cherry Allnutrition(...)stopni i pieczemy około 15-20 min. Studzimy. Masa wiśniowa: Wiśnie umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie rozmrożą się. Zagotowujemy. W 3 łyżkach zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się wiśni. Mieszamy, cały czas gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i zrobi się podobna do kisielu

Kuchnia MagdaLeny
Co warto wiedzieć o jarmużu? 205

właściwości odżywcze, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Gotowanie na parze jarmużu przed spożyciem podnosi te właściwości, dlatego można polać jarmuż gorącą wodą i włożyć do kuchenki mikrofalowej, aby szybko go ugotować na parze. Dodanie wyciśniętej cytryny oraz odrobiny soli i pieprzu, pozwoli uzyskać idealną, zdrową dla serca przystawkę. Obecnie ciągle trwają badania nad wpływem jarmużu na obniżenie zachorowalności

sierotka maRysia w kuchni
Wieniec makowy 136

jajko Lukier: 1)       ok. 100 g cukru pudru 2)       4 łyżki soku z cytryny Do dekoracji: 1)       Skórka pomarańczowa kandyzowana Sposób przygotowania: 1.     Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. 2.    Przygotowujemy zaczyn: Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, cukier oraz(...)pieczemy około 40 minut. 7.    Przygotowujemy lukier: Cukier puder przesiewamy przez sitko do miseczki i dodajemy do niego sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty można dodać jeszcze łyżkę wody. 8.     Gotowe i ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Sorbet z melona miodowego z rozmarynem i arbuzem 198

Kupiłam bowiem w markecie soczystą połówkę melona miodowego. Nawiasem mówiąc pałam miłością do tych owoców od dziecka. Słodki, obfitujący w dużą ilość wody z charakterystycznym posmakiem ogórka. Ma mało kalorii,a po połączeniu  z sokiem z cytryny zniknie jego mdławy dla niektórych posmak. Nawet mój mąż, który arbuzy zje i lubi, tak z racji ów mdławego smaku niechętnie

vaniliowoczekoladowa
Omlet z łososiem i szparagami 139

wędzonego MOWI 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka cytryny sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy kiełki słonecznika do dekoracji WYKONANIE Do garnuszka wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, oderwać lub odciąć twarde końcówki, zagotować wodę z łyżeczką cukru w wysokim garnku, po czym włożyć szparagi

Passions hobbies life
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 181

sojowy oraz sok z cytryny. Sos jest pyszny - kremowy i gęsty - taki lubimy najbardziej. Jeżeli lubicie rzadsze sosy to po prostu nie zagęszczajcie go mąką 😉  Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ryżowej(...)pieczarki stracą jędrność i puszczą wodę. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz ziołami prowansalskimi i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 min.  Mąkę rozrabiamy w śmietanie z dodatkiem niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię. Mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 181

Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ryżowej sól, pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i również(...)Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 min.  Mąkę rozrabiamy w śmietanie z dodatkiem niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię. Mieszamy cały czas, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
Brokułowa sałatka z boczkiem, daktylami i pestami słonecznika 204

nasion słonecznika Na dressing: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku   Brokuły myjemy i gotujemy w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i chłodzimy w zimnej wodzie – dzięki temu zachowa jędrność i zielony kolor

Smaczna Strona
Fasolka szparagowa z sosem i gotowanymi jajkami 162

łyżki masła 1,5 płaskiej łyżki mąki 1 szklanka wywaru od gotowania się fasolki gałka muszkatołowa odrobina soku z cytryny sól, pieprz Fasolę umyć i odkroić od niej końcówki. Jajka ugotować na twardo. Fasolkę wrzucić do wrzącej wody (posolonej i posłodzonej), ugotować i odsączyć. Uwaga: należy odlać 1 szklankę wywaru z gotowania się fasolki. Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać(...)kolor to wlać wywar z gotowania się fasoli. Całość jeszcze chwilę gotować i cały czas mieszać. Na sam koniec sos doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie sokiem z cytryny. Jajka obrać i drobno posiekać.  Szczypiorek drobno posiekać. Fasolkę przełożyć na talerz. Polać ciepłym sosem, posypać pokrojonym jajkami i szczypiorkiem. Danie od razu podawać

Ugotować
Różowy chłodnik 147

twardo 1. Liście botwinki i buraczki dokładnie myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce masła przez kilka minut. 2. Dodajemy wodę, tyle by przykryła buraczki, i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę soku z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.  Jeżeli używamy buraków ugotowanych ścieramy je na tartce na dużych oczkach.  3. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę

Na moim talerzu
Owsiano-twarogowe kluchy z truskawkami 166

średnicy ok. 3-4 cm, grubszy, niż w przypadku klasycznych kopytek. Odkrawamy nożem krążki, które następnie gotujemy we wrzącej wodzie. Kluski są gotowe od razu po wypłynięciu na wierzch. Truskawki kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy ksylitol z sokiem z cytryny. Następnie wrzucamy truskawki i smażymy ok. 5 minut. Gotowym sosem polewamy kluchy. Całość ma ok. 560 kcal, b/t/w

Kucharzyca
Zielony hummus, pasta z bobu 142

przygotowania: 10 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego z łupin bobu 2 łyżki  tahini, domowej pasty sezamowej sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV + jedna łyżka 1/5 szklani wody 2 łyżeczki arabskiej przyprawy zatar 1 łyżka sezamu sól do smaku Wykonanie: W pojemniku blednera umieszczamy wszystkie składniki pasty, oprócz sezamu. Bardzo dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Pyszne rogaliki z podsmażonymi wiśniami 151

piec każdą blaszkę 20-25 minut. Jak już rogaliki będą zimne polać je lukrem. Lukier – cukier puder zalać odrobiną gorącej wody. Tylko tyle żeby uzyskać konsystencję gęstego lukru. Można zrobić lukier z sokiem z cytryny. Wykonanie w thermomix – do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, wlać letnie mleko, dodać mąkę i cukier, temperatura 37C, czas 2 minuty, obroty

Kuchnia Pokoleń
Nalewka i syrop z zielonych orzechów włoskich – cz.1 164

dodatkowe właściwości przeciwzapalne dzięki zawartości goździków i gałki muszkatołowej. Nalewka no.1 Składniki: 13 zielonych orzechów włoskich Skórka z połówki cytryny (dokładnie oczyszczone z białych fragmentów) ½ łyżeczki goździków ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 1 litr spirytusu lub 700 ml czystej wódki Szklanka wody Ok. 300 g cukru trzcinowego. Jeśli wolicie baaardzo słodkie nalewki, może być więcej. Nalewka orzechowa z goździkami i gałką

Kate's Kitchen
Lemon curd – krem cytrynowy 163

wrzątkiem i osuszamy. Na tarce ścieramy skórkę z cytryny (tylko żółtą część). Do miski dokładamy startą skórkę oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny i pokrojone na kawałki masło. Miskę stawiamy na garnku w którym gotuje się woda, jednak miska nie może dotykać wody. Krem podgrzewamy cały czas mieszając, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu *** *** Gorący krem przelewamy przez sitko do miseczki

Blog z Apetytem
Schab pieczony z jabłkami i żurawiną 170

minut polewając co jakiś czas wytwarzającym się. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy do rondelka razem z żurawiną, cukrem, cynamonem i goździkami, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 5 minut. Po upływie 50 minut mięso obkładamy jabłkami i żurawiną (zostawiamy 2 łyżki jabłek do podania). Mięso pieczemy kolejnych

Smak mojej kuchni
Śledź smażony, marchewka i frytki z brukwi 196

przez 3 minuty na złoty kolor. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i pokruszoną fetą. Obierz i pokrój brukiew w słupki. Włóż do garnka, wlej wodę, lekko posól i gotuj przez 6 minut. Odcedź i ostudź. Rozgrzej olej i smaż frytki z brukwi na złoty kolor. Odcedź nadmiar tłuszczu

codojedzenia
Lekka pyszna sałatka 193

czerwonej cebuli, - 2 łyżki kukurydzy, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 1 łyżka siemienia lnianego. Sos: - 2 łyżki octu jabłkowego, - sok z 1/2 cytryny, - 1 łyżeczka musztardy, - szczypta soli, - szczypta pieprzu ziołowego, - 1 łyżeczka oregano/bazylii, - 3 łyżki wody mineralnej, - 2 łyżki oleju lnianego. Przygotowanie: - sałatę lodową kruszymy, dodajemy liście szpinaku i rukoli; - pieczarki delikatnie podsmażamy na 1/2 łyżki oliwy i doprawiamy

MintTaste
Spring rolls z serem i świeżymi warzywami z sosem z masła orzechowego 234

ogórka) sos: - 1 łyżka masła orzechowego gładkiego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka oleju sezamowego - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Wszystkie składniki wymieszać. W razie, gdyby sos był za gęsty dodać zimnej wody. Papier namoczyć w wodzie. Sałatę porwać na listki. Warzywa obrać i pokroić w słupki. Na miękki papier ryżowy wyłożyć liść sałaty (bez głąba

CookYourself
Szaszłyki z krewetkami i serem halloumi 203

szaszłyki są pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki wrzucić wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Przygotowanie krewetek – krewetki jeśli są mrożone zalać wrzącą wodą. Zostawić na kilka sekund odcedzić. Włożyć krewetki do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Zalać krewetki marynatą i zostawić na 30 minut do godziny. Ser pokroić w małe kostki. Na patyczki nabić krewetki na przemian z kawałkami

Kuchnia Pokoleń
Chłodnik litewski z botwiny 193

garnku gotujemy bulion. Do gotowego dodajemy botwinę i gotujemy około 10-15 minut. Skraplamy w trakcie gotowania kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia, jeśli nie mamy czasu to do dużego garna nalewamy zimną wodę, wstawiamy ten mniejszy i tak studzimy.  2. Rzodkiewkę myjemy, kroimy, ogórki obieramy ze skórki, kroimy. Natkę pietruszki i koperek siekamy. Do ostudzonej botwiny

kruche babeczki
Hummus w trzech smakach 212

gotowania cieciorki Składniki: – 1 puszka cieciorki lub 400g suchej ciecierzycy – 2 łyżki sezamowej pasty tahini – sok z połowy cytryny – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów – zimna woda – 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej – szczypta świeżo mielonego pieprzu Dopraw

Podwójnaporcja
kokosowy pudding z tapioki 170

łyżka cukru 12 gram żelatyny ( lub trzy listki żelatyny) Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę) dodać sok z cytryny i cukier - zagotować ( powinna się zagotować, odstawić z ognia)  Namoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać  mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- NIE GOTOWAĆ ! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną :) 233

migdałów  (Polski Koszyk) Sos: 1 łyżka octu balsamicznego jasnego  1 łyżka oliwy z oliwek  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżeczka musztardy  szczypta soli i pieprzu  Przygotowanie: Kaszę ugotuj w 100 ml wody.  Do miski przełóż miks sałat, ostudzoną kaszę, pokrojoną paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Dodaj także pokrojonego na mniejsze kawałki tuńczyka. Wymieszaj

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka owsiane z jabłkiem i orzechami 219

ilość wg upodobań) Przygotowanie : Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do większej miski.  Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą, odrobinę ciepłej wody,  siemię lniane i słonecznik. Dodajemy również miód  (dowolna ilość), rodzynki i jajko.  Mieszamy całość przy pomocy drewnianej szpatułki, następnie

Kuchnia Ellie
Rozgrzewający napój z imbirem,cytrusami, trawą cytrynową. 164

zatopić w rozmyślaniach o ciepłych letnich dniach. Jednym z nich jest napój zimowy rozgrzewający z naszymi ulubionymi przyprawami. Składniki 1 pomarańcza 1 cytryna Kawałek świeżego imbiru Trawa cytrynowa syrop z mango lub miód do smaku gorąca woda

Kulinarne pyszności Molki
Sałatka z wędzonym łososiem! menu sylwestrowe 179

sałatki, przygotowany w butelce.          dressing do sałatki: - 7 łyżek oliwy z olwiek - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki musztardy o smaku curry - 1 łyżeczka miodu - sól - pieprz - 2 łyżki wody - zioła włoskie bądź świeża posiekana bazylia   w/w składniki miksujemy blenderem na gładki sos do sałatki.       Mam nadzieję, ze udało

SMYKWKUCHNI
PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 281

czekolady 3 łyżki śmietanki 30% UHT 1 łyżka miękkiego masła Dekoracja z masy dragant 1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 40 ml wody) 0,5 kubka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Piekarnik ustawiamy na termoobieg temperaturę na 160"C Masło, czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę

Luźna Kuchnia
Sernik z ricotty bez glutenu i jajek 192

łyżek płatków z kaszy jaglanej • 2 łyżki oleju kokosowego płynnego • 2 łyżki cukru • 2 banany • otarta skórka z 1 cytryny • garść drobnych cukierków czekoladowych Wykonanie: Ciasto • Kaszę jaglaną ugotować zalewając 2,5 szklankami wody. Gotować ok. 15 minut. Jeśli kasza pochłania całą wodę, trzeba jej dolać. Kasza nie powinna być rozgotowana. • Do  lekko przestudzonej kaszy dodać olej

To co kocham
Spaghetti z zielonym pesto, fetą i pomidorkami koktajlowymi, Wrocław 270

pietruszki/bazylii lub mix zielonych liści ok. 100-150 g twardego żółtego sera 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj do makaronu. Dokładnie wymieszaj. Pokrój fetę w kostkę. Przed

Qlinarnie i Qlinarnie
Curry masala z kurczaka 229

mięso. Doprawić solą, papryką ostrą, papryką słodką, przyprawą kurczak curry masala i dokładnie wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Lekko podlać wodą i gotować około 15-20 minut. Na koniec dodać jogurt i sok z cytryny wymieszać. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Sos orzechowy 177

otrzymujemy coś niesamowicie pysznego! Sos orzechowy Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 200g masła orzechowego bez soli 100ml mleczka kokosowego woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 cebula 1 łyzka cukru trzcinowego lub muscovado 1/2 cytryny (sok) 2-3 łyżki sosu sojowego lub tamarii 2-3 ząbki czosnku niewielka kosteczka świeżego imbiru 2 łyżeczki harrisy lub papryczki chilli sól

Blendman
SERNICZEK CYTRUSEK 213

galaretki (o smaku truskawki, agrestu i pomarańczy) 2 galaretki cytrynowe paczka okrągłych biszkoptów  wyciśnięty sok z 1 cytryny Przygotowanie:  Dzień przed zrobieniem sernika najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski. Do każdej z nich nalać po 200 ml wrzącej wody, a następnie wsypać po jednej galaretce i rozpuścić je. Gdy trzy z nich truskawkowa, agrestowa i pomarańczowa ostygną, wstawić(...)Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić w 600 ml wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Następnie biały ser skręcić ja robię to tylko raz, można więcej zależy to jaką mamy maszynkę i od jakości sera. Margarynę rozpuścić. Do misy wsypać cukier i wlać ostudzoną margarynę. Utrzeć za pomocą miksera. Dodać sok z cytryny i wlać wystudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać. Na koniec dodać

Ciastka - domowe słodkości
Hummus z bobu 148

opcjonalnie) listki świeżego oregano * PRZYGOTOWANIE Bób ugotuj do miękkości, ostudź i obierz ze skórek. Następnie wrzuć do kielicha blendera, wlej sok z cytryny oraz tahinę, dodaj ząbki czosnku i zacznij miksować. W razie potrzeby dolej trochę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę przypraw solą oraz za'atarem. Gotowy hummus rozsmaruj na talerzu, formując za pomocą łyżki miejsce na oliwę. Pastę polej

Food Square
Galart. Zimne nóżki 164

Niektórzy je lubią inni nie, po prostu kwestia gustu. Ważny jest sposób przyrządzenia jak również podania. Idealnie komponują się z cytryną lub octem. Smacznego!  Galart. Zimne nóżki Składniki: 2-3 nóżki wieprzowe 2 golonki woda  4 listki laurowe sporo pieprzu, sól marchew cebula pietrucha groszek zielony jajka  Sposób wykonania:  Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam

Smaki Natalii
MAKARON RYŻOWY Z BOBEM 157

łyżki sosu sojowego  1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny  pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu  Bób wrzuć do osolonej gotującej wody i gotuj około 5 minut  Papryczki posiekaj, kalarepę obierz i pokrój w kostkę. Połącz składniki  potrzebne do przygotowania sosu. Makaron rozłóż na talerzu dodaj

Kukuleczki
Sałatka z Kaszą Orkiszową 232

łyżeczek oleju                     rzepakowego, 3 łyżeczki przegotowanej wody, szczypta soli, curry, ziół prowansalskich,                     kwasku cytrynowego (można dodać sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub ocet jabłkowy).            Próbuję jeśli smak jest ok, polewam sosem Moją sałatkę

Zdrowo i kolorowo
Sernik cytrynowy z roladą truskawkową 199

proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu  szczypta soli 300 g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki wody masa serowa 600 g twarogu zmielonego 400 ml śmietany 30% sok z 2 cytryn 100 g cukru skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki żelatyny rozpuszczone z 3 łyżkami wrzątku świeże truskawki

Niezły Młynek
Poppy seed sweety for Easter 168

suchego maku, wlewamy gorące mleko, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w małą kosteczkę skórkę pomarańczy i cytryny. Dodajemy cukier, oraz wyciskamy sok z pomarańczy. Smażymy ok 30-40 min, dolewając wody i mieszając. Gotową skarmelizowaną skórkę oraz rodzynki wrzucamy do masy i mieszamy. Formę do pieczenia, smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy

Lajtkraft food intolerance
Tęczowa sałatka z musztardowym dressingiem. 163

papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni/słonecznika Sos musztardowy: 4 łyżki musztardy Dijon 4 łyżki octu jabłkowego sok z 1 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry 3/4 szklanki wody 1. Kapustę i paprykę pokrój w drobne paski. Marchewki obierz, następnie (najlepiej obieraczką) także pokrój w cienkie paski. Ogórka pokrój w plasterki, pomidory

Powiedz dietom nie
Konfitura żurawinowo-gruszkowa 131

dodatkiem do różnego rodzaju mięs, pasztetów, serów. Składniki: 1 kilogram żurawiny 0,5 kilograma gruszek 0,5 kilograma cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do żurawiny, wsypujemy

Bajeczna Kuchnia
Muffinki "kopce kreta" 164

górę, do wysokości papilotek i wydrążamy środek tak, aby nie uszkodzić boków. Pozostałe ciasto kruszymy. Banany kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na dnie muffinków po jednym plasterku. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i cienką stróżką wlewamy lekko ciepłą żelatynę. Ubitą

Gotowanie moimi oczami
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 76045

Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierś z kurczaka gotowana na parze, marchewki glazurowane i surówka z białej kapusty. 189

ugotować na półmiękko.  Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półplasterki. Doprawić oliwą, cukrem, solą i sokiem z cytryny, można dodać natkę pietruszki. W garnku nastawić sito do gotowania na parze, kiedy woda się zagotuje ułożyć porcje mięsa i parować ok 10- 12 min pod przykryciem.  Na patelnię wlać miód i nalewkę, kiedy zacznie wrzeć włożyć

Gotowanie jest łatwe
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 170

mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny  Przygotowanie :  Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty

zdrowa vege kuchnia
Tarta cytrynowa z bezą 208

tarty SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: 175g mąki pszennej 100g masła lub margaryny 25g cukru 1 żółtko ok jedna łyżka wody NA KREM CYTRYNOWY I BEZĘ 150g cukru 3 jajka 100ml śmietanki 30% 2 cytryny Na bezę:  białko które zostało z ciasta kruchego +2lub 3 białka (ja zawsze wykorzystuję pozostałe białka z innego ciasta ,tak jak pisałam wyżej

Swojskie jedzonko
Lemon curd-krem cytrynowy do deserów 157

SKŁADNIKI:(na dwa małe słoiczki) 55 g masła 110 g cukru 3/4 szkl.soku wyciśniętego z cytryn(3-4 ) łyżeczka startej skórki z cytryny 2 jajka +jedno żółtko PRZYGOTOWANIE: Najpierw stawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą,bo ten krem robimy na parze. zaczynamy od masła,jak się rozpuści to dajemy cukier(cały czas mieszając,)dodajemy sok ze skórką

Swojskie jedzonko
Spaghetti w pesto z rukoli, polędwicą z łososia i gorgonzolą 197

prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych , parmezan i miksujemy. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i mieszamy z pesto. Polędwiczki układamy na 5 sek. na rozgrzaną patelnię, następnie dodajemy do makaronu. Spaghetti podajemy

Moniki Smakołyki
Pierogi z truskawkami 139

zaspokoi twój apetyt na słodkie i na dodatek przez dłuższy okres czasu nie będziesz odczuwa ć głodu.Posiadają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut. Składniki na ciasto 400gr. mąki pszennej ok. 100-150ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 łyżka roztopionego, chłodnego, masła Nadzienie truskawki śmietana cukier Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy

Smaczne Potrawy