biały lub czarny, imbir mielony, kolendra – do smaku 4 łyżki miąższu kokosowego rozpuszczone w 400 ml ciepłej wody lub 400 ml gotowego mleczka kokosowego 100 g oleju kokosowego lub masła klarowanego (ilość dopasować pod makro) 30 ml soku z cytryny Cebulę i papryczkę chilli drobno posiekać. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Wszystko delikatnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Dodać
Ola la LCHFoczkach i odstawić na 15 minut.Żurawinę zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 15 minut. Odcedzić.Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do marchewki. Wymieszać.Do marchewki i jabłka dodać odcedzoną, suszoną żurawinę. Wymieszać.Do surówki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Olej można zastąpić oliwą.Z dodatku
Gospodyni Miejskabyło jasne jak słońce,klarownie opisane, zero tajemnic, wszystko się miło czytało... Zapragnęłam natychmiast znalezć się TAK DALEKO! Nad Oceanem! Mirunapoławiana jest głównie w wodach okalających Chile, Argentynę oraz wodach Nowej Zelandii, czyli w najczystszych oceanach. Na przestrzeni ostatnich lat nieustannie rośnie znaczenie handlowe tego gatunku w spożyciu ryb białych. Uzasadnione jest to między innymi niezwykłymi walorami smakowymi tej ryby(...)marchewka leczy skołatane nerwy podobno! Polecany osobom na diecie. -przyprawy od Skworcu Pfeffer Gold + kuchmistrz Skworcu+ oliwa z oliwek+sok z cytryny- wymieszać razem, to będzie marynata -pomidor Przygotowanie jest banalnie proste. Umyj mirunę pod bierzącą wodą i osusz . Przygotuj marynatę Następnie włóż mirunę do brytfanny i ładnie obtocz w marynacie. Seler i marchewkę dodaj do filetów. Dokładnie
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku pęczek natki pietruszki 1 szalotka 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 100 ml śmietany 30% 1/3 szklanki wody Przygotowanie: Makaron z buraka wyłożyć na gorącą patelnię z roztopionym masłem (2 łyżki), dodać cukier i ocet jabłkowy, przykryć(...)chwilę dusić. Następnie dodać wodę oraz kminek, dusić pod przykryciem około 10 minut. Pod koniec przyprawić łyżeczką soli i pieprzu, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać bez przykrycia, aby odparować, ewentualny płyn. Szalotkę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na maśle (3 łyżki). Pieczarki umyć, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i dodać do podsmażonej cebuli, smażyć około
Kuchcik gotujeprzyprawy : sól, pieprz, chilli, czosnek, łyżeczka curry - 1/4 szklanki mleka - łyżka oleju - łyżka gęstej śmietany/kremowego serka - sok z cytryny do skropienia - natka pietruszki do podsypania - 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Pokrojony w półplasterki por, paprykę w paseczki i posiekany czosnek podsmażyć na oleju. Po chwili dodać ugotowany ryż
Kuchnia EllieNadal uczę się kaszy jaglanej, na razie jak widzicie w wersji słodkiej. Tym razem gotowana była nie na wodzie, ale na mleku. Na wodzie gotuje się łatwiej, ale gotowana na mleku jest bardziej smaczna jeśli zużywamy ją do słodkiego śniadania. Taką michę kaszy zjadł również mój syn, dlaczego o tym piszę? Na samo słowo kasza mój syn już ma dosyć(...)szklanki mleka + 1 szklanka do gotowania 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka syropu z cytryny marakuja z orzechami w miodzie ETERNO lub dowolna konfitura owocowa Wykonanie: Na początku kaszę musimy opłukać na sitku. Najpierw płukałam w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem ponownie w zimnej.1/3 szklanki suchej kaszy zalałam 1 szklanką mleka i gotowałam na wolnym ogniu
Blondynka Gotujeząbek czosnku / starty na tarce 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska, pieprz PRZYPRAWY : sól morska, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku WYKONANIE KASZĘ GRYCZANĄ wsypujemy rondelka, dodajemy 1/2 łyżki masła i podsmażamy często mieszając, przez około 2 minuty. Zalewamy gorącą wodą lub bulionem i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimalnego(...)mieszania przez około 10-12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień, zostawiamy kaszę pod przykryciem na 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę, zostawiamy kaszę do całkowitego przestygnięcia. Lekko solimy, spulchniamy widelcem. PESTO Z NATKI PIETRUSZKI : Listki natki pietruszki bardzo drobno siekamy i mieszamy ze startym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. ŁOSOSIA kroimy w kostkę 2x2 cm, cebulę
cool and mintyrozpuszczonego Masa serowo- herbaciana: 360 g sera białego półtłustego w kostce 1 płaska łyżka herbaty Matcha Skworcu 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 90 g cukru 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej ok. 20 sztuk truskawek Wykonanie: Ciastka zmiksowałam w blenderze, dodałam roztopione masło i zmiksowałam na konsystencję(...)wstawiłam wszystko do lodówki. Kolejnym krokiem było zabranie się za masę herbaciano - serową. Ser biały zmiksowałam w blenderze na gładką masę, do której dodałam cukier i sok z cytryny. W drugiej miseczce ubiłam kremówkę z przesianą herbatą matcha i dodałam do sera. Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę serową wyłożyłam do obręczy na nasze truskawki z czekoladą, wyrównałam
Blondynka Gotujewięcej) sambal oelek lub harissy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki soku z cytryny Jak zrobić śledzie w sosie samuraja: Zaczynamy od ryby. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada. Śledzie w oleju są gotowe(...)przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Zaraz potem mieszamy ze sobą majonez, koncentrat pomidorowy i ketchup, dodajemy czosnek i sok z cytryny, mieszamy. Potem dodajemy sambal oelek, decydując w trakcie o ilości – sos musi być pikantny, ale doprawcie go wedle swojego uznania. Do sosu dodajemy cebulę, mieszamy. Następnie w słoiku układamy warstwowo
Dorota Smakujepęczek rzodkiewek - 1 pęczek koperku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki cukru - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz *opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy(...)łączymy ze sobą i dodajemy 2 łyżki ugotowanej botwinki. Następnie dodajemy resztę botwiny, czosnek, rzodkiewki, ogórka i 2/3 koperku. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Schładzamy. Ugotowane jajko dzielimy na ćwiartki. Na talerzu umieszczamy 1-2 ćwiartki jajka, zalewamy zupą i dekorujemy posiekanym koperkiem. Smacznego
Be Fit Be Strongzależności ile masa pochłonie) 1 jajko 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: folia spożywcza , cytryna do skropienia kiełbasek Sposób przygotowania: Cielęcinę i rozmrożony szpinak przekładamy do miski. Dodajemy namoczone w mleku i dokładnie odciśnięte kromki chleba, jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy rękoma(...)grubości). W trakcie gotowania należy co jakiś czas obrócić każdą kiełbaskę na drugą stronę. Ugotowane wyjmujemy z wody (ja dla ułatwienia wodę po prostu odcedziłam), odwijamy z folii. Podawać można na ciepło jak i na zimno, z kawałkiem cytryny do skropienia. Lub jak we wstępie - jako domową wędlinę na kanapki
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: na 4 porcje 600 g fileta z łososia sól, pieprz do smaku 4 grube plastry cytryny 1 kalafior 2 łyżki masła 200 g szpinaku, świeżego 1 pęczek rzodkiewek Zacznij przyrządzanie obiadu od kalafiora. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. 20 minut powinno wystarczyć. Odcedź kalafior z wody i odparuj. Następnie zmiksuj kalafior z łyżką masła
codojedzeniacebula czerwona sól, pieprz czerwony, pieprz czarny 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny natka pietruszki Cykorię myję, odcinam końce i odrywam łódeczki. Śledzie wykorzystałam z zalewy w oleju. Można użyć śledzi tradycyjnych solonych, wymoczyć je należy dobrze w zimnej wodzie i potem przełożyć do oleju rzepakowego na noc.Pomarańczo odfiletowałam i pokroiłam, przełożyłam do miski, dodałam
wesoła kuchnianastępnie wylądowały falafele. Swoją drogą całkiem smaczne Składniki: Kasza jaglana – 50g (suchej) Woda – 150g Mleko roślinne – 50-100ml Oliwa z oliwek – 3 łyżki (opcjonalnie) Czosnek – 2 ząbki Płatki drożdżowe – 2 łyżki Czarna sól – 1 płaska łyżeczka Sok z cytryny – 4 łyżki Daktyle – 2 sztuki Suszona bazylia – 1 łyżeczka Oregano
Blendmanłyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Klopsy: Do mięsa mielonego dodaję pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy mięsnej formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażę na rumiano na oleju. 2. Kapusta: Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Gotuję(...)laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Kapustę mieszam i smażę około 10 minut. 3. Do kapusty dodaję usmażone klopsy. Wlewam odrobinę wody. Delikatnie mieszam i wszystko razem duszę około 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny
Tradycyjna kuchnia Kasi