woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:556/1096)

GALARETKA Z RÓŻY 107

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/galaretka-z-rozy.html 150 g płatków róży u mnie bordowe 0,75 szklanki wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny 1 filiżanka cukru pół łyżki pektyny WYKONANIE(...)zalewamy wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy po przykryciem na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie czerwono-bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, . Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy

w mojej kuchni
Krewetki z czosnkiem 171

ząbków czosnku, drobno roztartych1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 45 ml soku z cytryny 15 ml zalewy z kaparów 8 g zimnego masła  20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry 20 g zimnego masła  woda,  ile potrzeba przygotowanieKrewetki rozmrozić. Rozgrzać  oliwę na   patelni z grubym dnem, na dużym ogniu(...)solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się  różowe, około 1 minuty. Dodać  czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła,  i połową pietruszki. Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum i dodać resztę zimnego

Stare Gary
KOTLECIKI RYBNE Z KASZĄ JAGLANĄ 114

filetów rybnych ( dorsz , mintaj) 100 g kaszy jaglanej ( tj ok 1/2 szklanki) 1 cebula sok z 1/2 cytryny  3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko  sól,pieprz koperek bądź natka pietruszki  Kaszę opłukać zimną wodą i sparzyć. Gotować w osolonej wodzie ok 12 min. Wystudzić ( można to zrobić dzień wcześniej). Filety pokroić, zmielić razem z zimną

Niespełnione zdolności kulinarne
Kluski ziemniaczane z duszoną kapustą włoską 82

jajko 1/2 główki kapusty włoskiej 100 g słoniny wędzonej 200 ml bulionu warzywnego 1 pełna łyżka mąki sok z cytryny sól, pieprz       Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 2/3 ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i mielimy. Następnie dodajemy pozostałą ilość ziemniaków, startą na „papkę”, jajko i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kluski(...)momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, cały czas mieszając by nam nie przywarła do garnka. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dusimy pod przykryciem. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Wielkanocny wieniec bezowy 171

Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 5 dużych białek 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki gorącej kawy Kawę rozpuścić w wodzie i odłożyć do wystudzenia. Płaską blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 20 cm okrąg. Białka ubić ze szczyptą

Domowa cukiernia Ewy
Drobiowy Strogonow z porem* wg Jamiego 113

pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna  Ryż gotujemy ze szczyptą soli według przepisu na opakowaniu. Porom obcinamy korzenie i liście, a jasną część przekrawamy na pół a potem siekamy, żeby otrzymać dużą kostkę. Pokrojonego pora dokładnie płuczemy. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, okrawamy i kroimy w kawałki grubości palca. Na patelni(...)zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny, bo sos jest trochę kwaskowy, ale uwierzcie mi- warto spróbować. Cytryna wspaniale uzupełnia smaki

les mirabelles
Chińszczyzna z ryżem basmati 161

biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego) Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli, czosnku granulowanego, imbiru robimy marynatę (wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce). Mięso przekładamy do woreczka(...)ryżu, aby sprawdzić, czy olej się rozgrzał. Jeżeli ryż zacznie zmieniać barwę, a olej lekko się spieni, znaczy, że możemy wsypać pozostałą część. Smażymy, często mieszając, dodajemy sól. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę na kuchence. Gotujemy do chwili, aż ryż wchłonie prawie całą wodę. Wyłączamy kuchenkę i zostawiamy przykryty garnek na 20 minut. Po 20 minutach

mojewypiekiinietylko
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 223

czerwonej cebuli 4 duże (L) jajka duża garść roszponki 1 łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Jajka gotujemy na (pół)twardo przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i po częściowym ostygnięciu obieramy. W międzyczasie z mięsa z kurczaka usuwamy skórę i ewentualny nadmiar tłuszczu

Kulinarna Pokusa
La vie en rose. Co znalazłam w płatkach róży. 118

dzień będzie syrop ze stokrotek.  I jest róża. Dla mnie królowa. Piękna, dostojna, wonna, odurzająco zmysłowa. To czego szukałam, odnalazłam w róży, w jej płatkach i w odrobinie wody .... Galaretka z płatków róży to mój tegoroczny skarb. Cudownie wonna, aromatyczna i tak pięknie rubinowa zawładnęła naszymi zmysłami i nie mogę przestać o niej myśleć. W głowie rodzą się kolejne(...)zalewamy wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy po przykryciem na 24 godziny. W tym czasie kwiaty oddadzą wodzie cały swój aromat i kolor, który będzie czerwono-bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, który spowoduje przemianę barwy na rubinową czerwień. Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy

KUCHARNIA
Jajka cytrynowo-koperkowe z wędzonym pstrągiem 166

faszerowane jajka z kawałkami wędzonego pstrąga. Składniki: 5-6 jajek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki posiekanego koperku sól, pieprz ok. 50 g wędzonego pstrąga koperek do dekoracji Jajka ugotować na twardo (najlepiej w mocno osolonej wodzie, wtedy łatwiej się obierają), odlać gorącą wodę i zalać zimną wodą, dobrze natłuc i po 15 minutach obrać

Czerwień i błękit
Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą 140

łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka  1 jajko Masa jabłkowo-dyniowa: 1 kilogram jabłek 1,5 kilograma dyni 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Sok z połowy cytryny 4 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Lubella 1,5 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 gram masła Dodatkowo: Forma 25x40 cm. Papier do pieczenia Sposób(...)małe kawałki, dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, przekładamy razem z jabłkami do garnka z grubym dnem, podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy na małym do miękkości, wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, chwilę jeszcze dusimy, odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia

Bajeczna Kuchnia
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem. 132

sera białego ( półtłustego ) 2 łyżki śmietany 12 % kawałek dojrzałego awokado pół pęczka szczypiorku pół pęczka rzodkiewek 3 jajka sok z cytryny sól do smaku Wykonanie: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych(...)osuszamy. połowę rzodkiewek kroimy w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Awokado wydrążamy łyżką ( potrzebujemy tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiamy sokiem z cytryny i rozcieramy widelcem. 4. Następnie ser biały rozcieramy ze śmietaną i solimy ( 2- 3 łyżki odkładamy ), do serka dajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszamy. Przekrojone krążki ciasta

Izabelawkuchni
Warstwowy torcik ala Szarlotka 263

cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny WARSTWĘ BUDYNIOWĄ: 2 opakowania budyniu waniliowego pół kostki masła 3 łyżki cukru 600 ml. mleka 2 łyżeczki żelatyny POLEWĘ: 100 g. masła 8 łyżek cukru 2 łyżki kakao łyzka wody Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz(...)Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni, lub w rondelku rozpuszczamy masło- wykładamy na nie jabłka- dodajemy cynamon i cukier- wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje się cały nadmiar wody z jabłek. Wysmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Dwie galaretki i żelatynę rozpuszczamy

Domowe Torty
Zupa z botwinki - wegetariańska 126

podałam z dużą ilością koperku i ugotowanymi jajkami. Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody + 2 łyżeczki domowej wegety 1 duży pęczek botwinki  1 duży pęczek koperku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki sok z połowy cytryny 1 opakowanie śmietany 18% (200 g) 1 łyżka masła lub oleju kokosowego sól, pieprz do podania ugotowane jajka Marchewkę(...)pietruszkę obrać. Buraki odciąć, umyć i obrać. Za pomocą blendera warzywa (marchewkę, pietruszkę i młode buraki) zetrzeć na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać domową wegete i zagotować. Następnie przełożyć starte warzywa. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu (około 10 minut). W międzyczasie liście z botwinki dokładnie umyć i drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło lub olej

Ugotować
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 173

kciuki! http://www.sekosa.pl/ Koniecznie!   SKŁADNIKI: ( 3 mini tarty ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula szalotka(...)kruszonkę. Dodajemy żółtko, cebulkę, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy ok. 20 minut/180C TATAR: Śledzie, jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz zioła. Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo kokosowym cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostawiamy do przegryzienia. CHRZANOWA ŚMIETANA: Śmietanę

Ostra na Słodko