masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy(...)równe części. Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dodać przestudzony, budyń ugotowany według ulotki na opakowaniu. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą.. Tak postępować z kolejną warstwą
Gosia gotujedużą ilością marchewki;) + opiekana na palniku cebula) -jogurt grecki -gałązka rozmarynu - sok z jednej cytryny Jak przygotować ? Dynię obieramy z skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do brytfanki/ formy. Piwo podgrzewamy i roztapiamy w nim miód, dodajemy wody. Zalewamy tym roztworem dynie, dodajemy 2 pokrojone ząbki czosnku i dwa całe w łupinie. Przykrywamy folią - wstawiamy(...)przez następne 15 minut pieczemy bez przykrycia - do lekkiego zarumienienia. Lekko mieszamy i zostawiamy na ok 5-10 minut. W międzyczasie gotujemy nasz bulion - ok. 1,5 litra wody i dwie garści włoszczyzny + opalona cebula. Gotujemy ok. 30 minut - następnie blendujemy nasz bulion - bez cebuli, zamiast tego dodajemy 3 ząbki czosnku. Blendujemy także naszą upieczoną dynię, wraz
dlaSmaQwiększe pomarańcze (około 300 ml soku) 150 g drobnego cukru 150 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny Z 1 pomarańczy zetrzeć skórkę, a ze wszystkich 3 sztuk wycisnąć sok (wyjdzie około 300 ml). Zagotować wodę garnku do gotowania na parze/z podwójnym dnem- takim do mleka lub czekolady- albo w zwykłym garnku (jednak należy pamiętać, aby garnek był
Kraina Miodem Płynącabieżącą wodą, następnie moczymy godzinę w zimnej wodzie, od czasu do czasu można wymieniać w nich wodę. Jeżeli po tym czasie okażą się nadal bardzo słone, moczymy kolejną godzinę. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, przelewamy ją wrzątkiem na sicie. Osuszone śledzie kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich musztardę, miód, sok z cytryny, olej, doprawiamy solą
Kardamonovyroztworu dokładnie opłukać ciepłą wodą i wytrzeć do sucha miękką ściereczką. Mąka z wodą: rozmieszać mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody, tak aby powstała gęsta, kleista pasta. Przetrzeć nią srebrne przedmioty, po czym dokładnie opłukać i osuszyć. Sok z cytryny: w soku wyciśniętym z cytryny zamoczyć miękką ściereczkę i przetrzeć nią zaśniedziałe srebra, a następnie opłukać je i wysuszyć. Roztwór solny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczki utartego kuminu natka kolendry 1 garść łodygi selera Wykorzystałam ciecierzycę ze słoika. Kupuję ekologiczną. Całą zawartość słoika wraz z wodą przełożyłam do malaksera dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sól (uwaga ciecierzyca jest już słona), czosnek wcisnąłem sok z połówki cytryny i łyżkę tahiny. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kuminem Potem dodałam jeszcze sok z drugiej połówki. Posypałam kolendrą
AZgotuj!cukru lub wedle smaku 1 łyżka soku z cytryny Nastaw piekarnik na 175ºC. Marcepan zetrzyj na tarce, wymieszaj z białkami i cukrem. Dno foremki o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Włóż masę marcepanową, rozprowadź równomiernie, wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie do masy serowej i do musu jagodowego. Wymieszaj cukier(...)dwie godziny. W międzyczasie przygotuj jagodowy mus. Mrożone jagody umieść w rondelku. Dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj aż jagody się rozmrożą i puszczą sok. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zmiksuj lekko jagody i dodaj odciśniętą z wody żelatynę. Odstaw do przestudzenia. Kiedy mus zacznie tężeć wylej na schłodzony sernik. Przykryj folią i wstaw do lodówki
codojedzeniałyżeczka kakao; 100 g masła; 150 g mlecznej czekolady; 50 g płatków migdałowych; 80 g płatków kukurydzianych; Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. Do ciepłej masy czekoladowej dodać płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki(...)śmietany kremówki (30%); Ser biały zmielony wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać do masy serowej delikatnie przy tym mieszając. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki) i małym strumieniem wlewać do masy serowo-bananowej. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem
In my kitchenkompotu. Odlewamy 1/3 szklanki kompotu, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Resztę kompotu zagotowujemy w rondelku. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy aż kompot zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny i wiśnie. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dno małej tortownicy (średnica ok 23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka jaj ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier(...)foremki i pieczemy ok 35min w 160st. Kawę zaparzamy i studzimy. Mieszamy ją z żółtkami i cukrem w misce umieszczonej w rondelku z gotującą się wodą. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie a czekoladę w mikrofali i dodajemy do żółtek na parze. Zdejmujemy miskę. W drugim pojemniku ubijamy schłodzoną śmietankę. Dodajemy do niej
happycreatiff.blogspot.comłyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 mała cukinia 10 plasterków ogonówki brandenburskiej sok z 1/2 cytryny 1/2 papryki czerwonejPrzyprawy : pieprz czarny natka pietruszki Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, wkładamy do parowaru i włączamy na 20 minut.Po tym czasie czekamy aż mięso przestygnie i kroimy na małe kawałki. Ogórki(...)Groszek odcedzamy na sitku.Wrzucamy do miski mięso, ogórki i groszek, doprawiamy pieprzem czarnym i natką pietruszki, dodajemy 2 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy. Wszystko mieszamy, polewamy sokiem z połowy cytryny i wstawiamy na lodówki.Po kilku godzinach, myjemy paprykę, oczyszczamy środek i kroimy na małe kawałki, cukinie myjemy, kroimy w cienkie plasterki i zawijamy.Na tacce z folii aluminiowej wstawiamy wszystko
Parowar Facetakawałek świeżego imbiru (około 2 cm), 4 łodygi selera naciowego, 1 duża marchewka lub 2 mniejsze, 2-3 ziemniaki, kopiasta łyżka proszku curry, puszka mleka kokosowego (400 ml), 1 cytryna lub limonka, pęczek natki pietruszki, sól, olej, do podania marynowana ostra papryczka Jalapeño i posiekana czerwona cebula. Jak zrobić wegańską zupę z zielonej soczewicy? W garnku rozgrzej kilka łyżek oleju(...)także puszkę mleka kokosowego, dokładnie wymieszaj, gotuj koleje 10-12 minut. Na koniec do zupy wciśnij sok z cytryny, dodaj posiekaną natkę, dopraw solą. Podawaj z plasterkami marynowanej papryczki i posiekaną cebulą. Rada: jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, dolej trochę gorącej wody i ponownie dopraw. *Gotując tę zupę, inspirowaliśmy się przepisem ze strony passionon.pl Artykuł Zupa z zielonej soczewicy. Bardzo
Kulinarna Polskabotwinki 0,5 kg młodych ziemniaków 1,5 l wywaru warzywnego lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 4 liście laurowe 4 ziela angielskie pęczek koperku 2 szklanki mleka kokosowego (przepis) pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego ok 1 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę, ziemniaki(...)czym zalewamy bulionem lub woda, dodajemy ziele, liście laurowe i ocet, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, warzywa powinny ugotować się al dente, następnie dorzucamy posiekane łodygi i liście, jeśli jest ich dużo można użyć tylko części, gotujemy jeszcze ok 4 minuty 3. Dolewamy mleko kokosowe i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem 4. Przed podaniem dodajemy posiekany
Słodki Kompromisśmietankowy bez cukru 400 ml mleka sok z 1 cytryny + opcjonalnie zapach cytrynowy 2 gotowe polewy czekoladowe Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Olej mieszamy z ciepłą wodą i zapachem rumowym - dodajemy do ciasta cały czas miksując. Tak powstałe ciasto dzielimy(...)Masło roślinne przeznaczone na krem ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo wystudzony budyń - cały czas miksujemy aby powstał puszysty krem. Razem z budyniem dodajemy - również stopniowo sok z cytryny. Jeśli uważamy, że cytrynowy aromat jest za słaby, wzmacniamy go zapachem. Krem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Piętrowiec - metrowiec Wystudzone ciasta kroimy na plastry o grubości około
peggiwkuchni