masła 50-80 ml śmietany 30% (użyłam swojskiej śmietany zebranej z mleka prosto od krowy :) ) 1 łyżka soku z cytryny sól morska lub różowa himalajska świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie zupy z zielonych szparagów: W tym przepisie wykorzystujemy wodę, w której przez 2 minuty gotowaliśmy zielone szparagi (do innego dania) oraz odłamane, zdrewniałe końcówki, które najczęściej wyrzucamy do kosza(...)zmiękną (może to potrwać 30-40 minut) . zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów lub samej wody W osobnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w kawałki lub batata do miękkości (ok.15-20 minut). 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) Na patelnię wlać olej
Moja Delicjamalin (mogą być mrożone) cukier (do smaku) sok z cytryny (do smaku) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Panna cotta: 1. Połowę śmietanki (250 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz nasionka wydrążone z laski wanilii (pozostałości z laski wanilii również można wrzucić do rondelka). 2. Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody - pozostawiamy na kilka minut, aby napęczniała. 3. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę(...)czasu mieszając. 2. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Wg uznania i własnych preferencji smakowych :) Sos ma być lekko kwaśny, aby przełamać smak słodkiej panna cotty. 3. Gotowy sos przecieramy przez sitko. Jeśli jest za rzadki - wstawiamy z powrotem na palnik i odparowujemy nadmiar płynu, jeśli za gęsty - dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Panna cottę podajemy w szklaneczkach, lub na talerzyku
W kuchni Katiesposób najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, kiedy to ciasto jest najbardziej chrupiące. 4 polędwiczki z dorsza sok z cytryny 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej mielona ostra papryka sól, pieprz Jeśli mamy mrożoną rybę, przelewamy ją letnią wodą i odstawiamy do rozmrożenia. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i sprawdzamy czy nie ma ości. Polędwiczki kroimy na mniejsze
Smaki Na TalerzuSkładniki. 30 dkg selera (korzeń) 1 łyżeczka wasabi 180 gr serka kremowego (bez laktozy) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczka soli 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy Przygotowanie. Selera ugotować na miękko, wystudzić, pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody jeśli takową ma. Czerwoną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie, na małym ogniu na lekko złoty kolor
mecooksswoim rodzaju. Polecam! Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej(3 szklanki) 250 g masła 125 ml wody 10 g cukru pudru(1 łyżka) masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek 100 g drobnego cukru 20 ml soku z cytryny 20 g cynamonu(2 łyżki) 20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki) 20 g masła(2 łyżki) Mąkę z cukrem
Ciasta z tradycjamibiałej ryby ( u nas morszczuk) 300 ml mleka Mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 duże jajko 1/2 cytryny (skórka) Bułka tarta Olej Przyprawy: świeżo mielona sól, mielony pieprz biały Ziemniaki obieramy, kroimy i wkładamy do garnka z osoloną woda. Gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W tym czasie do drugiego garnka wlewamy mleko, dolewamy około ½ szklanki(...)wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i wkładamy rybę. Gotujemy 10 minut i wyjmujemy. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy dwie łyżki mleka z gotującej się ryby, posiekany koperek, przyprawy i skórkę z połowy cytryny. Dokładamy rybę i delikatnie mieszamy, tak by zachowały się spore kawałki ryby. Jeśli kotlety mają być dla dzieci warto wcześniej rybę pokroić na mniejsze kawałki
Kolizje Smakówpora 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz sok z cytryny śmietana 18% Na rybne pulpety: obrane mięso karpia jajko sól pieprz cytrynowy majeranek bułka tarta Wykonanie: Oczyszczone głowy i ogony zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby zakryły rybę) i zagotowujemy. Po zagotowaniu rybę odcedzamy, zalewamy czystą wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę(...)solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Z obranej dokładnie ryby przygotowujemy masę na pulpeciki. Rybę blendujemy. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy ok 20 minut. Następnie zupę zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Na koniec dodajemy do smaku śmietanę
Walijskie Pichceniewydaje nam się jeszcze twardy. Ugotowany odcedzić na sicie, zostawiając ok 1 szklankę wody z gotowania. Z papryczki usunąć pestki, pokroić ją bardzo drobno. W miseczce wymieszać posiekaną drobno papryczkę ( lepiej użyć tylko część a potem najwyżej dodać więcej), 2 łyżki oliwy, startą skórkę z wyparzonej cytryny i sok z niej wyciśnięty. Dodać posiekane listki mięty, doprawić solą i pieprzem
Stare Garyłyżki świeżej kolendry 2 piersi kurczaka kilka pieczarek (około 180g) olej do smażenia 100-150ml wody Cebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy nerkowca, przyprawę garam masala, czosnek, przyprawę chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt i wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę. W woku(...)rodzynki i kurczaka pokrojonego w kawałki wielkości kęsa. Smażyć przez chwilę aż kurczak lekko się podsmaży - zrobi się biały, następnie dodać pieczarki pokrojone na niewielkie kawałki. Podlać niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej gęstości sosu i smażyć przez kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem naan . Smcznego
Codzienne Gotowaniemleka 1/4 szklanki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 1/2 szklanki mąki pszennej KREM: 1 szklanka musu z malin (z ok 500 g) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki malinowej 1 szklanka wody 50 g gorzkiej czekolady posypka czekoladowa Białka ubijać ze szczyptą(...)cytryny. Dodać otartą skórkę z cytryny i przesianą mąkę ze spulchniaczami. Delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą łopatki lub na najniższych obrotach miksera. Masą napełniać papilotki do muffinek włożone do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 25 min. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić. Całe maliny przełożyć
https:KKuchniaMniamniego około litr wody i zmniejszyłem ogień. Mięso w wodzie dusiłem pod przykryciem przez około pół godziny. Po upływie tego czasu dodałem do garnka 3 liście laurowe oraz pomidory z puszki. Całość posoliłem i przyprawiłem czarnym mielonym pieprzem, połową łyżeczki kminku, połową łyżeczki kminu rzymskiego i dwoma szczyptami oregano. Cytrynę wyszorowałem i wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach(...)połowy cytryny, którą dodałem do gulaszu. Dodałem do niego również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem, po ewentualnym dodaniu większej ilości wody. Ziemniaki obrałem ze skóry i opłukałem w zimnej wodzie. Połowę z nich
Wyprawy kulinarneodrobina koniaku do namoczenia śliwek Kilka plasterków polędwicy sopockiej garść orzechów włoskich oliwa z oliwek+sól+pieprz+odrobina soku z cytryny+ szczypta tymianku ********************************************************************** Sałatę opłukać ,osuszyć ,porwać na kawałki ułożyć w misce.Śliwki suszone namoczyć w koniaku lub wodzie jak nie ma alkoholu, pokroić na połówki i posypać sałatę.Cebulę pokroić w pióra i dodać do sałatki oraz umyte
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimleka 1 szkl cukru pudru 200 g masła 1 łyżka alkoholu aromat rumowy 1 łyżka kakao 2 łyżki soku z cytryny dżem owocowy lub powidła polewa czekoladowa Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koń cu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto rozdzielić na 2 części
Gotowanie jest łatwePRZYGOTOWANIE : Ciecierzycę moczymy w wodzie kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania delikatnie ją solimy. Następnie odcedzamy i studzimy. Ogórka, pomidora i paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki szatkujemy. Do miski przekładamy ciecierzycę, dodajemy warzywa, olej, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Sałatkę dokładnie mieszamy. Na półmisku układamy porcje ciecierzycy, na to kładziemy pieczone
Kulinarne Fantazje Marioliznajduję czas o piątej rano przed wyjściem do pracy. Niezłe cuda, prawda? :) Składniki: 3 -4 marchewki 6 jabłek 1 cytryna 2 pomarańcze 1-2 łyżki nasion chia Sposób przygotowania: Wszystkie owoce i warzywa myję i szoruję pod zimną bieżącą wodą. Marchewki obieram ze skórki (uważam, że taki sok jest smaczniejszy), z jabłek wydrążam gniazda nasienne. Marchewki i jabłka przepuszczam przez
Blondynka Gotuje