sztuk suszonych daktyli 2 łyżki tahini (lub masła orzechowego) 1 łyżka wody 1 łyżka kakao (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie) masa: ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g) 50 ml syropu z agawy (a nawet mniej, gdyż „karmel” jest już wystarczająco słodki) ¾ soku z 1 cytryny ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc lub kilka godzin góra: szklanka suszonych daktyli (około(...)minut, aż kasza wchłonie całą wodę i mocno się rozklei, będzie bulgotać i pryskać (pod koniec można przykryć pokrywką) 2 łyżki kaszy jaglanej dodaj do namoczonych nerkowców i mocno je zblenduj na gładką masę, następnie dodaj do pozostałej kaszy i zblenduj wszystko na gładką masę, wlewając syrop z agawy (stopniowo) oraz sok z cytryny. UWAGA: masa nie może być zbyt
Proste Potrawyburaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 łyżki cytryny 2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku Włoszczyznę i buraki obieramy i myjemy. Warzywa pokrojone w kawałki zalewamy 3 litrami wody, dodajemy pół łyżki soli, listki laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Gdy warzywa
Dieta bez mlekaupalne dni jako chłodzący napój, wystarczy tylko dodać kilka kostek lodu! SKŁADNIKI : gruszki – 4 sztuki jabłka – 4 sztuki cytryna – 1 sztuka cukier – ½ szklanki – 100 gram laska wanilii lub cukier waniliowy – 2 łyżeczki cynamon – 1 łyżeczka świeża mięta – 8 – 10 listków woda – 2½ litra PRZYGOTOWANIE : Gruszki i jabłka obrać ze skórki, pokroić i wydrążyć gniazda z nasionami. Do garnka przelać wodę
kuchniabellissima.wordpress.comZ sercem na dłoni...Znacie do powiedzenie z dzieciństwa? Ja bardzo dobrze je pamiętam, choć nie potrafię sobie przypomnieć, gdzie je usłyszałam po raz pierwszy. Chyba
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielkość wspomnianej tortownicy.Masa serowa: 700 g sera do serników w wiaderku Piątnica 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml) 200 g cukru drobnego do wypieków 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w puszce 2 galaretki brzoskwiniowe 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wody(...)godziny do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250 ml wody i przelewamy do silikonowej formy Monamour ze sklepu Garneczki i odstawiamy do lodówki. Kiedy mamy już upieczony biszkopt i galaretki stężałe zabieramy się za masę serową. Twaróg miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem i jogurtem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników
Blondynka Gotujemleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300-400 g bakali: rodzynki, skórki owocowe, morele, suszone śliwki, orzechy, migdały itp. Syrop: 100 ml letniej wody 2-3 łyżki miodu Lukier: 3/4 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny Dodatkowo: bakalie do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Bakalie posiekać, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
Nastoletnie Wypiekaniecytryny Przyprawy : oregano pieprz czarny sól Doradę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie nacinamy. W środku doprawiamy pieprzem czarnym i oregano. Nadziewamy cząstkami cytryn i świeżym tymiankiem. Na folię aluminiową wlewamy oliwę z oliwek i obtaczamy w niej rybę. Zawijamy folię i wkładamy dorady do parowaru na 1 i 2 poziom. Włączamy urządzenie na 23 minuty(...)tarce o grubych oczkach. Na tarce o mniejszych oczkach ścieramy ząbki czosnku. Ogórka solimy i kiedy po paru minutach puści wodę, odcedzamy ją i dodajemy do ogórka jogurt naturalny grecki, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i starty czosnek. Sos tzatziki doprawiamy pieprzem czarnym i solą. Roszponkę myjemy i osuszamy, po czym układamy na talerz. Po wyłączeniu się
Parowar Facetatemperaturze pokojowej 6 łyżek cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml wody 45 ml oleju rzepakowego 3 łyżki kakao Dodatkowo: 500 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix 1-2 banany odrobina soku z cytryny do skropienia bananów Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Żółtka ubić(...)łyżkami cukru do puszystości, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlać olej oraz wodę. Dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostały cukier (3 łyżki). Delikatnie wmieszać białka do masy z żółtek. Około 6 łyżek ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką lub do foliowego woreczka z uciętym rogiem. Na dużą, wyłożoną papierem
Nastoletnie Wypiekanieśrednie liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, majeranek, odrobina soku z cytryny, 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego, pół szklanki śmietany 30%, 1 łyżka mąki pszennej Przepis na cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym: Cynaderki kroimy na pół, wycinamy moczowody i żyłki, zalewamy zimną wodą na około godzinę, kilka razy odlewając i zmieniając wodę. Wkładamy nerki do wrzącej wody(...)obsypujemy mąką, mieszamy aż mąka straci swoją surowość. Dolewamy wrzącą wodę w takiej ilości ile chcemy mieć sosu. Doprawiamy gulasz z nerek solą i pieprzem do smaku, dusimy cynaderki do miękkości, gdy sos zgęstnieje wlewamy słodką śmietanę , chwilkę gotujemy na niewielkim ogniu. Sos doprawiamy odrobiną majeranku i sokiem z cytryny. Podajemy z ziemniakami i np. surówką z kiszonej kapusty . Samcznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcynamonu 1 szczypta soli Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie) Na lukier królewski: 1 białko jajka 175 g cukru pudru ½ cytryny Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu. Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ugotuj na parze przez około 20 minut, do zupełnej miękkości. Rozgnieć widelcem(...)piekarniku przez 5 minut i wyjmij z formy. W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową, dodaj cukier puder, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny, ubijaj do uzyskania jednolitego kremu. Wlej lukier na ciasto. Rozprowadź go za pomocą małej szpatułki (lub łyżki stołowej). Pozostaw do ostygnięcia, po czym wstaw na co najmniej dwie godziny do lodówki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamałego naczynia i zalej wrzątkiem. Poczekaj chwilę, aż zmiękną, odcedź, pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów przelej na patelnię, rozgrzej, dodaj pieczarki. Duś do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Pieczarki dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj wszystkie przyprawy oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Zmiksuj składniki. Najłatwiej zrobić to za pomocą ręcznego blendera. Z kolei płatki owsiane(...)wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź, polej zimną wodą. Obierz za skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski buraczkami. Dodaj ocet lub sok z cytryny, syrop klonowy, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do „przegryzienia się”. Smacznego
Roślinna - blog wegańskinadaje wspaniałego aromatu) - 40g masła - 1 papryka - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku - 4 szczypty chili w proszku *opcjonalnie: sok z cytryny Jeżeli używamy mrożonych krewetek , musimy je najpierw rozmrozić. Można zanurzyć je w letniej wodzie na ok. 20 minut, by przyspieszyć proces rozmrażania. Jeżeli używamy krewetek nieobranych , musimy pozbyć się ich pancerzy i odcinamy głowę (filmik(...)chili i smażymy ok. 1,5-2 minuty. Na koniec dodajemy 20g masła, posiekaną natkę pietruszki, delikatnie, lecz dokładnie mieszamy i podajemy wraz z makaronem. Opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny. Jemy ze smakiem, nie zjadając ogonków. Smacznego
Be Fit Be Strongświadomość widząc jak dużo drogiej oliwy zużyto... Składniki 4 bakłażany średniej wielkości 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 pomidory pół szklanki oliwy pęczek natki pietruszki gałka muszkatołowa cukier sól pieprz Przygotowanie Zagotowałem wodę w dużym garnku. Włożyłem umyte całe bakłażany. Zmniejszyłem płomień. Blanszowałem ok. 8 minut, nie dopuszczając do wrzenia wody. Odcedziłem, ostudziłem. Cebulę obrałem(...)natkę pietruszki, wymieszałem. Przestudzone bakłażany przekroiłem na pół, wydrążyłem część miąższu, który następnie drobno pokroiłem. Wymieszałem z duszącymi się warzywami, doprawiłem cukrem, solą i gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Połówki bakłażana napełniłem farszem , ułożyłem w żaroodpornym naczyniu, skropiłem resztą oliwy. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 45 minut
R'n'G Kitchenosób będziemy potrzebować: - makaron spaghetti - 8 suszonych pomidorów - 100 g solonych pistacji - pół papryczki chilli bez pestek - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów - sok z 1/3 cytryny - parmezan - 1 łyżeczkę suszonej bazylii - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na zdjęciu widoczny jest makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą, ale możecie(...)pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 3 min. 5. Po tym czasie dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu, a następnie odcedzony makaron. 6. Całość mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny, bazylią oraz solą i pieprzem. Makaron podajemy posypany z wierzchu tartym parmezanem. SMACZNEGO
Bez Cebulikąpielą wodną i mieszamy aż cały cukier dobrze się rozpuści, a jajka dosyć mocno podgrzeją. Żelatynę zalewamy w tym czasie wodą (tyle, żeby cała była zamoczona) i zostawiamy, żeby nasiąkła. Do masy jajecznej dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórę (cytryna musi być wcześniej dobrze wymyta, można nawet ją sparzyć). Dalej nad kąpielą wodną dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy
Ciastkozercy