woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:570/1096)

Tarta szarlotka pod bezą 207

żółtka, 250 g mąki pszennej, 1 łyżka kakao, opcjonalnie 2 łyżki wody, 120 g masła, masa z jabłek: 1 kg jabłek, 2 łyżki miodu, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 2 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g drobnych wiórek kokosowych, ponadto: 2 białka, 150 g cukru białego kryształ, 1 łyżeczka octu winnego(...)marmolady wieloowocowej. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada

Moniki Smakołyki
Zielona Carbonara 173

soli 2 spore garści listków świeżej bazylii 15g parmezanu/ grana padano/ regio piatto sok z 1/2 cytryny 1 łyżkę płatków migdałów puszkę zielonego groszku/ 200g mrożonego/świeżego groszku  2 cienkie plasterki boczku/ 3 drobno pokrojone suszone pomidory z zalewy 3/4 szklanki wody po gotowaniu makaronu pieprz i sól do smaku 100g śmietany 18% / jogurtu greckiego 1 jajko 1/2 opakowania(...)według instrukcji na opakowaniu. 3. W moździerzu utrzyj na pastę czosnek z solą. 4. Dodaj listki bazylii i ponownie utrzyj całość na pastę. 5. Do pasty dodaj sok z cytryny, uprażone migdały i starty na drobnych oczkach ser- połącz na gęstą pastę. 6. Do całości wrzuć groszek* i połącz z pastą, niedbale go rozgniatając tak, aby zachować teksturę (niech niektóre

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 157

zrobicie. Składniki: • 5 filetów z mintaja • sól, pieprz do smaku • sok z 1/2 cytryny • olej do smażenia Panierka • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2 łyżki majonezu Zalewa paprykowa • 1 cebula • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta • 2 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 1/4 szklanki octu • 1 łyżeczka soli • 200 g keczupu

To co kocham
Bezy kakaowo-cynamonowe (najlepszy przepis na bezy) 185

szklanka białek 2 szklanki cukru (nie pudru), daję o 1/3 mniej kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka kakao  1 łyżeczka cynamonu  Przygotowanie: Białka wlać do dużej metalowej miski, wsypać cukier. Miskę z białkami ustawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a białka będą ciepłe. Ważne - trzeba cały czas mieszać

Domowa Cookierenka Agi
Hummus z solonymi migdałami 319

ziarna dzień wcześniej namaczamy. Najlepiej zostawić na noc w wodzie – większa ilość, bo ciecierzyca dużą część wchłonie. Następnie gotujemy do miękkości – ok. 50 minut (można ugotować na parze) i również przekładamy do naczynia. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki: Pastę tahini (5 łyżek), łyżeczkę soku z cytryny, czosnek, kumin, oliwę (ok. 2 łyżki). Kumin warto uprażyć na patelni i rozbić

MarcinChef
Mini Pavlova z mascarpone i frużeliną malinową 180

szklanka, m ą ka ziemniaczana 1 łyżeczka, s ó l szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, krem: śmietanka 30% 200 ml, serek mascarpone 200 g, cukier puder 3/4 szklanki, frużelina malinowa: maliny mrużone 450 g, cukier drobny 7 łyżek, m ą ka ziemniaczana 1 łyżka, woda zimna 3 łyżki, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywn ą  piane z dodatkiem(...)szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Piane ubijamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Do piany dodajemy sok z cytryny oraz m ą kę ziemniaczan ą  i delikatnie mieszamy łyżką. Na papierze do pieczenia rysujemy 4 równe okręgi. Za pomocą szprycy lub łyżką wykładamy piane na okręgi, a na środku robimy delikatne wgłębienie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

kulinarne odsłony pati
Mule w białym winie 163

chwilę. Jeżeli małż jest żywy zamknie muszlę. Wszystkie muszle, które pozostaną otwarte należy wyrzucić. Dobre małże płuczemy pod bieżącą wodą i szorujemy dokładnie za pomocą szczoteczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Następnie myjemy natkę pietruszki, którą też drobno siekamy. Cytrynę należy sparzyć i zetrzeć skórkę. Czosnek i masło dodajemy na patelnię, trzymamy na ogniu do roztopienia masła. Gdy czosnek zacznie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kostki lodu z owocami 158

Lubię minimalizm w kuchni, ale w efektownym wydaniu i miły dla oka. Kostki lodu z owocami nie tylko pięknie i oryginalnie wyglądają, ale też w naturalny

Fitsweet.me
Kostki lodu z owocami 164

Lubię minimalizm w kuchni, ale w efektownym wydaniu i miły dla oka. Kostki lodu z owocami nie tylko pięknie i oryginalnie wyglądają, ale też w naturalny

Fitsweet.me
Guacamoli 137

awokado jest tego wart! Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 pomidor 1 mała cebulka 2-4 ząbków czosnku 1 cytryna kilka gałązek świeżej lub szczypta suszonej kolendry (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Pomidora ostrożnie parzymy wrzątkiem, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a obrany czosnek ścieramy na tarce

Lamarida.pl
Zasmażane buraczki 427

uwielbiam wracać do starych babcinych i maminych przepisów. Składniki: około 1 kg czerwonych buraków 1 cebula sok z całej cytryny sól pieprz 2 łyżki masła łyżka mąki  łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Buraki wyszorować szczotką, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości (około 1 godziny). Można również zawinąć buraki w folię aluminiową i upiec w piekarniku (przez około(...)rondelku rozpuścić masło. Dodać posiekaną cebulkę i zeszklić ją. Następnie dodać mąkę i szybko rozprowadzić ją łyżką z podsmażoną cebulką. Dodać buraki, wszystko razem wymieszać, wlać sok z całej cytryny, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Smacznego

na moim stole...
Curry z ryby. 209

mieszając 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory lub koncentrat, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Dodajemy 1/2 szklanki wody, mieszając, zagotowujemy. Wkładamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu 7-10 minut. Na koniec doprawiamy solą i sokiem z limonki lub cytryny (około 1 łyżki). Podajemy z ryżem lub chlebkiem. Gotowe

Rozpustne gotowanie