woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:570/1096)

Pączki dla początkujących ;) 438

łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy(...)nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki lukrujemy albo trochę już przestudzone posypujemy cukrem pudrem.  Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe.  Smacznego

prawdziwe jedzenie
surówka z pora,jabłka,marchewki ze śmietaną... 204

Składniki: 8 sztuk małe pory, 1 sztuka duże jabłko, 5 sztuk małe marchewki, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1 łyżka cukier, 1 szklanka śmietana gęsta 18% pory części białe i jasnozielone przeciąć na pół i pod bieżącą wodą dobrze opłukać pokroić je na drobno, posolić 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 30 minut pory odcisnąć z soku i włożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym 147

Składniki: 500g schabu ½ pęczka zielonych szparagów ½ pęczka białych szparagów sól czarny pieprz, zioła prowansalskie łyżka masła łyżka mąki sok i skórka z cytryny gałka muszkatołowa olej do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy.  Do wody z gotowania szparagów wkładamy obierki z tych(...)łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy. Wlewamy wywar ze szparagów cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Roladki podajemy polane sosem szparagowym i posypane startą skórką cytrynową

Pyry na Gaz
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu 144

bogatym źródłem wielu witamin, a także minerałów i mikro- oraz makroelementów .   Posiadają również właściwości moczopędne, dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Mają wpływ na nasze serce, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu i pobudzają białka chroniące przed   cukrzycą.   Zmniejszają także ilość kwasu moczowego w naszym organizmie, który podrażnia stawy. Trwają(...)Dodatkowo: 2 łyżki  syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki wody garść truskawek garść poziomek Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy powoli na małym ogniu. Musimy się pozbyć z niego jak najwięcej wilgoci. Odstawimy go do wystudzenia, wtedy dodajemy sok z cytryny i blendujemy. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami olej

Kulinarne przygody Gatity
Tarta serowa z gruszką i żurawiną 141

łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 90 g cukru pudru 4 gruszki 4 łyżki żurawiny świeżej cytryna beza: 2 białka 100 g cukier kryształ 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, skórkę pomarańczową, puder, żółtka, wodę i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam na 15 minut(...)całość ale nie za długo tylko to połączenia się składników około minuty. Spód tarty wystudzony zalewam masą serową. Gruszki obieram i kroję na pół, wydrążam nasiona. Skrapiam sokiem z cytryny. Układam na serze wgłębieniem do góry. W ser wciskam żurawinę. Białka temp pokojowa ubijam z odrobiną soli na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukier i dalej

wesoła kuchnia
Hummus 128

taki oto sposób, przy cierpliwej pomocy Ewy, powstał mój pierwszy hummus. Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól do smaku ostra papryka - użyłam mielonych płatków chili Ciecierzycę zalać zimna wodą i odstawić na noc do namoczenia. Namoczona wypłukać, zalać świeżą woda i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Trwa(...)utrzeć lub rozgnieść na papkę. Można użyć blendera. Ja nie miksowałam dokładnie, celowo zostawiłam sporo nierozgniecionych do końca ziaren. Dodać roztarty czosnek i oliwę oraz do smaku sok z cytryny i sól. Przyprawić ostra papryką lub inną ulubioną przyprawą. Oliwy dodajemy tyle, aby ciecierzyca uzyskała smarowność no i, rzecz jasna, smak.  Gotowy hummus przechowujemy w lodówce. Spokojnie może

Codzienna kuchnia niecodzienna
DOMOWE TORTILLE PSZENNE Z KURCZAKIEM 111

KURCZAKIEM PLACKI 750 g mąki 140 ml oleju (troszkę więcej niż pół szkl) 560 ml gorącej wody ( 2 i 1/4 szkl) 3 płaskie łyżeczki soli NADZIENIE pierś z kurczaka ulubione przyprawy, odrobina oleju MIODOWY SOS WINEGRET 2 łyżki soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki miodu szczypta soli i pieprzu opcjonalnie DODATKOWO mix sałat Do większej

Pieguskowa Kuchnia
SERNIK Z MALINOWĄ GLAZURĄ NA PISTACJOWYM SPODZIE 97

spód formy do tortownicy, a następnie wyłóż na niego równomiernie ciasto. Piecz około 20 minut. Przygotuj masę sernikową : Zetrzyj skórkę z cytryny. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka. Wymieszaj z cukrem, dodaj skórkę otartą z cytryny, ser, śmietankę i jajka. Wylej masę serową na kruchy pistacjowy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika (150°C) na około(...)uchylonym piekarniku, po czym wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przygotuj malinową glazurę : Zamocz listki żelatyny w zimnej wodzie, żeby zmiękły. Mrożone maliny podgrzej przez około 5 minut minut w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny, zdejmij z ognia, rozgnieć lub zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko, żeby usunąć ziarenka. Podgrzej kilka łyżek malinowej pulpy i rozpuść

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Galarciki drobiowe. 216

listki laurowe 2-3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Vegeta ewentualnie ocet bądź sok z cytryny żelatyna (proporcje żelatyny w stosunku do ilości płynu według wskazówek na opakowaniu)  WYKONANIE: Do garnka wlewamy  3 l wody, Dodajemy pierś i nogi, Gotujemy ok. 15-20 min, zbierając szumowiny, Dodajemy wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku i octu

Kuchnia Beaty
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 198

marchwi 27,4%, winogron, cytryn, substancje wzbogacające - witamina C i witamina E 40 kcal/100 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród Sok z warzyw i owoców, ok. 3 zł/ 500 ml Składniki:  przeciery i soki z zagęszczonych soków (91%) z: marchwi, pomidorów (30%), jabłek (17%), pietruszki, brokułów, papryki (1%), cebuli, oliwek (0,5%), woda, sól morska, witamina C, pieprz czarny, bazylia(...)Fruktajl truskawka banan Koktajl wieloowocowy z kawałkami owoców, ok. 2,5 zł/250 ml Składniki:  przecier bananowy (40%), woda, sok jabłkowy (14%) z zagęszczonego soku, kawałki: ananasów (6%) , przecier z truskawek (5,8%) , kawałki truskawek (4%), sok z cytryn (1,6%) z zagęszczonego soku, koncentrat barwiący z czarnej marchwi , witamina E, aromaty 50 kcal/100 ml 5. Świeże owoce, szczególnie

Powiedz dietom nie
Chłodnik z botwinki 132

litewskiej.     Składniki: - 1 litr maślanki - 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego - 1 pęczek botwinki z buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo   Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy(...)folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy liście botwinki, zalewamy niewielką ilością wrzątku (ok. 125 ml), wyciskamy sok z ½ cytryny – mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy liście botwinki wystygną dodajemy buraczki - część kroimy w kostkę, a część ścieramy

mojewypiekiinietylko
Orzeźwiająca Tarta Cytrynowa 147

spód mąka pszenna - 220 g masło - 120 g cukier puder - 50 g żółtka - 1 szt lodowata woda - opcjonalnie 1/2 łyżki krem śmietanka 36% - 200 g mleko - 100 ml żółtka jaj-  4 szt mąka ziemniaczana - 30 g sok z 2 cytryn ok.200 ml sok z 1 pomarańczy skórka z cytryny listki mięty do dekoracji Etap I - Kruche ciasto Mąkę przesiej(...)miski lub na stolnice, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło oraz cukier. Zagnieć ciasto przy użyciu robota (hak) lub ręcznie, jeżeli ciasto się nie klei dodaj łyżkę bardzo zimnej wody. Zawiń w folie spożywczą wstaw do lodówki na 30 minut. Etap II - Wstępne pieczenie - spód ciasta Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Stolnice obsyp mąką rozwałkuj ciasto do rozmiarów

Wylizany Rondel
Łazanki z czerwoną kapustą 123

Składniki 500 g czerwonej kapusty 200 g makaronu łazanki 200 g surowego wędzonego boczku duża cebula łyżka masła sok z cytryny sól ,pieprz liść laurowy Przygotowanie   Kapustę szatkujemy ,przekładamy do garnka ,dodajemy liść laurowy oraz 100 ml wody i dusimy do miękkości (w razie potrzeby uzupełniamy płyn). Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę

R'n'G Kitchen
ryba ze szpinakiem ,mango i czarnym ryzem 81

kostkę młode liście szpinaku 1 łyżeczka miodu,lub cukru pudru 2 łyżeczki octu jabłkowego ,lub sok z cytryny ocet oliwa z oliwek Wykonanie Jedna szklankę czarnego ryżu wsypać do rondla ,dodać łyżkę oleju kokosowego ,lub oliwy z oliwek ,zalać wodą i wstawić na duży płomień. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć plamień na malutki i gotować pod przykryciem około 8-10 minut

mojej kuchni
Kuskus z granatem i winogronem 126

szczupłą sylwetkę :)  Składniki:  -4 łyżki kaszy kuskus -1/4 szklanki wody -garść rukoli -5 czerwonych winogron -1/3 granatu -50 g sera feta -świeża bazylia  -1 łyżka nasion słonecznika sos winegret: -4 łyżki oleju lub oliwy -1 łyżka miodu -1 łyżka soku z cytryny(...)ząbek czosnku -szczypta soli i pieprzu Olej lub oliwę wylewamy do miseczki i mieszając dodajemy kroplami sok z cytryny. Kiedy sos nabierze gęstej konsystencji dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pierzymy do smaku, dokładnie mieszamy. Kuskus zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 5 minut, ma wchłonąć wodę. Następnie rozdrobnić  widelcem. Odstawić do wystudzenia.  Rukolę dokładnie

Kulinarne przemyslenia