woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:577/1096)

Placki z kalafiora z curry z sosem jogurtowo-miętowym 129

miski. Dodać mąkę, jajka, posiekane zioła, curry, kurkumę oraz szczyptę chilli. Całość dokładnie wymieszać i dodać tyle wody, by powstało gęste ciasto (ja np. nie musiałam dodawać w ogóle). Posolić do smaku. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść placki, smażyć z obu stron na rumiano

Zielona Kuchnia
Przepis na śledzie dla leniwych :p – śledzie z czosnkiem i śledzie w sosie jogurtowo-koperkowym 169

się za niego zabierzecie – czas przygotowania zajmuje mniej więcej tyle, ile wymieszanie jogurtu z sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem ;p Wykonanie ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM Pokrój płaty śledziowe na kawałki o szerokości około 1,5 cm Jeśli masz płaty solone w wodzie, to wyjmij je z wody, przepłucz, przełóż do miski i zalej dużą ilością zimnej wody. Odstaw(...)wyjmij je z wody, przepłucz, przełóż do miski i zalej dużą ilością zimnej wody. Odstaw na 2-3 h. Jeśli masz płaty w oleju – przełóż je na ręczniki papierowe i wyciśnij z nich olej ;p Opłucz koperek i posiekaj go dość drobno. Sparz cytrynę, zetrzyj z niej odrobinę skórki i wyciśnij sok. Wymieszaj jogurt z koperkiem i 2 łyżkami

Eat me! Fit me!
Cytrynowa panna cotta z sosem waniliowym. 128

śmietanki 30% 200 ml mleka 3 łyżki cukru  2 łyżeczki żelatyny sok z połowy cytryny Sos waniliowy: 150 ml śmietanki 30% 1 i 1/2 łyżki cukru pudru ziarna z połowy laski wanilii żółtko Wykonanie: Namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach wody i odstawić do napęcznienia. W garnku zagotować śmietankę, mleko i cukier. Odstawić z ognia, dodać żelatynę i mieszać

zadanie-gotowanie
wyjątkowa "tarta od serca" z jabłkami z budyniem czekoladowym... 153

woda 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA JABŁKOWA: jabłka 8 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, przyprawa do szarlotki Delecta 1/2 opakowania, duży budyń czekoladowy Delecta 1 opakowanie DODATKI: lukier: cukier puder 3 łyżki + 1 łyżeczka sok z cytryny, posypka maczek smak truskawkowy z sokiem owocowym Decorada Delecta1 opakowanie, posypka maczek smak mango z sokiem owocowym

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 194

żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia  sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz  Przygotowanie :  Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde

Kuchnia Ellie
Sałatka z kalafiorem i jajkami 131

duży pomidor  1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki masła, np. klarowanego sok z cytryny sól, pieprz 1 łyżka cukru Kalafiora umyć, usunąć głąb, odciąć liście, a różyczki pokroić na mniejsze części. Do garnka wlać wodę. Posolić oraz posłodzić. Gdy woda zacznie wrzeć to wrzucić liście od kalafiora. Chwilkę gotować. Wyjąć, a do tej samej(...)wody włożyć różyczki kalafiora. Gotować kilka minut. Kalafior musi być lekko twardy. Odcedzić. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę. Na półmisku ułożyć liście kalafiora, na sam środek położyć różyczki, a po bokach posiekane jajka. Kalafiora skropić sokiem z cytryny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec kalafiora polać roztopionym masłem i posypać posiekaną zieleniną. Wierzch sałatki ozdobić

Ugotować
Śledzie z żurawiną i rodzynkami 167

czerwone cebule pół szklanki żurawiny pół szklanki rodzynek 300 ml pomidorowej passaty pół łyżeczki tabasco 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie   Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny. Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki. Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą(...)wodą i zostawiłem na około 20 minut, odcedziłem na sicie. Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie wyłożyłem

R'n'G Kitchen
Kurczak, który wrócił do garnka 108

sosu sojowego 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka nasion sezamu 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę na makaron. Do wrzątku wrzuć pokrojony na różyczki brokuł. Blanszuj 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową, odstaw. Zagotuj ponownie wodę, włóż do niej(...)makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przepłucz zimną wodą Krok 2 Pokrój cebulę w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski. Mięso porwij na małe kawałki, albo posiekaj w paski. Krok 3 Mocno rozgrzej olej w szerokim rondlu, wrzuć niego mięso i przysmaż aż się ładnie przypiecze. Zdejm z rondla a dodaj do niego cebulę, smaż przez

Niedzielny kucharz
Zupa z jarmużu 128

liści jarmużu 1/3 łyżeczki ziaren kolendry 1/4 łyżeczki kminku szczypta mielonej gałki muszkatołowej sok z cytryny sól Wykonanie: Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować około 2 godzin. W tym czasie upiec warzywa korzeniowe i cebulę. Selera(...)resztę warzyw pozostawić. Dodać pieczone warzywa i jarmuż - gotować kilka minut. Ziarna kolendry i kminu utłuc w moździerzu. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego

kolorowotorcikowo
Banany w migdałowym krokancie 137

200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta z cytryny          Krokant migdałowy – składniki:   - 100 g posiekanych płatków migdałowych- 30 g masła- 110 g cukru (kryształ)- esencja migdałowa        Zacznijmy od krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę(...)mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia, że śmietanka nie podchodzi wodą – skorzystałam z rady z jednego  z programów Ewy Wachowicz),  1 łyżeczkę cukru pudru, otartą skórkę z cytryny. Najlepiej wybierać banany o prostym kształcie. Przygotowałam według przepisu autorki („banany pociąć na 3-4 równe części, z jednej strony zrobić delikatne

mojewypiekiinietylko
Sernik czekoladowa pokusa 150

cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1/2 cytryny - 100 g mlecznej czekolady startej na grubej tarce polewa - 1/4 kostki margaryny - 5 łyżek cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody - 5 łyżek orzechów mielonych laskowych - pół paczki ryżu preparowanego  Sposób przygotowania 1. - Wszystkie składniki ciasta(...)cytryny razem  wszystko zmiksować dodać ubite białka i startą czekoladę razem wszystko wymieszać delikatnie 3. - Blachę 26/ 36 cm wysmarować margaryną wyłożyć papierem do pieczenia wylepić dno  schłodzonym ciastem wyrównać dać ser piec ponad godzinę 190 stopni ciasto wystudzić 4. Polewa  - W garnku rozpuścić margarynę dodać cukier kakao jogurt wodę gotować i cały czas  mieszać

W królestwie smaków Beaty
Torcik z kremem bez pieczenia 158

truskawkowy: 500 g truskawek  3 - 4 łyżki cukru  1 łyżka soku z cytryny  1 galaretka truskawkowa  Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30%  2 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki żelatyny w proszku  5 łyżek zimnej wody  Dodatkowo: 10 ładnych truskawek  1 szklanka borówek  2 galaretki truskawkowe Do odmierzania używam: szklanka(...)cukru i soku z cytryny do czasu, aż się rozpadną i nie będzie surowych truskawek. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i wymieszać z galaretką, aż się ona całkowicie rozpuści (nie gotować). Wystudzony mus wyłożyć na biszkopty tak, aby mus z truskawek był również w przestrzeniach między nimi. Ciasto wstawić do lodówki.  Żelatynę zalać wodą, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając

Kuchcik gotuje
Budyń jaglany waniliowo - owocowy 157

innego słodzika Warstwa owocowa: 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców (u mnie mieszanka owoców leśnych ) 1 łyżka soku z cytryny 1 – 2 łyżki miodu* Wykonanie: Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie przelać raz wrząca a raz zimną wodą. Przesypać kaszę do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Odstawić do przestygnięcia. Przełożyć do blendera, dodać

Healthy food explorer
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 257

SPITZKOHL (Brassica oleracea) to rodzaj bialej kapusty.Najprawdopodobniej pochodzi z Chin.Jest najwczesniejsza odmiana ze wszystkich kapustnych (nazywana jest rowniez Sommerkohl).Mozemy sie delektowac jej smakiem juz w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa grzybowa ze śmietanką 284

ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego balsamicznego 3 łyżki masła 1 l wywaru drobiowego 150 ml śmietanki 18% sok z cytryny sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, umyć i obgotować w osolonej wodzie ok 30 minut. Odcedzić. Cebulę obrać, posiekać drobno, czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, podsmażyć cebulę, pod koniec dodać(...)naczynia wlać 3 chochle zupy i dolać śmietankę, wymieszać i całość przelać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Przyprawić wg uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową zupę posypać natką pietruszki. Można podawać z makaronem lub duszonymi ziemniakami. Smacznego

Trufelkowo

Proponowane wyszukiwania