zmielonego twarogu (zastosowałam 250 g mascarpone i 50 g twarożku) 80 g masła 2 łyżki wody różanej 2 łyżki połówek orzechów ziemnych ok. 3 łyżek czarnych porzeczek z domowej roboty likieru cassis do polania : płynny miód + sok z cytryny, syrop klonowy, syrop z agawy lub inny Masło roztopić w rondelku. Ciastka pokruszyć lub pokroić na drobne kawałki i wrzucić(...)masła. Do masy dodać orzechy. Całość dobrze wymieszać i ustawić na palniku, by nieco podprażyć. Gdy masa ciasteczkowa będzie stygnąć, wymieszać ze sobą mascarpone i twarożek z wodą różaną. Do białej masy nie dodawałam cukru, bo słodkie są pierniki. Poza tym dla lubiących słodycz można podać syrop lub miód do polania. Jeśli macie małą tortownicę, to jesteście na wygranej pozycji
Weekendy w domu i ogrodziewystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty. Każdy ponczować leciuteńko osłodzoną wodą z dodatkiem aromatu cytrynowego lub ekstraktu waniliowego. Składniki na krem: • 1 kg truskawek • 2 łyżki soku z cytryny • 10-12 łyżek cukru pudru • 2 łyżki cukru z wanilią • 2 kopiate łyżki stołowe żelatyny • 900 ml śmietany kremówki 36% ponadto: • płatki(...)makaroników, bezików lub ciasteczek amaretto do dekoracji Truskawki obrać i umyć. Dokładnie zmiksować sokiem cytrynowym, cukrem waniliowym i z połową cukru pudru. Żelatynę namoczyć w ok. 8 łyżkach zimnej wody i odstawić na 10minut. Po tym czasie rozpuścić ją dokładnie w kąpieli wodnej (nie zagotować!). Rozpuszczoną żelatynę dodać do musu truskawkowego. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do musu. Delikatnie
KUCHNIA POLSKAtwarożku śmietankowego (polecam Almette) 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka DO PODANIA: posiekany świeży koperek, płatki chili lub młotkowany różowy pieprz, cząstki cytryny lub limonki do wyciśnięcia WYKONANIE Szpinak rozmrażamy na sicie i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju. W misce(...)folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Przed podaniem ostrym nożem kroimy roladę w 2 cm plastry i układamy na talerzu udekorowanym posiekanym koperkiem i płatkami chili. Podajemy z cząstkami cytryny lub limonki do wyciśnięcia
cool and mintyszczypiorkiem Miodowy sos winegret: 1 ząbek czosnku (można pominąć ) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego) szczypta soli 4 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Sałatę opłukać zimną wodą, osuszyć porwać na kawałki, pomidorki cherry pokroić na połówki, tak samo obranego ze skórki ogórka, paprykę pokroić w kostkę, ser mozzarella
Wanilia i KardamonSkładniki: 6 papryk czerwonych 5 ząbków czosnku 1 duża cebula 1 cytryna 2 opakowania zupki chińskiej VIFON Kurczak Curry 3 łyżki przyprawy do dań Curry 2 łyżeczki przyprawy - ostra papryka sól i pieprz do smaku 1.5 szklanki wody natka pietruszki 3 łyżki bardzo ostrego sosu piri piri - lub tabasco Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i oczyszczamy z pestek. Następnie(...)przyprawami i zalewamy wrzątkiem tak aby makaron wchłonął całą wodę. do makaronu dodajemy 2 łyżeczki ostrej papryki i i 3 łyżki sosu piri piri. Do duszących się papryk dodajemy 3 łyżki przyprawy Curry i mieszamy. Następnie wyciskamy sok z cytryny do naszych papryk. Do papryk dodajemy napęczniały makaron i mieszamy. Gdy składniki ładnie nam się
ClauditteMissCookingbiały lub czarny, imbir mielony, kolendra – do smaku 4 łyżki miąższu kokosowego rozpuszczone w 400 ml ciepłej wody lub 400 ml gotowego mleczka kokosowego 100 g oleju kokosowego lub masła klarowanego (ilość dopasować pod makro) 30 ml soku z cytryny Cebulę i papryczkę chilli drobno posiekać. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Wszystko delikatnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Dodać
Ola la LCHFoczkach i odstawić na 15 minut.Żurawinę zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 15 minut. Odcedzić.Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do marchewki. Wymieszać.Do marchewki i jabłka dodać odcedzoną, suszoną żurawinę. Wymieszać.Do surówki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Olej można zastąpić oliwą.Z dodatku
Gospodyni Miejskabyło jasne jak słońce,klarownie opisane, zero tajemnic, wszystko się miło czytało... Zapragnęłam natychmiast znalezć się TAK DALEKO! Nad Oceanem! Mirunapoławiana jest głównie w wodach okalających Chile, Argentynę oraz wodach Nowej Zelandii, czyli w najczystszych oceanach. Na przestrzeni ostatnich lat nieustannie rośnie znaczenie handlowe tego gatunku w spożyciu ryb białych. Uzasadnione jest to między innymi niezwykłymi walorami smakowymi tej ryby(...)marchewka leczy skołatane nerwy podobno! Polecany osobom na diecie. -przyprawy od Skworcu Pfeffer Gold + kuchmistrz Skworcu+ oliwa z oliwek+sok z cytryny- wymieszać razem, to będzie marynata -pomidor Przygotowanie jest banalnie proste. Umyj mirunę pod bierzącą wodą i osusz . Przygotuj marynatę Następnie włóż mirunę do brytfanny i ładnie obtocz w marynacie. Seler i marchewkę dodaj do filetów. Dokładnie
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku pęczek natki pietruszki 1 szalotka 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 100 ml śmietany 30% 1/3 szklanki wody Przygotowanie: Makaron z buraka wyłożyć na gorącą patelnię z roztopionym masłem (2 łyżki), dodać cukier i ocet jabłkowy, przykryć(...)chwilę dusić. Następnie dodać wodę oraz kminek, dusić pod przykryciem około 10 minut. Pod koniec przyprawić łyżeczką soli i pieprzu, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać bez przykrycia, aby odparować, ewentualny płyn. Szalotkę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na maśle (3 łyżki). Pieczarki umyć, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i dodać do podsmażonej cebuli, smażyć około
Kuchcik gotujeprzyprawy : sól, pieprz, chilli, czosnek, łyżeczka curry - 1/4 szklanki mleka - łyżka oleju - łyżka gęstej śmietany/kremowego serka - sok z cytryny do skropienia - natka pietruszki do podsypania - 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Pokrojony w półplasterki por, paprykę w paseczki i posiekany czosnek podsmażyć na oleju. Po chwili dodać ugotowany ryż
Kuchnia EllieNadal uczę się kaszy jaglanej, na razie jak widzicie w wersji słodkiej. Tym razem gotowana była nie na wodzie, ale na mleku. Na wodzie gotuje się łatwiej, ale gotowana na mleku jest bardziej smaczna jeśli zużywamy ją do słodkiego śniadania. Taką michę kaszy zjadł również mój syn, dlaczego o tym piszę? Na samo słowo kasza mój syn już ma dosyć(...)szklanki mleka + 1 szklanka do gotowania 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 łyżeczka syropu z cytryny marakuja z orzechami w miodzie ETERNO lub dowolna konfitura owocowa Wykonanie: Na początku kaszę musimy opłukać na sitku. Najpierw płukałam w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem ponownie w zimnej.1/3 szklanki suchej kaszy zalałam 1 szklanką mleka i gotowałam na wolnym ogniu
Blondynka Gotujeząbek czosnku / starty na tarce 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska, pieprz PRZYPRAWY : sól morska, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku WYKONANIE KASZĘ GRYCZANĄ wsypujemy rondelka, dodajemy 1/2 łyżki masła i podsmażamy często mieszając, przez około 2 minuty. Zalewamy gorącą wodą lub bulionem i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimalnego(...)mieszania przez około 10-12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień, zostawiamy kaszę pod przykryciem na 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę, zostawiamy kaszę do całkowitego przestygnięcia. Lekko solimy, spulchniamy widelcem. PESTO Z NATKI PIETRUSZKI : Listki natki pietruszki bardzo drobno siekamy i mieszamy ze startym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. ŁOSOSIA kroimy w kostkę 2x2 cm, cebulę
cool and mintymini świderki z czekoladą 100 g świeżych truskawek 1 brzoskwinia 1 gruszka kilka winogron zielonych bezpestkowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Makaron czekoladowy Lubella gotujemy wg instrukcji z opakowania. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Owoce myjemy i osuszamy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je na kawałki. Brzoskwinię obieramy ze skórki(...)wycinamy gniazdo nasienne. Gruszkę kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miski, dodajemy do niego truskawki, brzoskwinię, gruszkę i winogrona. Mieszamy delikatnie. W oddzielnej miseczce mieszamy razem sok z cytryny i miód. Polewamy nim sałatkę
słodkie i nie tylko historie kulinarnerozpuszczonego Masa serowo- herbaciana: 360 g sera białego półtłustego w kostce 1 płaska łyżka herbaty Matcha Skworcu 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 90 g cukru 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej ok. 20 sztuk truskawek Wykonanie: Ciastka zmiksowałam w blenderze, dodałam roztopione masło i zmiksowałam na konsystencję(...)wstawiłam wszystko do lodówki. Kolejnym krokiem było zabranie się za masę herbaciano - serową. Ser biały zmiksowałam w blenderze na gładką masę, do której dodałam cukier i sok z cytryny. W drugiej miseczce ubiłam kremówkę z przesianą herbatą matcha i dodałam do sera. Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę serową wyłożyłam do obręczy na nasze truskawki z czekoladą, wyrównałam
Blondynka Gotujewięcej) sambal oelek lub harissy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki soku z cytryny Jak zrobić śledzie w sosie samuraja: Zaczynamy od ryby. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada. Śledzie w oleju są gotowe(...)przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Zaraz potem mieszamy ze sobą majonez, koncentrat pomidorowy i ketchup, dodajemy czosnek i sok z cytryny, mieszamy. Potem dodajemy sambal oelek, decydując w trakcie o ilości – sos musi być pikantny, ale doprawcie go wedle swojego uznania. Do sosu dodajemy cebulę, mieszamy. Następnie w słoiku układamy warstwowo
Dorota Smakuje