woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:582/1096)

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze 127

Wycisnąć cytryny wraz z innymi składnikami w wyciskarce,lub sokowirówce. Wymieszać wszystkie składniki razem,  w słoiku i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Przyjmować każdego dnia jedną łyżkę trzy razy dziennie. Chrzanowa herbata dla wzmocnienia płuc               Składniki: 10 g chrzanu 200 ml. gotująca się woda(...)Większy korzenia chrzanu Sok cytrynowy Wykonanie Zetrzeć korzeń chrzanu i dodać sok z cytryny. Przełożyć do słoika. Zamknąć i umieścić go w lodówce przez 1 dzień. Brać jedną łyżkę mieszanki kilka razy dziennie między posiłkami. Uwaga: możesz odczuwać pieczenie w gardle i łzy w oczach. Picie wody nie jest zalecane   Możemy chrzan zastąpić chrzanem w proszku.Ja takiego używam

w mojej kuchni
Kolorowy talerz smaków 189

cienki słupki typu julienne. Buraczki wrzucamy do wrzątku na 4 minuty, po czym od razu do zimnej wody na chwilę. I odstawiamy.  Marchewkę przesmażamy na oleju rzepakowym, aż zmięknie.     Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.  Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce

Sajkofanka smaku
Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi 161

mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól i pieprz, 4 łyżki oliwy extra vergine Gran Fruttato Monini 2 małe cukinie 2 łyżki oliwy extra vergine Gran Fruttato Monini 2 opakowania sera halloumi  Przygotowanie sałatki z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi: W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć do niej Bulgur Mix i gotuj przez(...)minut lub nieco dłużej, jeżeli wolisz, aby ziarna były miększe. Odcedź i przelej zimną wodą.  Zioła drobno posiekaj. Orzechy i pestki również możesz pokroić nożem na mniejsze kawałki, szczególnie większe kawałki orzechów.  Czosnek przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj sok z cytryny, miód i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Na końcu dodaj oliwę cały czas mieszając. Odstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z polędwiczek wieprzowych z boczkiem, w sosie maślanym z białym winem, z dodatkiem pietruszkowego puree z nutą rozmarynu 133

czasie mięso powinno zmięknąć, ale jeśli nadal byłoby twardawe, wtedy należy ten czas zwiększyć. Mięso powinno dusić się, więc jeśli płyn odparuje, wtedy należy uzupełnić go niewielką ilością wody lub - jeśli ktoś lubi bardziej winne smaki - wina..  Kiedy mięso będzie miękkie naczynie zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z sosem. Nie gotować już. Na koniec można ewentualnie(...)dodać pietruszkę, niewielką ilość wody i całość razem udusić mieszając co jakiś czas. Wody powinno być tylko tyle, żeby wszystko razem dusiło się, a nie smażyło. W połowie duszenia dodać gałązki rozmarynu.  Kiedy pietruszka będzie miękka zdjąć z ognia, dodać roztarty czosnek, sok z cytryny i zblendować. (Rozmaryn można wyjąć przed blendowaniem.) Całość przyprawić do smaku solą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jajecznica po turecku - menemen 188

papryki 4 średnie pomidory sól, pieprz Jogurt 25ml oliwy extra virgin 0,5 łyżeczki sumaku 0,5 łyżeczki czosnku wyciśniętego przez praskę 100-125g jogurtu greckiego sok z cytryny Przygotowanie :  Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej przyprawy: koper włoski, kmin, gorczyce i płatki chilli, smażyć przez kilka minut aż zacznie wydobywać się aromat(...)pomidory i paprykę. Całość dusić do czasu aż papryka zmięknie, a sos zgęstnieje, jeżeli jest zbyt suchy, dodać niewielką ilość wody.  W międzyczasie przygotować sos jogurtowy - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy papryka będzie miękka wbić jajka, delikatnie wymieszać i smażyć do czasu uzyskania pożądanej konsystencji (są osoby

Codzienne Gotowanie
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 169

zamykam w słoiku. Jak widać na zdjęciu. W przyszłości pewnie też przygotuję sobie taki słoiczek z grejpfrutową skórką. Myślałem też o cytrynowej, ale akurat nie przerabiamy takich ilości cytryn żeby mi się cokolwiek uzbierało. Tak na marginesie dodam, że z niektórych owoców, jak np. śliwki, to nawet pestki mogę wykorzystywać w nalewkach. Albo liście drzew czy krzewów owocowych. Tak, naprawdę(...)Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej ilości wody, żeby zmiękły nieco. A w najbliższych planach mam jeszcze zrobienie kandyzowanej skórki z pomarańczy (i ewentualnie cytryny). Nie wiem jeszcze jak, ale się dowiem. I nic nie będzie się marnowało. Zachęcamy was właśnie do tego. Do racjonalnego wykorzystywania

Marder&Marder Manufacture
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 815

jakość i pochodzenie) Jeśli używamy świeżego szpinaku to należy go umyć pod bieżącą, zimna wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć. Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając na sitku. Następnie do kielicha blendera lub miski wrzucić szpinak, żółtka, sok z cytryny, 1 przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i przyprawy. Całość dokładnie zblendować. Białka z dodatkiem szczypty soli

Ola la LCHF
Śmietana słonecznikowa i Służące 151

waniliowy (ja nie dodaję) Słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na 45 minut. Odsącz i zalej wodą nieco ponad powierzchnię. Blenduj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Dodaj olej (zawsze daję trochę mniej niż w przepisie i jest ok), syrop i sok z cytryny i blenduj jeszcze chwilę. Gotowe! Jeśli macie trochę czasu czasu, gorąco polecam Służące (2011, Tate Taylor

Qlinarnie i Qlinarnie
Razowa tarta z boczniakami 204

jajko 1 łyżka masła 1 łyżka oleju sok z połowy cytryny sól, pieprz do smaku Opcjonalnie:  1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej  Wykonanie: Obie mąki mieszamy dokładnie ze sobą.  Dodajemy jajko i sól, mieszamy całość widelcem.  Do letniej wody dodajemy olej, kruszymy drożdże, całość mieszamy widelcem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.  Następnie łączymy suche i mokre(...)masła, dodajemy pokrojone grzyby, po chwili dodajemy szpinak. Smażymy na dużym ogniu, aż całość dobrze odparuje.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.  Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciasto na spód.  Mieszamy ser, śmietanę

Garniec Magalie
Zupa jaglana z cukinią i szpinakiem 156

czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm utartego kłącza imbiru szczypta  gałki muszkatołowej szczypta  kurkumy olej kokosowy extra virgin  do smażenia otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki  curry premium sól himalajska do smaku nasiona chia do dekoracji jeśli lubicie i tolerujecie Cukinie należy umyć i pokroić w kostkę, cebulę w piórka a czosnek oraz imbir(...)przyprawy, mieszamy i dusimy chwilkę. Dodajemy cukinię i zalewamy wrzątkiem tak, aby poziom wody nie przekroczył poziomu warzyw. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy szpinak. Ściągamy z palnika i miksujemy na gładki krem. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dekorujemy nasionami chia. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego bardzo lubi zupy-kremy. Nieskomplikowane

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś na wodzie a'la Okrasa 210

smażenie na wodzie w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Świetnie sprawdza się przy rybie.   Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną rybę.  Dodatkową inspirację zapodał mi Okrasa w swoim programie "Okrasa łamie przepisy". W odcinku 31 wybrał się(...)Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby smaki się "przegryzły". Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Dołożyć wtedy masło i czosnek pokrojony w kosteczkę. Chwilę pogotować i dodać

Grunt to przepis!
Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur 174

sera lazur 1 łyżka masła sól pieprz Sos jogurtowy: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Kurki oczyścić i umyć, większe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem(...)podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować około 2 minut. Odcedzić. Zabieramy się za sos jogurtowy Do miseczki wlać jogurt naturalny. Dodać sok z cytryny, szczyptę cukru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki, usmażone kurki i różyczki brokuła przełożyć do miski. Dodać pokrojony w kosteczkę ser lazur i wszystko

Oryginalny smak
Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 198

dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie ostrożnie przekroić. Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki syropu klonowego  ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżki kakao 2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 3 łyżki soku z cytryny ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego kokosowe pralinki, starta gorzka czekolada lub inne słodkie ozdoby do dekoracji Piekarnik rozgrzej

Roślinna - blog wegański
Pomysł na rybę – sałatka z kalafiora, ciecierzycy oraz wędzonej makreli z winegretem cytrynowym. 183

blachę do pieczenia i piecz około 20 minut w 180ºC Aż lekko się przypiecze. Ciecierzycę ugotuj w osolonej wodzie. Kalafiora i ciecierzycę odstaw i poczekaj aż ostygną. W tym czasie możesz przygotować winegret. Musztardę wymieszaj z miodem oraz sokiem z cytryny a następnie powoli cały czas mieszając. Makrelę podziel na segmenty a natkę pietruszki posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki

wysmienity
Penne z pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt) 185

makaronu typu penne 400 g filetu z pstrąga łososiowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml bulionu pęczek koperku 2 ząbki czosnku 1 cytryna s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 400 g di pasta tipo penne 400 g di filetto di trota salmonata 200 ml di yogurt naturale 100 ml di brodo tiepido 2 spicchi(...)Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do jogurtu dodajemy bulion, posiekany koperek, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sk ó rkę i sok z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Z upieczonego łososia zdejmujemy skórę, po czym kroimy

La grande e la piccola cuoca