woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:590/1096)

Wiosenna sałatka z awokado 341

sernikowego (użyłam Wieluń),  sól morska z pieprzem,  2 łyżki oleju rzepakowego,  2 łyżki soku z cytryny.  WykonanieSałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Fasolę opłukać zimną wodą, odcedzić i ułożyć na sałacie. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki. Ogórka obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki, zwinąć

Z miłości do słodkości
Sałatka z wężymordem (skorzonerą) i czarną quinoą 134

rukoli ;) 3 – 4 korzenie wężymordu szczypiorek 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości sok z połówki cytryny kolorowy pieprz sól Wykonanie:  Wężymord obieramy (polecam robić to w rękawiczkach) i zaraz po obraniu przekrawamy na pół i wrzucamy do naczynia z wodą i octem (żeby nie ściemniał). Następnie płuczemy go i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru

Quinoa Raz!
Sos z grzybow lesnych 146

cebula łyżeczka listków tymianku czubata łyżka serka mascarpone 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz łyżka masła cytryna Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem tak by były całkiem zakryte. Moczymy 15 minut pod przykryciem a następnie gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy z wody i drobniutko kroimy, wodę zachowujemy. Drobno kroimy obraną cebule i czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek(...)Dodajemy grzyby i smażymy aż miejscami się zrumienią. Solimy i pierzymy. Zalewamy wodą z moczenia (wlewamy tyle by grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik Oreo 283

przepraszać. Wykonanie ciasta jest banalne, jednak wymaga zaplanowania kilku kroków z wyprzedzeniem – należy odczekać kilka godzin, aż woda oddzieli się od jogurtu oraz schłodzić spód. Składniki: Masa: 2 duże opakowania (1 kg) naturalnego jogurtu sojowego 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 50 ml oleju z pestek winogron 2/3 szklanki mleka sojowego ½ szklanki skrobi kukurydzianej ¾ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta(...)ciasteczek Oreo plus 4 sztuki do dekoracji Sito wyłóż czystym ręcznikiem kuchennym i zawieś na dużej misce. Wlej do niego jogurt sojowy i pozostaw na noc do oddzielenia się wody. Na następny dzień wylej wodę zgromadzoną na dnie miski; zbierz ręcznik i postaraj się jeszcze delikatnie odcisnąć resztki wody z jogurtu.  Aby przygotować spód, wrzuć 16 sztuk ciasteczek

Roślinna - blog wegański
Nalewka ze śliwek węgierek z wanilią. 111

Składniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 0,5 kg cukru 1 i 1/2 l przegotowanej wody ( najlepiej źródlanej ) 1 i 1/2 l spirytusu 95 % 100 ml koniaku lub brandy skórka otarta z 2 cytryn 1 laska wanilii 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania :  Ś liwki dokładnie opłucz, osusz, przekrój na połówki, wydryluj. Wsyp do czystego, dużego słoja(...)nadać trunkowi lekkiej goryczki. Wlej spirytus, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie.  Po tym czasie przecedź nalewkę , śliwki i pestki wyrzuć. Wodę zagotuj z cukrem,  cukrem waniliowym, otartą skórką cytrynową i laską wanilii przekrojoną na połowę wzdłuż. Mieszaj, aż powstanie gęsty syrop. Przefiltruj przez gęstą gazę , ostudź.Wystudzony syrop wlej do spirytusu

Przepisy i porady kulinarne
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 125

malinowe  160 g tuńczyka z puszki cząstki cytryny do wyciśnięcia sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili / można pominąć WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 4 łyżki wody z gotowania. Odcedzamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki(...)cząstki tuńczyka. Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy makaron wraz z odłożoną wodą z gotowania i delikatnie mieszamy, uważając, aby za bardzo nie rozdrobnić tuńczyka. Odstawiamy z ognia, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny, oprószamy suszoną natką, lubczykiem i opcjonalnie także płatkami chili. Podajemy z dobrej jakości oliwą i cząstkami cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Słoneczne smoothie (dynia, jabłko, pigwa, marchew) 131

piękny kolor. Składniki: 3 łyżki puree dyniowego 1 jabłko 1 pigwa pół szklanki soku marchwiowego sok z połowy cytryny  Jabłko i pigwę obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondla i dodajemy około 50 ml wody. Jeśli nie mamy gotowego puree dyniowego wówczas dodajemy także obraną i pokrojoną na kawałki dynię. Zawartość rondla gotujemy

My simple kitchen
Cytrynowa szarlotka na miodowym spodzie 135

łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody olej do wysmarowania formy Nadzienie jabłkowe: 2kg jabłek (waga po obraniu) 2 cytrynowe galaretki 2 łyżeczki cynamonu Lukier: sok z 1 cytryny 250g cukru pudru Dodatkowo: 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: 1.  Ciasto miodowe: Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić(...)jabłkowe: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie wymieszać. 3.  Lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru. 4.  Jeden z blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 175

jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo),10 suszonych śliwek,150 ml porto,sól, czarny pieprz i sok z cytryny do smaku,2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),1 łyżeczka posiekanego tymianku lub szczypta suszonego.    Przygotowanie:Śliwki namoczyć w letniej wodzie (15 minut), pokroić.Figi pokroić na ósemki, cebulę w pióra, kasztany na małe kawałki.Na maśle zeszklić cebulę

SzczyptaSmaQ
Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą 189

mąki pszennej 0,5 szklanki semoliny 1-1,5 szklanki letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sos 150g ricotty 150g śmietany 12 % 2 łyżki tartego parmezanu sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżego tymianku(...)mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie oprószamy ją mąką, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Ricottę, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane zioła, oliwę

DefinicjaSmaku
Grzanka z chałki z pastą z awokado i jajkiem w koszulce 187

Fithia z olejem SŁONECZNIKOWYM tłoczonym na zimno 2 kromki chałki 1 awokado 2 jajka 1 ząbek czosnku + do przyprawienia: sok z cytryny, szczypta soli, biały ocet winny Wykonanie: Jajka w koszulce: Naszykuj duży garnek i wlej do niego wodę na wysokość 10 cm. Wstaw na duży ogień, dodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij(...)jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt. Grzanki: Na patelni rozgrzej Fithie. Dodaj kromki chałki i obsmaż je na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby

Moja pasja smaku
Zupa krem z pieczonych buraków z dodatkiem jabłek 180

lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion.  Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju sok z cytryny do smaku Buraki wyszorować, osuszyć, ułożyć na blasze(...)krótko przesmażyć.  Dołożyć buraki i jabłka. Wszystko razem poddusić, a następnie podlać wodą. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut.  Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem i z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu. Zapewne zauważyliście na bocznym pasku banerek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto z makaronem 120

nerkowca  300 g makaronu spaghetti (np. Barilla) W 3 litrowym garnku zagotować  lekko osoloną wodę, włożyć makaron, gotować według przepisu na opakowaniu (al dente). Do blendera włożyć listki bazylii bez łodyg, obrany i przekrojony na mniejsze kawałki czosnek. sok z cytryny, sól, część oliwy, blendować stopniowo dorzucając orzeszki. W trakcie dolewać pozostałą oliwę, w zależności od gęstości, konsystencja

Kuchcik gotuje
Chłodnik rzodkiewkowe love 126

ogórków gruntowych 2-3 ząbki czosnku świeży koperek świeży szczypiorek świeżo mielony pieprz  sól cukier opcjonalnie: sok z połowy cytryny Wykonanie: Umyj i obierz rzodkiewki oraz ogórki. Zblenduj na małe kawałki. Wyłóż na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.  Posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek, połóż na talerzyk i posyp solą - dzięki niej czosnek zmięknie i uwolni swój aromat(...)Dodaj do niego wszystkie składniki, dopraw do smaku cukrem, pieprzem i solą.  Jeśli chcesz, aby Twój chłodnik był bardziej kwaśny - nie dodawaj cukru, zastąp go zaś sokiem z cytryny.  Wstaw do lodówki na minimum jedną godzinę, podawaj schłodzony.  Smacznego

Garniec Magalie
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 177

Jajka barwimy wkładając je do gotujących wywarów z naturalnym barwnikiem i gotujemy do momentu zabarwienia. Możemy uzyskać następujące kolory: Biały – ugotowane na twardo jajka wkładamy na krótko do wody z dodatkiem octu; Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe; Złoty - łupiny orzecha włoskiego(...)kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa; Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny; Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy kolor czerwony); Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny

Smiling Shrimp