Humus z grillowaną papryką 151papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny sól do smaku pieprz kajeński lub mielona papryka chilli (do smaku) Wykonanie: Ciecierzycę można użyć z puszki, ale polecam namoczyć ją na noc i ugotować. Warto zachować wodę z gotowania cieciorki czy z puszki, tzw. aquafabę, bo przyda się na później np. do zrobienia
Lamarida.pl
Zupa kwaśny klops 200klopsiki .Do garnka wlać wodę, dodać listek i ziele i zagotować.Do gotującej się wody wkładać klopsiki.Po kilku minutach dodać startą na tarce lub pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków, następnie dodać ocet, sok z cytryny lub sok z domowych ogórkach kiszonych, na koniec dodać śmietanę. Zupkę można zagęścić
Moje domowe kucharzenie
Sernik nowojorski 492tylko tyle aby rozpuściła się większość cukru. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Zbyt długie ubijanie napowietrzy masę, co spowoduje, iż sernik urośnie i opadnie zaraz po upieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dni pieca wstawiamy blaszkę napełnioną gorącą wodą. Na wystudzony spód z herbatników wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do drugiej, większej. Przerwę pomiędzy nimi(...)zalewamy gorącą wodą. Sernik pieczemy w takiej kąpieli wodnej przez około 80 minut. W trakcie pieczenia możemy przykryć sernik folią aluminiową, jeśli jego góra zaczyna się przypiekać. 250ml kwaśnej śmietany mieszamy z dwoma łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny. Całość wylewamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Upieczony sernik studzimy i wstawiamy do lodówki
Jacob Tastes
Pasta z bobu 211czasu, aż daje się obierać, a już jest smaczny. Bób lekko schładzam przelewając zimna wodą i obieram z łupinek. Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto, ale uważam, aby się nie przypaliła. Czosnek obieram z łupin, wyciskam sok z połówki cytryny. Kumin oraz kolendrę prażę na rozgrzanej patelni. Do malaksera wkładam bób, podsmażone cebule, obrane ząbki czosnku
Bike By Life
Placki ziemniaczane po Litewsku 439jajko 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki 12% 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz(...)razie potrzeby można dodać mąki , gdy uważamy że zbyt rzadkie lub wody gdy za gęste . Na koniec doprawiamy pieprzem , odstawiamy . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo postępujemy z cebulą . Wkładamy wszystko do jednej miski , dodajemy przyprawy ( sól,cukier,wyciśnięty czosnek,pieprz) skrapiamy sokiem z cytryny, wbijamy jajko , mąkę i dokładnie mieszamy . Smażymy na rozgrzanym oleju
Ogrodnik w podróży
Zielona sałatka z brokułów i awokado 221cytryny + trochę do skropienia awokado 2 łyżki pasty sezamowej - tahini 3 -4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego 1/3 łyżeczki papryki w płatkach sól, pieprz - do smaku przygotowanie Brokuły podzielić na małe różyczki, takie na jeden kęs. Włożyć do garnka, zalać gotującą wodą, gotować(...)minut, tak aby po wyjęciu były bardzo chrupiące. Przełożyć do miski z zimną wodą, a następnie odcedzić na sicie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ, a następnie pokroić go w kostkę. Skropić lekko sokiem z cytryny. Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, słoik zakręcić, dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Doprawić do smaku. Awokado i brokuły
Stare Gary
Pomarańczowa Panna Cotta z rumem. 184klej spożywczy Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy syrop cukrowy. W rondlu o grubym dnie umieszczamy cukier i wodę. Powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy raz na jakiś czas (nie za często). Obieraczką do warzyw odkrawamy 3 paski skórki z cytryny i wrzucamy je do rondla. Gdy cukier już całkiem się rozpuści, doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy 5 minut
DominikaDolci
Chłodnik z czerwonego buraczka 210zielony ogórek 6 rzodkiewek 3 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z limonki 1litr kefiru oliwa sól pieprz 4-5 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: 1. Buraki oczyścić, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a rzodkiewki i obranego zielonego ogórka również zetrzeć
Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka antipasti 281podsuszana typu "jamon" czarne oliwki oliwa z oliwek sok z cytryny ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek extra virgin Dressing : 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego sol, pieprz Jak przygotować sałatkę antipasti: W garnku zagotować wodę. Osolić. Fasolkę przebrać i odciąć(...)końcówki, wrzucić do wrzątku i ugotować al dente. Ugotowana fasolke wylać na cedzak i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, dzieki temu fasolka szparagowa zachowa ładny, zielony kolor. Odstawić do ostygniecia. Fasolkę przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki i dokładnie wymieszać. Przygotować dressing - w niewielkim słoiczku
Codzienne Gotowanie
Śledzie w Marynacie Korzennej 256wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Przygotowanie marynaty: Śliwki oraz rodzynki kroję na mniejsze kawałki. Do miseczki wlewam olej, dodaję wszystkie przyprawy, miód, sok z cytryny, musztardę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję pokrojone rodzynki i śliwki i jeszcze raz dokładnie mieszam – marynata
Uwaga Babcia Gotuje
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 237Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.Pizza: Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy mikserem, aż składniki zaczną łączyć się
Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś w porach 235nagrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem). Z połowy cytryny (wyparzonej wrzątkiem) ścieramy skórkę. Łososia skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron. Odkładamy. Pory przekładamy do dużej patelni, dodajemy ok. 6 łyżek wody, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, aż pory wchłoną wodę. Po tym czasie odkrywamy i czekamy(...)resztki wody wyparują. Dodajemy mascarpone i ok. 1 łyżkę posiekanego koperku. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na blacie rozkładamy dwa (lub trzy, jeśli przygotowujemy 3 porcje) duże kawałki papieru do pieczenia. Na każdym rozkładamy na środku pory. Na porach układamy łososia. Posypujemy go wcześniej startą skórką, a na wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem i kaparami, które
Poezja smaku
Wieprzowina z warzywami 233paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem i ugotować. Cebulę(...)łyżkę - dwie oleju). Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec. Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami, posypać szczypiorem i ...........gotowe Smacznego
Gaździnka warzy
Farfalle z musztardowym kurczakiem 205szklanka pomidorków koktajlowych 3 łyżki świeżej natki pietruszki Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do mięsa dodajemy musztardę dijon, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie smażymy
VioletoweKucharzenie
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 204Składniki na posypkę pralinową: ● 100 g cukru ● 100 g obranych orzechów laskowych* ● ok. 50 ml wody Składniki na roladę bezową: ● 230 g cukru ● 4 białka ● 1 łyżeczka Maizeny ● ½ łyżki octu jabłkowego ● sól Składniki na krem: ● 50 g cukru ● 2 cytryny (organiczne) ● 250 g mascarpone ● 300 g truskawek Do dekoracji: ● 150 ml śmietany kremówki 36% ● 15 g cukru(...)przygotowania posypki pralinowej, którą możesz przygotować poprzedniego dnia, a nawet wcześniej, i przechować w hermetycznie zamkniętym słoiczku. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i wlej ok. 50 ml wody, podgrzewaj na małym ogniu, nie mieszając. (możesz jedynie potrząsać rondelkiem i przechylać go), aż cukier się rozpuści i karmel nabierze złotego koloru . Wsyp orzechy laskowe, wymieszaj tak, by wszystkie orzechy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Brokułowy zawrót głowy 244nabrał mocy ☺ Polecam na wszystkie spontanicznie organizowane imprezy. Składniki: -jeden duży brokuł -jedno duże jabłko -6 suszonych śliwek bez pestek -po pęczku zielonej pietruszki, koperku i bazylii -cytryna -sos winegret Na sos: -6 łyżek oliwy lub oleju -2 łyżki octu jabłkowego -3 ząbki czosnku -1 łyżka cukru -sól i pieprz Do oliwy wlewać kroplami ocet cały czas(...)się wyrazisty powinien postać godzinę przed polaniem sałatki. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się wody na 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy, żeby odparował i wystygł. Jabłko kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało. Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Zieleninę siekamy niezbyt drobno. Wszystkie składniki mieszamy w półmisku
Kulinarne przemyslenia
śledzie w jałowcu 209zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach(...)jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. W słoiku układać na przemian dzwonka śledzia, plasterki cytryny, krążki cebuli, rozgnieciony jałowiec, pokruszony liść laurowy. Na wierzchu powinny leżeć plasterki
królestwo garów
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 211cienkie paseczki, a następnie obgotować 2-3 razy zmieniając wodę. Dzięki temu straci ona goryczkę.Łososia posmarować oliwą i przyprawić solą oraz pieprzem. Położyć na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) i smażyć 3-4 minuty z każdej strony aż ładnie się przyrumieni.Następnie na każdy kawałek kładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée(...)Pieczone bataty:4 średniej wielkości bulwy batatów2 łyżki oliwy z oliwekgruboziarnista sól morska1-2 łyżeczki czarnuszkiBataty obieramy i kroimy jak na frytki. (Obrane kawałki można wrzucić do miski z wodą, by nam nie sczerniały podczas krojenia). Przygotowane kawałki dokładnie osuszamy, smarujemy oliwą, solimy i posypujemy czarnuszką. Następnie przygotowane bataty wysypujemy na blachę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy
Food Square
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 204litra) misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz soku z cytryny. Zmiksować do momentu aż śmietana ubije się na sztywny krem, może to potrwać nawet 10 min. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny, krótko zmiksować. Składniki na polewę czekoladową: 150 g cukru (u mnie 50 g) 50 ml wody 50 g kakao 100 ml śmietany kremówki
moj przepis na
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 190litra) misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz soku z cytryny. Zmiksować do momentu aż śmietana ubije się na sztywny krem, może to potrwać nawet 10 min. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny, krótko zmiksować. Składniki na polewę czekoladową: 150 g cukru (u mnie 50 g) 50 ml wody 50 g kakao 100 ml śmietany kremówki
moj przepis na
Ryba zapiekana z pieczarkami i cebulką 197osuszamy, by nie uszkodzić i rozerwać. Dzielimy na 4 kawałki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu układamy pokrojone, podgotowane i dobrze odsączone z wody pieczarki, posiekaną cebulę i połowę parmezanu. Zapiekamy pod folią aluminiową przez ok 25 minut w temperaturze 170⁰C. Gotową, jeszcze ciepłą rybę posypujemy
Kuchnia w czekoladzie
Konfitura z cukinii i jabłek z nutką agrestu 203skosztować. Jeżeli dżem będzie za słodki to można dodać jeszcze kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Ciepłą konfiturę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 7 minut od momentu zagotowania się wody w garnku wyłożonym ręcznikami papierowymi. Krok po kroku przepis konfiturę z cukinii i jabłek z nutką
KuchniaWeDwoje.pl
Budyń z ryżu z grzybami 186łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 6 jajek, sól, cukier, masło do wysmarowania formy, sos: 20 g mąki, 30 g masła, sok z cytryny, Ryż umyć, wspypać do garnka z grubym dnem, włożyć 40 g masła, wlać 300 ml wody, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć pokrywką, postawić na dużym ogniu i zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały
królestwo garów
Warzywa korzeniowe pieczone w kuminie oraz warzywa kiszone - przepis na post Dr. Dąbrowskiej 193warzyw niż w dużych ilościach pojedynczych. Przygotuj marynatę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia następujące składniki: 1 i 1/2 litra wody 1 łyżka soli 2 cm startego imbiru rozmaryn - gałązka 2 łyżki octu sok z 1/4 cytryny 1 ząbek czosnku Naturalnie te warzywa są słodkie zatem idealnie ich smaki się zrównoważą z marynatą. Warzywa
Mango Papaja
Sos kokosowy z mango i selerem 171większość z nas lubi – szybko, smacznie i zdrowo. mała puszka, 200 ml mleka kokosowego (u mnie 80% miąższu, 20% wody) jedno mango, bardziej zielone, mniej dojrzałe dwie-trzy łodygi selera naciowego sok z połówki cytryny szczypta soli pół łyżeczki garam masala pół łyżeczki curry Patelnię rozgrzewamy. Selera kroimy w talarki lub kostkę. Mango obieramy, kroimy w kostkę. Na patelnię
Kucharzyca
Wiosenne smoothie. 213Żeby cieszyć się nią (i resztą wartości) należy pić to lekkie i orzeźwiające smoothie natychmiast po przyrządzeniu. Składniki: 1 litr wody (mineralnej niegazowanej) 3 jabłka 1/4 zielonego melona 1 główka małej sałaty rzymskiej sok z 2 cytryn 4-5 łyżek miodu Wykonanie: Jabłka i melona obrać i pokroić na kawałki. Sałatę również pokroić na kawałki (około
zadanie-gotowanie
Sałatka ze szpinakiem, makaronem,tuńczykiem i ogórkiem konserwowym 215konserwowych sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny szczypta soli Wszystkie składnik sosu połączyć ze sobą, czosnek należy zmiażdżyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Ogórka pokroić w półksiężyce. Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem
Jadło i czytadło
Humus z pieczonym burakiem i czarnuszką 240zdrowie-polecam Składniki: kubek ugotowanej ciecierzycy 1 średni burak 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżeczki tahini 3-4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli szczypta soli ok 6 łyżek wody oliwa czarnuszka Przygotowanie: Buraka zawijamy w folię i pieczemy ok 1 godz w 180 stopniach(ja zawsze piekę buraki przy okazji
Swojskie jedzonko
KREMOWY SEREK SOJOWY 160tolerowaniem soi to gorąco polecam spróbować ! SKŁADNIKI: 1 duży jogurt sojowy Sok z cytryny ½ łyżeczki płatków drożdżowych Sól Świeży koperek PRZYGOTOWANIE: 1.Miskę wykładamy gazą lub pieluchą tetrową, a następnie wylewamy na nią jogurt sojowy. 2. Zawijamy, związujemy gumką i zawieszamy nad miską, aby cała woda mogła obcieknąć. Zostawiamy na całą noc. 3. Na drugi dzień wyjmujemy delikatnie
Marcepanowa kuchnia
Sałatka z bobu, fety i jajka 239szklanki mrożonego lub świeżego groszku garść rukoli sos 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Bób ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić i obrać z łupinek. Groszek ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Ser, pomidora i ogórka pokroić w kostkę
Jadło i czytadło
Łosoś z makaronem ryżowym i szpinakowym pesto 276przykryć pokrywką. Trzymać w cieple przez 15 minut następnie odcedzić. W malakserze zblendować szpinak, parmezan, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny, parmezan, czosnek, pestki dyni ( można wcześniej uprażyć ), oliwę. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać trochę wody ( około 1 lub 2 łyżki wody ) wtedy wytworzy się bardziej kremowa konsystencja. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę w półksiężyce. Na patelni rozgrzać
Jaglusia
Placki z jarmużem i serkiem wiejskim 181masła 150 g serka wiejskiego dwie łyżeczki posiekanego koperku sól olej/olej kokosowy do smażenia SOS: jogurtowy ( jogurt, sos z cytryny, sól, pieprz, ewentualnie chilli, albo jakieś zioła) Instructions Jarmuż zblanszoać przez minutę w goującej się wodzie albo podgotować na parze przez około 2 minuty. Odcisnąć z wody i w razie koniecznoście jeszcze drobniej posiekać. Do miski dodać mąkę, proszek
Cooking for Emily
Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej cytrynowo - czosnkowej 248miękiszem i znakomitym smakiem. Dzikie drożdże to takie które same się wyhodują i potem rozmnażają dzięki pożywce jaką tym razem jest cytryna z czosnkiem i cukier w nich zawarty. Zachęcam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej cytrynowo - czosnkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Spaghetti z dorszem 196jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy
Różne smaki w kuchni
Zapiekanka makaronowa z łososiem, brokułami i sosem beszamelowym. 267skórkę, następnie pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą do ryb), przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny i zapiekać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 190°C. Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 2 minuty. Odcedzić. Brokuły gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić
zadanie-gotowanie
Szybka zupa kukurydziana 185kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy
Ugotowane pozamiatane
Kompot wigilijny (śliwkowo-figowy) 170cytryny Wykonanie kompotu figowego: Figi gotować przez 5 minut od zagotowania wraz z łyżką cukru oraz sokiem i skórką z 1 cytryny (przed dodaniem skórki porządnie ją wyparz). Wykonanie kompotu śliwkowego: Śliwki włożyć do garnka i zalać wodą (tak by przykryła owoce). Moczyć przez całą noc. Następnie dodać łyżkę cukru i laskę cynamonu. Zagotować. Gdy obydwa kompoty są gotowe
Mania Wypiekania
Hummus z czarną quinoą i czarnym czosnkiem 157oliwy do przybrania Wykonanie: Ciecierzycę, tahini, oliwę z oliwek, czarny czosnek, przeciśnięty przez praskę świeży czosnek i sok z cytryny dokładnie blendujemy na gładką masę. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodajemy stopniowo po łyżce wody, lub nieco więcej oliwy. Doprawiamy pastę solą i pieprzem i jeszcze raz blendujemy. Tak powstały hummus mieszamy z ugotowaną quinoą i przekładamy
Quinoa Raz!
Beza z sosem cytrynowym i bitą śmietaną 183przecedzić przez sitko. • Jajka wbić do miski i delikatnie roztrzepać. Dodać sok z cytryny, skórkę i cukier, wymieszać. • Masę włożyć do miski, którą umieścić na garnku z gotującą się wodą i powoli mieszać, aż się ociepli. • Cały czas mieszając dodawać kawałki masła, jak tylko poprzednie się rozpuszczą. Mieszać 5-10 minut
To co kocham
Sernik daktylowo - waniliowy z musem żurawinowym ( bez pieczenia) 249kronie zmielonego 1 łyżka (5 ml) ekstraktu waniliowego 30 g cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii skórka starta z połowy cytryny na grubych oczkach 125 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżeczki żelatyny na 60 ml wody Na masę ciemną (Daktylową): 250 g sera białego co najmniej dwukrotnie zmielonego 3 czubate łyżki pasty daktylowej 2 łyżki
vaniliowoczekoladowa
Rozgrzewający napój na zimę 254także białą albo zieloną herbatę, ale w wiekszości przypadków wystarczają mi same cytrusy, imbir i mój ukochany cynamon. Na 500 ml wody: laska cynamonu ok. 2-3 cm kawałek imbiru 2-3 plasterki pomarańczy 2-3 plasterki cytryny opcjonalnie 2 torebki ekologocznej białej lub zielonej herbaty łyżeczka miodu Imbir dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Cytrusy wyparzamy i kroimy
Mienta blog
Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 312lekkim wystudzeniu babkę drożdżową wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Przygotowanie lukru Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i skórką pomarańczową. Powinniśmy otrzymać płynną. ale dość gęstą masę. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub cukru pudru. Lukier wylać na przestudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Smacznego :) po kliknięciu, zdjęcie otworzy się w nowym oknie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warzywno-makaronowa potrawka z mleczkiem kokosowym 210Podsmażamy i wrzucamy dobrze odcedzoną ciecierzycę. Dusimy ok 15 minut i podlewamy mleczkiem kokosowym. Do lekko odparowanej potrawki dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z natką pietruszki i ugotowanym al dente w osolonej wodzie makaronem. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzie
domowy syrop na przeziębienie i nie tylko 3096składniki: 50 g korzenia imbiru 50 g korzenia chrzanu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 cytryny 150 g miodu (najlepiej spadziowy lub lipowy) dodatkowo: 10 g ziół prowansalskich 300 ml wrzącej wody wykonanie: Wszystkie składniki szatkujemy przy pomocy robota kuchennego np. Thermomix, do konsystencji drobnej surówki lub nożem nierdzewnym. Następnie przekładamy wszystko do dużego słoika i dodajemy miód. Odstawiamy
Domowy Smak Jedzenia
Tarta cytrynowa. 250kobieceporady.pl Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Masa cytrynowa: 4 jajka 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %) 2/3 szkl. soku z cytryny 120 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią
zadanie-gotowanie
Sałatka z pęczakiem i grilowanymi warzywami w towarzystwie fig 205figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki soku cytrynowego 1,5 łyżki miodu płynnego Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko mieszając. Kaszę przepłukać wrzuć do gotującej wody wraz z łyżeczką soli i olejem i gotować 20 minut. Kaszę odcedzić i wystudzić. Bakłażana pokroić na plastry posolić i odstawić
Delicious Titbits
Gazpacho z pieczoną papryką 237nasiona oddzieliły się od kramu). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodając do pomidorów wraz papryką oraz obraną cebulą, oliwą i cytryną. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku. Jeżeli krem jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę lub delikatnie podgrzewamy. Podajemy z grzankami lub ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię wersję z mozzarella
ChilliJemy
Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 221ogona i wyciągałam go z łatwością, pozbawiając rybki wszystkich większych ości. Każdą osoliłam, popieprzyłam, skropiłam sokiem z cytryny, przełożyłam kilkoma plasterkami cytryny i odstawiłam na co najmniej 30 minut. Młode ziemniaki dokładnie umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroiła pory w drobne paski, posoliłam i odstawiłam, by lekko puściły wodę. Następnie odcisnęłam płyn i udusiłam około 15 minut
Pichceniomania
owocowe szaszłyki z sosem toffi 191toffi do podania opcjonalnie: posiekane orzechy do podania wykonanie: Jabłka i gruszki myjemy, kroimy w ósemki i obtaczamy w soku z cytryny a następnie w cukrze wymieszanym z zielem angielskim. Owoce nadziewamy naprzemiennie na namoczone wcześniej w wodzie patyczki. Grillujemy przez ok. 5 min., często odwracamy i smarujemy roztopionym masłem, aż owoce będą miękkie. Gotowe szaszłyki przekładamy na talerze, polewamy
Domowy Smak Jedzenia
Wegańska sałatka ziemniaczana 230kiszone ogórki pokrojone w drobną kosteczkę 4 pełne łyżki niesłodzonego jogurtu sojowego 2 łyżeczki ziarnistej musztardy 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 2 łyżki pestek dyni Umyte ziemniaki rzuć na wrzącą osoloną wodę i ugotuj al dente – 15 minut. Odcedź i pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w plastry. Do dużej miski przełóż ziemniaki
Roślinna - blog wegański
Wiosenna pasta z groszku 183łyżeczka zaprawy cytrynowej* 1/2 łyżeczki czosnku suszonego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1/2 pęczku szczypiorku *Jeśli macie cytrynę możecie ją użyć. Ja użyłam zaprawy cytrynowej bo jest to dla mnie wygodniejsze. Przygotowanie: Odsącz wodę z puszki, przełóż jej zawartość do dużej miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków (może też być widelec
wegujemy
Roszponka z ciemnymi winogronami i orzeszkami pinii 214roszponki 2 garście ciemnych winogron bezpestkowych orzeszki pinii 3 łyżki oliwy, oleju 1 łyżka jasnego octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Wykonanie: sałatę wypłukać, następnie osuszyć w wirówce do sałat. Umyć w ciepłej wodzie winogrona. Na patelni bez tłuszczu podprażyć orzeszki pinii oliwę, ocet winny i miód wymieszać na jednolitą emulsję. Sosik powinien mieć smak mocno winny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Egipska sałatka z bobu. 202bobu (świeżego lub mrożonego) 3 jajka przepiórcze 6 pomidorków daktylowych lub cherry 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka suszonej mięty 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie około 15 - 20 minut, przelać na sitku zimną wodą i obrać. Wymieszać w dużej misce wszystkie składniki oprócz jajek. Przełożyć do docelowej miseczki
zadanie-gotowanie
Krakersy owocowe 202nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można
Kucharzyca
Krakersowo 215nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można
Kucharzyca
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 176karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest on spłukiwany, a następnie obkładany plastrami cytryny. Następnie mrożę go i wyjmuję z zamrażarki dzień przed Wigilią, a dokładnie wieczór przed wieczerzą wigilijną. Karp pomału rozmraża się, abym mogła się
Wielopokoleniowo
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 174karpia i odpowiednio go "oporządzić". U mnie wygląda to w ten sposób, że karp krojony jest w dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest on spłukiwany, a następnie obkładany plastrami cytryny. Następnie mrożę go i wyjmuję z zamrażarki dzień przed Wigilią, a dokładnie wieczór przed wieczerzą wigilijną. Karp pomału rozmraża się, abym mogła się
Wielopokoleniowo
Panettone (najlepszy przepis) 252kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół łyżeczki drożdży instant szczypta soli odrobina skórki otartej z cytryny (pół łyżeczki) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 łyżka miodu 2/3 szklanki letniej wody 150 g miękkiego masła 1 białko do posmarowania babki Dodatkowo będą potrzebne: 10 szt. papilotek (tych sztywniejszych) * 1 forma papierowa do panettone
Domowa Cookierenka Agi
Nototenia w tymianku, pieczona dynia hokkaido i karmelizowana brukselka 201dynia hokkaido 300 g brukselki 4-5 łyżek cukru 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej Ryby umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą , posypać przyprawami i odstawić na ok godzinę. Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody , ok 1/4 szkl. Dynię umyć, przekroić na 4 części, nasmarować oliwą, posolić i ułożyć w drugim naczyniu. Wstawić ryby i dynię
Gotowanie jest łatwe
Jajecznica z wędzonym łososiem i zielonym groszkiem 196niebanalnie J 5 jajek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150g wędzonego łososia 1 duża garść mrożonego groszku odrobina soku z cytryny sól, pieprz łyżka masła do smażenia Jajka wbić do miseczki i odstawić. W czajniku zagotować wodę, do małego garnuszka wsypać groszek, zalać go wrzątkiem i gotować przez kilka minut, aż zmieknie, ale będzie jędrny, a rozgryzany powinien pękać
Codzienne Gotowanie
Tradycyjny łosoś wędzony 215tego łososia jest bardzo proste przy użyciu wędzarni Bradley Smoker. Składniki: 1 duży filet z łososia Solanka: 1l wody 125 ml soli 125 ml syropu klonowego 60 ml ciemnego rumu 60 ml soku z cytryny 10 ziaren ziela angielskiego 10 całych ząbków czosnku 1 liść laurowy Przygotowanie: W średniej wielkości misce połączyć wszystkie składniki solanki
naRuszcie
‘Owsianka’ bez płatków ;) 178Można użyć owoców świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;) Wykonanie: - Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny - Banany obrać i umieścić w blenderze - Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę - Zmiksować na płynną masę; w ten sposób otrzymujemy mleko bananowe;) - Kiwi przekroić na pół, wyjąć zawartość łyżeczką i pokroić owoc w kostkę
Wegańska kuchnia orientalna
Pasta z awokado, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 253hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: dojrzałe awokado 5 suszonych pomidorów w oleju puszka tuńczyka w wodzie z oliwą z oliwek fit GRAAL 1 łyżka natki pietruszki 3 łyżki szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz Tuńczyk odsączyć. Pomidory pokroić na małe kawałki. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę
kulinarnyswiatdomi
Surówka z cykorii i pomidorów 218smaku. Wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Surówkę należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż może podejść wodą, jeżeli będzie długo stała. Z dodatku octu można całkowicie zrezygnować, lub zastąpić go sokiem z cytryny, a szczypiorek - drobno posiekaną cebulą. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Zielony koktajl – dobry na wszystko! 204wierzcie mi...DZIAŁA . Podziałało na włosy, jestem żywsza, pełna energii...odporna...! I ma działanie odchudzające ,jeśli dodamy sok wyciśnięty z cytryny. Składniki na 1 osobę -duże soczyste jabłko -pół natki pietruszki, minimum 6 gałązek -pół szklanki wody -cząstka mango Obierz jabłka ze skórki, pokrój w ćwiartki i wrzuć do blendera. Pietruszkę umyj i wrzuć do jabłek, kawałek mango obranego
Z Kuchni Do Kuchni
Sernik z musem malinowym na spodzie pierniczkowym 208śmietanki kremówki 36 % 1/2 szklanki cukru sok z połowy cytryny 3 łyżeczki żelatyny w proszku Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy malin mrożonych należy odlać wodę, która powstała, ponieważ rozrzedzi ona mus. Całość miksujemy na gładki przecier. Żelatynę zalewamy wodą, tak, aby cała była pokryta - gdy wchłonie wodę
Chocolate Muffin Blog
Burgery z Dorsza 167ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę zetrzeć na większych oczkach, cebulę i koperek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z ryżem i pokrojonymi
Gaździnka warzy
Hello October! Gruszki, tymianek, szarlotka. 238TYMIANKIEM Na spód 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy Wszystkie składniki
KUCHARNIA
Pęczak w sosie śmietanowym z kurkami i pieczoną dynią 250Wyobraźcie sobie, że nigdy nie jadłam kurek i szczerze przyznam, że wcale nie byłam zainteresowana ich smakiem, aż do dnia, kiedy teściowa przyniosła mi sporą porcję
Kraina Miodem Płynąca
Toskański placek świąteczny 226siekamy na grubą kostkę.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały, kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową.Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok. Cukier przesypujemy do garnka o dużym
Moniki Smakołyki
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 226Uniwesalna dynia swietnia nadaje sie rowniez jako dodatek do wypieku chleba,bulek i ciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 426Lato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia.Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku.Dzi
Ostra na Słodko