jajko 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki 12% 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz(...)razie potrzeby można dodać mąki , gdy uważamy że zbyt rzadkie lub wody gdy za gęste . Na koniec doprawiamy pieprzem , odstawiamy . Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo postępujemy z cebulą . Wkładamy wszystko do jednej miski , dodajemy przyprawy ( sól,cukier,wyciśnięty czosnek,pieprz) skrapiamy sokiem z cytryny, wbijamy jajko , mąkę i dokładnie mieszamy . Smażymy na rozgrzanym oleju
Ogrodnik w podróżycytryny + trochę do skropienia awokado 2 łyżki pasty sezamowej - tahini 3 -4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego 1/3 łyżeczki papryki w płatkach sól, pieprz - do smaku przygotowanie Brokuły podzielić na małe różyczki, takie na jeden kęs. Włożyć do garnka, zalać gotującą wodą, gotować(...)minut, tak aby po wyjęciu były bardzo chrupiące. Przełożyć do miski z zimną wodą, a następnie odcedzić na sicie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ, a następnie pokroić go w kostkę. Skropić lekko sokiem z cytryny. Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, słoik zakręcić, dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Doprawić do smaku. Awokado i brokuły
Stare Garyklej spożywczy Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy syrop cukrowy. W rondlu o grubym dnie umieszczamy cukier i wodę. Powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy raz na jakiś czas (nie za często). Obieraczką do warzyw odkrawamy 3 paski skórki z cytryny i wrzucamy je do rondla. Gdy cukier już całkiem się rozpuści, doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy 5 minut
DominikaDolcizielony ogórek 6 rzodkiewek 3 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z limonki 1litr kefiru oliwa sól pieprz 4-5 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: 1. Buraki oczyścić, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a rzodkiewki i obranego zielonego ogórka również zetrzeć
Szalona Kuchnia Ewelinypodsuszana typu "jamon" czarne oliwki oliwa z oliwek sok z cytryny ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek extra virgin Dressing : 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 łyżka octu balsamicznego sol, pieprz Jak przygotować sałatkę antipasti: W garnku zagotować wodę. Osolić. Fasolkę przebrać i odciąć(...)końcówki, wrzucić do wrzątku i ugotować al dente. Ugotowana fasolke wylać na cedzak i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, dzieki temu fasolka szparagowa zachowa ładny, zielony kolor. Odstawić do ostygniecia. Fasolkę przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki i dokładnie wymieszać. Przygotować dressing - w niewielkim słoiczku
Codzienne Gotowaniewodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Przygotowanie marynaty: Śliwki oraz rodzynki kroję na mniejsze kawałki. Do miseczki wlewam olej, dodaję wszystkie przyprawy, miód, sok z cytryny, musztardę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję pokrojone rodzynki i śliwki i jeszcze raz dokładnie mieszam – marynata
Uwaga Babcia GotujeDodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.Pizza: Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy mikserem, aż składniki zaczną łączyć się
Smakowity Blog Kulinarnynagrzewamy do 200°C (180°C z termoobiegiem). Z połowy cytryny (wyparzonej wrzątkiem) ścieramy skórkę. Łososia skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron. Odkładamy. Pory przekładamy do dużej patelni, dodajemy ok. 6 łyżek wody, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, aż pory wchłoną wodę. Po tym czasie odkrywamy i czekamy(...)resztki wody wyparują. Dodajemy mascarpone i ok. 1 łyżkę posiekanego koperku. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na blacie rozkładamy dwa (lub trzy, jeśli przygotowujemy 3 porcje) duże kawałki papieru do pieczenia. Na każdym rozkładamy na środku pory. Na porach układamy łososia. Posypujemy go wcześniej startą skórką, a na wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem i kaparami, które
Poezja smakupaczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić w krążki. Grzyby zalać wrzątkiem i ugotować. Cebulę(...)łyżkę - dwie oleju). Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec. Wmieszać warzywa do mięsa, razem z odcedzonymi i pokrojonymi grzybami, posypać szczypiorem i ...........gotowe Smacznego
Gaździnka warzyszklanka pomidorków koktajlowych 3 łyżki świeżej natki pietruszki Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do mięsa dodajemy musztardę dijon, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie smażymy
VioletoweKucharzenieSkładniki na posypkę pralinową: ● 100 g cukru ● 100 g obranych orzechów laskowych* ● ok. 50 ml wody Składniki na roladę bezową: ● 230 g cukru ● 4 białka ● 1 łyżeczka Maizeny ● ½ łyżki octu jabłkowego ● sól Składniki na krem: ● 50 g cukru ● 2 cytryny (organiczne) ● 250 g mascarpone ● 300 g truskawek Do dekoracji: ● 150 ml śmietany kremówki 36% ● 15 g cukru(...)przygotowania posypki pralinowej, którą możesz przygotować poprzedniego dnia, a nawet wcześniej, i przechować w hermetycznie zamkniętym słoiczku. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i wlej ok. 50 ml wody, podgrzewaj na małym ogniu, nie mieszając. (możesz jedynie potrząsać rondelkiem i przechylać go), aż cukier się rozpuści i karmel nabierze złotego koloru . Wsyp orzechy laskowe, wymieszaj tak, by wszystkie orzechy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanabrał mocy ☺ Polecam na wszystkie spontanicznie organizowane imprezy. Składniki: -jeden duży brokuł -jedno duże jabłko -6 suszonych śliwek bez pestek -po pęczku zielonej pietruszki, koperku i bazylii -cytryna -sos winegret Na sos: -6 łyżek oliwy lub oleju -2 łyżki octu jabłkowego -3 ząbki czosnku -1 łyżka cukru -sól i pieprz Do oliwy wlewać kroplami ocet cały czas(...)się wyrazisty powinien postać godzinę przed polaniem sałatki. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się wody na 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy, żeby odparował i wystygł. Jabłko kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało. Śliwki kroimy w cienkie paseczki. Zieleninę siekamy niezbyt drobno. Wszystkie składniki mieszamy w półmisku
Kulinarne przemysleniazalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach(...)jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. W słoiku układać na przemian dzwonka śledzia, plasterki cytryny, krążki cebuli, rozgnieciony jałowiec, pokruszony liść laurowy. Na wierzchu powinny leżeć plasterki
królestwo garówcienkie paseczki, a następnie obgotować 2-3 razy zmieniając wodę. Dzięki temu straci ona goryczkę.Łososia posmarować oliwą i przyprawić solą oraz pieprzem. Położyć na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) i smażyć 3-4 minuty z każdej strony aż ładnie się przyrumieni.Następnie na każdy kawałek kładziemy cząstki cytryny wraz z oliwą i pestki z granatu. Rybę podajemy z purée(...)Pieczone bataty:4 średniej wielkości bulwy batatów2 łyżki oliwy z oliwekgruboziarnista sól morska1-2 łyżeczki czarnuszkiBataty obieramy i kroimy jak na frytki. (Obrane kawałki można wrzucić do miski z wodą, by nam nie sczerniały podczas krojenia). Przygotowane kawałki dokładnie osuszamy, smarujemy oliwą, solimy i posypujemy czarnuszką. Następnie przygotowane bataty wysypujemy na blachę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy
Food Squarelitra) misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz soku z cytryny. Zmiksować do momentu aż śmietana ubije się na sztywny krem, może to potrwać nawet 10 min. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny, krótko zmiksować. Składniki na polewę czekoladową: 150 g cukru (u mnie 50 g) 50 ml wody 50 g kakao 100 ml śmietany kremówki
moj przepis na