woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:587/1096)

Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą 176

otarta z 2 cytryn oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 250 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy, odcedzona 100 g sera pecorino lub parmezanu (lub innego twardego sera), startego sól, pieprz szczypta płatków chilli (opcjonalnie) 4 łyżki pestek słonecznika Przygotowanie tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą: Zagotuj duży garnek osolonej wody. Najpierw wrzuć do niej jarmuż i blanszuj przez(...)makaronu) i dodaj: sok i skórkę z cytryny, ciecierzycę oraz połowę sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ewentualnie płatkami chilli. Chwilę mieszaj na patelni.  Gotowy makaron rozłóż na talerze, posyp pozostałym serem oraz pestkami słonecznika.  ➤ Rada: Dobrze jest przełożyć makaron bezpośrednio na patelnię razem z odrobiną wody, która do niego przylgnie. Dzięki temu uzyskamy bardziej jedwabisty

Chilli Czosnek i Oliwa
Wafle w szlachetnej gorzkiej czekoladzie 142

gotowe. Czynność powtarzamy aż do wytracenia produktów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka zagotowujemy wodę, i na wierch kładziemy szklaną salaterkę z czekoladą, ciągle mieszamy). Gdy czekolada się rozpuści pędzelkiem smarujemy wierch wafla i od razu posypujemy startą skórką z cytryny albo pomarańczy i ozdabiamy cukiereczkami. Wafle wkładamy do lodówki na pół godziny a potem zjadamy :) Słonawe masło

Bon Appetit Małgorzaty
Energetyczny deser bez pieczenia i gotowania. Zdrowy, ekologiczny i smaczny. Prosty przepis. 232

amarantus ekspandowany 35g szczypta nasion czarnuszki ( tutaj )     Masa:   eko orzechy nerkowca 300g sok z cytryny 1 łyżeczka sól himalajska miód z porządnej pasieki   ulubione świeże owoce: banany, truskawki, brzoskwinie, etc       Orzechy nerkowca moczyć w wodzie kilka godzin (5-6h ) aby zmiękły.   Daktyle pokroić na niewielkie kawałki. Do miski wrzucić wszystkie składniki(...)układamy jako "spód" w salaterkach. Proponuję wybrać niewielkie naczynia bo deser będzie bardzo sycący i słodki.   Zmiękczone orzechy nerkowca blendujemy, dodajemy na koniec sól himalajską, sok z cytryny i miód.     Zostało nam jeszcze kilka sztuk leczniczego syropu z mniszka lekarskiego. Sprawdź tutaj.     Wszystkie te dodatkowe składniki dodajemy i dozujemy bazując na smaku masy

IzaGotuje
Tort na moje urodzinki :) 262

przepisu 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone 1 łyżkę soku z cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy cukier puder do smaku (myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej krem będzie zbyt rzadki) Do polewy: 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady(...)cytryny i cukier. Tak jak już wspominałam możemy na tym poprzestać i takim kremem przełożyć bezy, a możemy dodać jeszcze sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę. Wtedy musimy na jakiś czas (do zgęstnienia) wstawić masę do lodówki i dopiero wtedy składać tort. Na sam koniec przygotowujemy polewę. Żaroodporną miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, a w niej połamaną

Ratunku obiad
Risotto z pieczarkami i szparagami 191

zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego dania potrzebne będą nam: pęczek młodych szparagów 5-6 średniej wielkości pieczarek 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka śmietany 18%  garść drobno posiekanego świeżego kopru odrobina świeżego lub suszonego estragonu 200g ryżu arborio 500 ml naparu z zielonej herbaty 2 łyżki masła 1 łyżka soli(...)patelni nie myjcie dodajcie odrobinę oleju i wsypcie ryż, gdy zacznie pachnieć podlejcie go odrobiną wody, następnie podlewajcie go przecedzonym i pozbawionym fusów naparem z zielonej herbaty. Po około 10 min smażenia dodajemy pieczarki, wyciśnięty czosnek i koperek. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny, łyżkę masła i posiekany estragon, przed podaniem dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy

Kuba Gotuje
Mulligatawny (maligetouni) z Indii 228

cebule 2 duże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie to najprostsza z prościzn. ;) Mięso myjemy(...)litr wody, który potem w miarę kolejnych godzin gotowania,będziemy na bieżąco uzupełniać. Wszystko dokładnie mieszamy i rozprowadzamy ze skórką z dna garnka, doprawiamy solą i gotujemy około pół godziny na niedużym ogniu. Po upływie rzeczonego czasu dorzucamy resztę przypraw, mieszamy i gotujemy aż mięso odejdzie od kości, czyli około 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny. Wszystko

Kuchenna Kontrrewolucya
Lemoniada ogórkowa 135

ogórki Sok z jednej cytryny Kilka listków mięty Wykonanie Zmiksować ogórki z sokiem z cytryny i miętą. Można przepuścić przez sitko, aby zlikwidować grudki. Lemoniada ogórkowa u mnie w domu po raz pierwszy powstała już w zeszłym roku, w trakcie największych upałów. Zwykła woda przestała już gasić pragnienie i trzeba było wymyślić coś, co oprócz nawodnienia da poczucie dawki witamin

Pomysłowa kuchnia
Tabbouleh z komosą ryżową 168

dużego owocu granatu sól, pieprz Przygotowanie: Komosę płuczemy zimną wodą, następnie gotujemy w 2 szklankach wody przez 15 minut. Odcedzamy na sitku i wsypujemy do miski. Pomidory kroimy w drobną kostkę i wraz z sokiem dodajemy do komosy razem z szalotką oraz sokiem z cytryny. Dodajemy drobno posiekane zioła, przyprawy i oliwę. Wszystko razem mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kokosowa potrawka z dorsza i "Trawers" 196

rybę i pieczarki oraz zeszklić cebulę. Na patelnię wlać mleko kokosowe i ok. 50 ml wody. Całość dusić ok. 10 minut. Tuż przed wyłączeniem palnika dodać rozdrobnione chili i natkę pietruszki. Doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawać np. z ryżem lub - tak jak u mnie - z kaszą bulgur. Po przeczytaniu "Ekspozycji" i "Przewieszenia" wiedziałam, że dokończę

Weekendy w domu i ogrodzie
Schab Duszony w Sosie Kurkowym 305

smażenia 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu kolorowego Sos Kurkowy: 250 g kurek mała cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Schab Duszony w Sosie Kurkowym  - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na ok. 1 cm plastry. W każdy z nich wcieramy(...)resztę przecedzamy przez sitko. Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy przecedzony wywar, sok z cytryny, doprawiamy pieprzem solą oraz szczyptą cukru. Wszystko chwilę podgrzewamy. Sos zdejmujemy z ognia i po dłuższej chwili dodajemy śmietanę . Gdyby sos okazał się zbyt gęsty dodajemy więcej wody, gdyby za rzadki możemy zagęścić go dodając do gotującego się sosu ok. łyżeczkę mąki pszennej rozpuszczonej

Słodka Strona
KOLOROWE TABBOULEH Z QUINOA 196

quinoa (komosy ryżowej) ● 1 owoc granatu ● 250 g pomidorków koktajlowych ● ½ dużego ogórka lub 2 małe ● ½ cytryny ● 1 mała czerwona cebula ● 6 gałązek świeżej mięty ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz   Przygotowanie: Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 15 minut. Zdejmij z ognia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Moja wariacja na temat soljanki - Zupa rybna 154

miałam pozostałości po wyfiletowanej rybie a jedynie "resztki" po jej upieczeniu to i tak zupa wyszła super :) Składniki szkielet po rybie głowa i skóra (pozostałości z tego przepisu) cytryna (może być ta która została nam po pieczeniu ryby) 100-150 g ryby (u mnie była to już rybka upieczona dzień wcześniej i nieskonsumowana od razu) pół puszki pomidorów mała marchewka(...)średniego garnka wrzucamy pozostałości po rybie, zalewamy wodą (tak żeby szkielet był przykryty do połowy, u mnie ok 2l, wody zawsze możemy dolać a chodzi o uzyskanie intensywnego wywaru), dodajemy marchewkę- ja miałam tylko mrożoną baby carrots, pietruszkę, 3 krążki cytryny i natkę pietruszki. Całość gotujemy na małym ogniu około 1h. W między czasie kroimy w drobną kostkę cebulę

Piekielna Kuchnia Pati
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 232

kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy  Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe  kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno dodajemy(...)kostkę i dodać do sałatki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę.Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo

mojewypiekiinietylko
Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem 189

Składników: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko ugotowane na twardo 1 małe i dojrzałe awokado 1/3 łyżeczki soku z cytryny 2 szczypty ostrej papryki w proszku 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek woda Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miseczki. Dodajemy szczyptę soli i tyle wody, aby powstało ciasto, które nie klei się do dłoni(...)pół, usuwamy nożem pestkę, obieramy ze skóry lub wydrążamy łyżeczką - tak najwygodniej. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy starannie widelcem, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny, mieszamy. Każdy podpłomyk smarujemy pastą z awokado, nakładamy po plasterku jajka na twardo, posypujemy startym parmezanem i oprószamy ostrą papryką w proszku. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy placuszki są jeszcze

Moja smaczna kuchnia
Chłodnik z botwinki 153

duży pęczek liści botwinki razem z buraczkami średni ogórek wężowy  5-6 średnich rzodkiewek łyżeczka octu sok z cytryny duża śmietana 12% mały jogurt naturalny pół pęczka szczypiorku pęczek kopru pieprz,sól   Umytą botwinkę (najlepiej umyć ją w wodzie z odrobiną octu) posiekać na drobne kawałki. Buraczki, które były przy botwince obrać i pokroić w półplasterki. Zagotować wodę(...)pokroić w kostkę, szczypior i koper posiekać. Gdy botwinka zupełnie ostygnie wlewamy do niej śmietanę, jogurt, dodajemy pokrojone warzywa i zioła, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość studzimy przez ok. godzinę. Podajemy na przykład z ugotowanym na twardo jajkiem

Simply Food