woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:587/1096)

Pierogi z truskawkami 101

zaspokoi twój apetyt na słodkie i na dodatek przez dłuższy okres czasu nie będziesz odczuwa ć głodu.Posiadają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut. Składniki na ciasto 400gr. mąki pszennej ok. 100-150ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 łyżka roztopionego, chłodnego, masła Nadzienie truskawki śmietana cukier Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy

Smaczne Potrawy
Makaron z cukinią 162

posiekane 3 łyżki oleju 1 cukinia średnia  pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno sól i pieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie)  sól i pieprz do smaku

Apetyt na Zielone
bezowy przekładaniec z jagodami 140

kolejną godzinę. W tym czasie jagody wrzucamy do garnka gotójąc je przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i gotujemy dalej do  całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żelatyne mieszamy zniewielką ilością chłodnej wody i dodajemy do jagód z cukrem, zdejmując garnek z palnika i intensywnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Garmek z jagodami

Miód i pieprz
Makaron z cukinią w sosie miętowo-cytrynowym. 211

posiekane 3 łyżki oleju 1 cukinia średnia  pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno sól i pieprz Sos: 1/4 szklanki wody z makaronu 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej) 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie)  sól i pieprz do smaku

Apetyt na Zielone
Różowy chłodnik 145

twardo 1. Liście botwinki i buraczki dokładnie myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce masła przez kilka minut. 2. Dodajemy wodę, tyle by przykryła buraczki, i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę soku z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.  Jeżeli używamy buraków ugotowanych ścieramy je na tartce na dużych oczkach.  3. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę

NA MOIM TALERZU
Ciasto z płatków owsianych z truskawkowym puddingiem bez pieczenia, mąki i cukru 163

łyżki wiórków kokosowych Na wierzch : - 1 szklanka truskawek - 2 banany - 1/4 szklanki oleju kokosowego - sok z jednej połówki cytryny  - 1 szklanka wiórków kokosowych  - 4 łyżki nasion chia  Przygotowanie  Spód : Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 15 minut, zblendować na gładką masę i wymieszać razem z płatkami owsianymi ( zmielonymi na mąkę)  i wiórkami na gładką

zdrowa vege kuchnia
Ryba w warzywach ze śliwkami- zupa rybna 112

kapusty) 10 dag suszonych śliwek Liść laurowy Ziele angielskie Sól do smaku Natka pietruszki Cytryna Wykonanie: Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. W tym czasie również namoczyć śliwki w odrobinie wody. Następnie opłukać warzywa obrać, pokroić, połączyć ze śliwkami i ugotować z przyprawami. Pod koniec gotowania włożyć rybę i gotować na wolnym ogniu około

Tradycyjna Kuchnia
Tort Hawana 209

wystygnięcia. 5. Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki. Przygotowywanie kremu Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny, cukier puder oraz pokrojone w kostkę owoce. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką. Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz boków tortu

Kuchenne aromaty
Owocowy i zdrowy... czyli czas na deser! 142

nektarynkę i sok pomarańczowy umieszczam w garnuszku, miksuję wszystko blenderem. Tak przygotowane owoce umieszczam na małym ogniu i podgrzewam, dodaję sok z cytryny i ew. dosładzam.  Przed zagotowaniem ściągam z ognia.* Żelatynę wsypujemy do 1/5 szklanki wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia na kilka minut.  Następnie dodajemy 2-3 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Żelatynę wlewamy

Plate of Joy
Twarożek z orzechów nerkowca 122

godna polecenia. Składniki: 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3-4 łyżki mleka (użyłam krowiego, w oryginalnym przepisie jest roślinne) 3-4 łyżki soku cytryny 1 łyżka syropu klonowego  Dodatkowo: garść truskawek (lub inne owoce) Nerkowce zalać zimną wodą i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia odcedzić wrzucić do blendera i zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Do rondelka

Delicious Titbits
Dorsz gotowany na parze 111

padł na rybę na parze…. Wyszła naprawdę bardzo smaczna. Oczyszczony, umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć koprem włoskim. Na dno   naczynia   do gotowania na parze wlać trochę wody, ułożyć podstawkę, na niej położyć rybę.  Przykryć pokrywką – zawór bezpieczeństwa otwarty – i wstawić do kuchenki ( moc 600) na 6 minut. Pojemnik

królestwo garów
Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce 296

śmietanki 36 % 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki. Przełóż rybę do rondelka, zalej ją wodą tak, by była tylko przykryta. Dodaj goździki, ziele angielskie i listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut

karmelowy
Ryż z dorszem na pesto z rukoli z dodatkiem rzodkiewki i chipsów serowych 182

prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Chipsy serowe: Ser żółty trzemy na tarce. Patelnię rozgrzewamy i na suchą (bez żadnego tłuszczu !) układamy    ser  w kształcie

Moniki Smakołyki
Truskawkowe kosteczki 213

cukru!) sok z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zmiksować z cukrem. Na sam koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Przygotowaną masę podgrzać. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzącej wody. Gdy masa truskawkowa będzie gorąca to wlać rozpuszczoną żelatynę - wymieszać i już nie gotować. Przygotowaną masę przelać do foremki wyłożonej wcześniej folią

Ugotować
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą 186

popieprz. Obsyp nasionami kopru włoskiego. Cytrynę pokrój w plastry. Włóż do wnętrza każdej ryby. Delikatnie ściśnij rybę od strony nacięcia, aby cytryna lekko puściła sok we wnętrzu. W dużej misce mieszaj sól wraz ze 100ml wody, do momentu gdy mieszanka zacznie wyglądać jak mokry śnieg (w razie potrzeby można dolać odrobinę wody). Blachę do pieczenia wyłóż warstwą 2 cm mieszanki

Moja Delicja