woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:588/1096)

Kolorowa soczewica z awokado 166

minuty. Wsypałem następnie oba rodzaje soczewicy, mieszałem przez 1 minutę. Dodałem pomidory z puszki, litr wody, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem przez ok. 15-20 minut, zupa powinna być gęsta jak gulasz. Po spróbowaniu doprawiłem ponownie solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podałem nakładając na wierzch po łyżce śmietany i pokrojone awokado

R'n'G Kitchen
TORCIK BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I ADVOCATEM 206

białek szczypta soli 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej KREM 500 ml zimnej śmietany 30% (schładzanej minimum 12 godzin) 125 ml likieru jajecznego np. Advokat lub Ajerkoniak 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 1 łyżka cukru pudru DO PODANIA : borówki, likier jajeczny  WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 120℃, bezz(...)wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy około 22 cm. BEZA: Misę i mieszadło miksera odtłuszczamy ręcznikiem papierowym nasączonym octem lub sokiem z cytryny. Wlewamy białka i ubijamy ze szczyptą soli, na niezbyt sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce zaczynamy dosypywać cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Na koniec piana

cool and minty
Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 205

drobno posiekanej skórki z kiszonej cytryny 40 ml oliwy 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Ż eby przygotować chermoulę , mieszamy w małej misce czosnek, kumin, kolendrę, chili, słodką paprykę, skórkę z cytryny, oliwę i sól. B akłażana kroimy wzdłuż na dwie części. Nacinamy głęboko każdą połówkę w skośną kratkę, uważając, żeby nie przekroić skóry. Smarujemy bakłażana chermoulą, rozprowadzamy pastę równo po każdej(...)będą zupełnie miękkie. W tym czasie bulgur zalewamy 60 ml wrzącej wody. R odzynki moczymy w 25 ml ciepłej wody. Po 10 minutach odcedzamy je i dodajemy do kaszy. Dodajemy oliwę, posiekane zioła, oliwki, płatki migdałów, dymkę, sok z cytryny i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy. B akłażana podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Połówki bakłażana układamy na półmisku

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron soba ze szparagami i groszkiem 175

pokrojone w 1 cm kawałki. Po około 5 minutach dodajemy główki szparagów, groszek i podlewamy 100 ml wody z gotującego się makaronu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy. Jeśli to konieczne przyprawiamy. Posypujemy tartym serem i skórką otartą z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik limonkowy na zimno z galaretką 143

SKŁADNIKI: - 1 kg twarogu z wiaderka - 3 łyżki śmietanki 36% - 1 szklanka cukru pudru - 6 limonek - 1 cytryna - 4,5 łyżeczki żelatyny - 2 galaretki agrestowe - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Limonki myję i wyciskam w nich sok. Galaretki rozpuszczam w 850 ml gorącej wody. Do przestudzonych galaretek dodaję 2 łyżki soku z limonek, przelewam wszystko do płaskiego naczynia i chłodzę(...)uznania. W garnuszku podgrzewam żelatynę z 3 łyżkami wody. Studzę, ciągle mieszając. Wlewam powoli do masy serowej i krótko miksuję. Masę przekładam delikatnie do tortownicy. Wyrównuję i schładzam w lodówce. Stężałą galaretkę kroję na kawałki i wykładam na schłodzony sernik. Tuż przed podaniem serwowany kawałek ciasta można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Sernik jest bardzo lekki, puszysty, orzeźwiający w smaku

Wielopokoleniowo
Diabelskie żeberka inaczej 292

łyżki oliwy Sałatka 200 pomidorów koktajlowych duża garść mieszanki kolorowych sałat 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka siekanego koperku Instrukcje Żeberka kroimy co 2 kostki (można co 1), dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i obtaczamy w niej żeberka. Całość wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny(...)drugą stronę. Ryż przygotowujemy zgodnie z naszym przepisem na smażony żółty ryż . Pomidory do sałatki kroimy na 2-4 mniejsze części. Mieszamy z sałatą. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. Gotowe żeberka podajemy na ciepło z ryżem oraz sałatką, którą polewamy sosem cytrynowo-koperkowym. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-198 {margin: auto;} #gallery-198 .gallery-item {float

Kulinarna Pokusa
Wytrawny sernik ze śledziami 211

Spód 200 g chleba, u mnie żytni 70 g rozpuszczonego masła Nadzienie 3 listki żelatyny 150 g crème fraîche 100 ml ubitej śmietanki 1 łyżeczka soku z cytryny 6 łyżek drobno pokrojonego poru 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę 100 g śledzia w occie, drobno pokrojonego Dekoracja 2 jajka ugotowane(...)Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Uformuj cienki spód na dnie formy. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Po 20 minutach odciśnij wodę i rozpuść żelatynę lekko podgrzewając. Ubij śmietankę tak nie do końca. Wymieszaj z crème fraîche. Dopraw solą i sokiem z cytryny, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj energicznie po czym dodaj koper, szczypior, por, jabłko i śledzie. Wyłóż masę

codojedzenia
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. 249

mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki 12%  200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron do smażenia 200g suchego makaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki, a zarazem sprężysty (al dente), odcedzam i odstawiam na bok. Brokuła płuczę pod bieżącą(...)wodą i gotuję w lekko osolonej wodzie maksymalnie 2-3 minuty od chwili zagotowania się wody (dla zachowania soczystego koloru i jędrności). Cebulę obieram, drobno siekam, a obrany czosnek przeciskam przez praskę. Szklę na niewielkiej ilości oleju, następnie wlewam śmietankę, wrzucam brokuła podzielonego na małe różyczki. Mąkę rozprowadzam w mleku, dodaję do pozostałych składników, ciągle mieszając (jeśli obawiasz się grudek

W kuchni Karmel-itki
Cytrynowa Pavlova z kremem z cytryny i syropu z czarnego bzu, świeżymi truskawkami i płatkami migdałów 192

paterę i przybrać kremem. Aby przygotować curd; W rondelku lub małym garnku umieścić cukier, sok i drobno startą skórkę z cytryny, syrop z czarnego bzu i drobno posiekane masło. Dodać lekko roztrzepane żółtka. Ustawić garnek na większym garnku wypełnionym wodą i cały czas mieszając, gotować krem w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą a całość zgęstnieje. Uwaga!! Nie gotować kremu(...)dzieci więc złagodziłam jego charakter i tym samym dodałam mu lekkości. W tym celu należy ubić śmietanę, dodać mascarpone- ubić razem na mniejszych obrotach. Dodać kilka łyżek kremu z cytryny i bzu i wszystko dokładnie połączyć. Ilość dodanego kremu zależy od osobistych upodobań- dobrze, aby krem kontrastował ze słodką bezą i był dość kwaskowy. Pavlovą udekorować pokrojonymi świeżymi truskawkami

olalacooking
Rabarbar curd 236

zadowoli! :D Rabarbar curd ok. 2 słoiczki Potrzebujesz: 400g rabarbaru 50g cukru szczypta soli 5 żółtek 90g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 35g masła Sposób przygotowania: 1. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki. 2. Pokrojony rabarbar umieść w garnku, zasyp 50g cukru i odstaw na 30min. 3. Kiedy rabarbar puści(...)utrzyj żółtka z 90g cukru i solą na jasną, puszystą masę. 5. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszaj, aż masa dobrze się ogrzeje. 6. Do masy dodaj mus rabarbarowy, sok i skórkę z cytryny - podgrzewaj, wciąż mieszając, prze ok 10min. Masa powinna odrobinę zgęstnieć. 7. Zdejmij miskę znad wrzątku, dodaj kawałki masła, wymieszaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 210

Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka sody szczypta soli Syrop 3 łyżki miodu 6 łyżek wody Krem 125 g mascarpone 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI Impasto(...)cytryny.  Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy syrop: 3 łyżki miodu rozpuszczamy z 6 łyżkami cieplej wody. Wierzch ostudzonego

La grande e la piccola cuoca
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 210

Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka sody szczypta soli Syrop 3 łyżki miodu 6 łyżek wody Krem 125 g mascarpone 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI Impasto(...)cytryny.  Na koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy syrop: 3 łyżki miodu rozpuszczamy z 6 łyżkami cieplej wody. Wierzch ostudzonego

La grande e la piccola cuoca
Śledzie po Fińsku - Śledzie w Sosie z Curry 288

cebula 2 łyżeczki musztardy ostrej 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki usiekanej natki pietruszki Link do filmu z przygotowania: Śledzie po fińsku Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy

Uwaga Babcia Gotuje
Trzy kolory: fioletowy (spaghetti + krem z pieczonych czerwonych buraków) 245

łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek oraz natka pietruszki do przybrania Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do postaci al dente. Buraki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W piekarniku na blasze wykładamy folię aluminiową i wykładamy na nią buraki(...)buraki będą prawie gotowe). Gdy warzywa będą już gładkie, całą masę umieszczamy w niewielkim garnuszku i powoli podgrzewamy. Do lekko ciepłych buraków z czosnkiem dokładamy żurawinę oraz sok z cytryny. Masy nie należy doprowadzać do wrzenia, a jedynie podgrzać. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem do smaku według uznania. Rozgrzewamy patelnię. Gdy będzie ciepła, umieszczamy w niej salami lub inną wędlinę

Kuchenna Kontrrewolucya
Krem z kukurydzy 139

pokrojone w małą kostkę ziemniaki, a następnie dorzucić kukurydzę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć, przykryć całość wodą. Gotować po przykryciem na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie zmiksować całość (można przetrzeć przez sito). Gładki krem wstawić na ogień, dodać śmietankę albo mleko, sok z cytryny oraz miód, gotować 5 minut.  Przed podaniem udekorować czarnuszką oraz uprażonymi chlebkami z ziołami

Wino Francja Kuchnia

Proponowane wyszukiwania