woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:585/1096)

Krem z brokuła z czarnym ryżem z cytrynową nutką 171

Dodaj majeranek, curry i kurkumę.Wymieszaj i podsmażaj. Dodaj brokuły i pokrojone w kostkę jabłko. Wlej gorącą wodę do wysokości brokuła. Posól i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Spróbuj, dopraw w razie czego. Zblenduj na gładko. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Na talerzach rozłóż czarny ryż i dodaj krem brokułowy. Pestki dyni oraz migdały upraż na gorącej patelni. Posyp

Z Kuchni Do Kuchni
Cukiniowe tagliatelle z groszkowo-miętowym pesto 214

tagliatelle. 2. Paseczki układać na durszlaku i posypać je solą, Po około 30 min sparzyć je wrzącą wodą uważając by się nie poparzyć. 3. Osuszyć makaron papierowym ręcznikiem. Posypać pieprzem. 4. Cukiniowy makaron przełożyć do naczynia z pesto, dodać skórkę z cytryny, oraz pokrojone awokado oraz słonecznik 5. Podawać  na talerzach posypane parmezanem, odrobinką siekanej mięty oraz  bazylią

KreatywnePiny
Muffiny melonowe 151

masła kokosowego lub masła wegańskiego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (pełne) 100 ml wody Jak zrobić muffiny z melonem. Muffiny: do miski wsypać erytrytol, dodać sól oraz olej. Miksować przez 3-4 minuty najlepiej robotem elektrycznym. Kolejno dodać puree z melona wraz z sokiem z cytryny i kontynuować miksowanie przez 3 minuty. Pod koniec miksowania dodać sodę, proszek do pieczenia(...)ciastem po czym wstawić muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny wystudzić. Masa melonowa: do garnka włożyć puree z melona, połowę wody oraz erytrytol. Zagotować. W kubku wymieszać pozostałą wodę z mąką ziemniaczaną. Płynem z kubka zalać gotujące się składniki. Ponownie zagotować i trzymać na ogniu przez 2-3 minuty, mieszając nieustannie

MeCooks
Deser „Nice Cream” bananowo – jagodowy z mleczkiem kokosowym 282

kokosowego (najlepiej w puszce), które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane Dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny banan do ozdoby jagody do posypania 1. Mleczko otworzyć i z wierzchu zebrać dwie kopiaste łyżki śmietanki do miseczki (bez „wody”; mleczko kokosowe, jak postoi przez około 2-3 dni bez wstrząsania, rozwarstwi się na śmietankę i „wodę”). Śmietankę

Mała Cukierenka
śledzie z zieloną papryką i prażonym nasionami 148

śledziowych z solnej zalewy 2 zielone papryki 1 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z  jednej cytryny 6 łyżek dobrego oleju garść prażonych nasion ( ja użyłem pomieszanych  nasion sezamu, słonecznika, czarnuszki, lnu) sól, pieprz zalewa  1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych(...)ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty.  Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy

Miód i pieprz
Bezglutenowe orzechowe gofry z tropikalną owocową sałatką ( Gluten & White sugar free) 237

łyżeczki octu jabłkowego  350 ml wody  Na sałatkę :  200 g dojrzałej papai wraz z pestkami  200 g dojrzałego mango 100 g banana (1 szt) 1 dojrzałe kiwi 20 g suszonej żurawiny  20 g borówki amerykańskiej 2 mandarynki  1 łyżka nasion chia  sok z 1/4 cytryny lub limonki  listki świeżej mięty do przybrania(...)dolewając stopniowo wodę. Na koniec dodajemy melasę karobową i mieszamy do połączenia.  3. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy gofry na 3 stopniu mocy przez 3-5 minut lub do momentu uzyskania złotobrązowej skórki.  4. Składniki na sałatkę starannie myjemy i kroimy na zgrabną kostkę. Dodajemy suszoną  żurawinę oraz nasiona chia a także sok z cytryny. Pestki z papai

vaniliowoczekoladowa
Wtorek: Sałatka z pieczonych krewetek i cieciorki 168

łyżki oleju Sól do smaku Dresing 3 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki 1 awokado 1 szklanka jogurtu Sok z połowy cytryny Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyp cieciorkę na sito, przepłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Posyp łyżką słodkiej papryki, łyżeczką curry, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, polej(...)posyp łyżką suszonego czosnku, posól, polej dwiema łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Krok 3 Przygotuj dresing. Rozgnieć awokado widelcem na pastę, dodaj posiekaną kolendrę, sok z cytryny, jogurt. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 4 Pokrój papryki i ogórka w kostkę. Wsyp do misy. Dodaj cieciorkę, krewetki. Wymieszaj. Podawaj z dresingiem. Artykuł Wtorek: Sałatka

Niedzielny kucharz
Pappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiem 225

garść rukoli garść liści bazylii 2 piersi z kurczaka 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki utartego parmezanu czarny pieprz i sól do smaku Przyrządź pesto według przepisu w linku. Zagotuj wodę na makaron z łyżką soli. Dodaj pappardelle i gotuj przez 4 minuty (uwaga makaron świeży). Odcedź i wymieszaj z pesto. Piersi(...)Smaż aż fasola będzie gotowa ale wciąż al dente. Na talerzu ułóż makaron wymieszany z warzywami, świeżą rukolą i bazylią. Na wierzchu ułóż porcje kurczaka. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp parmezanem

codojedzenia
Skorzonera w naleśnikach 156

skorzonery 2 łyżki mąki 2 łyżki octu Sos : cytryna 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki śmietany 2 żółtka sól świeżo starta gałka muszkatołowa Naleśniki : 6 łyżek mąki 1/8 l mleka 6 jajek tłuszcz       Przygotowanie W dużej misce wymieszałem1 l zimnej wody z mąką i octem. Włożyłem gumowe rękawiczki ( korzenie zawierają mleczny(...)natychmiast włożyłem do wody z mąką, żeby nie ściemniały. Korzenie skorzonery włożyłem do 1 l osolonej wody, gotowałem 25 minut, wyjąłem z garnka, umieściłem w naczyniu żaroodpornym, umieściłem w ciepłym miejscu. Wywar zachowałem. Sos: wlałem do garnka 350 ml wywaru ze skorzonery. Cytrynę dokładnie umyłem, osuszyłem, starłem łyżeczką skórki, wycisnąłem sok. Mąkę zagniotłem z masłem , włożyłem do wrzącego wywaru, rozprowadziłem

R'n'G Kitchen
Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka 551

szklanka cukru Krem: 1 galaretka brzoskwiniowa w proszku 1 galaretka malinowa w proszku 500ml gorącej wody 1200ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g skórka starta z 1/2 cytryny 1 puszka brzoskwiń w syropie Dodatkowo: sok wyciśnięty z 1 cytryny Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia (papier proszę włożyć z powrotem do blaszki), z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę

Mała Cukierenka
Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.151 216

Moja lodówka ostatnio zastrajkowała gromadząc w sobie wodę. Jak zwykle niby tylko coś się zatkało ale trzeba było lodówkę rozmrozić, umyć, wyczyścić a co za tym idzie pozbyć się zapasów z zamrażalnika. I choc to nie sezon na jagody, jagodowy sernik zagościł na naszym stole. Nie przepadam za sernikami na zimno ale ten jeden jedyny podbił moje serce. Jest bajecznie(...)żelatyny 1/4 łyżeczki cynamonu masa jagodowa: 140 g mrożonych jagód 100 g cukru sok z połowy cytryny kruchy spód: 125 g mąki pszennej 2,5 łyżki cukru szczypta soli 60 g masła, zimnego i pokrojonego na kawałki żółtko kilka łyżek lodowatej wody, ok 1-2 Składniki ciasta zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok 30 minut a następnie wylepiamy nim nasmarowana

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owsianka, czyli rozgrzewająca "zupa śniadaniowa" 164

żurawiny suszonej owoce, np. banan, jabłko miód korzeń świeżego imbiru (on. 3 - 5 cm) cynamon sok z połowy cytryny Wykonanie: Do garnka wsypujemy płatki owsiane, otręby pszenne (możecie wykorzystać też produkty z innych zbóż) i szczyptę soli, zalewamy wodą w proporcji 1,5 : 4, czyli na 1,5 szklanki suchych składników 4 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu(...)starty na najmniejszych oczkach tarki imbir. Jeśli nie macie świeżego korzenia imbiru, możecie użyć przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut. Pod koniec wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Danie może nie zachwyca wyglądem, ale z pewnością uwiedzie Was smakiem. Ja najbardziej lubię je na drugi dzień, gdy wszystkie smaki przenikną się, dlatego przyrządzam

Taste Of My Day
Waniliowa Panna cotta z sosem malinowym. 181

oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek  Składniki na sos:  250 g mrożonych malin 50 g borówek amerykańskich 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 70 g cukru trzcinowego szczypta kardamonu szczypta cynamonu    Wykonanie:    1.Mleko, śmietankę,ekstrakt i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekrawamy i tępą(...)Mrożone maliny i borówki zasypujemy cukrem i podgrzewamy na patelni mieszając. Dodajemy wino,sok z cytryny oraz przyprawy : szczyptę kardamonu i cynamonu. Całość zredukować do zagęszczenia sosu.  5. Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie ( uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) lub ogrzać za pomocą palnika, a następnie wyjąć na talerzyk

vaniliowoczekoladowa