woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:578/1096)

Cytrynowy krem 162

Składniki 4 duże żółtka, 1 ja jko 3/4 szklanki cukru pudru ¼ szklanki drobno startej skórki z cytryny 1/3 szklanki soku z cytryny szczypta soli 6 łyżek   dobrego masła Wykonanie: Do metalowej miski nałożonej na garnek z wodą ( na gazie) ale tak aby dno miski nie było zanurzone w wodzie i woda nie może wrzeć wrzucić wszystkie składniki oprócz masła

W garach u Gosi
MUSLI Z CHIA I JABŁKIEM 161

łyżeczka ksylitolu lub zwykłego cukru 1 łyżka rodzynek sok z cytryny Sposób przygotowania: Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut, po czym odcedzić z wody. Jogurt naturalny wymieszać z nasionami chia i cukrem. Następnie w naczyniu układamy warstwowo płatki, jogurt z CHIA, kawałki jabłka oraz rodzynki

Prosto i Smacznie z Anetą
Buraczki zasmażane na ciepło 203

była akcja burak, bo przygotowałam buraczki z papryką na zimę ( KLIK ). Składniki: 70-80 dag buraków sól cukier ocet (lub sok z cytryny) szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sposób wykonania: 1. Buraczki zalewamy wodą, gotujemy do miękkości w łupinach. 2. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach. 3. W rondelku rozpuszczamy

Kuchnia domowa Ani
Puszysty deser (na białkach) z lemon curd 181

żelatyny               Wykonanie: Dzień wcześniej trzeba zrobić lemon curd wg tego przepisu A mianowicie: Z cytryn otarłam skórkę i wycisnęłam sok. Zmiksowałam żółtka,   jajko i cukier. Wstawiłam na garnek gorącą wodą. Do żółtek dodałam mąkę,   sok i skórkę cytrynową. Wymieszałam i   podgrzewałam na średnim gazie. Kiedy krem zaczął gęstnieć dodałam

Kuchnia u Krysi
KOKTAJL Z LIŚCI MŁODYCH RZODKIEWEK I POMARAŃCZY 129

SKŁADNIKI :  1 pęczek młodych liści rzodkiewek 3-4 rzodkiewki 1/2 szklanki wody gazowanej 2-3 szklanki soku z pomarańczy 1 banan ( według uznania ) sok z 1/2 cytryny                                                           PRZYGOTOWANIE :  Rzodkiewki

Kulinarne Fantazje Marioli
zdrowy sok-mus 135

się pysznym zdrowym sokiem. Dla tych co nie maja wyciskarki to można w blenderze. Drobno posiekać pietruszkę Dodać wyciśnięty sok z cytryny i resztę składników ,i do blendera. Dokładnie wymieszać. P ietruszka poprawia trawienie usuwa nadmiar wody z organizmu, eliminuje obrzęki które sprawiają ze wyglądamy grubiej niż jesteśmy w rzeczywistości.ps.jest gęsty jak mus.Nie wiem czemu ,ale ta gęstość

w mojej kuchni
Tarta serowo-gruszkowa. 124

masa serowa: 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70g. budyniu śmietankowego z cukrem 250g. sera białego z wiaderka syrop: 2 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 5-10 goździków(wg. gustu) 1 ziarenko kardamonu sok z połowy cytryny WYKONANIE: 3 gruszki obieramy, kroimy na połowy, wydrążamy i wkładamy do syropu. gotujemy 5 min., następnie wykładamy na papierowy ręcznik, osuszamy, nacinamy wąskie

Kuchnia Beaty
Skrzydełka z serkiem mascarpone (z nutą rozmarynu i cytryny) 175

kurczaka. Całość oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso delikatnie wymieszać, aby pokryło się warstwą tłuszczu. Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać wodą.) Około 10 minut przed końcem pieczenia - kurczaka skropić sokiem cytrynowym i delikatnie połączyć z powstałym sosem. (Sos można zagęścić odrobiną mąki lub dodatkiem serka

Di gotuje
Szczupak parzony z warzywami 126

pory Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy. 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, sok z połowy cytryny Sposób wykonania: Dzwonki szczupaka skropiłam sokiem z cytryny. Marchewkę, seler obrałam pokroiłam w słupki, por w półksiężyce. Do garnka włożyłam warzywa, zalałam wodą. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i płaską łyżeczkę soli. Zagotowałam, gotowałam przez dziesięć minut na wolnym ogniu. Włożyłam dzwonki szczupaka, ponownie

Darcia w kuchni
bezowy jagodowy przekładaniec 146

godzinę. W tym czasie jagody wrzucamy do garnka, gotując je przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i gotujemy dalej do  całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żelatynę mieszamy z niewielką ilością chłodnej wody i dodajemy do jagód z cukrem, zdejmując garnek z palnika i intensywnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Garnek z jagodami

Miód i pieprz
Dorsz z jarzynką 130

cytryny oliwa sól pieprz 1 marchewka 1 pietruszka pół cebuli 1 pomidor sól pieprz Rybę oczyścić, umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą i posypać ziołami. Warzywa pokroić w paseczki, podsmażyć z cebulką, podlać niewielką ilością wody , dusić pod przykryciem do miękkości , dodać obrany ze skórki i pokrojony pomidor, odparować i doprawić do smaku. Rybę usmażyć pod przykryciem na wolnym ogniu

Gotowanie jest łatwe
szaszłyki z kiełbaską, cukinią, pieczarkami i... 186

potraw w płynie 1,5 łyżki MARYNATA 3: pieczarki 12 średnie, papryka czerwona 1 duża, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, tymianek 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki DODATKI: ryż 1,5 szklanki, woda - ile potrzeba, kurkuma mielona 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka z podanych składników przygotować marynaty: 1/ kiełbasę pokroić w grubsze talarki, boczek pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
Kalarepka z kruchą sałatą 148

naprawdę wyśmienita! Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1 pęczek szczypioru 2 młode kalarepki Sos 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Sałatę opłukujemy, osuszamy z nadmiaru wody następnie rwiemy na małe kawałki, lekko solimy. Kalarepki obieramy, ścieramy  na tarce o grubych oczkach, szczypior siekamy drobno,  dodajemy

kgwjanczewo
Salatka śniadaniowa 174

limonki 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie -  Oliwę , sól, paprykę,  sok  z  cytryny  i  cukier  dokładnie   wymieszać .   Cukier  i sól  muszą  się     rozpuścić -  Fasolę  wrzucić  na  kipiącą wodę , gotować  ok 5 minut .Przed samym odcedzeniem wrzucić do      fasoli umyte listki

Eli Gotowanie
Tort śmietanowo - truskawkowy. 176

normalnie daje jedna łyzeczke ale w trakcie upałów najlepiej dać dwie) pół szklanki cukru pudru herbata z sokiem z cytryny do ponczowania biszkoptu płatki migdałowe do dekoracji   Przygotowanie; Galaretki rozpuścić w 1 szklance  gorącej wody. Truskawki obrane i pokrojone na mniejsze kawałki podsmażyć na patelni z trzema łyzkami cukru, około 10 minut. Żelatyne rozpuścić

Radość kipiąca uśmiechem.