pianką do ciasta lub słodkimi bezami do kawy. 4 białka jajek ok. 2/3 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny Białka jajek ubijamy mikserem w misce, aż nie zrobi się sztywna piana. Trzeba pamiętać, by miska była sucha i czysta. Nawet odrobina wody, czy oleju może sprawić, że białka się nie ubiją. Do piany powoli dodajemy cukier (najlepiej po łyżce
Dieta bez mlekapomidorków koktajlowych 1/2 dojrzałego awokado 2 łyżki soku z cytryny Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/4 łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz czarny do smaku do podania: posiekana natka pietruszki Wykonanie: W garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody dodać bób i gotować aż będzie miękki, ok. 10 minut. Cebulę posiekać w kostkę
psgotujemymnie zielona ale każdy kolor będzie dobry 3 ząbki czosnku (drobno posiekać) 2 łyżki oleju 4 szklanki wody 2 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniakow szklanka krojonych pomidorów bez skórki (może być przecier z kartonu lub z puszki) odrobina skórki z cytryny łyżka soku z cytryny sól, pieprz, papryka słodka, od siebie dodałam łyżkę słodkiego sosu chili posiekana bazylia grzanki usmażona
sierotka maRysia w kuchniryż i soczewicę, odcedź. Rozgrzej olej, drobno posiekaj posiekane cebulę i czosnek, podsmaż przez chwilę. Dodaj dynię, dolej wody nieco nad powierzchnię dyni. Gotuj do miękkości. Następnie dodaj ugotowane ryż i soczewicę. Zmiksuj blenderem. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Qlinarnie i Qlinarniełyżki soku z cytryny (do smaku) nierafinowana sól i czarny pieprz do smaku odrobina drobno otartej skórki z cytryny (opcjonalnie) Kaszę jaglaną delikatnie uprażyć w garnuszku, po czym przełożyć na sito o drobnych oczkach, krótko przelać wrzątkiem, a następnie obficie zimną wodą. Zagotować pół szklanki wody wraz z 1/4 łyżeczki soli, do gotującej się wody wsypać kaszę, ponownie doprowadzić(...)zioła posiekać. Ostudzoną kaszę jaglaną przełożyć do miski, rozmieszać widelcem tak, by stała się sypka. Dodać pozostałe składniki sałatki, wymieszać, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego! Do przygotowania sałatki można wykorzystać również komosę ryżową lub klasycznie – kaszę bulgur. Zapisz Zapisz
Even Better Foodpęczek świeżej natki pietruszki pęczek szczypiorku sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku sok z cytryny do smaku liść laurowy SPOSÓB WYKONANIA: Liście szpinaku(bez łodyg)blanszować przez minutę w gotującej się wodzie, zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Pietruszkę, szczypiorek umyć, posiekać na drobno. Liście szpinaku i gęsty jogurt zmiksować blenderem(...)Stopniowo dodawać zimne mleko. Sos powinien być gładki i bez grudek. Dodajemy liść laurowy. Do sosu dodajemy mieszankę szpinaku oraz zioła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kilkoma kroplami cytryny. Rybę oczyszczamy ze zbędnych ości (jeśli jest taka potrzeba) kroimy na większe kawałki, solimy, doprawiamy pieprzem cytrynowym. Cytrynę, pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem. Obieramy kawałek skórki bez białych włókien. Kroimy
Basia w kuchninatki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy(...)czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz mąkę rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie
Kuchnia MagdaLenynatki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy(...)czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz mąkę rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie
Kuchnia MagdaLenywydrążeniu środków) 1 galaretka cytrynowa (jeśli lubicie bardziej ścięty to można dać dwie) skórka i sok z 1 cytryny 250g cukru (szklanka) Wykonanie tradycyjne: Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie wodą (ok. 50-75 ml). Gotujemy do miękkości. Jeśli mamy możliwość to polecam w tym momencie zblendować cukinię, jeśli
Mania Wypiekaniapomidorów 1 mała papryka czerwona 1 średni ogórek 1 cebula 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny ½ łyżeczki cukru 100 ml śmietany kremowej (30%) + 1 łyżka sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory włożyłam do miski, zalałam gorącą wodą. Po chwili tę wodę odlałam i wlałam zimną. Teraz już mogłam bez trudu zdjąć skórkę z pomidorów. Pomidory
Kuchnia u Krysisodą, cynamonem i nasionami chia. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia. Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę. Podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem(...)Masę bananową przelać do miski. Stopniowo wsypywać mąkę mieszając dokładnie masę łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie bardzo gęste. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Posmarować wierzch chlebka wodą najlepiej przy pomocy pędzelka i posypać obficie sezamem. Piec około 50 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, lekko ostudzić, następnie wyjąć z foremki i pozostawić chlebek
maniapieczeniapokrojonego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem, pokroiłem. Fasolę namoczyłem w niewielkiej ilości wody na noc, ugotowałem z łyżeczką oleju na małym ogniu, dzięki czemu skórka nie popęka. Umyte jabłko obrałem, pokroiłem na drobne kawałki, skropiłem sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało. Drobno pokrojoną cebule przelałem na sicie wrzątkiem, posoliłem. Ogórki obrałem ze skórki, drobno pokroiłem
R'n'G Kitchenśniadanie lub na podwieczorek. Dla 1 osoby: ● 150 ml mleka migdałowego (niesłodzonego) ● 100 ml wody kokosowej* ● 2 łyżki organicznej surowej czekolady w proszku lub startej gorzkiej czekolady z zawartością 95% kakao ●1 banan ● 3 daktyle ● 1 łyżka soku z cytryny ● 1 łyżka ekstraktu waniliowego ● 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie) Banany pokrój w talarki, z daktyli usuń pestki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaricotty -pół cebulki -ząbek czosnku -przyprawy: czosnek granulowany, oregano, słodka papryka, sól, pieprz, świeża bazylia -kilka kropel soku z cytryny i koperek do łososia -u mnie dodatkowo garść kiełków fasoli mung Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Podsmażamy i dorzucamy pokrojoną(...)garnka, dodajemy serek, odrobinę soli, pieprzu i przypraw użytych do cukinii. Wracamy do patelni! Gdy cukinia jest już gotowa, zmniejszamy ogień i wrzucamy pokrojonego obsypanego koperkiem i skropionego cytryną łososia. Mieszamy, aż rybka lekko zjaśnieje. Przekładamy na talerz, na górę kładziemy makaron i przystrajamy bazylią. Całe danie ma ok. 440 kcal. Smacznego
Gawron w rosolepigwy (tylko tyle udało mi się zdobyć) cukru tyle, ile waży pigwa po ugotowaniu i przetarciu sok z 1-2 cytryn Owoce pigwy należy oczyścić z meszku, a następnie pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka i zalać wodą - powinna zakrywać owoce. Trzymać na średnim ogniu aż do zagotowania, a potem na mniejszym przez ok. 1-1,5 godziny, aż stanie(...)zważyć i dodać do niego taką samą ilość cukru. Wstawić ponownie na mały ogień i gotować przez ok. 1,5 godziny, co chwilę mieszając. W trakcie dodać sok z cytryny. Powstanie marmolada, którą należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni i suszyć przez ok. 3 godziny - można nieco
KUCHARNIA