woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:571/1096)

Poniedziałek: Sałatka z arbuza z chmurkami z koziego sera 158

sera koziego (najlpeszy jest kremowy, ale może też być rolada) Mały kubek jogurtu greckiego (250 g) Sok z połowy cytryny Garść bazylii Kilka listków mięty (ocjonalnie) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kuskus do miseczki, zalej wrzątkiem. Wody powinny być tyle, żeby centymetrową warstwą przykrywała kaszę. Zamknij szczelnie miseczkę, najlepiej spożywczą folią plastkową. Odstaw na 5 minut

Niedzielny kucharz
FALAFEL , KOTLETY Z CIECIERZYCY 152

PRZYGOTOWANIE :  Ciecierzycę zalewamy woda i odkładamy na kilka godzin do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i czosnkiem ( lepiej jest ja zmielić blenderem, masa będzie bardziej gładsza i lepiej się będzie formować ). Do zmielonej ciecierzycy dodajemy zioła, przyprawy, jajko, sok z cytryny, szczyptę sodki oraz bułkę tartą i mąkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzik 227

małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty   Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie siekamy

mojewypiekiinietylko
3 sposoby na cukinię. 210

Warzywa i owoce obrane ze skórki, zmiksowane razem z dodatkiem np mleka ryżowego albo sojowego, albo zwyczajnie czystej wody. Write a review Save Recipe Print Składniki 1 mała cukinia, 1 banan, sok z dwóch lub jednej cytryny, łyżeczka syropu z agawy (dla osłody, choć cukinia ma w sobie sporo słodyczy). No i z wierzchu można posypać matchą (zieloną herbatą(...)Obieramy ze skórki cukinię i ziemniaki. Na patelni podsmażamy cebulkę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i ziemniaki. Zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy warzywa będą ugotowane dorzucamy mleko sojowe, doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Podajemy z grzankami lub chlebem. Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 kg małych cukini, 2 ziemniaki, 1 mała cebulka

MODA NA BIO
Wtorek: Sałatka z kaszy jaglanej Karola Okrasy 138

świeża, żeby miała dobry smak i aromat. Jeśli chodzi o to jak ugotować kaszę to są dwie metody: szybka i długa. W pierwszym przypadku trzeba kaszę przepłukać pod zimną wodą, wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Ważne są proporcje: 1,8 szklanki wrzątku na 1 szklankę kaszy. Następnie przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 18 minut. Kaszy(...)kaparów 1 ogórek kiszony drobno pokrojony 1 cebula dymka 2 łyżki posiekanych, marynowanych grzybów 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny Kilka łyżek pokruszonego, wędzonego twarogu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zalej kaszę zimną wodą. Odstaw na 2 godziny. Krok 2 Po 2 godzinach, rozgrzej piekarnik do 220 stopni, wstaw do środka paprykę i piecz

Niedzielny kucharz
Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 225

domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :) SKŁADNIKI (4 sztuki) chapati 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 -0,7 szklanki zimnej wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych(...)pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 duża odnoga szczypiorku 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżka soku z cytryny pieprz  sól dodatkowo sałata rzymska pomidor SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na stolnicy wymieszać obie mąki, sól. kurkumę, paprykę i czarnuszkę. Dodajemy oliwę, stopniowo wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedużą kostkę, chili w drobną

DefinicjaSmaku
Chłodnik z botwinki 394

wiele, ale żaden nie dorównuje temu o pięknym kolorze i jakże mocno unurzanym w wiosennej rosie. Żeby chłodnik wyszedł naprawdę smaczny nie warto gotować warzyw w bulionie, ale w wodzie i zaopatrzyć się w intensywny, naturalny koncentrat z buraków, najlepiej z kiszonych. Mnie osobiście w tej zupie przeszkadza posmak rosołu, więc wybrałam taką opcję, do czego również i Was zachęcam(...)kefiru lub zsiadłego mleka 250 g kwaśnej śmietany 4 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny cukier do smaku Przygotowanie: 1. Pęczki botwinki dokładnie płuczemy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę, siekamy również łodygi i liście 2. Buraczki zalewamy wodą ok 500 ml, tylko tyle żeby lekko zakryć warzywo, gotujemy pod przykryciem do miękkości ok 15 min, kiedy buraczki

Słodki Kompromis
młoda kapusta z boczkiem,cebulą na pikantnie z przyprawą Harrissa... 187

sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę młodą pokroić nie za drobno i w misce zalać wrzącą wodą, po 3 minutach wodę odlać (kapusta młoda jest z importu) na gorącym oleju zrumienić boczek parzony(...)pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić z kapusty odlać wodę i wsypać do boczku, dodać kucharek, przyprawę Harrissa, wymieszać i pod przykryciem dusić z 10 minut bez pokrywki gotować na większym ogniu do odparowania płynu mieszając, na koniec dać soku z cytryny, przyprawę w płynie wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić - kapusta jest smaczna jako dodatek

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie 241

szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka ½ szklanki mleka 3 łyżki śmietany 50 g startego parmezanu 1 łyżka soku z cytryny sól, pierz do smaku 2 łyżki mąki Instructions Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić. Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać(...)trzepaczki), dodać mleko i całość zagotować aż zgęstnieje. Do śmietany dodać trochę gorącego płynu, wymieszać i wlać do sosu, chwilę podgotować, dodać parmezan, przyprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny. W formie do pieczenia ułożyć ziemniaki i szpinak, dodać sos i przemieszć całość, na wierzchu ułożyć kurczaka. Piec 35 minut w 180 stopniach. 3.5.3251 Artykuł Kurczak pieczony z ziemniakami

Cooking for Emily
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie 340

szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka ½ szklanki mleka 3 łyżki śmietany 50 g startego parmezanu 1 łyżka soku z cytryny sól, pierz do smaku 2 łyżki mąki Instructions Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić. Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać(...)trzepaczki), dodać mleko i całość zagotować aż zgęstnieje. Do śmietany dodać trochę gorącego płynu, wymieszać i wlać do sosu, chwilę podgotować, dodać parmezan, przyprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny. W formie do pieczenia ułożyć ziemniaki i szpinak, dodać sos i przemieszć całość, na wierzchu ułożyć kurczaka. Piec 35 minut w 180 stopniach. 3.5.3251 Artykuł Kurczak pieczony z ziemniakami

Cooking for Emily
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 228

pomarańczyCiasto właściwe: 120 g cukrustarta skórka z 1 pomarańczystarta skórka z cytryny80 g mleka15 g świeżych drożdży1 laska cynamonu60 g masła2 jajka30 g pomarańczowej wody - agua de azahar (użyłam esencji pomarańczowej)szczypta soli340 g mąki pszennejDo dekoracji:jajkopłatki migdałówowoce kandyzowanecukier puderWykonanie:Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy(...)mleko, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin.Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon.Do zaczynu dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Miseczka letniej zieleni o włoskich korzeniach 217

500g cukinii ( 1 młoda) 100g wędzonego boczku 1 ząbek czosnku Gremolata: 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 ząbek czosnku Do tego: sól  olej/ oliwa Sposób przyrządzenia: 1. Bób ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. 2. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na suchej patelni na złocisto. 3. Cukinię umyj i pokrój w kostkę(...)boczku tłuszczu zrumień, a nawet delikatnie przypiecz cukinię i czosnek. 6. Ugotowany bób obierz z łupin. Gremolata: 1. Połącz ze sobą posiekaną natkę pietruszki z otartą skórką z cytryny. 2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 3. Przesiekaj ze sobą całość bardzo mocno i dokładnie dla połączenia się smaków. Całość: 1. Cukinię i bób wsyp do miski. 2. Wymieszaj wszystko

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jabłka w cieście naleśnikowym. Placki z jabłkami w plasterkach. 3484

Składniki: 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g 2/5 szklanki mleka – ok 100ml 1/5 szklanki wody – ok. 50ml 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka (ok 660g) sok z cytryny do skropienia jabłek żeby nie ciemniały cukier puder do oprószenia *opcjonalnie cynamon do oprószenia *opcjonalnie olej rzepakowy do smażenia

Kulinarne Przeboje
Zupa krem kalafiorowy z dynią 138

ziół prowansalskich • 1/2 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. • Gotować

To co kocham
Jaglana sałatka cytrynowa z dodatkami i "Widziałam" 228

wczoraj wieczorem Koleżanka (dziękuję Ewo) odebrała. Dziś jest już tylko niewielki stosik. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej awokado cytryna wrzątek 3 łyżki ziaren słonecznika garść suszonych żurawin ok. 3 łyżek dobrej oliwy liście kolorowej bazylii Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach. Potem ugotować w 450 ml wody. Gdy kasza wchłonie wodę, a reszta wyparuje, zamieszać i przykryć garnek pokrywką

Weekendy w domu i ogrodzie
Naturalny sposób na przeziębienie: imbir, miód, czosnek, cytryna 461

wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu.  Możemy też pić syrop z letnią przegotowaną wodą, albo zjadać małe ilości syropu ( po jednej łyżeczce kilka razy dziennie) przy objawach przeziębienia.  Naturalny sposób na przeziębienie:   imbir, miód, czosnek, cytryna Składniki: 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki syropu imbirowego 1/2 szklanki płynnego miodu sok z 1 cytryny Wykonanie: Czosnek obieramy(...)słoika. Możemy też czosnek zmiażdżyć w moździerzu. Cytrynę dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, wyciskamy z niej sok, dodajemy do czosnku. Zalewamy syropem i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie syrop przechowujemy w lodówce. Pijemy z ciepłą (nie gorącą) herbatą lub wodą, dodając około 2 łyżek na szklankę

Kulinarne przygody Gatity