rukoli, roszponki lub miks sałat ) ● 1 pęczek rzodkiewek ● 100 ml serka twarogowego mielonego lub kremowego ● 1 łyżka soku z cytryny ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki octu jabłkowego ● sól, pieprz Przygotowanie : Jagody goji namocz w miseczce z ciepłą wodą, pozostaw na 15 minut. Ciecierzycę odcedź i zmiksuj z posiekanymi drobno ziołami, kuminem i jajkiem. Posól, popieprz. Domieszaj mąkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskausunąć biały ścięty nalot z roztopionego masła :) Następnie na parze ubijamy żółtka ( My nad garnkiem z LEKKO gotującą się wodą trzymaliśmy miskę, w której ubijaliśmy żółtka) ale tak żeby nie ścięły się na jajecznicę :) Do ubijania dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Następnie powoli dodajemy rozpuszczone, gorące masło i dalej ubijamy tak długo aż sos będzie gęsty i puszysty
Wspólne smakiostudzić !, żeby wyparzyć skorupki ) 2 kostki masła roślinnego ( lub 1 pojemnik okrągły 500 g) , 4 łyżeczki żelatyny (namoczyć w 3/4 szklanki wody na 15 min ) i podgrzewając rozpuścić- nie zagotować ! 3-4 łyżki kakao, sok z 1 cytryny, bakalie : rodzynki ( sparzyć na kilka minut ), skórka pomarańczowa itp. wg własnego uznania. Sposób przygotowania : Przygotować tortownicę lub blaszkę , wyłożyć folią spożywczą
Pysznosci Babci Basirabarbarem: Foremka 35cm x 11cm: ok. 6 łodyg rabarbaru 50 ml wody 1 łyżka cukru 3-4 łyżki wody różanej (lub 2 łyżki konfitury różanej) Krem: 2 łyżki mąki pszennej 100 g cukru 3 żółtka 350 ml mleka 1,5 łyżeczki pasty waniliowej pół łyżeczki skórki startej z cytryny Spód: 175 g herbatników 70 g masła Tarta z rabarbarem
okolicepalnika.plsolą, pieprzem, zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wrzucamy wszystko na patelnię i smażymy, zalewamy odrobina wody aby kura się nie przypaliła i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy opakowanie śmietany, pozostałą część curry, przecier pomidorowy i gotujemy z 10 min. Na koniec skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Do ryżu czy makaronu idealne rozwiązanie. Smaczny i szybki obiad
Smacznie Pysznie Kalorycznieszpinaku (mocno wypełnione) 2 banany (najlepiej zmrożone wcześniej) 1/2 średniego awokado 1/4 szklanki wody 3 łyżki jogurtu do przełożenia (w wersji wegańskiej wegański jogurt lub kilka łyżek koktajlu wymieszane z mlekiem roślinnym) nasiona do posypania: dynia, słonecznik, u mnie chia plasterek limonki / cytryny Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki
Pora na pora i pomidorasoli Dodatkowo: śmietana 18% do podania ulubiony makaron cytryna do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku umieszczamy jagody, maliny, czereśnie, cynamon, kardamon, anyż, ziele angielskie, goździki i owoce jałowca. Zasypujemy cukrem i solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy
My Culinary Artporcje - u mnie średnie kokilki: 1 łyżeczka masła 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka szczypta soli - do smaku 1 łyżka cukru trzcinowego - płaska 1 jabłko sok z cytryny - tylko trochę, do skropienia jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 jajko 1/ 3 szkl. śmietany 18% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można(...)się szklisty. Następnie zalać mlekiem. Dołożyć cukier oraz szczyptę soli i pogotować ok 15-20 minut, aż wchłonie całą wodę - nie szkodzi jeśli będzie twardawy, dojdzie w piekarniku. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Dodać cynamon oraz pastę waniliową i razem wymieszać. Rozbełtane jajko wymieszać z ryżem, a następnie
Grunt to przepis!pół szklanki wody gazowanej odrobina soli Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól(...)mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, jak kto lubi), a następnie wkładamy do garnka z odrobiną soli i gotujemy. Ściągamy z ognia po około 5 minutach od zagotowania, odlewamy wodę, w której się gotowały i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już wystygną dodaję łyżkę lub dwie oleju, wsypuję sporo mielonej papryki, bo nadaje fajnego koloru ziemniakom i na koniec dodaję także rozmaryn
upichcicoleju kokosowego (lub innego) sok z połówki cytryny skórka otarta z cytryny do posypania Przygotowanie: Dzień wcześniej namocz cieciorkę (minimum 12 h) Ugotuj cieciorkę (45-60 minut) do miękkości Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę, zgniecione ząbki czosnku oraz kolndrę, imbir i gałkę muszkatałową Dodaj troszeczkę wody i podduszaj około(...)minut (w razie potrzeby dolewaj wody, by się nie przypaliło) Dodaj ugotowaną ciecorkę oraz, w razie koniecznośc, wodę - całość podduszaj 5 minut Dodaj posiekane liście kapusty (najpierw trzeba wyciąć twarde części) i podgrzewaj całość aż liście zmiękną Wyłącz palnik Dodaj sok z cytryny oraz posiekane zioła (pietruszka i mięta). Wymieszaj Przed podaniem posyp skórką cytrynową Smaczego
pyszne zdrowościZapraszam Was na pierwszy przepis w 2015 roku :) Zaczynamy na słodko!Kakaowe ciasto przykryte delikatną masą śmietankową z bananami, do tego pyszna polewa. Ktoś się skusi
Mienta blogszpinaku baby 15 pomidorów suszonych 4 ząbki czosnku 330 ml śmietanki 30% 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny pieprz ziołowy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Filet łososia myjemy w zimnej wodzie a następnie dokładnie suszymy. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy łososia z obydwu stron na złoty(...)czosnek, pokrojone w paski pomidory suszone oraz liście szpinaku. Chwilę podsmażamy a następnie wrzucamy rozdrobnionego na średnie kawałki łososia. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Podgrzewamy kolejne 5 minut. Gdy śmietanka lekko się zredukuje dodajemy śmietanę oraz doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. W dużym garnku mieszamy makaron z sosem
Qchnia po prostuziemniaki puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka koperku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietanki 30 % 3 łyżki soku z cytryny 4 ziela angielskie 4 liście laurowe cukier sól pieprz Porcję mięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli oraz związane gumką zielone elementy z młodej włoszczyzny oprócz pietruszki(...)koperek również. Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjmujemy zielone elementy związane gumką i wyrzucamy. Wrzucamy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy do miękkości koło 15 minut. Na koniec dajemy sok z cytryny, śmietankę, koperek i pietruszkę. Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru. Zupa najlepiej smakuje na następny dzień
KuchcikoweLovepietruszki 1 burak 2 gałązki lubczyku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 0,5 l wody 8 liści botwinki 2 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek 4-6 listków mięty 1 ząbek czosnku 250 ml schłodzonego, płynnego mleka kokosowego sok wyciśnięty z 1,5 - 2 cytryn szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie 1 Marchewki, pietruszki i buraka dokładnie myję i obieram(...)warzywa umieszczam w garnku, dodaję lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam ok. 0,5l przefiltrowanej wody, tak aby wszystkie warzywa były przykryte. 3 Gotuję na dużym ogniu, aż woda się zagotuje a następnie zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 20 minut lub do momentu aż warzywa zmiękną. 4 W między czasie myję liście botwinki, ogórki
Book of spellspyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową(...)ziemniaki nieco dłużej, aż będą miękkie. Po ugotowaniu bób od razu wkładamy do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania i piękny zielony kolor. Po 2 minutach odcedzamy i gdy lekko przestygnie łuskamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. W szklance mieszamy musztardę, olej, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Szalotkę kroimy w kostkę, koperek siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy
Kulinarne przygody Gatityniecała połówka świeżej czerownej papryki, 1/4 czerwonej cebuli, kilka suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, sok z cytryny do delikatnego skropienia, sól, pieprz. Uwaga!!! Do sałatki można również dodać 3-4 łyżki oliwy, wtedy nie będzie się tak rozsypywać . Przygotowanie: Kuskus zalać 250ml wrzącej wody i przykryć na 5min. - dwa razy w między czasie zamieszać. Natkę pietruszki posiekać, suszone pomidory pokroić
W kuchni u Moniki