pszennej sól i czarny pieprz do smaku listek laurowy 2 szt. ziele angielskie sok z cytryny Przygotowanie: Kapustę szatkujemy dosyć drobno i układamy ciasno w garnku. Do kapusty dodajemy listek laurowy, angielskie ziele, sól i pieprz do smaku i wlewamy ok. 1 litra wody. Kapustę przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Na maśle(...)oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dosypujemy mąkę i podsmażamy zasmażkę. Gdy się lekko zrumieni wlewamy trochę wody, szybko mieszamy, aby nie było grudek i dodajemy ją do kapusty, gotujemy, mieszamy aby kapusta zgęstniała. Wyłączamy my gaz. Doprawiamy kapustę do smaku odrobiną soku z cytryny (można pominąć), dodajemy posiekany koperek i nakładamy gorącą kapustę na talerze. Smacznego! The post Młoda
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzostały ścianki ok. 1 cm z każdej strony) i natrzyj solą. Po godzinie dokładnie umyj je w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Dzięki temu zabiegowi nie będą gorzkie. Następnie podsmaż mięso doprawione kminem, chilli, solą , skórką z cytryny, cukrem,czosnkiem i słodką papryką. Dodaj podsmażoną szalotkę. Nafaszeruj nim bakłażany. Następnie rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznym ruchem rozprowadź
Wielki apetytnadmiernemu ich wypadaniu. Odżywia, nabłyszcza i wygładza włosy ułatwiając rozczesywanie. Aby przygotować wywar należy zagotować kilka gałązek rozmarynu w wodzie. Po ostygnięciu przecedzić i używać jako płukankę lub wcierkę. Przechowywać max. 3 dni w lodówce. Cytryna Cytryna ma silne właściwości antyoksydacyjne, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Sok z cytryny wzmacnia włosy, ogranicza nadmierne przetłuszczanie(...)likwiduje łupież i swędzenie. Dodatkowo nabłyszcza włosy i lekko je rozjaśnia. Sok z cytryny można bezpośrednio wcierać w skórę głowy (po 30 min zmyć) lub stosować jako płukankę. Zielona herbata Zielona herbata ma właściwości antyoksydacyjne, łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Działa na włosy nawilżająco i wzmacniająco. Dodatkowo poprawia ukrwienie skóry, dzięki czemu zapobiega wypadaniu włosów. Aby przygotować wywar należy zaparzyć
wegujemydłonie w wodzie. Każdy kotlet od razu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy(...)samo. Do cebulki dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jabłka i całość podlewamy ok. 1/3 szklanki wody. Dusimy do momentu, kiedy jabłka zaczynają tracić kształt i powoli zmieniają kolor. Wtedy dodajemy buraczki. Doprawiamy solą i cukrem oraz sokiem z cytryny. Chwilę podsmażamy i gotowe. Ilość cukru i soku z cytryny zależy od tego, jakie mamy jabłka. Jeśli kwaśne
Ratunku obiadłów zmielonych 1 jajko 1 czubata łyżka cukru Aromat rumowy Po 1 łyżce rodzynek i skórki pomarańczowej Sok z 1 cytryny ************************************************ Ciasto drozdżowe-Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru,rozetrzeć z ciepłą wodą,przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut zaczyn. Jajka utrzeć na kokgel-mogel z cukrem pudrem.Mąkę przesiać przez sito
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwydrąż pestki i miękki miąższ i pokrój ją na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną dynię, przełóż do garnka, zalej szklanką wody i duś na wolnym ogniu przez od 20-30 minut. Dodaj do niej następnie wyciśnięty sok z pomarańczy oraz z cytryny. Zamieszaj. Dodaj słodzik. Wszystko dokładnie razem połącz za pomogą blendera. Powinna wyjść Ci gładka masa. Dodaj żelfix/ konfiturex
Oka w rosole czyli KaFka gotujesosem i grilluj po obu stronach. Zblanszuj brokuły w lekko osolonej wodzie. Odlej na durszlaku i natychmiast opłukaj zimną wodą. Wymieszaj brokuły z sosem i rzuć na grilla. Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Zachowaj łupinę. Skrop sokiem z cytryny, posól i posyp chili i pieprzem. Grilluj awokado miąższem do dołu, około 1 minuty. Opłucz i osusz szpinak. Pokrój
codojedzeniamniejsze 1 ogórek małosolny (lub kiszony) 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie) 250 ml wody (1 szklanka) 500 ml maślanki naturalnej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1-2 duże ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1-3 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego (wg smaku) sól, cukier, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo listonic_type(...)oraz dużą szczyptę pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków
Poezja smakuPyszne i bardzo puszyste rogaliki drożdżowe. Najlepsze, jak każde ciasto drożdżowe, w dniu upieczenia gdy tylko przestygną.Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje. ok
Praktyczna pljakości ricotta – 750 g * sok z cytryn – 150 ml * skórka z cytryny – 1 łyżeczka * jajko „L” – 3 szt * cukier puder – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki BEZA WŁOSKA: * białko – 2 szt * drobny cukier – 150 g * woda – 30 ml ORZECHOWY CRUMBLE: * orzechy laskowe – 150 g * masło(...)dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka i dosypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut. Pieczemy z funkcją pary wodnej ( lub jeśli nie posiadamy takiej funkcji w piekarniku, stawiamy pod spód metalową miskę wodą, która będzie parować ) . Studzimy
Ostra na Słodkolodówki. 3. Kasze gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 4.Brokuł kroimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. 5. Na rozgrzanej patelni roztapiamy pozostałe masło, podsmażamy ugotowany brokuł, dodajemy kasze. 6. Rybę polewamy sokiem z cytryny połączonym z oliwą, pieczemy przez ok. 30min w piekarniku rozgrzanym do 180'C, do momentu aż się zarumieni. Smacznego! FLĄDRA: -przede wszystkim źródło
FITBUuKkostkę 2-3 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1/4 szkl. soku z cytryny 1 łyżka skórki z cytryny 5-6 łyżek oliwy z oliwek u mnie mrożona ,obgotowana chwilke 5 minut we wrzątku i od razu wrzucona do zimnej wody,następnie na sito . Wykonanie Ostudzoną brukselkę pokroić w plastry,nożem ,lub Mandoliną .Jabłko pokroić w kostkę – u mnie
w mojej kuchnioleju Kujawskiego z bazylią 1 łyżeczka oleju Kujawskiego Cytryna z bazylią 50g suszonych moreli 30g suszonej żurawiny z sokiem z granatu filet z piersi kurczaka 4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 łyżek sałaty roszponki Przyprawy : curry pieprz czarny Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę. W otwór kładziemy na spód suszone(...)indiańskiej "świętą roślinę". Docenianą przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. Resztę wrzątku wlewamy do zbiornika na wodę i włączamy parowar na 20 minut. Sałatę roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy na talerz. Polewamy ją 1 łyżeczką oleju kujawskiego z cytryną i bazylią. Jak minie 20 minut i urządzenie da nam sygnałem dźwiękowym znać, że skończyło swoją pracę
Parowar Facetagarnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy masę kajmakową i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy kajmakowej i miksujemy. Dolną połowę biszkoptu nasączamy połową herbaty z cytryną, wykładamy na niego masę i na wierzch kładziemy drugą połowę(...)ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy krem nugatowy i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy nugatowej i miksujemy. Biszkopt nasączamy pozostałą herbatą z cytryną, wykładamy na niego masę i ewentualnie ozdabiamy wierzch. Ciasto
Trzeci talerzmięta świeża siekana 1 doniczka ogórki konserwowe 6 sztuki musztarda 2 łyżeczki kapary 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżka olej do smażenia 1 łyżka anchois 4 sztuki Mięso umyć oprószyć solą i pieprzem polać olejem. Zgrillować. Kaszę ugotować w 2 szklankach wody z solą z dodatkiem ziela i liścia laurowego. Miętę i bazylię posiekać, ogórki pokroić w kosteczkę ,fileciki
AZgotuj!