plaster rolady koziej3 łyżki obranych pistacjiSKŁADNIKI NA DRESSING:3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z limonki (można zastąpić cytryną)0,5 łyżeczki brązowego cukruświeżo zmielony pieprzsólWYKONANIE:Rukolę umyj pod znimą wodą, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Rozłóż równo na dwa talerze. Umyte truskawki obierz z szypułek i przekrój na połówki lub ćwiartki. Poukładaj je na rukoli. Teraz posyp
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: korzeń chrzanu 8 większe, buraki czerwone 1 kg/mniejsze, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki na ćwikłę są najlepsze małe, podłużne buraki - są bardziej słodkie i mocno czerwone buraki ugotować w łupinie do miękkości i potem je opłukać zimną wodą i zostawić do wystudzenia twarde korzenie chrzanu obrać i najlepiej "bez płaczu" utrzeć je na tarce do ziemniaków
W Mojej Kuchni Lubięopakowania makaronu penne 2 garści rukoli 60 g orzeszków ziemnych 2 ząbki czosnku 80 ml oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka startego żółtego sera Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić wg uznania. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać z pesto
Pasja Smakuoliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie
Kolizje Smakówkaszę jaglaną, sałatę, pokrojone pomidorki i resztę składników. Posyp posiekanymi pistacjami, świeżą bazylią. Polej dressingiem. dressing do sałatki: - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 50 ml wody w/w/ składniki zmiksuj na gładką masę
SMYKWKUCHNIzależności od grubości.Masło roztopić w rondelku. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny, wymieszać. Gdy sos się podgrzeje, zdjąć go z ognia, doprawić białym pieprzem, solą i sokiem z cytryny.Można go ewentualnie zagęścić. W tym celu należy mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu i ponownie podgrzać ciągle mieszając.Łososia przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem.Podawa
wyzwania kuchenneserka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek ) 500 g jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier: 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki letniej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże
Słodkości i nie tylkomielonego cynamonu 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki pieprzu 400 ml pomidorów z puszki Kuskus: 2 szklanki kaszy kuskus wrząca woda ¼ czerwonej papryki ½ posiekanej cebuli dymki pieprz cytrynowy sól skórka starta w 1/3 limonki lub cytryny 1 łyżka sosu chili pikantnego lub słodkiego garść posiekanej mięty Przygotowanie: Pistację siekamy na drobniejsze kawałki. Mięso przekładamy do większej miski. Dodajemy
Mania Gotowaniamalin3kg cukru4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę czy w składzie ma kwas cytrynowy, jeżeli nie, to dodajcie soku z cytryny do malin, wtedy ich kolor będzie zachwycał również zimą) Przygotowanie:Maliny myjemy pod bieżącą wodą.Słoiki wyparzamy wrzątkiem, zakrętki również, wycieramy do sucha.Maliny przekładamy do dużego garnka, dodajemy następnie cukier, po zagotowaniu, używając blendera miksujemy maliny
SMYKWKUCHNIWielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie
Smakołyki Berenikiproszku do pieczenia 1 kostka masła (200g) 2 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówki) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto(...)czasie, w którym ciasto się chłodzi, obrać jabłka i pokroić w średniej grubości plasterki. Wrzucić do garnka z odrobiną wody na dnie, żeby nam się nie przypaliły i dusić pod przykryciem do miękkości, następnie wlać sok z cytryny, cukier oraz cynamon i prażyć cały czas mieszając, aż większość jabłek rozpadnie się i zamieni w mus. Pod koniec, jeśli ktoś lubi
Przepysznik - BLW i nie tylkopszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól(...)Wymieszać. Wbić 3 jaja, wlać drożdże z wodą. Zmiksować mikserem na niższych obrotach. Dodać kolejne jajo, zwiększając obroty, a gdy się wymiesza z ciastem wrzucić ostatnie jajo. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut) lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego (trochę krócej ok. 8-10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić
Moja Delicjapominąć ten etap. Całość umieszczamy w płaskim rondlu, dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i cukier żelujący. Wszystko razem mieszamy i gotujemy około 5 minut. Gorące konfitury przekładamy do czystych wyparzonych słoików o pojemności około 200-250 ml i pasteryzujemy około 10 minut od chwili zagotowania wody. Po pasteryzacji słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż wystygną(...)galaretki z arbuza w automacie do chleba Arbuza kroimy, wydrążamy czerwony miąższ i oczyszczamy go z pestek. Kroimy na kawałki (można też zmiksować, w ten sposób powstanie galareta arbuzowa). Cytrynę myjemy obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy pestki. Owoce przekładamy do formy do pieczenia chleba, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i sok jabłkowy. Ustawiamy program "dżem" lub "konfitury" (nazwy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposiekanych orzechów włoskich 1/2 kostki margaryny 1 łyżka mleka mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Poncz : 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody 2 łyżki rumu lub 1 łyżka spirytusu 2-3 czubate łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Zrobić biszkopt . Jaja, ogrzane do temperatury pokojowej, ubić na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jeszcze trochę ubić(...)masa. Następnie stopniowo dodawać do mleka mielone orzechy i mieszać, aż masa zgęstnieje. Pogotować jeszcze 5 minut, cały czas mieszając - w tym czasie masa zgęstnieje bardzo mocno a cała woda wyparuje. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło lub margarynę utrzeć na puch. Dodawać wystudzone orzechy i dalej miksować do połączenia składników. Dolny biszkopt nasączyć ponczem - nie musi nim ociekać
Ze smakiem bez glutenugęstej śmietany 12% lub 18% opcjonalnie 5-6 łyżek majonezu 2 łyżki soku z cytryny pieprz, cukier i ewentualnie po szczypcie mielonego ziela angielskiego i mielonych liści laurowych do smaku *** szczypiorek lub koperek do dekoracji Przygotowanie Śledzie umyć, zalać zimnym mlekiem **** lub wodą, tak aby wszystkie były przykryte i pozostawić na 1-2 godziny. Jeśli po tym czasie nadal(...)zbyt słone, moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak. Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata