woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:586/1096)

Hummus z bobu 121

opcjonalnie) listki świeżego oregano * PRZYGOTOWANIE Bób ugotuj do miękkości, ostudź i obierz ze skórek. Następnie wrzuć do kielicha blendera, wlej sok z cytryny oraz tahinę, dodaj ząbki czosnku i zacznij miksować. W razie potrzeby dolej trochę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę przypraw solą oraz za'atarem. Gotowy hummus rozsmaruj na talerzu, formując za pomocą łyżki miejsce na oliwę. Pastę polej

Food Square
Galart. Zimne nóżki 130

Niektórzy je lubią inni nie, po prostu kwestia gustu. Ważny jest sposób przyrządzenia jak również podania. Idealnie komponują się z cytryną lub octem. Smacznego!  Galart. Zimne nóżki Składniki: 2-3 nóżki wieprzowe 2 golonki woda  4 listki laurowe sporo pieprzu, sól marchew cebula pietrucha groszek zielony jajka  Sposób wykonania:  Najpierw nóżki i golonkę czyszczę.Wkładam

Smaki Natalii
MAKARON RYŻOWY Z BOBEM 124

łyżki sosu sojowego  1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny  pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu  Bób wrzuć do osolonej gotującej wody i gotuj około 5 minut  Papryczki posiekaj, kalarepę obierz i pokrój w kostkę. Połącz składniki  potrzebne do przygotowania sosu. Makaron rozłóż na talerzu dodaj

Kukuleczki
Sałatka z Kaszą Orkiszową 194

łyżeczek oleju                     rzepakowego, 3 łyżeczki przegotowanej wody, szczypta soli, curry, ziół prowansalskich,                     kwasku cytrynowego (można dodać sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub ocet jabłkowy).            Próbuję jeśli smak jest ok, polewam sosem Moją sałatkę

Zdrowo i kolorowo
Sernik cytrynowy z roladą truskawkową 169

proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu  szczypta soli 300 g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki wody masa serowa 600 g twarogu zmielonego 400 ml śmietany 30% sok z 2 cytryn 100 g cukru skórka starta z 1 cytryny 3 łyżki żelatyny rozpuszczone z 3 łyżkami wrzątku świeże truskawki

Niezły Młynek
Poppy seed sweety for Easter 141

suchego maku, wlewamy gorące mleko, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w małą kosteczkę skórkę pomarańczy i cytryny. Dodajemy cukier, oraz wyciskamy sok z pomarańczy. Smażymy ok 30-40 min, dolewając wody i mieszając. Gotową skarmelizowaną skórkę oraz rodzynki wrzucamy do masy i mieszamy. Formę do pieczenia, smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy

Lajtkraft food intolerance
Tęczowa sałatka z musztardowym dressingiem. 121

papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni/słonecznika Sos musztardowy: 4 łyżki musztardy Dijon 4 łyżki octu jabłkowego sok z 1 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry 3/4 szklanki wody 1. Kapustę i paprykę pokrój w drobne paski. Marchewki obierz, następnie (najlepiej obieraczką) także pokrój w cienkie paski. Ogórka pokrój w plasterki, pomidory

Powiedz dietom nie
Konfitura żurawinowo-gruszkowa 103

dodatkiem do różnego rodzaju mięs, pasztetów, serów. Składniki: 1 kilogram żurawiny 0,5 kilograma gruszek 0,5 kilograma cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do żurawiny, wsypujemy

Bajeczna Kuchnia
Muffinki "kopce kreta" 131

górę, do wysokości papilotek i wydrążamy środek tak, aby nie uszkodzić boków. Pozostałe ciasto kruszymy. Banany kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na dnie muffinków po jednym plasterku. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i cienką stróżką wlewamy lekko ciepłą żelatynę. Ubitą

Gotowanie moimi oczami
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 71150

Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierś z kurczaka gotowana na parze, marchewki glazurowane i surówka z białej kapusty. 153

ugotować na półmiękko.  Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półplasterki. Doprawić oliwą, cukrem, solą i sokiem z cytryny, można dodać natkę pietruszki. W garnku nastawić sito do gotowania na parze, kiedy woda się zagotuje ułożyć porcje mięsa i parować ok 10- 12 min pod przykryciem.  Na patelnię wlać miód i nalewkę, kiedy zacznie wrzeć włożyć

Gotowanie jest łatwe
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 133

mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny  Przygotowanie :  Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty

zdrowa vege kuchnia
Tarta cytrynowa z bezą 171

tarty SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: 175g mąki pszennej 100g masła lub margaryny 25g cukru 1 żółtko ok jedna łyżka wody NA KREM CYTRYNOWY I BEZĘ 150g cukru 3 jajka 100ml śmietanki 30% 2 cytryny Na bezę:  białko które zostało z ciasta kruchego +2lub 3 białka (ja zawsze wykorzystuję pozostałe białka z innego ciasta ,tak jak pisałam wyżej

Swojskie jedzonko
Lemon curd-krem cytrynowy do deserów 123

SKŁADNIKI:(na dwa małe słoiczki) 55 g masła 110 g cukru 3/4 szkl.soku wyciśniętego z cytryn(3-4 ) łyżeczka startej skórki z cytryny 2 jajka +jedno żółtko PRZYGOTOWANIE: Najpierw stawiamy miskę na garnek z gotującą się wodą,bo ten krem robimy na parze. zaczynamy od masła,jak się rozpuści to dajemy cukier(cały czas mieszając,)dodajemy sok ze skórką

Swojskie jedzonko
Spaghetti w pesto z rukoli, polędwicą z łososia i gorgonzolą 160

prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych , parmezan i miksujemy. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i mieszamy z pesto. Polędwiczki układamy na 5 sek. na rozgrzaną patelnię, następnie dodajemy do makaronu. Spaghetti podajemy

Moniki Smakołyki