woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:586/1096)

Ryba w papilotach z sosem czosnkowym. Krok po kroku. 200

ulubionych ziół, ja użyłem: tymianku, natki pietruszki i szczypiorku 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku skórka z cytryny sól, czarny pieprz do podania sos czosnkowy, ja użyłem Roleskiego     Przygotowanie:   Papier do pieczenia podziel na cztery równe arkusze, namocz w wodzie. Tak przygotowany papier staje się bardziej elastyczny i zabezpiecza rybę(...)wilgotnym papierze do pieczenia. Dopraw szczodrze solą i czarnym pieprzem. Dodaj kawałek masła, ulubione posiekane zioła, czosnek pokrojony w płatki, skórkę i sok z cytryny. Zwiń papiloty zamknięciem do góry.   Łososia piecz w 220°C z termoobiegiem przez 15-20 minut. Dla tych, którzy lubią lekko różową rybkę piętnaście

kuron.com.pl
TORT URODZINOWY MINIONEK 212

szklanki cukru pudru 2 banany masa maślana: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: masa cukrowa ozdoby na tort Mąkę, sodę i sól przesiewamy. Kefir łączymy z połową szklanki wody i cukrem waniliowym, Odstawiamy. Kakao mieszamy z połową szklanki letniej wody, dokładnie, aby nie było grudek. Jajka trzepiemy widelcem na jednolitą masę(...)wygładzamy do jednego poziomu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Wstawiamy do lodówki. Teraz przygotowujemy masę maślaną. Masło i cukier  ucieramy na puszystą masę, na koniec dodajemy sok z cytryny. Obkładamy cały tort, bardzo dokładnie masą maślaną. To ważne aby masa cukrowa dobrze się trzymała. Tort powinien stać w lodówce ok 6 godzin. Dopiero po tym czasie przechodzimy do dekorowania. Tort

KuchcikoweLove
Na co pomaga miód Manuka 128

produkty pszczele. Domowa maseczka na trądzik z miodem Manuka 1 łyżeczkę miodu Manuka wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny, aż składniki się połączą. Nałożyć cienką warstwę maseczki na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawić na 15 minut. Spłukać maskę ciepłą wodą. Koktajl wzmacniający odporność z miodem Manuka 1 duża  marchewka 1 duża pomarańcza około 1 cm kawałek świeżego imbiru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muszelki z ryba i rozowym puree 141

środka 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła (najlepiej klarowanego - będziemy mieć pewność, że się nie spali). Dodajemy plaster cytryny, pieprz i sól. Wkładamy warzywa i zamykamy. Pieczemy przez 45 minut lub nieco dłużej, jeśli warzywa nie zmiękną dostatecznie. Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy go na pół twardo z dodatkiem odrobiny soli i kurkumy. Kurkuma ma za zadanie delikatnie zabarwić

Kuchnia od dwojga
Kremowy sernik z jabłkami 372

120g cukru 2 i 1/2 płaskiej łyżki  (25g) mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 płaskiej łyżki (15g) mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło roztopić, do roztopionego dodać biszkopty, wymieszać, powstanie coś na kształt mokrego piasku - formę wyłożyć(...)odcinamy sernik nożem od boków formy) - temperaturę piekarnika obniżyć do 150-160 stopni, na dno postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą - jabłka oczyścić, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć dość mocno na sitku (u mnie po odciśnięciu pozostało około 250g jabłek) - odciśnięte jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - do miski

Smakołyki Bereniki
Tort cytrynowy 172

stopni.Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo jajka z łyżką mąki. Resztę mąki przesiej z sodą i dodaj skórkę cytrynową dodaj do jajek, następnie sok z cytryny. Wymieszaj.Podziel na dwie małe tortownice i wstaw do piekarnika na 25 minut.Po upieczeniu odstaw na chwilę, następnie wyjmij z form i wystudź. Jeden blat przekryj na pół. Wcześniej oba wyrównaj(...)zostało spałaszowałam)Krem cytrynowy:Cukier i skórkę wymieszaj w szklanej misce. Jajka ubij z sokiem i daj do cukru. Dodaj również posiekane masło. Postaw na gotującym się garnku z wodą. Ogień zmniejsz i mieszaj dość intensywnie. Kiedy masa zacznie gęstnieć i zacznie się przyklejać do trzepaczki zdejmij i wystudź.Krem na wierzch:Masło utrzyj i dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie

Moje pyszne gotowanie
Sałatka z bobem i pęczakiem z sosem winegret 199

Sezon na bób w pełni, nie sposób więc przejść obok niego obojętnie. Ja gotuję bób w lekko posolonej wodzie i traktujemy go jako zdrową przekąskę. Moje chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka(...)pestek – 1/2 sałaty kruchej Sos winegret – 1/4 szklanki oliwy – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżeczka musztardy – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz do smaku, szczypta cukru   Wykonanie: – Ugotować kaszę w posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. – Bób ugotować w wodzie bez soli

To co kocham
Mazurek orzechowo-marchewkowy 201

minut do lodowkiW miedzyczasie obrac marchew i pokroic w gruba kostke.Marchew ,cynamon i kardamon umiescic w garnuszku ,podlac mala iloscia wody,przykryc i gotowac 15-20 minut.Marchew odcedzic,wyjac przyprawy.Z marchewki z dodatkiem imbiru i 2 lyzek soku z cytryny zrobic gladkie puree.Mase przestudzic.Przy pomocy miksera recznego wymieszac z serkiem,cukrem i jajkamiwlaczyc piekarnik i ustawic na 180°C.Foremke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką szparagową 165

plastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu (w szklance wody, na małym ogniu pod przykryciem gotować ok. 15 min.) i odstawić do wystudzenia. 2) Fasolkę dokładnie umyć(...)usunąć końce i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (na koniec fasolkę hartujemy). 3) Na talerze nałożyć przygotowaną komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć

Fitsweet.me
Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką szparagową 152

plastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu (w szklance wody, na małym ogniu pod przykryciem gotować ok. 15 min.) i odstawić do wystudzenia. 2) Fasolkę dokładnie umyć(...)usunąć końce i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (na koniec fasolkę hartujemy). 3) Na talerze nałożyć przygotowaną komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć

Fitsweet.me
Ciasto karpatka 208

wanilią 2 żółtka 3 łyżeczki mąki pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 200 g masła Dodatkowo: cukier puder do posypania Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić karpatkę? Zagotować wodę z masłem i smalcem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotować rozcierając drewnianą łyżką(...)czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Po wystudzeniu przełożyć kremem i wstawić na 3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Krem: Żółtka roztrzepać z mąką, mlekiem, sokiem z cytryny i cukrem.  Ciągle mieszając stopniowo doprowadzić do wrzenia i gotować, aż masa będzie jednolita i gęsta, jak budyń. Jeśli budyń będzie miał grudki, można przetrzeć go przez sitko

Kuchcik gotuje
Pyszna surówka z selera, marchewki i jabłka 173

czym prażymy je na suchej patelni, do momentu aż się lekko przyrumienią. Rodzynki moczymy kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie kroimy w mniejsze cząstki. Selera, marchew oraz jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy orzechy, rodzynki oraz jogurt i majonez 1:1 i doprawiamy do smaku. Smacznego

Gotuj z Agnes
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym 206

sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli MASA JABŁKOWA: 1,1 kg deserowych jabłek 5 dag masła promocja 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka domowego cukru waniliowego cukier do smaku sok z cytryny do smaku DODATKOWO: cukier puder do oprószenia (niekoniecznie) masło do formy WYKONANIE: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować masłem. Przesiane mąki wymieszać(...)gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla na rozgrzane masło.  Najpierw obsmażyć, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić aż zmiękną.  Na koniec dodać cynamon i cukier waniliowy, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (180 z termo obiegiem). 3/4 schłodzonego ciasta pokruszyć na dno przygotowanej tortownicy, lekko ugnieść

Kuchenne zapiski Edyty
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 177

przepisem z programu "Brodzik od kuchni". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany(...)sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree ziemniaczane lub ugotowana fasola CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy skrzydełka, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, łyżką cedzakową zbieramy z powierzchni powstałą pianę i gotujemy przez 2 godziny na średnim ogniu bez przykrycia

My Culinary Art