woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:595/1096)

Spaghetti z dorszem 180

jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy

Słodkości i nie tylko
Waniliowy sernik nowojorski. 291

ciasteczkową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ser, jajka (w całości), cukier, wanilię, mąki, śmietanę i  sok z cytryny przekładamy do malaksera i miksujemy wszystko do połączenia składników. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy i wstawiamy w większe naczynie. Wrzącą wodę wlewamy pomiędzy tortownicę, a naczynie do połowy wysokości tortownicy. Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(...)stopni i pieczemy 90 min. Po tym czasie należy wykałaczką delikatnie sprawdzić czy środek sernika jest sprężysty i ścięty. W międzyczasie miksujemy śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny.  Wyjmujemy sernik z piekarnika i kąpieli wodnej. wierzch smarujemy śmietaną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 min. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie chłodzimy

Malinowe Pocałunki
Risotto z awokado, indykiem i parmezanem 306

olej 500 ml bulionu Przygotowanie: Indyka ugotować w osolonej wodzie. Pokroić na mniejsze części najlepiej w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Awokado powinno być lekko miękkie, ale nie za bardzo, ponieważ mogłoby się rozwalić podczas mieszania. Pokroić je na dość grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórka drobno posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać czosnek(...)poprzednia zostanie wchłonięta. Gotowanie potrwa dość długo około 40 minut. Ryż powinien być lekko twardy w środku, a na zewnątrz miękki. Jeśli nadal nie jest zbytnio ugotowany, dodać trochę wody i przykryć patelnię. Do ugotowanego ryżu dodać mięso, awokado i ogórka. Wymieszać. Dodać resztę masła i starty parmezan. Ponownie wymieszać. Smacznego

Jaglusia
Roladki z cukinii z serkiem ricotta, suszonym pomidorem, prażonymi orzechami laskowymi z nutą skórki z cytryny 218

łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek świeża bazylia mała garstka orzechów laskowych skórka z cytryny szczypiorek sól pieprz biały zioła prowansalskie cukinia Przygotowanie: 1. Obieraczką do warzyw wykrajamy plasterki z cukinii (wzdłuż, razem ze skórką). 2. Gotujemy wodę i blanszujemy plasterki z cukinii - dosłownie na chwilę wkładamy i od razu przekładamy do miski z zimną wodą

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Cytrynowy jagielnik z pigwą 188

smak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy jaglanej 800 ml mleka 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego pół szklanki cukru cytryna 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między(...)palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać kaszę mlekiem, ewentualnie dorzucić trawę cytrynową i ugotować. Mieszać od czasu do czasu, gdy całość zawrze. Po odparowaniu cieczy przykryć kaszę pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Pigwy obmyć z zamszu, który ją okrywa i obrać ze skórek. Usunąć ich gniazda nasienne.  Pokroić pigwy

Weekendy w domu i ogrodzie
Tradycyjne włoskie panettone (Panettone con lievito di birra) 184

letniej wody 2 g soli 1 g świeżych drożdży  1 jajko (ok. 20 gram) 150 g rodzynek 70 g kandyzowanej sk ó rki  pomarańczowej   70 g kandyzowanej sk órki cedru 5 g czekolady białej  Dodatki aromatyczne 20 g miodu 1 laska wanilii 1 cytryna 1 pomarańcza * Wszystkie składniki do przygotowania panettone powinny być(...)temperatura ambiente. PRZYGOTOWANIE Dodatki aromatyczne W miseczce mieszamy otartą skórkę z cytryny i pomarańczy z miodem i ziarenkami z laski wanilii. Całość przykrywamy foli ą  spożywczą  i odstawiamy do lodówki. Rodzynki Rodzynki namaczamy w ciep ł ej wodzie ok. 30 min. Po tym czasie rodzynki odsączamy i na nowo namaczamy tym razem

La grande e la piccola cuoca
Ryż po marokańsku 1489

posiekanej natki pietruszki drobno otarta skórka z niedużej cytryny, najlepiej niewoskowanej nierafinowana sól i przyprawy: po 1 łyżeczce mielonego cynamonu, słodkiej papryki, kuminu i kolendry, po 1/2 łyżki kurkumy i całych ziaren kuminu (opcjonalnie), ostra papryka do smaku Ryż przełożyć na sito o drobnych oczkach, dokładnie wypłukać pod zimną, bieżącą wodą. W niedużym garnku zagotować 3/4 szklanki wody, posolić. Różyczki(...)jeśli jest używana), podsmażyć całość przez 1 – 2 minuty, w razie potrzeby dodając 2 – 3 łyżki wody. Dodać ugotowany ryż oraz ciecierzycę – całość dokładnie wymieszać i przesmażyć jeszcze przez 1 – 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny (jeśli cytryna była woskowana, należy ją dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem przed otarciem skórki), wymieszać, doprawić solą

Even Better Food
FISH AND CHIPS 243

jajko - ok.1/3 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki oleju - świeżo mielony pieprz - sól do oprószenia ryby - ok.1/4 cytryny - ok.50ml mleka do namoczenia ryby (nie jest to konieczne) +olej do głębokiego smażenia (u mnie ok.0,5kg oleju kokosowego, bezzapachowego) Rybę namoczyłam w mleku z wodą na ok.10-20 minut, by usunąć morski zapach (dla mnie dorsz strasznie śmierdzi, dlatego robię wszystko by usunać

Smaczne Zdrowe
Lazania ze szpinakiem i serem ricotta 272

ząbki czosnku 150 g tartego sera żółtego gałka muszkatołowa pieprz sól sok z cytryny Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka sól, pieprz Wykonanie: Makaron wrzucać partiami ( po 2-3 płaty ) na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 2 minuty. Podgotowane płaty makaronu rozkładać na tacy. Szpinak rozmrozić na sicie. Odlać wodę. Cebulę pokroić

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto z truskawkami 242

rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić.Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni.Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny .Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób.Wstawić do piekarnika jeszcze

Kulinarny karnet Christophera
matiasy z żurawiną... 180

zdrowy sok większe filety matiasów wymoczyć 2 razy w wodzie po 40 minut zmieniając ją wodę wylać a filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je w kostki 2 cm w słoiku lub misce układać porcjami: matiasy, cebule cienko pokrojone w plasterki, pieprz posypać, skropić cytryną, żurawinę - i tak do wyczerpania produktów dodać ziele i liście i zalać w odpowiedniej ilości

W Mojej Kuchni Lubię
Kukurydziana Quesadilla z kurczakiem, mozarellą i ananasem. 300

łyżki oliwy 100 ml ciepłej wody szczypta soli farsz: upieczone/ usmażone mięso z kurczaka (u mnie pierś) dwa plastry świeżego ananasa 1 papryczka chilii 1 szalotka 1 mozarella w zalewie sos chilli/ barbecue pieczone bataty duży batat pieprz cayenne oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu skórka z 1/2 cytryny bazylia 1 łyżeczka sosu worcestershire SPOSÓB(...)mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodać sól i oliwę, wymieszać. Wlać powoli wodę i rozrobić ciasto widelcem, jak składniki się połączą wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. 3. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać: otartą skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, drobno posiekaną bazylię oraz sos worcestershire. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić

DefinicjaSmaku
BEZA Z KREMEM Z MARAKUI 164

dawkę słodyczy. Tym razem przygotowałam go z  orzeźwiającym i lekkim kremem z bitej śmietany i marakui.  Aby krem był bardziej trwały dodałam do niego rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę, którą przed wmieszaniem do masy minimalnie podgrzałam - tylko do rozpuszczenia. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć żelatyny, z powodzeniem zastąpicie ją śmietan-fixem. Blat bezowy można przygotować(...)dzień wcześniej.   SKŁADNIKI BEZA 4 białka 200 g (1 szklanka) cukru 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej KREM 500 ml śmietany 30% (schładzanej minimum 12 godzin) 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 2 łyżki cukru pudru 3 marakuje owoce miechunki / physalis WYKONANIE Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy

cool and minty
Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami 210

przemija. Składniki: główka młodej kapusty – niecałe 90 dag sól 2 szklanki wody + do przepłukania patelni 3 kuleczki ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 pomidory – około 30 dag łyżka oleju 25 dag kiełbasy śląskiej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku cukier pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam, lekko posoliłam i przegniotłam ręką(...)przywarło do jej dna , wypłukałam niewielką ilością wody i również dodałam do kapusty. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki, pokroiłam w małą kosteczkę i dodałam do rondla z kapustą. Dusiłam do pożądanej miękkości kapusty. Pod koniec dodałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku jeszcze odrobiną soli, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podałam z  chlebem pszenno-żytnim na zakwasie

Kuchenne zapiski Edyty
Makaron po genueńsku 218

pół. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Do gotującej się wody wsyp makaron. Po 5 minutach gotowania dodaj ziemniaki i fasolkę. Gotuj całość do miękkości. Zawartość garnka odcedź i połącz z pesto. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj i podawaj. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro

wiecejwarzyw.pl

Proponowane wyszukiwania