woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:595/1096)

SERNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM, KARMELOWYMI ORZECHAMI I WŁOSKĄ BEZĄ 160

cukier wanilinowy Delecta – 1 łyżeczka * cukier puder – 3 łyżki * sok z cytryny – 1 łyżeczka * budyń śmietankowy Delecta – 1 czubata łyżka BEZA WŁOSKA: * białko w temp. pokojowej – 2 szt * cukier drobny – 130 g + 20 g * woda – 30 ml * Zbożowe kuleczki w czekoladzie Decorada Delecta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHY SPÓD: Ciastka kruszymy w blenderze na piasek

Ostra na Słodko
Tabbouleh z kaszą bulgur i olejem lnianym 168

kaszy bulgur (można zastąpić kaszą kuskus) 1 długi ogórek 2 pomidory 2 pęczki natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju lnianego firmy Oleofarm 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka sól, pieprz Kaszę włożyć do garnka zalać 1,5 szklanki wody. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Przykryć i odstawić na kolejne 10 minut, żeby kasza "doszła". Ogórek

Moja Galeria Smaku
Sniadanie mistrzów ;) 106

czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Na sos holenderski: 1/2 kostki masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól i pieprz Sandwicze..Smarujemy przecierem i czosnkiem i nadziewamy serem i pokrojonymi  brokułami...podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu... w rondlu gotujemy wodę do wrzątku dodajemy łyżeczkę octu i wrzucamy na ten wrzątek surowe jajko...uważając aby nie zepsuć żółtka

NaKońcuJęzyka
Rolada serowa z bananami i mascarpone 418

Składniki na biszkopt 3 łółtka 4 białka 80 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml wody 60 g cukru 1 cukier waniliowy Składniki na krem 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 50 g cukru 2 banany sok z cytryny Dodatkowo kakao i cukier puder do posypania rolady Przygotowanie biszkopta Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni(...)papier do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek (najlepiej białka odlewać już do wysokiego naczynia lub większej miski a nie szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo wody i wszystko razem mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy obie masy ale już za pomocą łyżki i dodajemy przesianą mąkę i łyżkę mąki ziemniaczanej

Piekielna Kuchnia Pati
Jak zrobić żabie udka 232

żabie udka – mąka do obtoczenia – olej lub oliwa do smażenia – sól, pieprz – do podania: cząstki cytryny, sałaty, Przygotowanie: Jeśli używasz żabich udek które były mrożone, powinieneś je najpierw rozmrozić i umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące pszennej. Tak przygotowane udka smaż na patelni (na oleju(...)miały delikatnie i miękkie mięso. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiący efekt wstaw usmażone udka jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180-190 st C. Podawaj z cząstkami cytryny i sałatą. SMACZNEGO! Artykuł Jak zrobić żabie udka pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Pasta z awokado 422

oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Zalewamy zimną wodą. Gdy ostygną obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Awokado obieramy. Usuwamy pestkę. Kroimy w kostkę i przekładamy do drugiej miseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ząbek czosnku obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do awokado, mieszamy. Tak przygotowane awokado mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Śniadanie w środku wakacji,zgodnie z wytycznymi Marianowej Akcji i co łączy mnie z uczniami dzień dziś? 128

wodą/ (ja tam wrzatkiem zalewam przy okazji zalania porannej kawy) uważając by poziom wody nie przekroczył za bardzo poziomu płatków. 2.Poczekaj aż płatki napęcznieją 3.Wwal płatki do garnka,zalej mlekiem. Pamiętaj o włączeniu gazu! 3.Dosyp proszek budyniowy,cynamon,przyprawę korzenną.    Dolej sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 4.Gotuj na wolnym ogniu uważając by nie przypalić owsianki. 5.Dla gęstości

U Fiolki
Młoda kapusta z koperkiem 291

koperku 1 łyżka masła 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy (kilka ziarenek) Przygotowanie: Kapustę pokroić w paseczki (ok. 1 cm na 4 cm). Włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Odcedzić. Zalać 1 szklanką zimnej wody. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, posiekaną w kostkę cebulę, sól, masło. Gotować pod przykryciem

Kulinarne Inspiracje
Deser Bajeczny : Gruszki w karmelu z ricottą i orzechami włoskimi. 140

serka ricotta  50 g orzechów włoskich sok z połowy cytryny ok 100 g okrągłych biszkoptów  2 łyżki ekstraktu waniliowego  100 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cynamonu 4-5 szt goździków ok.40 g ciemnego cukru trzcinowego  4 łyżki wody  250 g serka mascarpone  Wykonanie:  1. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę(...)rondla lub na patelnię wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Nie mieszamy!!. Zmniejszamy ogień i do gotującego się karmelu wrzucamy gruszki.  2. Gruszki w karmelu przyprawiamy cynamonem i dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz goździki całość gotujemy pod przykryciem ok 5 minut, co chwilę mieszając i pilnując by mieszanka nie przywarła do dna. 4. Gdy gruszki

vaniliowoczekoladowa
Śniadanie w środku wakacji,zgodnie z wytycznymi Marianowej Akcji i co łączy mnie z uczniami dzień dziś? 162

wodą/ (ja tam wrzatkiem zalewam przy okazji zalania porannej kawy) uważając by poziom wody nie przekroczył za bardzo poziomu płatków. 2.Poczekaj aż płatki napęcznieją 3.Wwal płatki do garnka,zalej mlekiem. Pamiętaj o włączeniu gazu! 3.Dosyp proszek budyniowy,cynamon,przyprawę korzenną.    Dolej sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 4.Gotuj na wolnym ogniu uważając by nie przypalić owsianki. 5.Dla gęstości

Fiolka w kuchni
DŻEM DYNIOWO - JABŁKOWY 95

Dynię wydrążyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić. Gdy dynia zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i całość zblendować.  Masę owocową przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny, oraz imbir.  Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się

Kuchnia w opałach
Sernik na zimno na biszkopcie 129

łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 400 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny  4 łyżki masy krówkowej  Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania do d a jemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy mąkę(...)nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 25 min. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wodzie , studzimy .  Ser miksujemy robotem, wlewamy delikatnie zimną galaretkę (nie stężoną). Śmietanę ubijamy  z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ser zmiksowany z galaretką, mieszamy wszystko razem przez chwilę. Przygotowaną masę serową wykładamy

kgwjanczewo
dorsz w letnim sosie 97

sosie mógłby z powodzeniem zostać podany na stole w słonecznej Lizbonie. Składniki dla czterech osób 800 g filetów dorsza 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku garść czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta ostrej papryki świeża bazylia sól, pieprz dodatkowo na wywar rybny(...)obrane ze skóry (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w paski paprykę, całość skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy słodką i ostrą paprykę, a następnie gotujemy bez przykrycia na dość dużym ogniu przez 15 minut, aż część wody odparuje i całość zgęstnieje. Do ugotowanych warzyw dolewamy trzy czwarte szklanki wywaru rybnego, a jeżeli nie  dotujemy

Miód i pieprz
Gęsta pikantna zupa grzybowa 126

pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule 600 g pieczarek 2 łyżki słodkiej papryki 1 kopiasta łyżeczka suszonego kopru 2 łyżeczki kminku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pełnoziarnistej mąki 2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki czerwonego wina pieprz i sól morska do smaku Do podania(...)warzyw. Grzyby zachowaj, pokrój je w drobną kosteczkę i odłóż na bok. Cebule obierz i drobno pokrój, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki wody, wrzuć cebulę i na średnim ogniu duś do miękkości (3-4 minuty). Dodaj bulion, pokrojone pieczarki oraz pozostałe z bulionu grzyby, słodką paprykę, kminek, koper. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem

Roślinna - blog wegański
Ciasto szpinakowe 95

pieczenia  3/4 szklanki cukru  skórka otarta z 1 cytryny  2 łyżki soku z cytryny  1 szklanka oleju rzepakowego  400 gram mrożonego szpinaku  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak rozmrażam, odsączam z nadmiaru wody i miksuję do rozdrobnienia, wówczas będzie mniej wyczuwalny w cieście. Jajka miksuję na puch, następnie dodaję cukier i miksuję

Mango Papaja