jednolity i pulchny), gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Gotowym nadziewamy polówki jajek. W niewielkiej ilości zimnej wody moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku. Przygotowujemy sos : śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na puch, dodajemy chrzan, przechłodzoną żelatynę, sok z cytryny i, gdy trzeba, sól do smaku. Gdy sos zacznie gęstnieć, przekładamy do specjalnego woreczka z końcówką
Moja Książka Kucharskamąki -3 liście laurowe -3 ziela angielskie -łyżka majeranku -sól, pieprz -opcjonalnie łyżka octu lub soku z cytryny Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z marchewką i pietruszką. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła warzywa 1 cm ponad nimi. Wkładamy również seler w całości i dodajemy liście laurowe oraz ziele(...)angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw, głównie buraków. Ziemniaki mają być prawie rozgotowane. W osobnym garnku gotujemy drobne różyczki kalafiora. Gdy są miękkie odlewamy wodę i wrzucamy do gotującego się barszczu wraz z ugotowanym grochem i mrożoną marchewką z groszkiem. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy do barszczu. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Jeżeli podprawiamy mlekiem z mąką to zagotowujemy
Kulinarne przemysleniaszklanki mąki krupczatki1/3 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia250 g masła roślinnego6 żółtekPianka z białek:6 białekszczypta soli4 opakowania kisielu jabłkowego "Gorący kubek"Nadzienie jabłkowe:7 większych jabłekłyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu4 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowegoWykonanie:Ciasto:Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła.1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki(...)nakłuwać widelcem.Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie na dno garnka nalać odrobinę wody i wrzucić jabłka, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy jabłka się rozgotują dodać cukier, cukier waniliowy. Pogotować chwilę i dodać sok z cytryny i cynamon. lekko ostudzić.Piana z białek:Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie.Piekarnik nagrzać
Moje pyszne gotowanieszpinaku 200 g makaronu 200 g śmietanki 30% 1 pierś kurczaka dwa ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól, pieprz i gałka muszkatołowa oliwa do smażenia garść płatków migdałowych Przygotowanie 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, smażymy mieszając do miękkości około 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy w kostkę(...)minut, do momentu, aż zrobi się zielona papka. 2. Do szpinaku dodajemy słodką śmietankę i na malutkim gazie gotujemy jeszcze 5min, aż zgęstnieje, następnie dodajemy usmażonego kurczaka, sok z cytryny ( smak bardzo poprawi ale kolor szpinak straci ;/ ), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Nakładamy na talerze makaron, polewamy sosem i całość posypujemy
zjem to blog kulinarnycukru 2 galaretki w różnych kolorach 2 x 250 ml wrzątku sok z cytryny (ok 2 łyżeczek do smaku) 2 łyżeczki syropu Amaretto (u mnie z Biedronki) Dodatkowo kakao i cukier puder do posypania rolady Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody każdą. Zostawiamy do przestudzenia (ja się tak zabierałam za to ciasto że galaretki czekały 2 dni w lodówce
Piekielna Kuchnia Patiposiekać w cienkie plasterki - Paprykę i natkę pietruszki również posiekać - Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować - Dodać garam masalę i cynamon, dusić przez 3 minuty, schłodzić - Do miseczki z kaszą dołożyć ciecierzycę, pozostałe warzywa i rodzynki - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i odrobiną dobrej jakości oliwy - Doprawić płatkami chili i miętą, wymieszać całość. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnamargaryny 3/4 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy, papier do pieczenia i nasiona np. grochu do obciążenia ciasta. Nadzienie: 25 dkg zielonych szparagów 30 dkg kwaśnej śmietany 12 dkg sera Ementarel szczypta pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi Jak zrobić quiche serowy ze szparagami(...)dodać pokrojoną w kostkę margarynę, kminek oraz sól. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową. Palcami przemieszywać mąkę z margaryną do momentu aż całość zacznie się łączyć. Dodać wtedy jajko oraz wodę. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do quichu. Dół ciasta ponakłuwać widelcem a następnie przykryć papierem
mecooksfrancuskiego - 4 łyżki miodu - 2 łyżki octu balsamicznego Sos aioli : - główka czosnku - 1/2 szklanki majonezu - pół cytryny - łyżeczka cukru Kroimy buraczki na półtalarki - w miarę cienkie. W szklance rozrabiamy ocet balsamiczny i miód, dodajemy pół szklanki wody - zalewamy w brytfannie pokrojone przez nas buraczki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut(...)gotowe wyjmujemy je i układamy na wyciętych przez nas krążkach z ciasta francuskiego. Czosnek wcześniej wyjęty obieramy ze skorupek , wrzucamy ząbki czosnku do blendera.Dodajemy również majonez, pół wyciśniętej cytryny oraz cukier, pieprz sól dla smaku - miksujemy. Gotowy sos wkładamy do lodówki. Krążki z buraczkami wkładamy ponownie na 15 minut do piekarnika, do momentu aż ciasto francuskie nabierze koloru. Następnie wyjmujemy
dlaSmaQPora kroimy w drobne kawałeczki , zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pięć minut . Po tym czasie zlewamy wodę i odciskamy pora . W ten sposób pozbywamy się goryczki , a smak pora staje się łagodniejszy Jabłko i marchew , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Skrapiamy cytryną , żeby warzywa nie ściemniały . Mieszamy razem z porem , jogurtem ,miodem , solą i pieprzem do smaku . Odstawiamy
Ogrodnik w podróżyporcje: * młode ziemniaki- 800 g * marchewka- 4 duże szt. * szynka szwarcwaldzka- 80 g * czosnek- 2 ząbki * cytryna- sok (z ćwiartki) i skórka (z całej 1 szt.) * oliwa z oliwek- 1 łyżka * świeże oregano- spora ilość * sól, pieprz- do smaku Zagotować wodę z solą. Ziemniaki dobrze wyszorować (jeżeli nie lubicie skórki, to należy obrać. Większe przekroić na pół, małe zostawić(...)gotującej się wody. Gotować 8 minut. W międzyczasie obrać marchewkę, pokroić w krążki i 3 minuty przed końcem gotowania się ziemniaków włożyć do garnka. Odcedzić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną szynkę oraz 2 ząbki czosnku i odłożyć na talerzyk. Na ten sam tłuszcz przełożyć warzywa i smażyć do zarumienienia. Na sam koniec wycisnąć sok z 1 cytryny, zetrzeć skórkę, posypać
Kraina Miodem Płynącaziemniaki - 1 kg bobu - 3 kawałki białej kiełbasy - 1 cebula - 1 kubek jogurtu duży - kilka łyżek cytryny - 3 łyżki ostrego sosu chrzanowego wasabi - 1 ząbek czosnku - olej - sól - pieprz grubo mielony - majeranek Sposób przygotowania 1. - Wędzoną kość i skrzydełka zalać wodą dodać seler marchewkę pietruszkę(...)plasterki białą kiełbasę i resztę bobu 3. - Do zupy wlać jogurt cytrynę dodać sos chrzanowy wasabi zmiażdżony czosnek zagotować zupę Wszystko razem zmiksować doprawić solą dodać majeranek
W królestwie smaków Beatysposób szczególny. Z pozoru tylko trudna . Zobaczycie, to nic skomplikowanego- kilka składników i ...gotowe! Składniki 250 g świeżego lub 350 g mrożonego szpinaku 1 łyżeczka soku z cytryny 3 duże wiejskie jaja porządna szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oleju z czarnuszki 200 g wędzonego łososia, najlepiej ze znakiem MSC 250 g serka śmietankowego(...)porządnie obkurczą. To samo zrób jeśli używasz szpinaku mrożonego, podgrzewaj go do chwili, aż namiar wody odparuje. Jeśli wody jest dużo, odlej ja po prostu. Jeśli używasz świeżego szpinaku ,to wrzuć go do malaksera z 3 żółtkami, łyżeczką soku z cytryny, olejem z czarnuszki, solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Jeśli używasz szpinaku mrożonego ,wystarczy miska, nie musisz wrzucać
Z Kuchni Do Kuchniinne od tradycyjnych naleśników bo bardzo puszyste. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju 2 jajka sól masło klarowane nadzienie: 1 puszka mleczka kokosowego 30 dkg truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu pełna 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej uprażone migdały mięta świeża Mleczko kokosowe wstawiłam wcześniej do lodówki(...)puszki. Reszta mleczka przyda się do ciasta naleśnikowego. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę ze solą i wygarniam na miseczkę. W tej samej misce ubijam mikserem żółtka, mąkę, mleczko, wodę, olej, na koniec dodaję pianę z białek i mieszam już delikatnie łyżką albo mikserem na niskich obrotach dosłownie chwile. Naleśniki smażę na maśle klarowanym. Śmietankę kokosową ubijam mikserem i wstawiam
wesoła kuchniamasła Sól do smaku Szczypta gałki muszkatołowej Sałatka 250 g brukselki Garść orzechów włoskich 2 łyżki oleju Sok z małej cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ziemniaków. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości – około 15 minut. Odcedź, przepuść przez praskę lub ubij tłuczkiem do ziemniaków, ale bardzo starannie(...)pure jest już gotowe. Krok 2 W czasie, gdy ziemniaki się gotują zrób sałatkę. Umyj brukselki, odrzuć zwiędłe liście. Zetrzyj na tarce o drobnych boczkach, polej olejem, sokiem z cytryny, posól i pieprz. Dodaj posiekane grubo orzechy. Całość wymieszaj. Krok 3 Na 10 minut przed końcem gotowania ziemniaków zabierz się za steki. Umyj mięso, dobrze osusz ręcznikiem papierowym, solidnie posól
Niedzielny kucharzsałatkę z awokado w roli głównej, tym razem z boczkiem i jajkiem w koszulce. Jajko w koszulce robię w sposób błyskawiczny, w woreczku śniadaniowym bez zakwaszania i bez wirowania wody. Jestem obecnie sama w domu, moi panowie wyjechali i wrócą dopiero w grudniu, więc gotuję tylko dla siebie, jak chcecie przygotować większe porcje to proporcjonalnie zwiększajcie ilość składników w daniach(...)sałatki z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce. Miks sałat wykładamy na talerz. Awokado obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w plastry, dodajemy do sałaty. Pokrojony w paski boczek podsmażamy na patelni na chrupko, wykładamy na sałatkę. W garnku zagotowujemy wodę, w której będziemy gotować jajko. Do szklanki wkładamy woreczek śniadaniowy, skrapiamy oliwą, wbijamy ostrożnie całe jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię