woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:606/1096)

Terrina z jeżyn w winie muscat i jogurtu greckiego 112

muscat (lub innego słodkiego białego wina musującego) 500 g jogurtu greckiego 400 g jeżyn 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżeczek żelatyny * PRZYGOTOWANIE Trzy łyżeczki żelatyny wsyp do garnuszka, wlej 3 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na moment do napęcznienia, a następnie wlej 3 łyżki wrzątku i wymieszaj w nim dokładnie żelatynę. Żelatynę wlej

Food Square
Hummus z bobu 139

mamy ugotowany wcześniej bób. Hummus z bobu Składniki: 500g bobu 2 łyżki tahini (pasty sezamowej) 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1-2 łyżki jogurtu  sól pieprz kumin papryka słodka Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok 10-15 minut), odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek. Wszystkie składniki (oprócz przypraw) umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą pastę

Obiad gotowy
Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem 160

lodówki na kwadrans. Warstwa cytrynowo-tymiankowa Ser ricotta zmiksuj z jogurtem za pomocą blendera. Dodaj tymianek, otartą skórkę i sok z cytryny. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj

Food Square
Dżem z czarnej porzeczki - fit 162

Pierwszego dnia podsmażam owoce1godzinę, drugiego pół godzinki. W drugiej turze trzeba często mieszać i uważać, by nie przypalić owoców wcisnąć sok z cytryny, zagotować i rozłożyć do wyparzonych, wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić pasteryzować 15 minut w wodzie bliskiej wrzenia. Gorące słoiki wstawiamy zawsze do gorącej wody, zimne do zimnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziolowy bulgur z bobem i pomidorami czyli Sloikowe sniadanie do pracy i nie tylko 172

nieskomplikowana sałatka, która przygotowałam sobie, któregoś dnia o poranku.  Ziołowy bulgur z bobem i pomidorami 100 ml bulguru 200 ml wody po czubatej łyżce ulubionych ziół (ja użyłam natki pietruszki i mięty) sok z ćwiartki cytryny i pół łyżeczki startej skórki cytrynowej 2 łyżki oliwy szklanka ugotowanego bobu (bez skórki) 10 pomidorków koktailowych sól pieprz Bulgur zalewamy wrzątkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim 137

pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę, kiedy złapie lekko brązowy kolor dodać startego ziemniaka, przyprawić odrobiną maggi, solą i ciągle mieszając dodać odrobinę wody spod kapusty. Dodać gotową zasmażkę do kapusty zamieszać, zakwasić odrobiną octu lub sokiem z cytryny i gotowe.   Smacznego

Gaździnka warzy
Marynata na grilla z sokiem jabłkowym 167

Czas grillowania: 10-12 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie marynata na 4 filety Składniki: Szklanka soki jabłkowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Wlej i wsyp składniki do rondla, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu

Niedzielny kucharz
Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze 142

stron. Skropić sokiem z cytryny. Koszyk do parowania (używam bambusowego) wyłożyć podziurkowanym papierem do pieczenia. Ułożyć rybę, posypać niedużą ilością skórki z cytryny i pomarańczy i startym imbirem. Koszyk przykryć i ustawić na odpowiednim garnku z gotującą wodą - u mnie duży wok). Po ok 7 -10 minutach, ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe

Stare Gary
Toskański pudding z ricotty. 151

owoców (lub tylko rodzynek) 3 duże żółtka  40 g drobnego cukru 2/3 łyżeczki cynamonu skórka otarta z 1/2 pomarańczy (lub 1 cytryny) masło gęsta kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie) Wykonanie: Suszone owoce posiekać i zalać gorącą wodą na 10 minut. Odsączyć. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać dokładnie z ricottą. Dodać cynamon, skórkę cytrusową oraz suszone owoce. Wymieszać. Nałożyć

zadanie-gotowanie
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1184

liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 cebula 5 ząbków czosnku sól 1 łyżka octu winnego 2 łyżki majeranku (opcjonalnie) cytryna do smaku Składniki na uszka wigilijne dla dzieci: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki gorącej wody 1/3 łyżeczki soli 1 cebula 250 g pieczarek Przepis na barszcz wigilijny Buraki myjemy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika

Dieta bez mleka
Ciasto Kubuś 542

łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ: 1 l soku Kubuś lub innego 3 budynie waniliowe Sok z połówki cytryny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody DODATKOWO: opakowanie Delicji pomarańczowych 2 galaretki pomarańczowe 600 ml gorącej wody sok wyciśnięty z całej pomarańczy   Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Przeczytaj cały

AleTorcik
Koktajl borówkowo - bananowy ( oczyszczający ). 135

Składniki : 1 szklanka ( 250 ml ) świeżych borówek ( mogą być mrożone ) 1 średni dojrzały banan sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ostropestu plamistego Sposób wykonania :   B orówki dokładnie opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Wsyp do blendera, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na gładką papkę. wypij od razu po sporządzeniu.    R ada : Możesz dodać do koktajlu trochę zimnej wody

Przepisy i porady kulinarne
Jagodzianki 465

serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek ) 500 g jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier : 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki letniej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże

Różne smaki w kuchni
SMAŻONE KWIATY CUKINII FASZEROWANE RICOTTĄ + FILMIK 132

CIASTO :  1 jajko  1/2 szklanki mleka lub wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny mąka do obtoczenia kwiatów olej do smażenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Sok ananasowo-pomarańczowy 106

ziół. Moje dziecko uwielbia to słoneczne połączenie, więc chętnie przyrządzam taki napój na podwieczorek, gdy wraca z przedszkola :) ananas 2 pomarańcze cytryna zielony ogórek łodyga selera naciowego kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżej mięty opcjonalnie woda mineralna, gdyby sok wyszedł za słodki Owoce i ogórka obieramy ze skórki. Wszystko wrzucamy do wyciskarki (lub sokowirówki). Powstały sok mieszamy

Mienta blog
Migdałowe babeczki (z masłem migdałowym) 224

Skład hummusu naturalnego: woda, cieciorka 40%, olej roślinny rzepakowy, miazga sezamowa , ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól. Skład hummusu z suszonymi pomidorami – woda, cieciorka 32%, olej rzepakowy, pomidory suszone** 16% (pomidory, sól), miazga sezamowa , 100% sok z cytryny**, czosnek suszony, koncentrat pomidorowy, sól morska. ** – surowiec ekologiczny A teraz kilka słów o produktach, których smak i konsystencja najbardziej mnie zdziwiły

Słodkie okruszki
Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami 118

suszonymi pomidorami Składniki: 1 główka czosnku 1 i 1/3 szklanki suchej ciecierzycy ( lub 2 szklanki gotowej ze słoika) 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki pasty z tahini 8-9 suszonych pomidorów w oliwie 3-4 łyżki wody z ugotowanej ciecierzycy lub czystej, zimnej wody 4 łyżki oliwy (u mnie olej słonecznikowy tłoczony na zimno) 1 łyżeczka sody sól, pieprz

Moja Mama Gotuje
Schab w galarecie 179

schabu 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz sok z cytryny 1 l bulionu 12 listków żelatyny - 20 g Wykonanie: obrać warzywa. zagotować w garnku wodę z przyprawami i warzywami schab umyć, wyciąć białe błony i włożyć do gotującego się wywaru. Woda powinna tylko przykrywać mięso, wówczas wywar

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z buraków z jogurtem 290

Karola Okrasy po mojej modyfikacji. Składniki: 1 kg buraków 2 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka miodu 3-4 szalotki sok z cytryny sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: Buraki szorujemy i gotujemy w łupinkach w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Szalotki drobno siekamy. Łączymy buraki z cebulką, majonezem i jogurtem

Pyry na Gaz
Wigilijny kompot z suszu 162

ziela angielskiego 3 plastry imbiru sok z jednej cytryny sok z jednej pomarańczy łyżka miodu plastry z jednej pomarańczy plastry z jednej cytryny 2 łyżki brązowego cukru Owoce i przyprawy wsadzamy do sporego garnka i zalewamy zimną wodą, około 3-4 litrów. Kompot gotujemy zawsze od zimnej wody, wtedy wyciągamy jak najwięcej smaku z przypraw i owoców. Jak kompot się

ladykitchen
Cytrynowy krem 133

Składniki 4 duże żółtka, 1 ja jko 3/4 szklanki cukru pudru ¼ szklanki drobno startej skórki z cytryny 1/3 szklanki soku z cytryny szczypta soli 6 łyżek   dobrego masła Wykonanie: Do metalowej miski nałożonej na garnek z wodą ( na gazie) ale tak aby dno miski nie było zanurzone w wodzie i woda nie może wrzeć wrzucić wszystkie składniki oprócz masła

W garach u Gosi
MUSLI Z CHIA I JABŁKIEM 141

łyżeczka ksylitolu lub zwykłego cukru 1 łyżka rodzynek sok z cytryny Sposób przygotowania: Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut, po czym odcedzić z wody. Jogurt naturalny wymieszać z nasionami chia i cukrem. Następnie w naczyniu układamy warstwowo płatki, jogurt z CHIA, kawałki jabłka oraz rodzynki

Prosto i Smacznie z Anetą
Buraczki zasmażane na ciepło 177

była akcja burak, bo przygotowałam buraczki z papryką na zimę ( KLIK ). Składniki: 70-80 dag buraków sól cukier ocet (lub sok z cytryny) szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Sposób wykonania: 1. Buraczki zalewamy wodą, gotujemy do miękkości w łupinach. 2. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach. 3. W rondelku rozpuszczamy

Kuchnia domowa Ani
Puszysty deser (na białkach) z lemon curd 158

żelatyny               Wykonanie: Dzień wcześniej trzeba zrobić lemon curd wg tego przepisu A mianowicie: Z cytryn otarłam skórkę i wycisnęłam sok. Zmiksowałam żółtka,   jajko i cukier. Wstawiłam na garnek gorącą wodą. Do żółtek dodałam mąkę,   sok i skórkę cytrynową. Wymieszałam i   podgrzewałam na średnim gazie. Kiedy krem zaczął gęstnieć dodałam

Kuchnia u Krysi
KOKTAJL Z LIŚCI MŁODYCH RZODKIEWEK I POMARAŃCZY 106

SKŁADNIKI :  1 pęczek młodych liści rzodkiewek 3-4 rzodkiewki 1/2 szklanki wody gazowanej 2-3 szklanki soku z pomarańczy 1 banan ( według uznania ) sok z 1/2 cytryny                                                           PRZYGOTOWANIE :  Rzodkiewki

Kulinarne Fantazje Marioli
zdrowy sok-mus 117

się pysznym zdrowym sokiem. Dla tych co nie maja wyciskarki to można w blenderze. Drobno posiekać pietruszkę Dodać wyciśnięty sok z cytryny i resztę składników ,i do blendera. Dokładnie wymieszać. P ietruszka poprawia trawienie usuwa nadmiar wody z organizmu, eliminuje obrzęki które sprawiają ze wyglądamy grubiej niż jesteśmy w rzeczywistości.ps.jest gęsty jak mus.Nie wiem czemu ,ale ta gęstość

w mojej kuchni
Tarta serowo-gruszkowa. 104

masa serowa: 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70g. budyniu śmietankowego z cukrem 250g. sera białego z wiaderka syrop: 2 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 5-10 goździków(wg. gustu) 1 ziarenko kardamonu sok z połowy cytryny WYKONANIE: 3 gruszki obieramy, kroimy na połowy, wydrążamy i wkładamy do syropu. gotujemy 5 min., następnie wykładamy na papierowy ręcznik, osuszamy, nacinamy wąskie

Kuchnia Beaty
Skrzydełka z serkiem mascarpone (z nutą rozmarynu i cytryny) 143

kurczaka. Całość oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso delikatnie wymieszać, aby pokryło się warstwą tłuszczu. Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (W razie potrzeby podlać wodą.) Około 10 minut przed końcem pieczenia - kurczaka skropić sokiem cytrynowym i delikatnie połączyć z powstałym sosem. (Sos można zagęścić odrobiną mąki lub dodatkiem serka

Di gotuje
Szczupak parzony z warzywami 105

pory Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy. 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, sok z połowy cytryny Sposób wykonania: Dzwonki szczupaka skropiłam sokiem z cytryny. Marchewkę, seler obrałam pokroiłam w słupki, por w półksiężyce. Do garnka włożyłam warzywa, zalałam wodą. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i płaską łyżeczkę soli. Zagotowałam, gotowałam przez dziesięć minut na wolnym ogniu. Włożyłam dzwonki szczupaka, ponownie

Darcia w kuchni
bezowy jagodowy przekładaniec 124

godzinę. W tym czasie jagody wrzucamy do garnka, gotując je przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i gotujemy dalej do  całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żelatynę mieszamy z niewielką ilością chłodnej wody i dodajemy do jagód z cukrem, zdejmując garnek z palnika i intensywnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Garnek z jagodami

Miód i pieprz
Dorsz z jarzynką 101

cytryny oliwa sól pieprz 1 marchewka 1 pietruszka pół cebuli 1 pomidor sól pieprz Rybę oczyścić, umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą i posypać ziołami. Warzywa pokroić w paseczki, podsmażyć z cebulką, podlać niewielką ilością wody , dusić pod przykryciem do miękkości , dodać obrany ze skórki i pokrojony pomidor, odparować i doprawić do smaku. Rybę usmażyć pod przykryciem na wolnym ogniu

Gotowanie jest łatwe
szaszłyki z kiełbaską, cukinią, pieczarkami i... 156

potraw w płynie 1,5 łyżki MARYNATA 3: pieczarki 12 średnie, papryka czerwona 1 duża, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, tymianek 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki DODATKI: ryż 1,5 szklanki, woda - ile potrzeba, kurkuma mielona 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka z podanych składników przygotować marynaty: 1/ kiełbasę pokroić w grubsze talarki, boczek pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
Kalarepka z kruchą sałatą 127

naprawdę wyśmienita! Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1 pęczek szczypioru 2 młode kalarepki Sos 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Wykonanie: Sałatę opłukujemy, osuszamy z nadmiaru wody następnie rwiemy na małe kawałki, lekko solimy. Kalarepki obieramy, ścieramy  na tarce o grubych oczkach, szczypior siekamy drobno,  dodajemy

kgwjanczewo
Salatka śniadaniowa 151

limonki 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie -  Oliwę , sól, paprykę,  sok  z  cytryny  i  cukier  dokładnie   wymieszać .   Cukier  i sól  muszą  się     rozpuścić -  Fasolę  wrzucić  na  kipiącą wodę , gotować  ok 5 minut .Przed samym odcedzeniem wrzucić do      fasoli umyte listki

Eli Gotowanie
Tort śmietanowo - truskawkowy. 149

normalnie daje jedna łyzeczke ale w trakcie upałów najlepiej dać dwie) pół szklanki cukru pudru herbata z sokiem z cytryny do ponczowania biszkoptu płatki migdałowe do dekoracji   Przygotowanie; Galaretki rozpuścić w 1 szklance  gorącej wody. Truskawki obrane i pokrojone na mniejsze kawałki podsmażyć na patelni z trzema łyzkami cukru, około 10 minut. Żelatyne rozpuścić

Radość kipiąca uśmiechem.
Młoda kapusta z miodem i czosnkiem 108

czosnek. Gotujemy ok. 15 min. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się zrumieni, dodajemy 2 łyżki mąki. Dolewamy trochę wody z kapusty, żeby mąkę ładnie rozprowadzić. Dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dodajemy posiekany koperek. Dusimy jeszcze

Pobite gary Barbary
Placki selerowo- ziemniaczane i buraczoano - ziemniaczane 161

selera dużego spory burak 2 jajka Sos: jogurt gesty  drobno posiekany koperek ząbek czosnku sok z cytryny skórka z cytryny olej do smażenia   W malakserze lub na tarce o dużych oczkach ścieramy ziemniaki, odcedzamy wodę.  Następnie w drugiej misie ścieramy seler, a w trzeciej ścieramy buraka. Starte ziemniaki dzielimy na dwa i wrzucamy

AZgotuj!
Sałatka z brokułem, czerwoną pomarańczą i sosem tahini 209

obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżeczka czarnuszki sos 4 łyżki jogurtu naturlanego 2 łyzki tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Brokuła wrzucamy do lekko osolonej gotującej się wody na 8-10 minut. Wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Pomarańcze obieramy, pozbawiamy błonek i kroimy w kawałki o boku

DefinicjaSmaku
Tajski smażony makaron ryżowy z krewetkami (Phad Thai) 158

łyżki pokrojonej w krążki zielonej cebulki połowa posiekanej papryczki chili 1. Krewetki zamarynować min. 2 h wcześniej w soku z limonki lub cytryny, 1/2 łyżeczki soli i cukru i chili. 2 . Makaron moczyć w misce z ciepłą wodą ok. 25 minut, odcedzić na sitku (ja gotowałam 3 minuty, przelałam wodą, skropiłam olejem, żeby się nie posklejał). 3. Rozgrzać na mocnym

Kuchnia Prezydentowej
Buraczki zasmażane 201

buraki ścieram na tarce o dużych oczkach :) Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 średnie cebule sól cukier pieprz sok z 1 cytryny 2-3 łyżki oleju 2-3 płaskie łyżki mąki  Wykonanie. Buraki szoruję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka, zalewam wodą by były przykryte i wstawiam na gazie. Gotuję, aż będą miękkie. Zdejmuję, odlewam wodę i studzę. Zimne

Bea(u)ty kitchen
Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto 231

słonecznika miksujemy za pomocą miksera lub blendera. Dodajemy rukolę, bazylię, olej i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy sera i ponownie miksujemy. Warzywa gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdzielamy marchewkę od brokułów i kalafiora. Wywar zostawiamy, będzie nam potrzebny. Warzywa, każde oddzielnie zgniatamy widelcem. Kuskus zalewamy wywarem

Moniki Smakołyki
Makaron z pieczarkami 287

startego na tarce o małych oczkach (ewentualnie grana padano)   Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny. Szalotkę i ząbki czosnku obrać. Szalotkę drobno posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. Wstawić wodę na makaron. Na lekko rozgrzaną patelnię wlać olej i od razu dodać szalotkę. Zeszklić na średnim ogniu około 1-2 minut (pilnować

Moja Delicja
Jabłko z bakaliami 147

kardamonu Wykonanie:  Jabłka umyć i wydrążyć  miąższ  pozostawiając  dookoła cienką obwódkę. Skropić środek sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić i przełożyć do rondelka. Dodać  sok z pomarańczy / ewentualnie 2 łyżki wody/ i dusić na małym ogniu do miękkości, ale owoce  nie powinny  być rozgotowane. Dodać  przyprawy i odstawić do przestygnięcia. Jabłka połączyć

Zakamarki mojej kuchni
Kulebiak z rybą 122

Odcedzić od bulionu, wystudzić i drobno pokroić. Dodać ugotowany ryż. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania wody, a następnie dodać do ryby. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Kapusta włoska - duszona - dietetycznie 203

każdego drugiego dania. Składniki : 1/2 główki kapusty włoskiej 1 łyżeczka mąki sól, pieprz spora szczypta cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny Wykonanie: kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością wody i gotować niecałe 10 minut do miękkości łyżeczkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować kapustę posolić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrąg w sosie musztardowym 197

mąką na maśle stawiamy ponownie na ogniu i dolewamy mieszankę musztardy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny mieszamy chwilę energicznie na ogniu i zdejmujemy, by nie przypalić Ugotowaną rybę (osączoną z wody w której się gotowała)  wyjmujemy na talerz i polewamy pysznym sosem musztardowym. Wystarczy do tego surówka z kiszonej kapusty . Smacznego

Proste Potrawy
Grzanki z jarmużem 122

ciabaty3 ząbki czosnku, w plasterkach 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polaniasok z połowy cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprzkilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino) przygotowaniejarmuż gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć(...)piekarniku. Podczas gdy chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie, ale przypieczone. Dodać jarmuż i smażyć przez minutę. Wycisnąć sok z cytryny,doprawić solą i pieprzem. Na grzanki położyć jarmuż, ser, skropić oliwą z oliwek i natychmiast podawać. Smacznego

Stare Gary
Sernik śmietankowy z malinową pianką 191

minut.Poczatkowo sernik studzic w uchylonym piekarniku,nastepnie studzic na kratce.Zamrozone maliny umiescic w garnuszku z dwoma lyzkami cukru i sokiem z cytryny na malym ogniu.Powoli rozmrazac,nastepnie gotowac przez kilka minut.Dwa listki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie. Przetrzec maliny przez sitko.Ostudzic.Zelatyne rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody.Smietane kremowke ubic na sztywno.Dalej ubijajac dodac 4-5 lyzek przestudzonego musu malinowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami 177

 To już moje drugie połączenie gruszek z orzechami i serem pleśniowym ale teraz na ciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…Grilowana gruszka z serem

UgotujmyTo.pl
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I ROLADĄ KOZIĄ 219

plaster rolady koziej3 łyżki obranych pistacjiSKŁADNIKI NA DRESSING:3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z limonki (można zastąpić cytryną)0,5 łyżeczki brązowego cukruświeżo zmielony pieprzsólWYKONANIE:Rukolę umyj pod znimą wodą, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Rozłóż równo na dwa talerze. Umyte truskawki obierz z szypułek i przekrój na połówki lub ćwiartki. Poukładaj je na rukoli. Teraz posyp

Słodko-Słony Świat Ilony
ćwikła domowa... 169

Składniki: korzeń chrzanu 8 większe, buraki czerwone 1 kg/mniejsze, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki na ćwikłę są najlepsze małe, podłużne buraki - są bardziej słodkie i mocno czerwone buraki ugotować w łupinie do miękkości i potem je opłukać zimną wodą i zostawić do wystudzenia twarde korzenie chrzanu obrać i najlepiej "bez płaczu" utrzeć je na tarce do ziemniaków

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z pesto z rukoli 285

opakowania makaronu penne  2 garści rukoli 60 g orzeszków ziemnych  2 ząbki czosnku 80 ml oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka startego żółtego sera Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  Pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić wg uznania. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać z pesto

Pasja Smaku
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 232

oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie

Kolizje Smaków
SAŁATKA Z GRUSZKĄ, PISTACJAMI I KASZĄ JAGLANĄ! DIETETYCZNY OBIAD! 320

kaszę jaglaną, sałatę, pokrojone pomidorki i resztę składników. Posyp posiekanymi pistacjami, świeżą bazylią. Polej dressingiem. dressing do sałatki: - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 50 ml wody w/w/ składniki zmiksuj na gładką masę

SMYKWKUCHNI
Łosoś z sosem cytrynowym 165

zależności od grubości.Masło roztopić w rondelku. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny, wymieszać. Gdy sos się podgrzeje, zdjąć go z ognia, doprawić białym pieprzem, solą i sokiem z cytryny.Można go ewentualnie zagęścić. W tym celu należy mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu i ponownie podgrzać ciągle mieszając.Łososia przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem.Podawa

wyzwania kuchenne
Jagodzianki 144

serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek ) 500 g jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier: 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki letniej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże

Słodkości i nie tylko
Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym 152

mielonego cynamonu 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki pieprzu 400 ml pomidorów z puszki Kuskus: 2 szklanki kaszy kuskus wrząca woda ¼ czerwonej papryki ½ posiekanej cebuli dymki pieprz cytrynowy sól skórka starta w 1/3 limonki lub cytryny 1 łyżka sosu chili pikantnego lub słodkiego garść posiekanej mięty Przygotowanie: Pistację siekamy na drobniejsze kawałki. Mięso przekładamy do większej miski. Dodajemy

Mania Gotowania
Dżem malinowy jak u babci ;-D 166

malin3kg cukru4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę czy w składzie ma kwas cytrynowy, jeżeli nie, to dodajcie soku z cytryny do malin, wtedy ich kolor będzie zachwycał również zimą) Przygotowanie:Maliny myjemy pod bieżącą wodą.Słoiki wyparzamy wrzątkiem, zakrętki również, wycieramy do sucha.Maliny przekładamy do dużego garnka, dodajemy następnie cukier, po zagotowaniu, używając blendera miksujemy maliny

SMYKWKUCHNI
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4597

Wielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie

Smakołyki Bereniki
"An apple a day keeps the doctor away" 162

proszku do pieczenia 1 kostka masła (200g) 2 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówki) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto(...)czasie, w którym ciasto się chłodzi, obrać jabłka i pokroić w średniej grubości plasterki. Wrzucić do garnka z odrobiną wody na dnie, żeby nam się nie przypaliły i dusić pod przykryciem do miękkości, następnie wlać sok z cytryny, cukier oraz cynamon i prażyć cały czas mieszając, aż większość jabłek rozpadnie się i zamieni w mus. Pod koniec, jeśli ktoś lubi

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 175

pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego   Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny   Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania   Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól(...)Wymieszać. Wbić 3 jaja, wlać drożdże z wodą. Zmiksować mikserem na niższych obrotach. Dodać kolejne jajo, zwiększając obroty, a gdy się wymiesza z ciastem wrzucić ostatnie jajo. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut) lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego (trochę krócej ok. 8-10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić

Moja Delicja
Konfitura z arbuza 281

pominąć ten etap. Całość umieszczamy w płaskim rondlu, dodajemy ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i cukier żelujący. Wszystko razem mieszamy i gotujemy około 5 minut. Gorące konfitury przekładamy do czystych wyparzonych słoików o pojemności około 200-250 ml i pasteryzujemy około 10 minut od chwili zagotowania wody. Po pasteryzacji słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż wystygną(...)galaretki z arbuza w automacie do chleba Arbuza kroimy, wydrążamy czerwony miąższ i oczyszczamy go z pestek. Kroimy na kawałki (można też zmiksować, w ten sposób powstanie galareta arbuzowa). Cytrynę myjemy obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy pestki. Owoce przekładamy do formy do pieczenia chleba, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i sok jabłkowy. Ustawiamy program "dżem" lub "konfitury" (nazwy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tagliatelle w sosie cytrynowo-ziołowym z cukinią i oscypkiem 169

Kiedy nie macie zbyt wiele czasu  na długie gotowanie polecam szybkie i bardzo smaczne danie makaronowe. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle1 młoda cukiniaskórka starta z cytryny i 3 łyżki sokuok. 1 łyżki ziół do pizzy1 łyżka masła1 łyżka mąki2 łyżki oleju1 szklanka słodkiej śmietanki 18%tarty oscypek sól i pieprz Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Umytą cukinię(...)ziołami do pizzy. Trzymać w cieple. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać 2/3 szklanki zimnej wody, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać zioła, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gorący sos wlać do odcedzonego makaronu i wymieszać. Wyłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć cukinię

Czerwień i błękit
Orzechowiec bezglutenowy 641

posiekanych orzechów włoskich 1/2 kostki margaryny 1 łyżka mleka mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Poncz : 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody 2 łyżki rumu lub 1 łyżka spirytusu 2-3 czubate łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Zrobić biszkopt . Jaja, ogrzane do temperatury pokojowej, ubić na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jeszcze trochę ubić(...)masa. Następnie stopniowo dodawać do mleka mielone orzechy i mieszać, aż masa zgęstnieje. Pogotować jeszcze 5 minut, cały czas mieszając - w tym czasie masa zgęstnieje bardzo mocno a cała woda wyparuje. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło lub margarynę utrzeć na puch. Dodawać wystudzone orzechy i dalej miksować do połączenia składników. Dolny biszkopt nasączyć ponczem - nie musi nim ociekać

Ze smakiem bez glutenu
Wigilijne śledzie w śmietanie 126

gęstej śmietany 12% lub 18% opcjonalnie 5-6 łyżek majonezu  2 łyżki soku z cytryny pieprz, cukier i ewentualnie po szczypcie mielonego ziela angielskiego i mielonych liści laurowych do smaku *** szczypiorek lub koperek do dekoracji Przygotowanie Śledzie umyć, zalać zimnym mlekiem **** lub wodą, tak aby wszystkie były przykryte i pozostawić na 1-2 godziny. Jeśli po tym czasie nadal(...)zbyt słone,  moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak. Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szpinakowa babka gotowana 193

Bardzo dobra babka gotowana, polecam bardzo. Szpinak rozmrozić, mocno wycisnąć wodę. Odciśnięty szpinak zmiksować blenderem, wlać trochę oleju do szpinaku. Łatwiej się miksuje. Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlać szpinak, cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy na przemian z olejem

Kuchnia Pokoleń
Szparagi w sosie holenderskim 171

grubości szparagów, gotować je od 5 do 8-10 minut tak, by główka szparagów nie wystawała ponad poziom wody. Kiedy szparagi będą się gotować, przygotować sos holenderski . Ogrzane żółtka miksować na puszystą masę, dodać sól, pieprz oraz sok z cytryny (można to również robić w naczyniu na parze, by lekko ogrzewać żółtka). Masło roztopić i gorące dolać do ubitych żółtej

Moje Qulinaria
Dietetyczny deser kasza awokado kaki 134

mleczka kokosowego 1/2 szklanki kaszy jaglanej krem czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej 1 awokado 1/2 cytryny pozostałe: 1 owoc kaki 1 łyżka dżemu truskawkowego bezcukrowego 2 łyżki jogurtu greckiego 3 mandarynki 1 gruszka 1 wafelek z miodem Budyń: Kaszę jaglaną płuczę zimną wodą, przekładam do garnka, wlewam 400 ml mleczka i 100 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu aż kasza

wesoła kuchnia
Makownik na migdałowym cieście 330

maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto

Zainspirowana w kuchni
Łosoś w sosie chilli ze szparagami pod cytrynowymi grzankami 153

zielonych szparagów 3 drobno pokrojone kromki bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej do smażenia kilka plastrów masła na sos chilli: 4 czerwone papryczki chilli 1 ząbek czosnku 75 ml białego octu winnego 100 ml wody 50 g brązowego cukru Sposób przygotowania: sos: Papryczki rozkroić, usunąć nasiona i drobno(...)zrumienić na suchej patelni (przez ok. 2-3 minuty). Dodać cukier (użyłem muscovado), drobno posiekany czosnek, wodę i ocet winny. Gotować przez ok. 15 minut, a następnie zblendować. grzanki: Kromki bagietki pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z 1 cytryny oraz drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. szparagi: Szparagi umyć, odciąć dolną, najtwardszą część pędów

W SMAK
Ciasto bananowe z galaretką 205

drobnego cukru kryształu 75g mąki pszennej 75g mąki kukurydzianej Szczypta soli Krem: 500ml śmietanki kremówki 100g cukru pudru 1 opakowanie żelatyny w listkach 4 banany 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 3 pomarańcze 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe Sposób przygotowania Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, a następnie do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier i żółtka, miksując(...)minutach przekładamy do kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem: Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie- wg instrukcji na opakowaniu. Śmietanę ubijamy do uzyskania puszystego kremu, dodajemy cukier puder i miksujemy tylko   do połączenia składników. Banany blenderujemy z sokiem z cytryny lub ugniatamy widelcem. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w rondelku dosłownie przez kilka sekund. Dodajemy do niej ok ½ szklanki ubitej

Kuchnia w czekoladzie
Krem z buraków 142

jabłka (koniecznie kwaśne) włoszczyzna  2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek twarożek grani (20 dag) cytryna sól, pieprz 2 pęczki natki pietruszki Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy i obieramy. Wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy jeden pęczek pietruszki (zwinięty nitką). Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę(...)minut. Buraki kroimy w plastry lub kostkę. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Z wywaru wyciągamy warzywa. Dodajemy buraki i jabłka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Gotujemy do czasu aż jabłka staną się miękkie. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z łyżką twarożku i posiekaną natką pietruszki.  źródło: przepis własny Ilość

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania