samodzielną potrawą. Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker . Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 4 szklanki wody Sos 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 duża czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ łyżki miodu lub cukru 1 ½ octu jabłkowego lub soku z cytryny 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego imbiru ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki kolendry suszonej
Niedzielny kucharzkartofle, a maliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki • 2 łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki • 1/2 laski cynamonu • 400 g śmietanki(...)położyć biszkopt na dnie tortownicy. Krem • Wino zagotować z cytryną, goździkiem i cynamonem, zostawić na 10 minut, po czym odcedzić, aby było bez dodatków. • Jajka ubijać z cukrem w misce położonej na garnku z gotującą się wodą. Ubić na sztywną masę, uzyska się taką po ok. 10-15 minutach
To co kochambuteleczki i przechowujcie w lodówce. Jest pyszny i słodki od miodu. Można go pić rozcieńczony wodą. Składniki: (6 porcji) 500 g malin mrożonych 3 łyżki miodu 500 g serka mascarpone 4 żółtka 100 g cukru pudru garść truskawek 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Do rondla włożyć mrożone maliny, dodać miód i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu
Moja Delicjacebuli szklanka dobrego oleju (250 ml) sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 70-80 ml) około 1 łyżeczki pieprzu grubo mielonego (może być kolorowy) słoik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Śledzie w oleju Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny(...)międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do śledzi. Dodaję olej, sok z cytryny, pieprz i dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie przekładam do słoika, zakręcam i wstawiam do lodówki na około
Uwaga Babcia Gotujeczosnku – 4 łyżki oliwy – sok z 1/2 cytryny – opcjonalnie śmietanka słodka Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, obrany czosnek i imbir w plasterki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. – Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. – Gotować
To co kochamczosnku 1 gałązka rozmarynu 4 gałązki tymianku 1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka majeranku sól, czarny pieprz, płatki chili, przyprawa chili, tymianek w proszku. Fasole namoczyć (najlepiej wieczorem) ugotować - można gotować w tej wodzie w której się moczyła, albo ugotować w świeżej. Gotowałam fasole w garnku ciśnieniowym - trwa to zaledwie(...)wody w której się gotowała. Doprawić według uznania majerankiem, solą, pieprzem, przyprawą chili. Na samym końcu wmieszać płatki chilii. Salsa pomidorowa 1/2 puszki pomidorów 1/2 główki czerwonej cebuli 1/2 główki białej cebuli 2 świeże pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 1 mała papryczka chilii 1/2 papryczki jalapeno 1/2 pęczka świeżej kolendry. 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Piekarz-Kucharz-Garkotłukgarść świeżego tymianku cytrynowego, garść świeżej mięty, garść świeżego oregano, 3-4 brzoskwinie ciasteczkowe, otarta skórka z połowy cytryny, mały ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz dodatkowo: fasolka szparagowa, rukola, małe ziemniaczki Stek wyjmij z opakowania i umyj pod bieżącą wodą, osusz. Do głębokiego talerza nalej oliwę z oliwek, dodaj pieprz, sól, rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku
Plate of Joykrojenia ostry nóż dwie miski patelnię garnek 2 łyżki SKŁADNIKI: 2 garści (wybaczcie, nie pamiętam ile było g. :)) krewetek - ja miałam tym razem Grenlandzkie pęczek zielonych szparagów cytryna zioła prowansalskie sól i czarny pieprz podwójny filet z piersi kurczaka 4 garści świeżych liści szpinaku 390g (jeden kartonik) krojonych pomidorów - u mnie z czosnkiem i oliwą z oliwek zioła(...)kawałki szparagi (odcinamy zdrewniałe końce). Wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi i czarnym pieprzem. Ja w połowie smażenia dolałam odrobinę wody, aby nic się nie przypaliło. Trwa to około 5 minut, gotowe krewetki i szparagi przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Nasz makaron, który gotował się w między czasie, jest już również gotowy. Odcedzamy go i odstawiamy
Spektrum Smakuprowansalskich • pęczek zielonej pietruszki • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. • Gotować
To co kochamliście laurowe, ząbek czosnku kilka ziaren ziela angielskiego sól, świeżo utłuczony pieprz sok z cytryny, jogurt lub śmietana Przygotowanie: Obrane ogórki pokroić na desce w plastry, cebulę w kostkę- usmażyć krótko na maśle Do 1 i 1/2 litra wrzącej wody wrzucam liście, ziele, czosnek, ziemniaki i marchewkę drobno pokrojone -gotuję prawie do miękkości Do tego dokładam przesmażone ogórki
Proste Potrawymajonezu (najlepiej oczywiście Kielecki) - 3 łyżki śmietany 18% - 1 łyżeczka cukru pudru - 1-2 łyżeczki soku z cytryny - szczypta soli, szczypta pieprzu - ew. mleko do namoczenia śledzi ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ- WYKONANIE: 1. Śledzie przekładamy do miski zalewamy wodą, pozostawiamy na 15 minut, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami. UWAGA: jeśli nie lubimy słonych śledzi o wyrazistym aromacie
Aromatyczne PodróżeSkładniki: 500 g boczniaków 400 g śliwek (użyłam 200 g kalifornijskich i 200 g wędzonych) 100 g migdałów sparzona cytryna szczypta pieprzu 4 łyżki oliwy olej do smażenia Przygotowanie: Namocz śliwki wcześniej koło godzinki po czym ugotuj je w wodzie w której się moczyły około 15 minut. Ugotowanie przetrzyj przez sito (resztki zostaw, schowaj w lodówce, za kilka dni jakieś(...)nadmiaru tłuszczu (wiem, że do sosu będziesz dodawać jeszcze oliwię, ale smażony olej nie nie jest to co misie lubią najbardziej). W misce połącz przetarte śliwki, sok z cytryny, pieprz, migdały i oliwę (jeżeli masz truflową, ja mam zawsze bo tyko ja ja oficjalnie lubię w domu to dodaj łyżeczkę, jeszcze bardziej podkręci smak grzybów) Wymieszaj wszystko dokładnie. Może
greenscarfsiekanego szczypiorku 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny Mała suszona papryczka chili lub szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 1 łyżeczka suszonego czosnku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kuskus do misy, zalej wrzątkiem. Wody powinno być tyle, żeby jej poziom znajdował się centymetr nad kaszą. Przykryj szczelnie folią elastyczną. Odstaw
Niedzielny kucharzszklanki cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki mąki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta krem ok.400-450 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru pół tabliczki czekolady(mleczna lub gorzka) 4-5 bananów sok z połówki cytryny WYKONANIE Na początek tortownicę smarujemy tłuszczem(masło lub margaryna(...)wodę-dokładnie miksujemy.Kakaową masę wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.40 min.w piekarniku nagrzanym do 180C.Sprawdzamy patyczkiem-musi być suchy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy-musi być zimne.Następnie ścinamy kopułę ciasta i wydrążamy środek zostawiając ok.1cm brzegów. Ciasto,które wycięliśmy kruszymy na drobne okruszki.Na dnie wydrążonego ciasta kładziemy banany-ile się zmieści i smarujemy je sokiem z cytryny
Mała w garnku mieszaczosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 strąk chili sól 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 cytryna patyczki do szaszłyków Jeżeli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków to powinniśmy na samym początki włożyć je do pojemnika z woda. Muszą się porządnie wymoczyć, aby nie spaliły się podczas grillowania. Ziemniaki myjemy i nieobrane gotujemy przez 15 minut w osolonej(...)wodzie. Odcedzamy i studzimy. Kroimy je na kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę również myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki, a cebulę po obraniu na ćwiartki. Oliwę wlewamy do miseczki. Wyciskamy do niej czosnek i dodajemy posiekane na drobno chili. Wrzucamy zioła uprzednio zmiażdżone w moździerzu, dodajemy sól do smaku i wszystko mieszamy. Wszystkie warzywa nabijamy na przemian
Marder&Marder Manufacture