litra zimnej wody; Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g); 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; Słoik marchewki z groszkiem (waga netto, po odcedzeniu 420 g); 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka vegety; 3 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna pieprzu; 4 jaja; Sól; Pieprz; Sok z cytryny - do smaku - opcjonalnie(...)Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać vegetę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż mięso będzie ugotowane tzn. będzie swobodnie odchodziło od kości. Do ugotownego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Tak przygotowany rosół zestawić z ognia i przecedzić
Gospodyni MiejskaPolecam. A jeśli nie kawa, to… U nas odpowiedź ostatnio jest prosta. Herbata T-Stick czarna z cytryną . Jest to niezwykła herbata. Dlaczego? Ze względu na formę jej parzenia. Herbata jest w tzw. patyczku. Uwielbiam to rozwiązanie. Wystarczy wlać gorącą wodę do kubka, zamieszać patyczkiem z herbatą i gotowe. Patyczek jest niecieknący. Uwielbiam taką formę zaparzania. Zero fusów, zanieczyszczeń
Słodkie okruszkiopakowania mixu sałat (60 g) 1/2 miękkiego awokado 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka + 1l wody + 1 łyżeczka octu odrobina oleju ewentualnie przyprawa suszone chilli dressing 1 łyżka oleju z dodatkiem chilli 1 łyżka zwykłego oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Polędwicę z tuńczyka umyć, osuszyć i przyprawić(...)tuńczyka (na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony). Usmażonego tuńczyka przełożyć na talerz i pozostawić na chwilę. W międzyczasie przygotować jajka w koszulce: do małego garnka wlać wodę (1 l) i ją posolić. Następnie wlać niej ocet. Jajko wbić do miseczki. Gdy woda zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wlać jajko. Gotować
Ugotowaćangielskie 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 łyżeczki żelatyny sól,vegeta Dekoracja: 1 pomarańcza 1 cytryna kilka oliwek gotowana marchewka kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Sprawionego karpia kroimy na mniejsze części,warzywa obieramy i kroimy w plasterki,jedną marchewkę zostawiamy w całości do dekoracji.zalewamy wodą,tak aby przykryła karpia i warzywa.Dodajemy listek,ziele i pieprz,doprawić solą i vegetą
Bajeczna Kuchniapasty sezamowej, 2 ząbki czosnku (obrane i zmiażdżone), 80 ml soku z cytryny, 50 ml oliwy z oliwek, sól, papryka (do posypania hummusu bezpośrednio przed podaniem). A to już przepis : Namoczyć cieciorkę na noc (przynajmniej na 8 godzin) w misce z zimną wodą. Warto przewidzieć to, że przez noc cieciorka spęcznieje, więc zwiększy swoją objętość. Następnego dnia dobrze przepłukać(...)cieciorkę pod strumieniem wody z kranu. Zagotować wodę w dużym garnku. Wrzucić do niej (gdy wrze) cieciorkę i gotować ją pod przykryciem przez 45 minut. Aż zmięknie. Posmakować, jeżeli nie jest dość miękka – przedłużyć gotowanie. Cieciorkę wymieszać z pastą sezamową, dodać czosnek, cytrynę i sól. Wymieszać (szczególnie dobrze poruszyć osad, który zgromadził się na dnie garnka. Stopniowo dodawać oliwę
MODA NA BIOgalaretka truskawkowa (na agarze) śmietanka 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru kilka kropel soku z cytryny mięta Wykonanie: 1. Rozgrzej mocno patelnie i wrzuć na nią owoce z cukrem i ekstraktem waniliowym. Przesmaż je. 2. Zalej proszek z opakowania galaretki truskawkowej wodą, odejmując od ilości zalecanej wody pół szklanki. I porządnie wymieszaj. Przestudź. 3. Do pucharków nałóż masę owocową
U Fiolkigalaretka truskawkowa (na agarze) śmietanka 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru kilka kropel soku z cytryny mięta Wykonanie: 1. Rozgrzej mocno patelnie i wrzuć na nią owoce z cukrem i ekstraktem waniliowym. Przesmaż je. 2. Zalej proszek z opakowania galaretki truskawkowej wodą, odejmując od ilości zalecanej wody pół szklanki. I porządnie wymieszaj. Przestudź. 3. Do pucharków nałóż masę owocową
Fiolka w kuchnikromka białego pieczywa (ok. 1/2 szkl. po zmieleniu) 1 łodyga trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej, 1/2 łyżeczka skórki z cytryny, szczypta chilli, sól i pieprz. Do podania: cząstki cytryny Przygotowanie: Ostrygi umyć i otworzyć przy pomocy noża i ściereczki, wyciąć z muszli, sok przelać do rondla a ostrygi przełożyć do miski. Sok zagotować, dodać ostrygi, gotować kilkanaście sekund(...)płyn zredukuje się o połowę. Usunąć trawę, dodać połowę parmezanu i odstawić. Jarmuż blanszować 2 minuty, wystudzić w lodowatej wodzie, dokładnie odcisnąć i posiekać nożem, dodać do śmietany. Z pieczywa usunąć skórki, zmiksować robotem razem z natką pietruszki, skórką z cytryny i pozostałym parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Ostrygi przełożyć do głębszych części muszli, polać sosem i posypać zmielonym pieczywem
SzczyptaSmaQziarenka pieprzu żelatyna mieszanka warzyw w puszce (groszek, kukurydza, papryka) natka pietruszki sól, sok z cytryny, granulowany czosnek 1 łyżka oleju *** Do garnka wkładamy mięso, marchewkę, seler, pietruszkę oraz pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wywar doprawiamy(...)był klarowny. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę (ilość żelatyny zależy ilości wywaru i zaleceń producenta żelatyny, które znajdziemy na opakowaniu). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy delikatnie do smaku sokiem z cytryny oraz granulowanym czosnkiem i odkładamy do ostygnięcia *** *** Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na ćwiartki *** *** Mięso oraz marchew (i opcjonalnie pietruszkę oraz seler) kroimy w kostkę *** *** Foremkę
Blog z Apetytemśredni seler • 2 pietruszki • 9 jajek • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki masła • kilka łyżek oleju • 2 łyżki natki pietruszki • sól, biały pieprz • gałka muszkatołowa, imbir mielony do smaku Wykonanie: • Marchewkę obrać, pokroić w plastry, posolić, dodać 1 łyżkę masła, podlać 1/2 szklanką wody i udusić do miękkości. • Odlać płyn, zmiksować marchewkę i doprawić(...)pokroić w kostkę, posolić, dodać łyżkę masła, podlać wodą i udusić do miękkości. • Odlać powstały płyn, zmiksować i doprawić gałką muszkatołową. Po ostudzeniu dodać 1 jajko i ponownie zmiksować. • Filet z dorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. • Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część
To co kochamPrzygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy masło i ucieramy. Następnie wlewamy wodę. Formujemy kulę i lokujemy w lodówce na czas dalszych przygotowań. Składniki na nadzienie: - 1 kilogram obranych jabłek, jakieś 8 dużych sztuk (waga już bez gniazd i skórek) - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka ziela angielskiego - 1 łyżeczka goździków(...)użyciu specjalistycznego narzędzia. Wrzucamy wszystko do dużej miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Zasypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy tak, by każdy plaster jabłka został pokryty mieszanką smaków. Składniki na karmel: - 125 gram masła - 3 łyżki mąki - 125 gram białego cukru - 125 gram brązowego cukru - 60 mililitrów wody Przygotowanie karmelu: Masło rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Dosypujemy mąkę i mieszamy
Życie zamknięte w smakuzeszkli. Następnie wsypać mąkę i chwilę smażyć. Na sam koniec dodać buraki i rodzynki. Całość zalać 1 szklanką wody. Smażyć na małym ogniu. Gdy większość płynu wyparuje to buraki doprawić solą oraz cukrem do smaku. Na sam koniec dodać sok z cytryny, całość wymieszać. Ewentualnie doprawić. Buraczki podawać na ciepło. Pomysł na przepis ze strony kuchnia-polska.net
Ugotowaćkokosowych 25 g zmielonych migdałów 1 jajko 50 g zimnego oleju kokosowego 60 g miodu 500 ml pulpy z arbuza (bez pestek) 250 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 2 łyżki cukru kokosowego 8 łyżeczek żelatyny płatki kokosowe do ozdoby bratki do ozdoby Wykonanie: Z mąk, wiórków kokosowych, zmielonych migdałów, jajka, oleju kokosowego i miodu, zagniatamy ciasto, a następnie(...)Mleko kokosowe podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i cukier kokosowy. Żelatynę dobrze jest wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody. Gdy już się dokładnie rozpuści mieszamy z pulpą z arbuza (aby ją uzyskać wystarczy zblendować miąższ) i sokiem z cytryny. odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy formę z tartą i masę kokosowo-arbuzową do lodówki. Masę mieszamy co 10 minut
Quinoa Raz!sałaty masłowej pół pęczka liści szczawiu cukinia 100g zielonego groszku pęczek zielonych szparagów garść listków bazylii skórka z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem z groszkiem w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez 5-6 minut. Szparagi i groszek odcedzamy. Na talerzach układamy porwane kawałki(...)cukinie pokrojona w słupki. Całość posypujemy groszkiem i liśćmi bazylii. Oliwę mieszamy z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i polewamy sałatkę. Na sałatkę ścieramy skórkę z niewoskowanej, sparzonej cytryny
Pyry na GazBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta
W kuchni Katie