woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:596/1096)

Sole Meuniere 144

filety z soli  sól i pieprz mąka pszenna natka pietruszki 4 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cytryny dodatkowo fasolka szparagowa lub szparagi z oderwanymi końcówkami Sposób przygotowania Fasolkę lub szparagi ugotować w gorącej osolonej wodzie lub na parze. Filety soli dokładnie osuszyć ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki(...)bardzo usmażona. Zdjąć patelnię z ognia. W mniejszej patelence rozgrzać kolejne 2 łyżki masła, kiedy się zarumieni zdjąć patelnię z ognia i wlać na nią sok z połowy cytryny. Na patelnię do ryby dodać warzywa, posypać całość świeżą natką pietruszki i polać przygotowanym cytrynowym sosem

W kuchni wieczorem
Duszona kapusta na zimę 106

duża główka młodej kapusty (około 2 do 2,5 kg) 1 duża cebula 2 łyżki oleju około 500 ml wody pół łyżeczki cukru duża szczypta lubczyku lub do smaku 1- 2 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego lub soku z cytryny 1 liść laurowy ziarenko ziela angielskiego pęczek koperku sól, pieprz i mielony kminek do smaku Ocet ryżowy jest dostępny m.in

Cztery Fajery
Barszcz świąteczny z pieczonych buraczków 155

cytryny opcjonalnie około 200 ml domowego soku z kiszonych buraków (często jak go dodaję pomijam dodatek cytryny, tak zrobiłam dzisiaj) Dodatkowo: folia aluminiowa z tłoczeniem Stella Przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy na sitku, następnie przekładamy do miski i zalewamy 2 szklankami wody, zostawiamy tak na na kilka godzin (najlepiej na całą noc, minimum na 2-3 godziny). Po tym czasie grzyby(...)gotujemy około 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Do barszczu wykorzystamy z 3 grzybki i wywar z grzybów. Co zrobić z resztą ugotowanych grzybów? Wykorzystajcie je do farszu na pierogi, paszteciki itd. Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Tak przygotowane buraki pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzanie góra-dół

Słodkie okruszki
ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE 177

wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki oleju drożdże w proszku (instant) szczypta soli Pierogi gotowane -ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Dodatkowo(...)Tescoma ), przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę. Orzechy drobno siekamy, owoce suszone kroimy w drobną kostkę. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z fasolki szparagowej i tofu 298

młodego szpinaku 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki sok z połówki limonki lub cytryny 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku *opcjonalnie zielona cebulka (dymka), kasza lub ryż Wykonanie: 1 Zagotuj wodę w garnku, dodaj soli, ugotuj fasolkę, a następnie ją osusz. 2 Szpinak umyj, przelej gorącą wodą i odsącz

Blendman
Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym 129

świeżo mielony pieprz czarny - sok z cytryny (do jabłek) Dodatkowo: - do jadalnej dekoracji – miechunka (physalis) * , gałązki tymianku i pieprz czerwony ziarnisty * Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana „złotą jagodą” – więcej informacji - KLIK . Śledzie moczymy w zimnej wodzie(...)Cebulę kroimy w drobna kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku (straci ostrość), a następnie hartujemy, przelewając zimną wodą. Zostawiamy na sitku do odsączenia. Jabłka (obrane lub nie – do wyboru) również kroimy w drobną kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Jogurt mieszamy z majonezem (najlepiej ”rózgą” – nie będzie grudek), dodajemy jabłka, cebulę, natkę pietruszki

mojewypiekiinietylko
Pstrąg z grilla 147

Składniki: 2 patroszone pstrągi, 2 plasterki cytryny, 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie:      Pstrągi dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soli, pieprzu cytrynowego i natki pietruszki. Taką marynatą nacieramy mięso pstrąga. Odstawiamy rybki

Aga w kuchni
Tarta szarlotka pod bezą 175

żółtka, 250 g mąki pszennej, 1 łyżka kakao, opcjonalnie 2 łyżki wody, 120 g masła, masa z jabłek: 1 kg jabłek, 2 łyżki miodu, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 2 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g drobnych wiórek kokosowych, ponadto: 2 białka, 150 g cukru białego kryształ, 1 łyżeczka octu winnego(...)marmolady wieloowocowej. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada

Moniki Smakołyki
Zielona Carbonara 142

soli 2 spore garści listków świeżej bazylii 15g parmezanu/ grana padano/ regio piatto sok z 1/2 cytryny 1 łyżkę płatków migdałów puszkę zielonego groszku/ 200g mrożonego/świeżego groszku  2 cienkie plasterki boczku/ 3 drobno pokrojone suszone pomidory z zalewy 3/4 szklanki wody po gotowaniu makaronu pieprz i sól do smaku 100g śmietany 18% / jogurtu greckiego 1 jajko 1/2 opakowania(...)według instrukcji na opakowaniu. 3. W moździerzu utrzyj na pastę czosnek z solą. 4. Dodaj listki bazylii i ponownie utrzyj całość na pastę. 5. Do pasty dodaj sok z cytryny, uprażone migdały i starty na drobnych oczkach ser- połącz na gęstą pastę. 6. Do całości wrzuć groszek* i połącz z pastą, niedbale go rozgniatając tak, aby zachować teksturę (niech niektóre

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 125

zrobicie. Składniki: • 5 filetów z mintaja • sól, pieprz do smaku • sok z 1/2 cytryny • olej do smażenia Panierka • 2 łyżki mąki • 2 jajka • 2 łyżki majonezu Zalewa paprykowa • 1 cebula • 1 papryka czerwona • 1 papryka żółta • 2 szklanki wody • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 1/4 szklanki octu • 1 łyżeczka soli • 200 g keczupu

To co kocham
Bezy kakaowo-cynamonowe (najlepszy przepis na bezy) 148

szklanka białek 2 szklanki cukru (nie pudru), daję o 1/3 mniej kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka kakao  1 łyżeczka cynamonu  Przygotowanie: Białka wlać do dużej metalowej miski, wsypać cukier. Miskę z białkami ustawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a białka będą ciepłe. Ważne - trzeba cały czas mieszać

Domowa Cookierenka Agi
Hummus z solonymi migdałami 225

ziarna dzień wcześniej namaczamy. Najlepiej zostawić na noc w wodzie – większa ilość, bo ciecierzyca dużą część wchłonie. Następnie gotujemy do miękkości – ok. 50 minut (można ugotować na parze) i również przekładamy do naczynia. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki: Pastę tahini (5 łyżek), łyżeczkę soku z cytryny, czosnek, kumin, oliwę (ok. 2 łyżki). Kumin warto uprażyć na patelni i rozbić

MarcinChef
Mini Pavlova z mascarpone i frużeliną malinową 140

szklanka, m ą ka ziemniaczana 1 łyżeczka, s ó l szczypta, sok z cytryny 1 łyżeczka, krem: śmietanka 30% 200 ml, serek mascarpone 200 g, cukier puder 3/4 szklanki, frużelina malinowa: maliny mrużone 450 g, cukier drobny 7 łyżek, m ą ka ziemniaczana 1 łyżka, woda zimna 3 łyżki, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywn ą  piane z dodatkiem(...)szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Piane ubijamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Do piany dodajemy sok z cytryny oraz m ą kę ziemniaczan ą  i delikatnie mieszamy łyżką. Na papierze do pieczenia rysujemy 4 równe okręgi. Za pomocą szprycy lub łyżką wykładamy piane na okręgi, a na środku robimy delikatne wgłębienie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

kulinarne odsłony pati