woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:602/1096)

Najlepsze przepisy na przekąski piknikowe 172

bieżącą wodą. Następnie przełóż do rondelka, gotuj pod przykryciem w 200 ml osolonej wody, przez około 12 minut. Po tym czasie spulchnij komosę widelcem i odstaw do wystygnięcia. Szynkę krakowską, pomidora i ogórka pokrój w drobną kostkę. Dodaj komosę i kukurydzę z puszki, wymieszaj wszystkie składniki. W miseczce połącz musztardę, sok z cytryny, miód

kuron.com.pl
Marokańska zupa z kurczakiem, dynią, papryką i szpinakiem 269

ostra papryczka (ilość według uznania) drobno otarta skórka z 1 cytryny + 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy nierafinowana sól i przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu, mielonego kuminu i kolendry, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy 750 ml bulionu warzywnego/z kurczaka lub wody posiekana natka pietruszki lub kolendra do podania Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, seler na cienkie(...)Wlać bulion/wodę, posolić (zależnie od tego czy używana była woda, czy solony bulion), zagotować, po czym gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut. Dodać pomidory i gotować dalsze 20 minut. Zupę zdjąć z ognia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku, dodać skórkę i sok z cytryny, szpinak (większe liście poszarpać/pokroić na mniejsze kawałki) – wymieszać

Even Better Food
Pasta kanapkowa z jajek i awokado 165

być do końca ścięte- ja takie lubię najbardziej).  Ugotowane jajka przelewam bardzo zimną wodą, lub czekam aż trochę wystygną. Kroję je w drobną kostkę, wkładam do miseczki, dodaję cebulkę.  Awokado obieram ze skóry, kroję w kostkę, dodaję do jajka, wlewam sok z cytryny i ugniatam widelcem na jak najbardziej gładką masę. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku

Cook&Love
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM W NUCIE ORIENTALNEJ 182

cukinia 2 papryki ( żółta i czerwona) pół szklanki mrożonego groszku łyżeczka płatków chilli 1 puszka pomidorów w puszce ¾ szklanki wody 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam masala 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku garść ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego limonka/ cytryna pieprz sól oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka cukru/miodu do smaku PRZYGOTOWANIE: Kurczaka pokroić w kostkę , odłożyć. Obrać(...)dodać kurczaka i przesmażyć z każdej strony kilka minut.  Do tego wrzucić paprykę i cukinię. Wszystko razem smażyć przez ok. 2 minuty, pod koniec dodając czosnek. Całość zalewamy wodą i pomidorami. Całość przyprawić przyprawami: sól, pieprz, płatki chilli, gram masala, imbir w proszku. Do tego dorzucamy utarte w moździerzu ziarna kolendry i dodajemy sos sojowy oraz sok z całej

Calzonella.com
Kompot z suszu 138

dość słodki warto, więc dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. KOMPOT Z SUSZU (bez śliwek) Składniki: 150 g suszonych jabłek 150 g suszonych moreli 2 łyżki miodu 1/4 ł yżeczki cynamonu lub 2 kawałki kory cynamonu 3-4 go ździki szczypta kwasku cytrynowego  1,5 wody   Przygotowanie:  Jabłka i morele(...)moczymy w ciepłej wodzie przez około godzinę.  Namoczone przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy goździki i ewentualnie korę cynamonu.  Gotujemy 15-20 minut, słodzimy miodem i jeśli wcześniej nie dodaliśmy kory cynamonu dosypujemy cynamon sypki oraz odrobinę kwasku cytrynowego (lub soku z cytryny) Kompot można wzbogacić o cytrusy np. dodając do gotujących się jabłek i moreli plasterki

Bon appetit mon amie
Pizza z pieczoną szynką i majonezem 187

małych porcji-8 trójkącików) Ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  Farsz: 5-8 małych cebulek/dymki odrobina oliwy z oliwek szczypior ser żółty tarty 100-150 g 2 plastry pieczonej w rękawie szynki wieprzowej- można użyć innego mięsa, np. smażonego bądź(...)pomidorowy: pół banana 2 pomidory 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka wódki odrobina oliwy z oliwek Dekoracja:  Majonez Dodatkowo potrzebne będą: szpryca cukiernicza z końcówką gwiazdki bułka tarta Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać

KreatywnePiny
Warmiński Łowczy, czyli nalewka ziołowa 267

spirytusu 50% 250ml przegotowanej wody 220g cukru po łyżeczce rozdrobnionych w moździerzu - kminku, suszonego rozmarynu i majeranku, tymianku, mięty, jałowca, rumianku łyżeczka zmieszanych razem, zmiażdżonych na proszek- cynamonu, kardamonu, goździków i czarnego pieprzu po pół łyżeczki - suszonej bazylii, estragonu, suszonego piołunu, pietruszki i imbiru (również roztartych) zmiażdżona gałązka suszonej lawendy skórka skrojona z połowy cytryny Jeśli chodzi o mieszaninę(...)oraz bazylią i tymiankiem. A ma to ogromny wpływ na walory smakowe nalewki. Wszystkie zioła oraz skórkę cytryny umieszczamy w szklanym naczyniu, po czym zalewamy je spirytusem. Potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały i pozostawiamy miksturę na godzinę. Cukier rozpuszczamy w 250ml wody. Nalew przelewamy przez bibułę filtracyjną lub gazę wyłożoną watą kosmetyczną, by nie pozostały w niej żadne ziołowe

Kuchenna Kontrrewolucya
Finezyjne ciasto makowe 411

suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń śmietankowy (na 3/4 litra) pół szklanki wody kostka masła Wykonanie: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchy(...)Syrop, cukier zagotować. W wodzie rozprowadzić budyń i żółtka, i wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać tężejącą galaretkę

kgwjanczewo
Kajmakowa kostka z truskawkami 920

łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowej MUS TRUSKAWKOWY: 400 ml zmiksowanych truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki wody DODATKI: 2 szklanki śmietanki kremówki 36% lub 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady napar z herbaty i cytryny Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną(...)czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt można z wierzchu zrównać. Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny. Proszek budyniowy i mąkę pszenną rozprowadzić w pół szklanki mleka. Do garnka przełożyć masę kajmakową i dolewając pozostałe mleko podgrzewać na małym ogniu. Kiedy kajmak się rozpuści i zagotuje z mlekiem, wlać rozprowadzony proszek

https:KKuchniaMniam
Zupa z pieczonych pomidorów, bakłażana i pulpetami z łososia 161

marchewka • 1 łyżka cukru • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy • 600 ml domowego bulionu lub wody • 4 łyżki gęstej śmietany 18% • sól, pieprz Składniki pulpetów: • 300 g filetu z łososia • 1 białko • 1 łyżka bułki tartej • 1 pęczek koperku • skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1 łyżeczka masła • sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik(...)wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i smaż przez chwilę. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion lub wodę. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin).. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie

Kubki smaku
Sałatka z fasolką szparagową i serem halloumi 163

zielonej fasolki szparagowej 1 op. sera halloumi 1/2 sałaty lodowej sok wyciśnięty z 1 małej cytryny 6 łyżek oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na połówki lub ćwiartki. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy

Smaki Na Talerzu
Kasza jaglana ze szparagami i suszonymi pomidorami 181

posiekanego grubego szczypiorku 2 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy przez parę minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zalewamy wodą, dodajemy łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. W tym czasie(...)razem z orzechami nerkowca. Kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski oraz pestki słonecznika z orzechami, mieszamy. Całość posypujemy miętą i szczypiorem oraz skrapiamy sokiem z cytryny i 1 łyżką oliwy z pomidorów suszonych. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy. Kaszę podajemy jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięs (np. kotlety schabowe

Qchnia po prostu
Tort leśny mech 136

nieco więcej pracy, ozdobiliśmy go kremowymi gwiazdkami. Naszym zdaniem święta mogłyby już się zacząć. Udostępnij Tort leśny mech – składniki Szpinakowe ciasto: 250 g świeżego szpinaku sok z 1 cytryny 4 jajka wielkości L 200 g cukru 3 / 4 szklanki oleju 1 1 / 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki sody(...)pomarańcze 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka żelatyny Poncz do nasączenia ciasta: 1 pomarańcza 100 ml wody Dodatkowo: owoce do dekoracji (np. granat, porzeczki, jagody, maliny, borówki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinakowe ciasto: Umyty szpinak przełożyć do miski, wlać sok z cytryny, zblendować. W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka ubić z cukrem na puszystą

niecodziennikpary
Pstrąg z ziemniakami z piekarnika 185

pstrągi ok. 500 g małych ziemniaków 1 cytryna 2 ząbki czosnku w łupinach 2-3 małe gałązki rozmarynu (można pominąć) 3 gałązki koperku 3 niepełne łyżki masła 3 łyżki białego, półwytrawnego wina gruboziarnista sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą. Malutkie sztuki gotujemy w całości ze skórką (większe(...)kilka razy, aby całe się oblepiły. Pstrągi oczyszczamy z łusek (najlepiej je zeskrobać nożem po bieżącą wodą). Łby możemy odciąć lub zostawić. Posypujemy ryby w środku solą i pieprzem. Wkładamy do środka po łyżce masła, gałązce koperku, rozgniecionym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Cytrynę kroimy w plastry. Z końcówek wyciskamy sok do środka ryby, resztę plasterków układamy na wierzchu

Poezja smaku
Deser warstwowy 256

kiwi 100 g herbatników 200 g serka mascarpone 100 g śmietany 30% (schłodzona) 1 łyżka soku z cytryny 7 - 8 łyżek cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy naturalnej Przygotowanie: W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić kawę z cukrem trzcinowym, wystudzić. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek (odłożyć kilka truskawek do dekoracji). Kiwi obrać(...)koniec dodając serek mascarpone (gdy lubimy bardzo słodkie, dodać więcej cukru). Ma powstać jednolita puszysta masa, połowę wyłożyć na herbatniki z kawą. Truskawki z łyżką cukru i sokiem z cytryny rozdrobnić w blenderze. Jeśli truskawki są mało słodkie dodać więcej cukru. Wyłożyć na masę z serka. Na truskawki wysypać pozostałe herbatniki. Kiwi z 2 - 3 łyżkami cukru rozdrobnić w blenderze

Kuchcik gotuje