woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:607/1096)

Sernik z nerkowców z owocem o tysiącu nazw 152

amarantus , mieszamy i całość wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. masa serowa: Orzechy nerkowca moczymy przez noc w wodzie. Namoczone orzechy miksujemy blenderem dolewają c mleko kokosowe , olej kokosowy i syrop z agawy oraz sok z cytryny .  Miksujemy a ż masa będzie gładka i nie będzie miała wyczuwalnych grudek. Powstałą masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część(...)także wstawiamy całość do lodówki na kilka minut aby masa stężała.   wierzch: 2 kaki/ szarony miksujemy na mus, dodajemy do wcześniej rozrobionej w 1 szklan ce gorącej wody galaretce (musi być ostudzona

Bon appetit mon amie
Lunchbox vege 120

przesmażamy szpinak z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, fasole i ciecierzyce odsączamy z zalewy i płukany pod bieżącą wodą. Gdy wszystko ugotowane łączymy składniki: ryż, soczewicę, fasolę, ciecierzycę, przesmażony szpinak - dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron, kilka kropel soku z cytryny, musztardę i wszystko mieszamy. Próbujemy - ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Jako dodatek białkowy u mnie dwa jajka

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Makaron z Musem Malinowym i Owocami Leśnymi 181

Czaniecki z serii a`la Italiana) 700 g malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki płatków migdałów sól mała garstka jagód (użyłam mrożonych) mała garstka jeżyn (użyłam mrożonych) Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i wykładamy z powrotem do garnka do ostygnięcia. 225 g malin przekładamy do sita i przecieramy

Blondynka Gotuje
Sałatka śledziowa z burakami 174

Bonduelle 0,5 szklanki śmietany 18 % 3/4 szklanki majonezu dekoracyjnego od  Fanex Sok z połowy cytryny Sól, pieprz Sposób przygotowania: Buraki i ziemniaki dokładnie myjemy nie obierając, gotujemy w osobnych garnkach do miękkości, ostudzone obieramy. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny, kroimy w kostkę. Obrane jabłko, buraki, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę

Bajeczna Kuchnia
Cytrynowy sernik z malinami ( na zimno ) 205

kremówki - 2 galaretki cytrynowe + 1 czubata łyżka żelatyny - skórka z 1 średniej cytryny + sok z połowy cytryny spód: - 3 szklanki czekoladowych płatków kukurydzianych - puszka masy krówkowej ( moja miała 430 gr) - ok 30 dag świeżych malin Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Płatki pokruszyć*. Wymieszać z masą krówkową, Wyłożyć masą blaszkę. Śmietankę ubić na sztywno

kawawszklance
MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ 175

paski z pysznym serkiem ricotta. Składniki: 1szkl mleka 1/2 szkl wody najlepiej gazowanej 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka kakao szczypta soli olej do smażenia Nadzienie serowe: 200g sera ricotta 2 płaskie łyżki cukru odrobina cukru waniliowego otarta skórka ze sparzonej cytryny(...)łyżki słodkiej gęstej śmietanki Serek podusić widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka.Wykonanie naleśników:Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier  i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać

Walijskie Pichcenie
Buraczki na zimno z jabłkiem 165

średniej wielkości buraki 2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe) 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pieprz do smaku     Buraki ugotować w mundurkach (około 1 godziny - zależy od wielkości i wieku buraków:). Odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut do przestudzenia.  Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z twarogiem i wędzonym pstrągiem (bez laktozy) 178

pęczka rzodkiewek 200 g twarogu bez laktozy Mlekovita 2-3 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita sok z cytryny szczypta ostrej mielonej papryki sól, pieprz Mrożony groszek gotujemy przez około 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Sałatę rzymską dzielimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na półplasterki. Wędzonego pstrąga

Smaki Na Talerzu
chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze 102

Wycisnąć cytryny wraz z innymi składnikami w wyciskarce,lub sokowirówce. Wymieszać wszystkie składniki razem,  w słoiku i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Przyjmować każdego dnia jedną łyżkę trzy razy dziennie. Chrzanowa herbata dla wzmocnienia płuc               Składniki: 10 g chrzanu 200 ml. gotująca się woda(...)Większy korzenia chrzanu Sok cytrynowy Wykonanie Zetrzeć korzeń chrzanu i dodać sok z cytryny. Przełożyć do słoika. Zamknąć i umieścić go w lodówce przez 1 dzień. Brać jedną łyżkę mieszanki kilka razy dziennie między posiłkami. Uwaga: możesz odczuwać pieczenie w gardle i łzy w oczach. Picie wody nie jest zalecane   Możemy chrzan zastąpić chrzanem w proszku.Ja takiego używam

w mojej kuchni
Kolorowy talerz smaków 172

cienki słupki typu julienne. Buraczki wrzucamy do wrzątku na 4 minuty, po czym od razu do zimnej wody na chwilę. I odstawiamy.  Marchewkę przesmażamy na oleju rzepakowym, aż zmięknie.     Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.  Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce

Sajkofanka smaku
Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi 139

mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól i pieprz, 4 łyżki oliwy extra vergine Gran Fruttato Monini 2 małe cukinie 2 łyżki oliwy extra vergine Gran Fruttato Monini 2 opakowania sera halloumi  Przygotowanie sałatki z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi: W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć do niej Bulgur Mix i gotuj przez(...)minut lub nieco dłużej, jeżeli wolisz, aby ziarna były miększe. Odcedź i przelej zimną wodą.  Zioła drobno posiekaj. Orzechy i pestki również możesz pokroić nożem na mniejsze kawałki, szczególnie większe kawałki orzechów.  Czosnek przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj sok z cytryny, miód i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Na końcu dodaj oliwę cały czas mieszając. Odstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z polędwiczek wieprzowych z boczkiem, w sosie maślanym z białym winem, z dodatkiem pietruszkowego puree z nutą rozmarynu 112

czasie mięso powinno zmięknąć, ale jeśli nadal byłoby twardawe, wtedy należy ten czas zwiększyć. Mięso powinno dusić się, więc jeśli płyn odparuje, wtedy należy uzupełnić go niewielką ilością wody lub - jeśli ktoś lubi bardziej winne smaki - wina..  Kiedy mięso będzie miękkie naczynie zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z sosem. Nie gotować już. Na koniec można ewentualnie(...)dodać pietruszkę, niewielką ilość wody i całość razem udusić mieszając co jakiś czas. Wody powinno być tylko tyle, żeby wszystko razem dusiło się, a nie smażyło. W połowie duszenia dodać gałązki rozmarynu.  Kiedy pietruszka będzie miękka zdjąć z ognia, dodać roztarty czosnek, sok z cytryny i zblendować. (Rozmaryn można wyjąć przed blendowaniem.) Całość przyprawić do smaku solą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jajecznica po turecku - menemen 163

papryki 4 średnie pomidory sól, pieprz Jogurt 25ml oliwy extra virgin 0,5 łyżeczki sumaku 0,5 łyżeczki czosnku wyciśniętego przez praskę 100-125g jogurtu greckiego sok z cytryny Przygotowanie :  Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej przyprawy: koper włoski, kmin, gorczyce i płatki chilli, smażyć przez kilka minut aż zacznie wydobywać się aromat(...)pomidory i paprykę. Całość dusić do czasu aż papryka zmięknie, a sos zgęstnieje, jeżeli jest zbyt suchy, dodać niewielką ilość wody.  W międzyczasie przygotować sos jogurtowy - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy papryka będzie miękka wbić jajka, delikatnie wymieszać i smażyć do czasu uzyskania pożądanej konsystencji (są osoby

Codzienne Gotowanie
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 142

zamykam w słoiku. Jak widać na zdjęciu. W przyszłości pewnie też przygotuję sobie taki słoiczek z grejpfrutową skórką. Myślałem też o cytrynowej, ale akurat nie przerabiamy takich ilości cytryn żeby mi się cokolwiek uzbierało. Tak na marginesie dodam, że z niektórych owoców, jak np. śliwki, to nawet pestki mogę wykorzystywać w nalewkach. Albo liście drzew czy krzewów owocowych. Tak, naprawdę(...)Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej ilości wody, żeby zmiękły nieco. A w najbliższych planach mam jeszcze zrobienie kandyzowanej skórki z pomarańczy (i ewentualnie cytryny). Nie wiem jeszcze jak, ale się dowiem. I nic nie będzie się marnowało. Zachęcamy was właśnie do tego. Do racjonalnego wykorzystywania

Marder&Marder Manufacture
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 772

jakość i pochodzenie) Jeśli używamy świeżego szpinaku to należy go umyć pod bieżącą, zimna wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć. Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając na sitku. Następnie do kielicha blendera lub miski wrzucić szpinak, żółtka, sok z cytryny, 1 przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i przyprawy. Całość dokładnie zblendować. Białka z dodatkiem szczypty soli

Ola la LCHF
Śmietana słonecznikowa i Służące 127

waniliowy (ja nie dodaję) Słonecznika zalej wrzątkiem i odstaw na 45 minut. Odsącz i zalej wodą nieco ponad powierzchnię. Blenduj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Dodaj olej (zawsze daję trochę mniej niż w przepisie i jest ok), syrop i sok z cytryny i blenduj jeszcze chwilę. Gotowe! Jeśli macie trochę czasu czasu, gorąco polecam Służące (2011, Tate Taylor

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania