się także jako przekąska. Składniki 600 g selera naciowego 60 g suszonych moreli cytryna 250 ml wytrawnego białego wina sól pieprz czarny 3 łyżki oleju Przygotowanie Selery po umyciu oczyściłem, łodygi pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm, trochę natki posiekałem. Morele zagotowałem z ¼ l wody, łyżeczką soli i skórką cytrynową. Kawałki selera oraz paski moreli gotowałem w winie
R'n'G Kitchendługich buraków 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 łyzeczka octu winnego czerwonego 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku szczypta cukru...wg gustu, ja lubię Sposób przygotowania: Buraczki umyć i włożyć w łupinach do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Czas jest uzależniony od wielkości warzywa (30-45 minut). Po tym czasie
Gosia gotujekalmarówsól, pieprz, mąkaoliwa do smażeniacytryna Trzeba złapać kalmara w okolicach głowy i delikatnie wyciągnąć wnętrzności.Potem wyciągnąć płytkę.Odciąć macki powyżej oczu.Opłukać dokładnie tuszki i macki pod wodą. Tuszki delikatnie pocierać palcami aż zejdzie przezroczysta błonka.Pociąć w poprzek tak aby powstały krążki.Osuszone lekko solić i panierować w mieszance mąki z mielonym pieprzem.Wrzucać na bardzo rozgrzaną(...)maksymalnie 3 min aż będą złote. (Podobno kalmary smaży się do 3 minut albo powyżej 30 minut bo inaczej są gumowate). Osuszyć na papierowym ręczniku i podawać z cząstkami cytryny i białym winem….. PYCHA! Smacznego Post Smażone kalmary pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plgotowe do spożycia od razu po wyjęciu z opakowania 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz czarny - do smaku Pomidora spa rz yć i obrać ze skórki a cebulę z łupin. Papryki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Do dużej miski wrzucić kukurydzę oraz Mix Sałat z Rukolą FreshLine - nie potrzeba go myć, jest
Grunt to przepis!Oczywiście pogoda spłatała mi psikusa, i weekend, choć niezbyt zimny (a śniegiem straszyli!), to zabójczo wręcz wietrzny. Po dziesięciu minutach spaceru głowa mi pękała, i nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSALSA : 150 g komosy ryżowej sól do smaku, do gotowania komosy 1 małe mango 1 mała papryka garść borówek natka pietruszki kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny ocet balsamiczny malinowy(...)Komosę wsypujemy do garnka, zalewamy około 1 szklanką lekko osoloną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy. Komosę mieszamy z warzywami i owocami, wlewamy sok z cytryny i jedną łyżeczkę octu balsamicznego. Stek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni
Kulinarne Fantazje Mariolicynamonu łyżeczka sproszkowanego imbiru łyżeczka kurkumy pół łyżeczki pieprzu sok z jednej cytryny Przygotowanie: Podsmaż drobno posiekaną cebulę na 2-3 łyżkach oleju przez 3 minuty, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzuć przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Po kilku sekundach dolej około 1,5 litra wody, wsyp soczewicę i gotuj około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj
greenscarfłodygi selera naciowego średnia cebula szczypta cząbru w proszku pół łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki tymianku suszonego cytryna 1-2 łyżki mąki (można zagęścić bezglutenową) łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Udka ugotować wcześniej w wodzie jak na rosół. Gotować ok. 1,5 h. Mięso wyjąć z rosołu, przestudzić lekko, obrać i posiekać na nieco mniejsze(...)Doprawiamy cząbrem, kozieradką, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 minut aż warzywa zmiękną ( uważać, aby się nie rozgotowały). Na koniec doprawiamy całość do smaku odrobiną soku z cytryny i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. PROPOZYCJA PODANIA Danie podawać z młodymi ziemniaczkami, bądź ryżem. Dla urozmaicenia można dodać do tego ulubioną surówkę
Calzonella.comłodygi botwinki 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu mały pęczek zielonej cebulki lub szczypiorki Jak przygotować buraczany chłodnik . Buraczki z botwinki włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Kiedy miękkie, odlać wodę, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski. Jajka ugotować na twardo (ja gotowałam jajka przez 6 minut). Ugotowane wystudzić, obrać a następnie(...)cytryny, kefir, jogurt oraz śmietanę. Wszystkie pokrojone składniki (poza jajkami) przełożyć do miski. Do tej samej miski wlać sos z kubka. Wymieszać. Chłodnik schłodzić w lodówce. Podawać z jajkami. Chłodnik z botwinki Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując chłodnik. Chłodnik z botwinki Użyłam ogórka sałatkowego , z którego wyciągnęłam środek. Sprawiło to, iż chłodnik nie podszedł wodą. U mnie mały pęczek
mecooksmrożonych)4 łyzki oliwy z oliwek4 łyżki masła5 ząbków czosnku2 gałązki rozmarynu1 cm papryczki chilipapryczka chili w płatkachDODATKOWO:1 cytryna (do skrapiania gotowych krewetek)WYKONANIE:Mrożone krewetki należy najpierw odmrozić. W tym celu przełoż je do garnka z ciepłą wodą na 20 min. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj do niej 2 łyżki masła.Krewetki odcedź(...)kolejne 2 minuty. Po tym czasie całosć dobrze zamieszaj na patelni, przełóż na głęboki talerz lub do naczynia, zlej powstały sos i gotowe. Krewetki podawaj skropione sokiem z cytryny. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyIngredients 2 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g kurek 200 g kaszy gryczanej niepalonej 1,5 litra wywaru warzywnego sól, pieprz do smaku łyżka soku z cytryny 100 ml śmietany 18% pół pęczka koperku 1 łyżka masła 50 g parmezanu Instructions Cebule i czosnek posiekać. Kurki oczyścić i pokroić w drobniejsze kawałki. Na dużej patelni albo(...)gotować w sumie ok 20 minut aż kasza zmięknie. Gdyby całość była zbyt gęsta dodać trochę wody. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę ( dobrze do niej wcześniej dodać kilka łyżek gorącego płynu z patelni i zmieszać), sok z cytryny i koperek - wymieszać i gotować kolejne 2-3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać masło i parmezan, wymieszać, przykryć i odstawić
Cooking for EmilyIngredients 2 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g kurek 200 g kaszy gryczanej niepalonej 1,5 litra wywaru warzywnego sól, pieprz do smaku łyżka soku z cytryny 100 ml śmietany 18% pół pęczka koperku 1 łyżka masła 50 g parmezanu Instructions Cebule i czosnek posiekać. Kurki oczyścić i pokroić w drobniejsze kawałki. Na dużej patelni albo(...)gotować w sumie ok 20 minut aż kasza zmięknie. Gdyby całość była zbyt gęsta dodać trochę wody. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę ( dobrze do niej wcześniej dodać kilka łyżek gorącego płynu z patelni i zmieszać), sok z cytryny i koperek - wymieszać i gotować kolejne 2-3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać masło i parmezan, wymieszać, przykryć i odstawić
Cooking for Emilystopni C, czas 20-25 minut, na złoty kolor. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj rukolę i osusz. Awokado i ogórka kroimy na równe części. Daktyle kroimy na pół. Migdały zrumień na suchej patelni. Z olejów i soku z cytryny, robimy dresing, dodajemy sól do smaku i ziarna sezamu. Wystudzoną komosę wymieszaj z pokrojonymi
SMYKWKUCHNIczereśni 1/3 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Czereśnie umyć i wydrylować. Przełożyć do niewielkiego rondelka, wlać sok zasypać cukrem i gotować aż staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodać rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Zagotować. Ciasto wałkować na cienki placek. Na połowie placka ułożyć po 1/2 łyżeczki serka
kolorowotorcikowo