filetu białej ryby 12 krewetek tygrysich, oczyszczonych (lub około 200 g mniejszych krewetek) 600 ml bulionu warzywnego, rybnego lub wody 2 łyżki oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) lub delikatnej oliwy 1 niepełna łyżeczka soku z cytryny czerwona ostra papryczka (ilość według preferencji) nierafinowana sól i przyprawy: 2 liście laurowe, 4 – 5 kulek ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki
Even Better Foodkurczaka 1/2 szklanka komosy 1 ogórek 1 papryka czerwona 1 pęczek rzodkiewek Natka pietruszki Pieprz Dresing 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj w garnku 2 szklanki wody, dodaj pół łyżeczki soli, zamieszaj, a następnie wsyp komosę. Zmniejsz temperaturę, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Odkryj
Niedzielny kucharzdwie nowe łodyżki więc porzeczka przetrwa :) A porzeczek samej w sobie przyznaję się nie lubię, ale jako dodatek do ciast, wody czy po prostu kompot uwielbiam. Dlatego zapraszam na pyszne ciasto z czerwoną porzeczką z odrobiną skórki z cytryny. Szybko i smacznie czyli tak jak lubię najbardziej :) Składniki: 160 g cukru ok 400 g porzeczki 3 jaja 200 g jogurtu
Gotowanie z pasjąugotowane na twardo i jedno surowe, cebula, łyżka bułki tartej, 2 dojrzałe awokado, ząbek czosnku, sok z połowy limonki lub cytryny, kawałek papryczki chilli, kumin mielony, sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa. Zrób tak: komosę wypłucz i ugotuj w wodzie w proporcji 1:1 pod przykryciem, po około 15 minutach wyłącz ogień i zostaw, nie odkrywając, jeszcze na 10 minut. Połącz
Kulinarna Polskadomach utrzeć w moździerzu na gładki sos. 3) Doprawić solą oraz pieprzem i w razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny, jeżeli sos jest zbyt gęsty można dolać odrobinę oleju/oliwy. 4) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i wymieszać z sosem (dobrze jest dać pesto odrobinę czasu po przygotowaniu, żeby smaki mogły się przegryźć, ale można używać
Fitsweet.metruskawek 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka rozpuszczalnej kawy miałkiej(nie w granulkach) Do nasączenia: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody 1 łyżka syropu różanego (można pominąć ale polecam bo deser ma fajny smak) 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wódki Truskawki do dekoracji Sposób przygotowania deseru: Śmietanę i mascarpone należy dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej przez minimum
Wanilia i Kardamonrozmaryn, który swoim charakterystycznym zapachem nadaje ciekawy posmak lemoniadzie. Składniki ( na dzbanek) 3-4 plastry świeżego grejpfruta 3 plastry cytryny 3 gałązki świeżego rozmarynu garść listków mięty 1 łyżka brązowego cukru 1- 1,5 litra lekko gazowanej wody mineralnej Wykonanie Cytrusy dokładnie myjemy, kroimy w plastry i wrzucamy je do dzbanka. Razem z owocami w dzbanku umieszczamy gałązki rozmarynu
Raj dla Podniebieniabrzeg i cały spód. S pód ciasta nasączyć ponczem. następnie ułożyć obrane banany, posmarować je sokiem z cytryny. Do miski przelać śmietanę, dodać cukier i ubijać na sztywno. Wcześniej żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Mieszać aż się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Pod koniec ubijania śmietany wlać żelatynę i wymieszać. Na banany wykładamy śmietanę, tworząc kopułę
Radość kipiąca uśmiechem.włoskich domach utrzeć w moździerzu na gładki sos. 3) Doprawić solą oraz pieprzem i w razie potrzeby sokiem z cytryny, jeżeli sos jest zbyt gęsty można dolać odrobinę oleju/oliwy. 4) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i wymieszać z sosem (dobrze jest dać pesto odrobinę czasu po przygotowaniu, żeby smaki mogły się przegryźć, ale można używać od razu
Fitsweet.mepomidory – 1 ząbek czosnku – sok z 1/4 cytryny – szczypiorek, sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Ugotować pokrojoną kapustę, marchewkę, por, cebulę i 1/2 kalafiora. Odcedzić i wycisnąć warzywa przez gazę, aby nie miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć(...)pieczenia. Piec 2 godziny w 180 st.C. Salsa pomidorowa – Pomidory pokroić w drobną kostkę. – Wycisnąć ząbek czosnku, dodać sól, pieprz i sok z cytryny. – Podawać pasztet na ciepło lub na zimno z salsą pomidorową
To co kochamprzygotować serniczki bez pieczenia? Zmiksować serek mascarpone z cukrem i pod koniec dodać stopniowo biały ser i sok z cytryny (ilość cukru według uznania). Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż powstanie jednolita lśniąca masa czekoladowa. Masę serową podzielić na 2 części i jedną zmiksować z wystudzoną płynną czekoladą. Żelatynę namoczyć
Kuchcik gotujesuszonych jabłek możesz zamiast tych składników użyć gotową mieszankę suszu – 3-4 goździki – sok z połowy cytryny – 2-3 łyżki miodu lub cukru Przygotowanie : Owoce włóż do garnka i zalej je 2,5 l wody. Dodaj goździki i gotuj przez pół godziny. Jeśli używasz cukru, dodaj go w trakcie gotowania kompotu, jeśli miodu dopiero na koniec. Wystudź
nietylkopasta.plserników 200g śmietanki 36% 200g białej czekolady 1/3 szklanki cukru drobnego 1 żółtko 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki mąki pszennej Sos wiśniowy na Sernik z białą czekoladą 450 g mrożonych wiśni 50 ml wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Herbatniki zmiel, dodaj rozpuszczone masło, następnie wymieszaj wszystko dokładnie blenderem. Tortownicę
kuron.com.plwieku. 190 g śliwek suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone goździki, spora szczypta cynamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub kandyzowana skórka pomarańczowa, 200 ml czerwonego wina wytrawnego, 50 ml cukru, 4 białka Śliwki zalać gorącą wodą i moczyć godzinę. Po tym czasie śliwki odcedzić, drobno pokroić. Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować aż otrzymamy gęsty syrop
królestwo garów