woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:609/1096)

pyszna kaszubska drożdżówka na żółtkach z rodzynkami... 200

letnie, za gorące zabije drożdże i nie będą rosły w cieście, w trakcie mieszania wlewać mleko z margaryną, wlać sok z cytryny, na większych obrotach hakiem wyrabiać ciasto z 6 minut pod koniec wsypać sparzone i odsączone z wody rodzynki, wyrabiać jeszcze z 2 minuty, misę robota nakryć talerzem i w ciepłym miejscu zostawić na 40 minut do wyrośnięcia ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Sok mistrz detoksu I 154

Jabłka zawierają bardzo dużo pektyny - błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który pomaga wypłukiwać z organizmu zły cholesterol, toksyny i metale ciężkie oraz oczyszczać wątrobę i nerki. Cytryna zaś stymuluje soki trawienne, a jej działanie jest dodatkowo lekko przeczyszczające. Najlepiej pić ten sok na czczo. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Szynka w galarecie babci Basi 200

cm/16 cm sałata, jajka (1 jajko dzielę na 3 części, czyli na 3 plastry szynki) majonez ozdoby wg. upodobania ( groszek, cytryna jajko, pomidor, marchew, ogórek, pietruszka. itp.) Skład galarety: 2 płaskie łyżeczki vegety czerwonej ) na 1 litr wody 0,5 łyżeczki soli ) na 1 litr wody żelatyna wg. przepisu ) na 1 litr wody [ ja na 1 litr wody dodaję

Pysznosci Babci Basi
Hummus z suszonymi pomidorami 203

znakomicie.  Do zrobienia sporego pojemniczka potrzebujemy: 1 puszkę ciecierzycy 3 płaskie łyżki pasty Tahini 4 suszone pomidory sok z połowy cytryny 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku ewentualnie odrobina wody Ciecierzycę odsączamy (wodę z ciecierzycy można wykorzystać do przygotowania musu czekoladowego lub do upieczenia bezy). Pomidory kroimy na mniejsze części

Emskie Smaki
Sałatka z dynią pieczoną! 171

łyżki orzechów włoskich - garść ugotowanego makaronu Lubella nr 40 - Uszka - listki bazylii SOS: - 2 łyżki upieczonej dyni  - otarta skórka z cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oleju orzechowego - sok z ćwiartki limonki - 1 łyżeczka miodu - woda do odpowiedniej konsystencji W/w składniki zmiksuj na jednolity i gładki sos.  Sałatkę obficie polej sosem. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Czy naprawdę wiesz jak przygotowywać bakłażana? 168

cierpkiego soku skorupy od wewnątrz. Aby to zrobić musimy wydrążony miąższ przełożyć na sito, posolić ze wszystkich stron i skropić lekko cytryną (zapobiegnie to zciemnieniu). Tak samo postąpić z wnętrzem skorupy. Odstawiamy na 15- 30 minut, następnie spłukać wodą i osuszyć ( skorupę ręcznikiem papierowym, a miąższ wyciskając w rękach). 6. Smażenie Używając bakłażana możemy zrobić zdrowszą alternatywę zwykłych frytek. Frytki

Tradycyjna Kuchnia
Koktajl gruszkowo – ogórkowy 159

wprost do picia! Do przygotowania (2 porcji) koktajlu potrzebujemy: 2 filiżanki mleka roślinnego (u mnie amarantusowo – ryżowego, ale możecie zastąpić wodą) 1 gruszkę (średniej wielkości) 1/2 ogórka wężowego (lub 2-3 mniejsze ogórki gruntowe) opcjonalnie: sok z cytryny (jeżeli będzie Wam za słodkie) Składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przed podaniem możemy schłodzić

Szybko Tanio Smacznie
Tort Batman z truskawkami 331

szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka oleju napar z herbaty i cytryny do nasączenia MASA TRUSKAWKOWA: 750 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty okrągłe masa plastyczna żółta

https:KKuchniaMniam
zupa mleczna z truskawkami 155

truskawek cukier sok z cytryny wykonanie: Parę truskawek kroimy na małe kawałeczki, przekładamy na małą patelnię, dodajemy cukier oraz sok z cytryny do smaku i dusimy do uzyskania konfitury. Makaron gotujemy al dente lub w uznania w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i rozkładamy do dwóch talerzy. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim makaron. Na wierzch dajemy usmażoną konfiturę oraz

Domowy Smak Jedzenia
sernik na zimno "rarytasek deserowy"... 176

tortownica 24 cm, użyłam 20 cm - blaszkę wyłożyć folią spożywczą, wsypać rozkruszone płatki kukurydziane, płatki trochę nasączyć łyżką herbatą z cytryną serek homogenizowany, mascarpone, zimną śmietanę 30 % zmiksować mikserem, dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i wszystko szybko zmiksować rurki waflowe postawić wokół całego rantu, dodać połowę masy serowej, przyklepać do dna, rozsypać połowę draży, dać resztę

W Mojej Kuchni Lubię
Wegański majonez z ziemniaka (beztłuszczowy) 226

ziemniaka (beztłuszczowy)  Na podstawie  tego przepisu . Składniki: 2 średnie  ziemniaki (ok. 150g) 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego 3 łyżeczki musztardy  1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli Kala Namak sól, pieprz woda (ilość wody w głównym stopniu zależy od użytych ziemniaków, dlatego najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej

wegujemy
OXY2 197

Łososia ułożyć na folii, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz sok z 1/4 cytryny, upiec w 180 stopniach ok 20 minut. Makaron ugotować al dente ok 7 minut w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażyć cukinię pokrojoną w słupki, dodać kawałki łososia, śmietanę i pieprz. Całość wymieszaj z makaronem

fitolarun.blogspot.com
Babka z niespodzianką 192

następnie na kratce. Polukrować. Lukier:  [ u mnie polewa czekoladowa] 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki wrzątku lub soku z cytryny Składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru

Moje domowe kucharzenie
Gotowane krewetki argentyńskie z awokado i sosem balsamicznym 171

odlać a krewetki oczyścić: poodrywać głowy, obrać ze skorupek, usunąć jelito na grzbiecie (naciąć grzbiet lekko nożem i wypłukać pod bieżącą wodą) Awokado przekroić na pół , jedną część razem z pestką odłożyć z drugiej połowy usunąć miąższ, skropić cytryną  pokroić w sporą kostkę. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Jajko ugotować na  twardo, obrać przekroić na ćwiartki

Stare Gary
Rolada z kurczaka na pesto z olejem rzepakowym z kuskusem orzechowym i chipsami z jabłka 188

blendera miksujemy słonecznik, następnie dodajemy bazylię, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy pieprzem do smaku. Kuskus: Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) i odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Na suchej patelni prażymy słonecznik i orzechy, miksujemy

Moniki Smakołyki
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 1025

pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorada z warzywami z patelni 150

sól pieprz tymianek sok z cytryny oliwa trawa cytrynowa mąka ziemniaki marchewka por pietruszka Ryby umyć, zioła wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, natrzeć ryby i odstawić Warzywa pokroić w plasterki lub dekoracyjnie w spiralki, przepłukać zimną wodą i osączyć, smażyć w woku albo frytownicy. Rybę oprószyć mąką i smażyć z obu stron. Podawać z warzywami

Gotowanie jest łatwe
NALEŚNIKI KAKAOWE Z MĄKI KOKOSOWEJ Z MUSEM BRZOSKWINIOWO-DYNIOWYM – dietetyczne – BE FIT! 216

dynia – 1 szkl * brzoskwinia – 1 szt * coś do posłodzenia – cukier / ksylitol / erytrol – do smaku * sok z cytryny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUS BRZOSKWINIOWO – DYNIOWY: Startą dynię wkładamy do rondelka, dodajemy pokrojoną drobno brzoskwinię , podlewamy odrobiną wody i na wolnym ogniu rozgotowujemy. Słodzimy do smaku, dodajemy sok cytrynowy i wszystko razem miksujemy. NALEŚNIKI: Mąkę przesiewamy z kakaem, proszkiem

Ostra na Słodko
TRUSKAWKOWA TARTA 174

PIEKĘ JESZCZE 2-3 MIN ŻEBY SIĘ DOPIEKŁO,ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA TRUSKAWKI OBIERAM Z SZYPUŁEK,MIKSUJĘ  Z SOKIEM Z CYTRYNY I CUKREM  ZAGOTOWUJEMY NASZ MUS,,WYŁĄCZAMY I MIESZAMY Z ŻELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ WCZEŚNIEJ W 1/4 SZKL. ZIMNEJ WODY UBIJAMY ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ I DODAJEMY OSTUDZONY MUS, MIESZAMY  DELIKATNIE ŁYŻKĄ WYLEWAMY NA CIASTO,DAJEMY DO LODÓWKI

Swojskie jedzonko
lody z porzeczką z soku jabłkowo-dyniowego z bazylią... 183

cytryny 1 łyżeczka porzeczki opłukać, obrać i wsypać do foremek lodowych sok jabłkowo-dyniowy z nutą bazylii wymieszać z sokiem z cytryny wlać do foremek, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać chwilę ciepłą wodą i lody łatwo wychodzą z foremek lody zimne, orzeźwiające i smaczne.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada grejpfrutowa 207

jest w sam raz. Wypiłam 3 szklanki. Stasiek oprócz płynu wcinał listki mięty :) Na lemoniadę wystarczy mieć 2 grejpfruty, 2 nieduże cytryny, 3-4 łyżki miodu, kilka kostek lodu i kilka listków świeżej mięty, około 3/4 szklanki zimnej wody. Sprawa jest prosta wystarczy wycisnąć sok z owoców, przecedzić miąższ przez sitko, dodać miód, lód, miętę i wodę. Całość wymieszać łyżką

apetytnapieczenie
Zakręcone puree z batatów z dodatkiem tahiny 196

gałka muszkatałowa słodka papryka sól morska czarny sezam sos tahini 4 łyżki jogurty naturalnego 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bataty obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Trwa  to ok. 20-25 minut. Gdy bataty są miękkie odlewamy wodę. Do batatów dodajemy śmietanę

DefinicjaSmaku
Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 219

będą miękkie, a sos pomidorowy lekko się zredukuje. Przed końcem gotowania dorzucamy fasolkę z puszki. Całość doprawiamy na koniec sokiem z cytryny, syropem z ananasa z puszki, solą oraz pieprzem, można ewentualnie w razie potrzeby dodać także odrobinę wody. Jak już wspominałam - wszystkie warianty podania są właściwie dozwolone. Zdarzyło mi się jeść nawet tę potrawę z kalafiorem... Dlatego ten przepis

Kuchenna Kontrrewolucya
Truskawkowa niespodzianka bez pieczenia 333

tortu. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie.  Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić mus do wystudzenia tak aby lekko zgęstniał. Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać

O kuchni z uczuciem
Włoska sałata z orzechowym dressingiem 172

drugą częścią orzechów. Odstawiamy miskę i przygotowujemy dressing. Ścieramy na tarce orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem ucieramy. Dodajemy oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty to dolewamy wodę. Dresingiem polewamy sałatę i mieszamy. Gotowe. Ważna uwaga: radicchio jest gorzka dlatego należy mieć to na uwadze jeżeli ktoś nie przepada

Kuchenne Wariacje
Babeczki jagodowe 259

powyżej. 10. Jagody zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia. 11. Następnie przetrzeć jagody przez sito. 12. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody.  13. Do żelatyny dodać 1 łyżkę masy jagodowej. Wymieszać. 14. Mieszankę żelatyny dodać do pozostałych jagód, dokładnie wymieszać, aby nie powstały

Domowa Cookierenka Agi
Galaretka z kurczaka 154

pietruszka, 1 cebula, 2 marchewki, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, 1 trawa cytrynowa, 28-30 g żelatyny, sól, sok z cytryny, 2 białka. Kurczaka oczyścić, obciąć kuper, umyć, włożyć do garnka. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Ugotowanego kurczaka wyjąć, ostudzić, obrać mięso z kości, pokroić. Wywar

królestwo garów
Sałatka makaronowa z kurczakiem 356

przyprawy gyros Dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka  miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób  przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy, odcedzić i zostawić do lekkiego   ostygnięcia. Filet umyć, wysuszyć, oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na złoto

Gosia gotuje
Grillowany łosoś w miętowo-cytrynowym sosie 206

Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni.   Cebulkę drobno siekamy, łączymy z oliwą, sokiem z cytryny i miętą.  Gorącą rybę polewamy powstałym sosem. Taki aromatyczny łosoś świetnie komponuje się z ziemniaczkami z wody i świeżym ogórkiem zielonym, które również możemy polać winegretem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Od niechęci po fascynację. Marchewka. 370

harissy (można dać więcej lub niej, zależy jak bardzo ostre lubimy) 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z limonki (można zastąpić cytryną) 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej 100 gram sera feta Marchewki ugotować w wodzie z dodatkiem soli i kilku łyżeczek cukru. Odcedzić i wystudzić. Sałatka ma być podawana na zimno, więc najlepiej ugotować marchewki

KUCHARNIA
Gryczane muffiny z kakaowo - malinowym sercem w polewie karmelowo - cytrynowej. 180

kolory ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Na rozgrzaną patelnię sypiemy garść cukru i podlewamy sokiem z połowy cytryny. Mieszamy w momencie, aż cukier zbrązowieje i automatycznie łyżką polewamy muffiny. Posypujemy wiórkami migdałów. Zalewamy patelnie wodą i doprowadzamy do wrzenia; w ten sposób oczyścimy patelnię po karmelu

BaRepas
Bezglutenowe placki z jabłkami 218

razem z kakaem i dodatkiem jabłka :) ~ Kakaowe placki gryczane z jabłkami ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 70ml (1/3 szklanki) wody 1 jabłko 1 łyżka naturalnego kakao mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  1 łyżka soku z cytryny + plasterki jabłka Mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz jabłka. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty. Powstałą masę

Kuchenny Skrawek Nieba
Naleśniki z tartym jabłkiem 200

To są naleśniki bez nadzienia, ale za to w cieście są tarte jabłka. Są bardzo pyszne i smakiem przypominają racuszki.Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka mleka1

Kuchnia domowa Ani
Domowy serek a'la ricotta 191

mlekasok z 1 cytrynyprzygotowaniedo serwatki dolać mleko, mieszając podgrzać do 95 st. C. Zdjąć z ognia, dolać sok z cytryny i mieszać jeszcze przez ok minutę, aż powstanie drobny skrzepWstawić garnek do zlewu z zimną wodą. Kidy ostygnie, przelać na sito z gazą lub chustą serowarską. Zostawić do odcieknięcia, najlepiej na noc. Smacznego

Stare Gary
Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu 239

obranej wczesniej cebuli.Zagotuj mleko z tak naszpikowana cebula i odstaw na 10 minut.Przed robieniem sosu cebule usunniektore zrodla podaja dodatek soku z cytryny do podstawowego sosu.Nie probowalamUWAGI :jedna wazna zasada-goraca zasmazke rozprowadzamy zimnym mlekiem(rosolem,winem,woda) i podgrzewajac mieszamy dokladnie do zgestnienia sosu,tak by nie bylo grudek.Najlepiej przyrzadzac sos tuz przed podaniem,w ostatniej chwili,poniewaz kazdy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paprykarz szczeciński 217

Pamiętacie paprykarz szczeciński ? Lubicie, jadaliście ? Swego czasu najlepszy był na Wybrzeżu sprzedawany w płaskich okrągłych sporych puszkach. Dzisiaj  paprykarz szczeciński też jest  dostępny w

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś, pomidor, fasolka. 216

duży pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sok z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chilli 250 ml kremówki wykonanie: Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy. Z pomidora ściągamy skórkę i kroimy go w kostkę.  Łososia kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i obsmażamy na patelni

Przysmaki Karolki
Makaron z krewetkami w maśle i czosnku. 216

zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucamy na patelnie. Smażymy bardzo krótko. W międzyczasie gotujemy makaron.Przed odcedzeniem odlewamy 1/2 szkl. wody. Do krewetek dodajemy pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlewamy pozostawioną z makaronu wodą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przekładamy

Miksturownik
Galaretka drobiowa - Auszpik 640

Żelatyna spożywcza na 2l wywaru ( ja używam wieprzowej Dr.Oetker na 2,5l wywaru ) Kukurydza konserwowa Groszek konserwowy 4-5 jajek Cytryna, sałata, ogórek, szczypiorek - do wyboru do przystrojenia Przygotowanie:    Oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy rosołowe zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy, następnie dodajemy podudzia i solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (al dente).Jajka standardowo

Mechanik w kuchni
Tarta cytrynowa / Lemon tart 141

sugar 2 żółtka  / 2 egg yolks kilka łyżek zimnej wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6) szczypta soli / pinch of salt   Galaretka pomarańczowa / orange jelly : 2 pomarańcze / 2 oranges 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar 3 łyżki żelatyna / 3 tablespoons gelatine plasterki cytryny / slices of lemon   Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie(...)ilość porcji: ok. 10 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto za pomocą rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed rozwałkowywaniem

Projekty ze smakiem
Pstrąg Grillowany z Masłem Czosnkowym 243

ziołową. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się za rybę. Tak więc pstrągi dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka ryby wkładamy masło czosnkowe i spinamy ją wykałaczkami aby masło nie wypadło ze środka i nacieramy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nacieramy rybę solą morską i młotkowanym pieprzem z kolendrą i odstawiamy

Blondynka Gotuje
Pstrąg łososiowy smażony na maśle z risotto z selerem naciowym 164

Matki", była zachwycona;) A po obiedzie była też słodka niespodzianka;) Składniki: - 1 filet pstrąga łososiowego - sok z połowy cytryny - kilka listków świeżego tymianku - 100 gram masła - 250 gram ryżu do risotto Uncle Ben's - 4 pałki selera naciowego - 600 ml wody lub bulionu Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka zaczną zmieniać kolor na przeźroczysty(...)Wlewamy 100 ml wody do ryżu. Mieszamy od czasu do czasu, aż ryż wodę wchłonie. Wtedy wlewamy kolejną porcję cały czas mieszając. I tak 6 razy, aż całą wodę wlejemy do ryżu. Wszystko trwa około 12-15 minut. W między czasie selera siekamy ma mniejsze kawałki 0,5-1 cm. Podsmażamy na pozostałym maśle. Dodajemy do ryżu chwilę przed zakończeniem

Życie zaczyna się w kuchni
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH 227

osób pęczek zielonych szparagów 1-2 jajka na osobę 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/3 szklanki płynnej fazy mleka kokosowego 1 łyżka gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonej kolendry świeżo mielony pieprz do smaku pęczek posiekanej pietruszki Szparagi myję - jeśli są cienkie i w miarę młode (jak u mnie) smażę je na rozgrzanym oleju roślinnym(...)rozgrzaną odrobinę tłuszczu. Jajka gotuję na półmiękko/półtwardo/twardo (w zależności od upodobania), przelewam  zimną wodą i obieram ze skorupek. W miseczce mieszam (można posłużyć się blenderem) składniki sosu: musztardę, mleko kokosowe w obu fazach,  sok z cytryny, pieprz i kolendrę, a także połowę posiekanej pietruszki.  Na szparagi wykładam przekrojone jajka, wszystko zaś otaczam pysznym

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z łososia wędzonego i roszponki 208

oliwy cytrynowej ( domowa ) - różowa sól himalajska - pieprz grubo mielony - sok i skórka starta z cytryny - roszponka Do dekoracji: - pieprz różowy Łososia kroimy na plastry, następnie w kostkę (nie za drobną i nie za grubą). Obie cebule kroimy w kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, kapary na połówki. Wszystkie składniki przekładamy

mojewypiekiinietylko
Zupa krem dyniowo-marchewkowa z imbirem 153

oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, imbirem i sokiem z cytryny. • Na koniec wlać śmietankę. • Podawać zupę z ryżem

To co kocham