woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:614/1096)

Maślane szparagi z kaparami 209

Składniki:  pęczek zielonych szparagów 2 łyżki masła 1 łyżka drobnych kaparów w zalewie 1 cytryna natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz Jak przygotować maślane szparagi z kaparami?  S zparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.  W szerokim rondlu lub głębokiej patelni zagotować nieco wody (delikatnie posolić) włożyć do niej szparagi i gotować przez 4-5 minut aż będą

Codzienne Gotowanie
Jaź w galarecie 151

żelatyny listek laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 1 ząbek czosnku  sól i pieprz świeżo mielony 1 cytryna Wykonanie: Rybę oczyszczamy oraz patroszymy. Głowę ryby przekładamy do garnka, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, listek laurowy, ziarnka ziela, zalewamy 2 litrami wody, gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu. Do gotującego wywaru wkładamy tuszę ryby, gotujemy wszystko razem jeszcze około(...)solą, pieprzem świeżo mielonym. Przestudzoną rybę obieramy z ości. Kawałki ryby u kładamy do salaterek, posypujemy posiekaną natką, kawałkami ugotowanej marchewki. Zalewamy wywarem odstawiamy do stężenia. Podajemy z plastrami cytryny. Smacznego

kgwjanczewo
Detoks po świątecznym ucztowaniu 131

Nawadnianie Woda to najważniejsza wskazówka dla oczyszczenia naszego organizmu po nadmiernej uczcie. W ten sposób wymieniamy szampana na wodę. Ma ona tę zaletę, że stymuluje pracę nerek i pomaga wyeliminować toksyny. Dlatego też wskazane jest picie wody wysokiej jakości w małych ilościach przez cały dzień. Należy go pić schludnie, jako herbatę ziołową lub z sokiem z cytryny, aby zróżnicować przyjemności(...)trawienie zaczyna się w ustach, dlatego niezbędne jest dobre przeżuwanie, zwłaszcza surowych warzyw, które mogą być trudniej strawne niż potrawy gotowane. Zaczynasz posiłek od kilku surowych warzyw, bogatych w wodę i witaminy. Można kontynuować z talerzem zbóż (ryż, komosa ryżowa, itp.) i roślin strączkowych (soczewica, fasola nerkowa, itp.). Kombinacja ta jest bogata w białko pochodzenia roślinnego i pozwala na zmniejszenie

ProstePesto.pl
Kostka wiśniowa 194

może też spokojnie spełniać funkcję tortu. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki drobnego cukru do wypieków (do białek) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)cytryny 24 gr żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny'; document.write(" "); Składniki na blachę 23 cm x 33 cm lub odrobinkę większą (ja robiłam w blaszce 25 cm x 38 cm i wyszło mi trochę niskie) Składniki na kakaowe blaty: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka

moj przepis na
Fit hamburgey z kurczakiem i salsą mango/ chutney z cebuli 287

pieprz 1 pomidor malinowy, pokrojony w plastry kilka liści sałaty masłowej kilka małych, słodkich papryczek, kroimy w plastry oliwa z oliwek Salsa mango: 1 mango sok z 1/2 cytryny sól i pieprz szczypta chili Chutney z cebuli czerwonej: 3 średnie czerwone cebule 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroimy(...)cukier i ocet balsamiczny. Dusimy jeszcze 5-6 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy łyżkę lub dwie wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki. Mango obieramy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka i dusimu 5-7 minut, dodajemy sok z cytryny i chili. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie blenderem lub widelcem rozdrabniamy. Przekładamy

Mango Papaja
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 517

wiele lat, ale zawsze kiedy jem bezy pamiętam o Niej :)Spody bezowe:6 białek,30 dkg drobnego cukru,szczypta soli.Przed rozbiciem jajek musimy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Białko od żółtek oddzielamy delikatnie - nie można uszkodzić żółtka, żeby w białku nie znalazła się ani jego odrobina, bo wtedy piana nie ubije(...)Śmietanę ubić na sztywno, dodając w początkowej fazie śmietan-fix, a pod koniec ubijania, sok z cytryny. Nie dodawać cukry, śmietana ma być lekko kwaskowa.Dodatek śmietan-fixa daje nam pewność, że śmietana nie podejdzie wodą i wytrzyma do dnia następnego.Dodatkowo:pół puszki kajmaku,spora garść płatków migdałowych.Pierwszy i drugi spód bezowy posmarować niezbyt grubą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z botwinką + film 154

włoszczyznę ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera i kapusty włoskiej ), wlewamy około 1,5 litra zimnej wody i całość zagotujemy pod przykryciem. Umytą botwinkę razem z liśćmi siekamy, obrane buraczki kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru wrzucamy cebulę oraz czosnek, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, wszystko doprawiamy solą oraz cukrem i gotujemy do miękkości buraczków. Szczypiorek i natkę pietruszki

Smakowite Dania
Śledzie w Sosie Tatarskim 576

łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli  szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi(...)nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w plasterki lub kostkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy do większego naczynia. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, chrzan oraz sos z cytryny, ocet, cukier, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wymoczone śledzie odsączamy i dokładnie osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi

Słodka Strona
Smażone lody szpinakowe z wafelkami Lusette 193

height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Lody szpinakowe: 700 g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki cukru 750 g serka mascarpone sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 wafelek czekoladowy „Lusette” Panierka: 2 jajka 1 płaska łyżka cukru pudru 100 g herbatników Dodatkowo: 50 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej kilka listków świeżego szpinaku(...)Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Następnie dodać mascarpone, sok z cytryny i szpinak. Zmiksować i zamrozić (najlepiej przez noc). Panierka: Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Herbatniki przełożyć

Oryginalny smak
Zupa marchewkowa 257

korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 cebule łyżka masła kilka ziemniaków sól pieprz sok z połowy cytryny łyżeczka cukru mięso (co kto lubi, może być kawałek żeberek, lub kurczak) Sposób przygotowania: Mięso umyć, podzielić na mniejsze części i zalać 2 l wody. Warzywa obrać i dodać w całości do garnka. Ugotować wywar. Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na łyżce(...)bulionu, wrzucić ziemniaki i dalej gotować. Seler i pietruszkę wyrzucić. Marchew razem z usmażoną cebulką zblendować i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać sok z cytryny, sól pieprz do smaku, ewentualnie łyżeczkę cukru do smaku. Smacznego

na moim stole...
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI 246

szt.kiszonych ogórków 1-2 szt.cebuli 1 szt. jabłka 1/2 szt. cytryny garść koperku 2 łyżki chrzanu 2 łyżki majonezu jogurt naturalny pieprz czarny   Zacznijmy od głównego składnika. Śledzie namoczyłam aby usunąć z nich nadmiar soli. Odlewałam co jakiś czas z nich wodę i zalewałam je ponownie. Używając ręczników papierowych, wysuszyłam płaty śledziowe z nadmiaru wody. Pokroiłam śledzie

potrawyregionalne
Kaczka duszona z czerwoną kapustą 130

sól, cukier, sok z cytryny, Kaczkę oczyścić, umyć. Podzielić na cztery części. Natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem. Obsmażyć na rumiano na tłuszczu ( nie wytopi się tłuszcz z kaczki podczas smażenia tak jak z hodwlanej ponieważ nie posiada ona takiej ilości tłuszczu). Przełożyć do garnka z grubym dnem (tłuszczu z podsmażania nie wylewać). Do kaczki wlać wodę (około(...)włozyć odciśniętą kapustę, na wierzchu ułożyć kaczkę. Wlać tłuszcz ze smażenia kaczki, oraz wlać 200 ml wody. Dusić aż kaczka będzie miękka. Wać wino, dusić razem aż płyn prawie odparuje. Gdy kaczka będzie gotowa wyjąć ją, a kasputę doprawć do smaku sokiem z cytryny, cukrem i ewentualnie solą. Kapustę można zagęścić zasmażką z 1 łyżki mąki i 2 łyżek masła

królestwo garów
Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym 193

strąki papryki czerwonej 20 dag łososia lub dorsza 1 kromka chleba tostowego 1 łyżeczka soku z cytryny 150 ml śmietany kremowej 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron. Z grubszego końca odciąć

Kulinarny karnet Christophera
PIERNIKOWE MISIE (bezglutenowe) 243

miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników. 2.Gotową masę studzimy . 3.Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto , ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby dosypać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być). 4.Dzielimy na kawałki. Następnie(...)wystygnięcia (ciasteczka stwardnieją). Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem :) LUKIER : 200 g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny 1 białko Całość dobrze miksujemy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty można dodać kilka kropli ciepłej wody

Marcepanowa kuchnia
MAKARON ZE SZPARAGAMI I POMIDORKAMI 182

czosnku( można dać mniej) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki startego parmezanu sól,pieprz Szparagi umyć,pokroić na kilkucentymetrowe kawałki,odrzucając zdrewniałe końcówki.Wrzucić do osolonego wrzątku i i gotować kilka minut,odcedzić. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić.Pomidorki umyć,przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę,dodać przeciśnięty przez

Niespełnione zdolności kulinarne