woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:619/1096)

Dorsz cytrynowy 173

aromatycznie. U mnie rybka podana wyłącznie z sałatką z fetą i gruszką , możemy pokusić się o dodatki np. ziemniaczki z wody lub ryż. Polecam! Dorsz cytrynowy Składniki na 2 porcje: 2 kawałki polędwicy z dorsza skórka otarta z cytryny łyżka oliwy przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma Wykonanie:  Oliwę mieszamy ze skórką cytrynową i odrobiną czosnku granulowanego. Rybę nacieramy

Smak mojej kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej 187

papryki pęczek rzodkiewek 0,5 ogórka wężowego 3-4 pomidory 1 czerwona cebula lub pęczek dymki sól, pieprz Dressing : 50ml wody 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu ryżowego 1 papryczka chilli drobno posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie : Kapustę pekińską podzielić - poodrywać liście. Z każdego liścia wykroić głąba

Codzienne Gotowanie
Pyszny i zdrowy dżem owocowy. 153

energicznie mieszając. Gotuj jeszcze na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Zdejmij dżem z ognia, dodaj sok z cytryny, zamieszaj. Zbierz pianę i gorącym dżemem napełnij małe słoiczki, szczelnie zamknij wieczkami. Gorące słoiki włóż do ciepłej wody i pasteryzuj przez 10 minut od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 90-95 C. Gdy woda trochę przestygnie, wyjmij słoiki

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka szparag/ jajko w koszulce/ botwina/ feta/ suszone pomidory/ orzechy laskowe i cytrynowy dressing 146

kawałek sera feta  5-6 główek szparag zielonych  kilka plastrów ogórka zielonego  cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę wir w garnku i w sam środek wiru wlewam jajko. Gotuję

Mango Papaja
Tort imieninowy 189

żelatyny w proszku 2 łyżki soku z cytryny Maliny włożyć do garnka  (nie rozmrażać) dodać cukier sok z cytryny i zagotować- tylko do rozpuszczenia cukru. Przetrzeć przez sitko (pestki nie będą potrzebne) Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę-  odstawić aż napęcznieje.  Podgrzewać  mieszając chwilkę aby się rozpuściła-  nie gotować  ! Połączyć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Malinowy tort z glazurą czekoladową 210

żelatyny w proszku 2 łyżki soku z cytryny Maliny włożyć do garnka ( nie rozmrażać) dodać cukier sok z cytryny i zagotować- tylko do rozpuszczenia cukru. Przetrzeć przez sitko (pestki nie będą potrzebne) Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę-  odstawić aż napęcznieje.  Podgrzewać  mieszając chwilkę aby się rozpuściła-  nie gotować  ! Połączyć z gorącym

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Deser makowo-piernikowy z konfiturą 111

morelowej 70g maku smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa 2 łyżeczki rodzynek  czekoladowe kropelki Wykonanie: Mak (50-70g) zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny oraz namoczonymi wcześniej rodzynkami. Przygotować masę z serka i maku: w naczyniu umieścić serek, dodać masę makową oraz 3 łyżeczki soku

Raj dla Podniebienia
Z burakiem po zdrowie 165

idealnie nadaje się do zrobienia świetnych miksów. Dlatego pokroiłam na kawałki upieczonego buraka, wrzuciłam do blendera, dolałam 50 ml przegotowanej wody, wsypałam łyżeczkę kminku całego, ale może być mielony, dolałam łyżkę oliwy i dodałam kilka kropel soku z cytryny. Wszystko zmiksowałam na gęstą masę. Co rano, na czczo, zjadam taki buraczany mix, pół godziny przed siadaniem. Chociaż muszę powiedzieć

Kulinarne przemyslenia
Grillowane szparagi z szynką szwarcwaldzką 126

żółtego sera opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach     Przygotowanie   Odłamałem końce szparagów, które są twarde. Opłukałem pod bieżącą wodą, osuszyłem. Do miski wycisnąłem przez praskę czosnek, wlałem oliwę i roztarłem go w niej. Dodałem sok z cytryny, kilka szczypt soli i rozkruszone między palcami zioła, wymieszałem. Posmarowałem szparagi z obu stron, grillowałem. Grillując smarowałem jeszcze z 2 razy

R'n'G Kitchen
Sos tatarski 180

której pierwsze wydanie miało miejsce w roku 1935: rozetrzeć żółtko z oliwą na majonez, zmieszać z musztardą, dodać sok z cytryn, cukier, sól, paprykę, usiekane drobno jabłka, utarty chrzan i drobno krajany szczypiorek, rozprowadzić sos zimnym rosołem lub wodą do odpowiedniej gęstości. Wyborny jest do zimnych mięs. Lubię zaglądać do tej książki, czasami można w niej znaleźć prawdziwe kulinarne perełki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sok z brzozy - najlepszy wiosenny detoks 194

Następnego dnia czeka Cię degustacja. Wodę przed piciem należy przecedzić prze sitko, by wyelimniować zanieczyszczenia. W lodówce można przechowywać wodę przez kilka dni. Jest słodka, a cukier niestety powoduje szybką fermentację. Smak można poprawić dodatkiem soku z cytryny lub innych owoców, albo dodatkiem np. listków mięty. Należy pamietać, że 100 ml soku z brzozy to 22 kcal ! To jest metoda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w sosie chrzanowym + film 230

połowy cytryny czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy śmietanę, jogurt, majonez oraz tarty chrzan, dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, wszystko doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Dobrze wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie dodajemy do sosu. Rodzynki wrzucamy do miski zalewamy je wrzącą wodą

Smakowite Dania
Karmelizowane cytrusy 195

traktujac je jak cukierki. Podana ilość syropu bedzię wystarczająca do karmelizacji około 25 sztuk małych plasterków- mogą to być mandarynki, cytryny, pomarańcze- pokrojone w plasterki o grubości około 5 milimetrów - nie cieńsze bo się rozpadną. 2 1/2 szklanki wody 2 szklanki cukru  3 goździki  2 ziarenka ziela angielskiego 1 pestka kardamonu kawałeczek kory cynamonowej  i dodałam też

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Makaron z pesto orzechowo-ziołowym (Pasta con pesto di noci e erbe aromatiche) 167

rozmarynu na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine oraz 1-2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.   Gotujemy dowolny rodzaj makaronu. Pesto z orzechów włoskich mieszamy z 1-2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron mieszamy z pesto. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi

La grande e la piccola cuoca
Tarta serowa z wiśniami i borówkami 139

korzystajmy z tej cudownej pory roku. Spód: 225g mąki pszennej 120g masła 2 żółtka 1 cukier wanilinowy  1 łyżka wody Masa serowa: 300g sera białego  250g mascarpone 3 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru skórka z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie, borówki Na początku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem i po 30 minutach odlać

Receptura smaku