woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:627/1096)

Polędwiczki wieprzowe w cytrynowo-paprykowym sosie śmietanowym 185

wielkości cebula 250 ml śmietany 30% 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 cytryna ok. 100 g płatków migdałowych sól pieprz natka lub kolendra (do posypania) ryż (ok. 60 g suchego ryżu na porcję) Wykonanie: W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wsypujemy ryż. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni(...)pieprzymy i dokładamy do boczku. Smażymy z obu stron, aby nabrały ładnego, złotego koloru. Śmietanę przelewamy do miseczki. Dodajemy do niej słodką i ostrą paprykę oraz wyciśnięty z cytryny sok. Dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnię. Polędwiczki dusimy w śmietanowym sosie do miękkości, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie na innej patelni prażymy płatki migdałowe (patelnia musi być sucha

MyCookBook.pl
Karpatki 170

wielu z Was ma swój niezawodny przepis na ten wypiek. Ja dzisiaj prezentuję swoją wersję. Krem wzbogaciłam o cytrynę, aby nabrał bardziej zdecydowanego charakteru i nie był za mdły. Porcja na dużą blachę Składniki: Ciasto:* 13 dag masła 1/4 litra wody szczypta soli 15 dag mąki 4 jajka Wodę, szczyptę soli i masło zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy(...)celu podwajamy ilość podanych składników. Krem: 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru pudru kostka masła lub margaryny skórka otarta z małej cytryny sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Zagotowujemy 1/2 litra mleka. W pozostałej 1/4 litra rozrabiamy budynie z 5 łyżkami cukru. Wlewamy je do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy

My simple kitchen
Barszcz z suszonych buraczków 154

ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru garść suszonych grzybów 1 liść laurowy  2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz suszony lubczyk W garnku nastawiamy świeże warzywa (marchew, pietruszkę, por i lekko rozgnieciony czosnek, grzyby, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wlewamy około 2 litry wody i gotujemy warzywa(...)miękkości. Do warzyw dorzucamy suszone buraczki. W razie czego można dolać nieco wody. Nie może być też jej za dużo, bo barszcz musi mieć pełny smak, musi być wyrazisty, a nie zbyt rozwodniony. Kiedy buraczki zaczynają nam mięknąć, aby zachować piękny kolor dodajemy sok z cytryny lub ocet. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 15 minut. Gotowy odcedzamy pozostawiając

MamaOskarka
CURRY Z DORSZEM I POMIDORAMI 147

pasty curry / polecam  TAKĄ 1/2 szklanki bulionu lub wody 1/3 szklanki passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30% 2 łyżki oleju np. kokosowego lub klarowanego masła sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA : kolendra, szczypiorek, pokrojona na cząstki limonka lub cytryna WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie piórka. Podsmażamy(...)zrobi się szklista. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy pastę curry i podsmażamy przez 1 minutę. Wlewamy passatę pomidorową, a po chwili stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy bulion lub wodę. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i oprószamy cukrem pudrem. Dorsza dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na kilka większych

cool and minty
Sałatka z młodego bobu 161

łyżka posiekanego koperku, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 surowe żółtko, sok z cytryny, 3 łyżki oleju, sól do smaku, cukier do smaku, mielona ostra papryka do smaku, pieprz do smaku, zielona sałata. Wykonanie: Dwa jajka ugotować, obrać i wystudzić. Bób zalać wrzącą osoloną woda, ugotować (przez 15-20 minut) i odcedzić, ostudzić i obrać z łupinek. Pomidory

Tradycyjna Kuchnia
Tort z michałkami i pianką wiśniową 314

szklanki wody 1 opakowanie galaretki wiśniowej KREM MICHAŁKOWY: 250 g serka mascarpone 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g cukierków białych Michałków 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody OZDOBY: bita śmietana cukierki orzeszki wiśnie dekoracje cukiernicze Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser(...)cztery blaty. Najlepiej zrobić to następnego dnia, wtedy najlepiej się kroi. Biszkopt skropić naparem z herbaty i cytryny. Zmrożone wiśnie wsypać do garnuszka zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy zaczną się gotować i puszczą dużo soku, wlać wodę. Po zagotowaniu wsypać galaretkę, zdjąć z ognia i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone wiśnie zmiksować blenderem

https:KKuchniaMniam
Kartofle faszerowane kremem twarożkowym 434

suszony) 3 łyżki siekanej pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 5-6 łyżek startego na grubych oczkach sera goudy, edamskiego lub mozzarelli   1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, wyciągamy z wody, studzimy. Przekrawamy na pół, wydrążamy delikatnie środek, pozostawiając ok. 0,5 cm miąższu przy całej skórce(...)wyciągamy. Piekarnik nastawiamy na 240-250°C. 3. Trzy wydrążone części  (środki) ziemniaczane wrzucamy do miski, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub w rękach. Dodajemy twarożek, przyprawy, sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na 10 minut. 4. Ziemniaki faszerujemy twarożkiem (u mnie wyszło 1,5 łyżki na kartofla), układamy na wyłożonej folią aluminiową lub papierem

Kuchnia Prezydentowej
Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy 212

thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą, tak aby woda nieznacznie wystawała ponad poziom żelatyny. Wymieszać i pozostawić na 10 minut, żeby żelatyna napęczniała. Po tym czasie postawić garnek na gaz i delikatnie podgrzewać żelatynę dość często mieszając. UWAGA(...)Otartą skórkę cytryn połączyć w misce z ksylitolem (zamiennie z cukrem) i dokładnie wymieszać palcami. Dodać sok z cytryny, jajka i przez chwilę całość ubić mikserem bądź trzepaczką. Miskę (metalową, albo szklaną żaroodporną) z masą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą i CAŁY CZAS mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje i będzie przypominała konsystencją budyń. Może się Wam wydawać, że mieszacie

gutfut
Curd morelowy z lawendą i pomarańczowym tłem 178

umieść w garnku o grubym dnie i gotuj z dwiema łyżkami wody do momentu, aż owoce się rozpadną. 2. Przetrzyj gorące owoce przez sito i odstaw mus do wystygnięcia. 3. Jajka dokładnie wymieszaj z cukrem i połącz z ostudzonym musem z moreli. 4. Dodaj do masy sok z cytryny, kwiaty lawendy i skórkę otartą z pomarańczy - wymieszaj bardzo dokładnie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik cytrynowy z lemon curd 249

temperatury 180 stopni C. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą. Sernik piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do zupełnego ostygnięcia. Składniki na lemon curd: 1/3 szklanki soku z cytryny 100 g cukru pudru 50 g masła 1 jajko 1 żółtko Przygotowanie

kolorowotorcikowo
Świeży makaron z pesto z rukoli i pieczonymi pomidorkami 179

użyłam truskawkowych 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek do skropienia sól i pieprz do smaku Pesto z rukoli: 50g rukoli 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżka orzeszków piniowych   Zaczynamy od upieczenia pomidorków – piekarnik nagrzewamy do 180*. Umyte pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy(...)czym odcedzamy makaron, ale zachowujemy 1/3 szklanki wody spod gotowania. Odcedzonego makaronu nie przelewamy, wkładamy go z powrotem do garnka po gotowaniu.   W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowujemy pesto – jego przygotowanie jest ekspresowe i nie zajmie dłużej niż gotowanie makaronu. Do robota kuchennego wkładamy rukolę, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, 2/3 zarumienionych orzeszków

Smaczna Strona
Paella z warzywami, indykiem i chorizo 175

czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 g ryżu do paelli (u mnie zwykły basmati) 750 ml wywaru warzywnego 100 g mrożonego groszku cytryna Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebule i marchew obieramy i grubo kroimy. Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebule, marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę(...)wrzenia, zmniejszamy grzanie palnika. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut regularnie mieszając. Ew. dolewamy troszkę wody. Dorzucamy groszek, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy dalsze  5 minut, aż wszystko będzie gorące. Doprawiamy potrawę, posypujemy posiekaną natka pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Danie równie smaczne po odgrzaniu dnia następnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kisz lotaryński - tartaletki 195

podawać z sałatami, rukolą lub szpinakiem, skropionymi prostym dresingiem i kieliszkiem białego wina. Składniki ciasto 2 szklanki drobnej mąki (pszenna tortowa 450 lub krupczatka) 150g masła 1/3 szklanki zimnej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru masa śmietanowo-jajeczna 1 szklanka creme fraiche (przepis  tutaj ) lub innej gęstej śmietany min. 18% 2 jajka 1/4 łyżeczki soli (boczek będzie(...)sałaty/rukoli/szpinaku opcjonalnie piórka cebuli/marchereki/buraka 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania ciasto Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone kawałki zimnego masła. Zmielić przez minutę do uzyskania konsystencji mokrego piasku (przy braku malaksera kroić ciasto nożem). Dodać wodę i jajko. Miksować dalej do powstania zwartego ciasta. Wyrobić minutę rękami, jeśli się

W kuchni wieczorem
JABŁECZNIK POD SEROWĄ KOŁDERKĄ 158

gorącego musu jabłkowego ( aby powstał mus jabłka kroimy na kawałki, wlewamy odrobinę wody, tyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy, odstawiamy do stężenia.  Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Wytrawne gofry ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką i jajkiem w koszulce 307

masła sól, pieprz pół łyżki soku z cytryny 1. Szynkę podpiekamy w piekarniku nastawionym na 100-120 stopni na termoobiegu, będzie super chrupiąca. Możecie też pominąć pieczenie i dać taką prosto z opakowania. 2. Myjemy szpinak, pomidora i szczypior zostawiamy do osuszenia.  Jajko w koszulce: W małym garnuszku zagotowujemy wodę. Jajko ostrożnie rozbijamy i wlewamy do woreczka foliowego, który(...)woreczek i wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku. Gofry: Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Sos holenderski: Żółtka ubijamy na puch z sokiem z cytryny. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone, gorące masło. Ciągle miksujemy. Sos powinien być

Czerwona Porzeczka