woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:631/1096)

Dżem dyniowy 177

Dynię umyć, obrać, pokroić w małe kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem.  Dodać cukry i sok z cytryn. Całość dusić na małym ogniu około godziny często mieszając. Jeżeli "masa" jest za sucha można dodać kilka łyżek wody.  Po tym czasie dodać cynamon i dusić ok 15-20 minut mieszając.  Dżem przełożyć do wyparzonych i suchych

Zielona Kuchnia
Sałatka z łososiem, mozzarellą i jajkiem 179

sera mozzarella 2 jaja  pomidorki koktajlowe mix sałat kiełki jarmużu  dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz Łososia grilluj na patelni po 2 minuty z każdej strony, wystudź. Wstaw niewielki garnek z wodą, wbij jajko do miseczki a następnie jajko prosto z miseczki wlej jednym zdecydowanym ruchem do wrzątku. Gotuj minutę jajko. Postępuj

Mango Papaja
Sałatka z awokado i figą 141

inne sałaty o wyrazistym smaku. Na rukoli połóż awokado, pokrojoną w ćwiartki lub ósemki świeżą figę. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, odrobiny soli i pieprzu zrób sos. Aby lepiej się wymieszał dodaj do niego 1 łyżeczkę ciepłej przegotowanej wody. Sosem polej sałatkę, dodaj chilli. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z awokado i figą pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Domowe falafele ze świeżego bobu 202

pieprz sezam do obtoczenia olej do smażenia do podania: jogurt naturalny wymieszany z ząbkiem czosnku, garstką listków mięty, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. podgrzane chlebki pita lub tortille, ulubione warzywa P rzygotowanie falafeli z bobu: Bób zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Następnie obierz go ze skórek.  W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z morelami 193

czasu nie zaszkodzi. TARTA Z MORELAMI Składniki: ciasto: 160 g mąki 30 g cukru 120 g masła 2 łyżki wody szczypta soli wypełnienie: 2 budynie waniliowe 0.75 l mleka 2 łyżki cukru 60 g masła sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny kilka moreli kruszonka: 40 g mąki 25  g cukru 35 g zimnego masła płatki migdałowe

Bon appetit mon amie
Mrożona herbata brzoskwiniowa 156

pół. Usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Zaparzoną herbatę przelewamy do szklanki/butelki 500 ml. Wrzucamy kawałki brzoskwini. Uzupełniamy wodą mineralną niegazowaną. Dodajemy kostki lodu. Mieszamy. Wkładamy do lodówki. Herbatę można wzbogacić świezą mietą lub melisą, limonką i cytryną. Zamiast miody wybrać warto cukier trzcinowy

Moja smaczna kuchnia
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 262

najlepszym uwydatniaczem smaku, czyli tłuszczem. Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy startą z limonki skórkę, wędzoną paprykę i sok z cytryny. Sos nie może być ani za gęsty, ani za rzadki – jeśli jest bardzo gęsty dodajcie do niego odrobinę wody. Dosólcie do smaku. Ja cały sos przygotowałam w butelce do lukru z cienką końcówką – wszystko razem włożyłam do butelki i mocno

Karo in the Kitchen
Jabłecznik z puree z dyni na kruchym spodzie - bezglutenowy 173

wielkości ok 2 cm i grubości do 1/2 cm. Do jabłek dodać puree z dyni, cukier, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy lub aromat oraz rodzynki. Wszystko wymieszać.  Jeśli macie puree z dyni o sporej ilości wody to rodzynki wciągną wilgoć podczas pieczenia. Ale dobrze wtedy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która zagęści całość po upieczeniu. Całość dokładnie wymieszać

Ze smakiem bez glutenu
Surówka z selera z orzechami 238

czyli surówkę z selera z orzechami? Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny, mieszamy z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy rodzynki wcześniej namoczone w ciepłej wodzie (aby napęczniały) oraz posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Surówkę dekorujemy rodzynkami i połówkami orzechów włoskich, ja tym razem surówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukiniowe mielone 186

pierś z kurczaka  1/2 cukinii 1 jajko 1 łyżka kremowego serka typu Almette kilka kropel soku z cytryny  sól, pieprz  płatki / ziarna do obtoczenia kotletów  Przygotowanie : Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać rozdrobione mięso z piersi kurczaka, jajko, kremowy serek i przyprawy. Dokładnie ze sobą połączyć wszystkie składniki. Z powstałej

Kuchnia Ellie
IDEALNE NALEŚNIKI Z WANILIOWO-CYTRYNOWYM TWAROŻKIEM 184

naleśników) CIASTO : 150 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego 200 ml mleka 100 ml wody gazowanej  szczypta soli  N ADZIENIE TWAROGOWE : 1 kostka sera białego chudego  40 g cukru waniliowego  łyżeczka soku z cytryny  skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem ) 150 ml jogurtu Greckiego    Wszystkie składniki miksujemy

Marcepanowa kuchnia
Pavlova z mango curd i domową masą krówkową krok po kroku 145

cukru pudru Mango miksuję za pomocą blendera na gładki mus, który dodatkowo przecieram przez sito. Mus z mango, sok z cytryny, cukier, masło i żółtka umieszczam w metalowej misie i dokładnie mieszam. Misę kładę na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszam nie dopuszczając by składniki się zagotowały, gdyż mango curd się zważy. Po upływie około

Mango Papaja
Tarta na bakaliowym spodzie z domową masą krówkową, mango curdem i bezami z polewą karmelowo - orzechową 168

studzę. 4. Mango miksuję za pomocą blendera na gładki mus, który dodatkowo przecieram przez sito. Mus z mango, sok z cytryny, cukier, masło i żółtka umieszczam w metalowej misie i dokładnie mieszam. Misę kładę na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszam nie dopuszczając by składniki się zagotowały, gdyż mango curd się zważy. Po upływie około

Mango Papaja
Pasta jajeczna sezonowa 195

sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka oliwy extra vergine 2 łyżeczki majonezu domowej roboty (doprawionego sokiem z cytryny, miodem i musztardą francuską) Ugotuj jajka, ostudź. Boćwinę i czosnek niedżwiedzi  blanszuj 4 minuty po czym zalej zimną  wodą,  odsącz na sicie i drobno posiekaj. Posiekaj szczypiorek. Do miseczki  zetrzyj jajka, dodaj posiekaną zieleninę, oliwę, zieleninę

Gotuj Sam!
Jedliście kiedyś geranium...? Panna cotta 176

cukru dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) czarne porzeczki maliny Przygotować pannę cottę: Mleko, kremówkę, geranium, skórkę z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny.  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę z mlekiem zagotować raz jeszcze, przecedzić. Dodać odciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masę przelać do szklanek, ustawić je w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze