przepis na domową przyprawę 2 łyżki delikatnego w smaku oleju tłoczonego na zimno np z orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny Jak zrobić sałatkę z komosą ryżową i burakiem pieczonym: Komosę ryżową płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, solimy i doprawiamy oliwą. Zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i pod przykryciem gotujemy jeszcze 10 min. Studzimy
Dorota SmakujeCebulę pokrój w półksiężyce, natkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość przełóż do miski i wymieszaj. Pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny i ocet wymieszaj w oddzielnej miseczce. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj do niego odrobinę zimnej wody. Połącz z sałatką. Dopraw całość solą i pieprzem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px
wiecejwarzyw.pljest specjalny kocioł I tego się będę trzymać. Fasolę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i dajemy jej całkowicie odciec z wody. Przekładamy odcedzoną fasolę do misy malaksera, wsypujemy przyprawy, wlewamy oliwę i dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny. Masło rozpuszczamy na małej patelni i podgrzewamy. Szalotki obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy cebulki na mocno rozgrzane masło
Karo in the Kitchenciepło i na zimno. 2 szklanki mąki 2 łyżki masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej szczypta soli 1 jajko pół szklanki wody łyżeczka octu 5-6 jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cynamonu Mąkę, masło klarowane i sól rozcieramy rękami, aż zrobią się grudki. Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Połowę
Dieta bez mlekadobrze rozgrzanym oleju w panierce:mąka, jajko,bułka tarta. Opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem wsypujemy do rondla, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soku z cytryny i szczyptę soli. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze 5 minut. Na talerz wykładamy usmażoną rybę, purre z kalafiora z dodatkiem
Kulinarne przemysleniarukolą 10 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) Kilka gałązek świeżej kolendry Sos: 50ml oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny Szczypta kuminu Szczypta papryczki chilii Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Fasolę oraz kukurydzę przelewamy zimną wodą i odsączamy na sicie. Awokado kroimy w plastry, paprykę także. Umyte i osuszone pomidorki kroimy na pół. Składniki te mieszamy z mieszanką
Kuchnia w czekoladziesurowizny. Następnie dodać czosnek, imbir i chilli. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać mięso i smażyć, mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listki curry i wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku solą. Wlać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodać łyżkę jogurtu naturalnego i posiekane listki mięty. Miętę można pominąć. Posypać posiekaną
Kuchnia Pokoleńsię też orzechy laskowe i migdały) 2 ząbki czosnku 4 małe ziemniaki 1/2 szklanki parmezanu 1/2 szklanki oliwy Sok z połowy cytryny 200 g spaghetti Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki. Zagotuj wodę (3-4 szklanki), posól 2 łyżeczkami soli, wrzuć ziemniaki. Po 2 minutach dodaj do ziemniaków spaghetti. Po kolejnych 8 minutach dodaj
Niedzielny kucharzjuż miękka dodaj sól, ponownie odcedź i zmiksuj za pomocą blendera. Do tak przygotowanej pasty dodaj następnie Tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwę tak by powstała gładka masa. Gdy konsystencja nie jest na tyle płynna możesz dodać wody źródlanej lub przegotowanej. Tak przygotowana pastę możesz schować do lodówki, przechowuj przez około 3 dni. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jasnozieloną część z 1 pora, 1 marchewkę, 1 jabłko, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soku z cytryny, sól, pieprz. Z pora zdejmij wierzchnie liście. Przetnij go wzdłuż na pół, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Każdą z połówek pora pokrój na bardzo cienkie plasterki. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Jabłko umyj, obierz, przekrój
blog.moje-pasje.infołyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki czyli śmietankę 30%, mascarpone, cukier puder i sok z cytryny umieszczamy misce i miksujemy na gładki i gęsty krem Wykonanie: szpinak odmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, mikserem na najwyższych obrotach nie przerywając miksowania ,cienką stróżką wlewamy olej następnie powoli
Słodkie zapomnieniedlaczego by nie morele.... 190 g moreli suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone torebki kardamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy, 200 ml białego wytrawnego wina, 50 ml cukru, 4 białka Morele posiekać, zalać gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki odcedzić. Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować aż otrzymamy gęsty
królestwo garówdomowy izotonik, bez chemii, ton cukru i kilogramów sztucznych barwników. Ba! Wszystkie składniki prawdopodobnie macie w domu. Składniki: 1,5 butelka wody mineralnej niegazowanej, w tym wypadku może być wysokozmineralizowana, ale nie jest to koniecznością Sok z dwóch cytryn Kilka plastrów pomarańczy 1 łyżka miodu Solidna szczypta soli Listki mięty Przygotowanie: Wszystko mieszamy ze sobą dopóki miód i sól
Kate's Kitchenpieprz 1 łyżka oleju winogronowego(lub innego) WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą do ryb, (można delikatnie skropić sokiem z cytryny),zostawiamy w lodówce na 2-3 godz.(ja zostawiłam na noc), garnek moczymy 1/2 godz. w wodzie, po tym czasie wycieramy i smarujemy olejem, ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w garnku, na ziemniaki kładziemy ryby, na rosole
Kuchnia Beatyporcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ugotuj brokuły al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotuj pesto. Pokrój grubo bazylię. Włóż do malaksera, dodaj migdały czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Wlej oliwę, wsyp parmezan
codojedzeniacytryny 3 łyżki +1 łyżki ksylitolu ciasteczka amaretti borówka amerykańska - do dekoracji Wykonanie: mrożone jagody zasypać ksylitolem, dodać sok z cytryny i postawić w rondelku na ogniu, by je rozmrozić. Następnie pogotować kilka minut, by odparować nadmiar wody. Odstawić do przestudzenia. Przestudzone jagody zmiksować na gładki krem 4 łyżki jogurtu wymieszać z ksylitolem i rozłożyć w pucharkach. Uprzednio
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierś kurczaka puszka kukurydzy 5 plastrów ananasa z puszki ogórek sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, odłożyć do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w kostkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu uważając, żeby się nie rozgotował. Kukurydzę osączyć. Ogórek obrać, pokroić
6niebotarty 26cm: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 150g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżka zimnej wody Na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamonu Na bezę: 2 białka 100g drobnego cukru do wypieków łyżeczka soku z cytryny łyżeczka otartej skórki z cytryny łyżeczka mąki
Smak mojej kuchniprzyprawy w całości, a pod koniec mielone. Połączyć musztardę, sos sojowy, otartą skórkę z cytryny (tylko żółtą część), wyciśnięty sok z cytryny, miód i przyprawy oraz olej. Śledzie sprawdzić, jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez około 2 godziny (w zależności jak bardzo są słone). Po moczeniu śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać
Kuchcik gotujeletnie, za gorące zabije drożdże i nie będą rosły w cieście, w trakcie mieszania wlewać mleko z margaryną, wlać sok z cytryny, na większych obrotach hakiem wyrabiać ciasto z 6 minut pod koniec wsypać sparzone i odsączone z wody rodzynki, wyrabiać jeszcze z 2 minuty, misę robota nakryć talerzem i w ciepłym miejscu zostawić na 40 minut do wyrośnięcia ciasto
W Mojej Kuchni LubięJabłka zawierają bardzo dużo pektyny - błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który pomaga wypłukiwać z organizmu zły cholesterol, toksyny i metale ciężkie oraz oczyszczać wątrobę i nerki. Cytryna zaś stymuluje soki trawienne, a jej działanie jest dodatkowo lekko przeczyszczające. Najlepiej pić ten sok na czczo. Czytaj więcej
Biały fartuszekcm/16 cm sałata, jajka (1 jajko dzielę na 3 części, czyli na 3 plastry szynki) majonez ozdoby wg. upodobania ( groszek, cytryna jajko, pomidor, marchew, ogórek, pietruszka. itp.) Skład galarety: 2 płaskie łyżeczki vegety czerwonej ) na 1 litr wody 0,5 łyżeczki soli ) na 1 litr wody żelatyna wg. przepisu ) na 1 litr wody [ ja na 1 litr wody dodaję
Pysznosci Babci Basiznakomicie. Do zrobienia sporego pojemniczka potrzebujemy: 1 puszkę ciecierzycy 3 płaskie łyżki pasty Tahini 4 suszone pomidory sok z połowy cytryny 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku ewentualnie odrobina wody Ciecierzycę odsączamy (wodę z ciecierzycy można wykorzystać do przygotowania musu czekoladowego lub do upieczenia bezy). Pomidory kroimy na mniejsze części
Emskie Smakiłyżki orzechów włoskich - garść ugotowanego makaronu Lubella nr 40 - Uszka - listki bazylii SOS: - 2 łyżki upieczonej dyni - otarta skórka z cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oleju orzechowego - sok z ćwiartki limonki - 1 łyżeczka miodu - woda do odpowiedniej konsystencji W/w składniki zmiksuj na jednolity i gładki sos. Sałatkę obficie polej sosem. Smacznego
SMYKWKUCHNIcierpkiego soku skorupy od wewnątrz. Aby to zrobić musimy wydrążony miąższ przełożyć na sito, posolić ze wszystkich stron i skropić lekko cytryną (zapobiegnie to zciemnieniu). Tak samo postąpić z wnętrzem skorupy. Odstawiamy na 15- 30 minut, następnie spłukać wodą i osuszyć ( skorupę ręcznikiem papierowym, a miąższ wyciskając w rękach). 6. Smażenie Używając bakłażana możemy zrobić zdrowszą alternatywę zwykłych frytek. Frytki
Tradycyjna Kuchniawprost do picia! Do przygotowania (2 porcji) koktajlu potrzebujemy: 2 filiżanki mleka roślinnego (u mnie amarantusowo – ryżowego, ale możecie zastąpić wodą) 1 gruszkę (średniej wielkości) 1/2 ogórka wężowego (lub 2-3 mniejsze ogórki gruntowe) opcjonalnie: sok z cytryny (jeżeli będzie Wam za słodkie) Składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przed podaniem możemy schłodzić
Szybko Tanio Smacznieszczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka oleju napar z herbaty i cytryny do nasączenia MASA TRUSKAWKOWA: 750 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty okrągłe masa plastyczna żółta
https:KKuchniaMniamtruskawek cukier sok z cytryny wykonanie: Parę truskawek kroimy na małe kawałeczki, przekładamy na małą patelnię, dodajemy cukier oraz sok z cytryny do smaku i dusimy do uzyskania konfitury. Makaron gotujemy al dente lub w uznania w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i rozkładamy do dwóch talerzy. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim makaron. Na wierzch dajemy usmażoną konfiturę oraz
Domowy Smak Jedzeniatortownica 24 cm, użyłam 20 cm - blaszkę wyłożyć folią spożywczą, wsypać rozkruszone płatki kukurydziane, płatki trochę nasączyć łyżką herbatą z cytryną serek homogenizowany, mascarpone, zimną śmietanę 30 % zmiksować mikserem, dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i wszystko szybko zmiksować rurki waflowe postawić wokół całego rantu, dodać połowę masy serowej, przyklepać do dna, rozsypać połowę draży, dać resztę
W Mojej Kuchni Lubięziemniaka (beztłuszczowy) Na podstawie tego przepisu . Składniki: 2 średnie ziemniaki (ok. 150g) 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego 3 łyżeczki musztardy 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli Kala Namak sól, pieprz woda (ilość wody w głównym stopniu zależy od użytych ziemniaków, dlatego najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej
wegujemyŁososia ułożyć na folii, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz sok z 1/4 cytryny, upiec w 180 stopniach ok 20 minut. Makaron ugotować al dente ok 7 minut w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażyć cukinię pokrojoną w słupki, dodać kawałki łososia, śmietanę i pieprz. Całość wymieszaj z makaronem
fitolarun.blogspot.comnastępnie na kratce. Polukrować. Lukier: [ u mnie polewa czekoladowa] 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki wrzątku lub soku z cytryny Składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru
Moje domowe kucharzenieodlać a krewetki oczyścić: poodrywać głowy, obrać ze skorupek, usunąć jelito na grzbiecie (naciąć grzbiet lekko nożem i wypłukać pod bieżącą wodą) Awokado przekroić na pół , jedną część razem z pestką odłożyć z drugiej połowy usunąć miąższ, skropić cytryną pokroić w sporą kostkę. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Jajko ugotować na twardo, obrać przekroić na ćwiartki
Stare Garyblendera miksujemy słonecznik, następnie dodajemy bazylię, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy pieprzem do smaku. Kuskus: Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) i odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Na suchej patelni prażymy słonecznik i orzechy, miksujemy
Moniki Smakołykipierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsól pieprz tymianek sok z cytryny oliwa trawa cytrynowa mąka ziemniaki marchewka por pietruszka Ryby umyć, zioła wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, natrzeć ryby i odstawić Warzywa pokroić w plasterki lub dekoracyjnie w spiralki, przepłukać zimną wodą i osączyć, smażyć w woku albo frytownicy. Rybę oprószyć mąką i smażyć z obu stron. Podawać z warzywami
Gotowanie jest łatwedynia – 1 szkl * brzoskwinia – 1 szt * coś do posłodzenia – cukier / ksylitol / erytrol – do smaku * sok z cytryny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUS BRZOSKWINIOWO – DYNIOWY: Startą dynię wkładamy do rondelka, dodajemy pokrojoną drobno brzoskwinię , podlewamy odrobiną wody i na wolnym ogniu rozgotowujemy. Słodzimy do smaku, dodajemy sok cytrynowy i wszystko razem miksujemy. NALEŚNIKI: Mąkę przesiewamy z kakaem, proszkiem
Ostra na SłodkoPIEKĘ JESZCZE 2-3 MIN ŻEBY SIĘ DOPIEKŁO,ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA TRUSKAWKI OBIERAM Z SZYPUŁEK,MIKSUJĘ Z SOKIEM Z CYTRYNY I CUKREM ZAGOTOWUJEMY NASZ MUS,,WYŁĄCZAMY I MIESZAMY Z ŻELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ WCZEŚNIEJ W 1/4 SZKL. ZIMNEJ WODY UBIJAMY ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ I DODAJEMY OSTUDZONY MUS, MIESZAMY DELIKATNIE ŁYŻKĄ WYLEWAMY NA CIASTO,DAJEMY DO LODÓWKI
Swojskie jedzonkocytryny 1 łyżeczka porzeczki opłukać, obrać i wsypać do foremek lodowych sok jabłkowo-dyniowy z nutą bazylii wymieszać z sokiem z cytryny wlać do foremek, włożyć patyczki i schować do zamrażarki na kilka godzin foremki polać chwilę ciepłą wodą i lody łatwo wychodzą z foremek lody zimne, orzeźwiające i smaczne.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjest w sam raz. Wypiłam 3 szklanki. Stasiek oprócz płynu wcinał listki mięty :) Na lemoniadę wystarczy mieć 2 grejpfruty, 2 nieduże cytryny, 3-4 łyżki miodu, kilka kostek lodu i kilka listków świeżej mięty, około 3/4 szklanki zimnej wody. Sprawa jest prosta wystarczy wycisnąć sok z owoców, przecedzić miąższ przez sitko, dodać miód, lód, miętę i wodę. Całość wymieszać łyżką
apetytnapieczeniegałka muszkatałowa słodka papryka sól morska czarny sezam sos tahini 4 łyżki jogurty naturalnego 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bataty obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Trwa to ok. 20-25 minut. Gdy bataty są miękkie odlewamy wodę. Do batatów dodajemy śmietanę
DefinicjaSmakubędą miękkie, a sos pomidorowy lekko się zredukuje. Przed końcem gotowania dorzucamy fasolkę z puszki. Całość doprawiamy na koniec sokiem z cytryny, syropem z ananasa z puszki, solą oraz pieprzem, można ewentualnie w razie potrzeby dodać także odrobinę wody. Jak już wspominałam - wszystkie warianty podania są właściwie dozwolone. Zdarzyło mi się jeść nawet tę potrawę z kalafiorem... Dlatego ten przepis
Kuchenna Kontrrewolucyatortu. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić mus do wystudzenia tak aby lekko zgęstniał. Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać
O kuchni z uczuciemdrugą częścią orzechów. Odstawiamy miskę i przygotowujemy dressing. Ścieramy na tarce orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem ucieramy. Dodajemy oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty to dolewamy wodę. Dresingiem polewamy sałatę i mieszamy. Gotowe. Ważna uwaga: radicchio jest gorzka dlatego należy mieć to na uwadze jeżeli ktoś nie przepada
Kuchenne Wariacjepowyżej. 10. Jagody zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia. 11. Następnie przetrzeć jagody przez sito. 12. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. 13. Do żelatyny dodać 1 łyżkę masy jagodowej. Wymieszać. 14. Mieszankę żelatyny dodać do pozostałych jagód, dokładnie wymieszać, aby nie powstały
Domowa Cookierenka Agipietruszka, 1 cebula, 2 marchewki, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, 1 trawa cytrynowa, 28-30 g żelatyny, sól, sok z cytryny, 2 białka. Kurczaka oczyścić, obciąć kuper, umyć, włożyć do garnka. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Ugotowanego kurczaka wyjąć, ostudzić, obrać mięso z kości, pokroić. Wywar
królestwo garówprzyprawy gyros Dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy, odcedzić i zostawić do lekkiego ostygnięcia. Filet umyć, wysuszyć, oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na złoto
Gosia gotujeGrillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni. Cebulkę drobno siekamy, łączymy z oliwą, sokiem z cytryny i miętą. Gorącą rybę polewamy powstałym sosem. Taki aromatyczny łosoś świetnie komponuje się z ziemniaczkami z wody i świeżym ogórkiem zielonym, które również możemy polać winegretem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeharissy (można dać więcej lub niej, zależy jak bardzo ostre lubimy) 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z limonki (można zastąpić cytryną) 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej 100 gram sera feta Marchewki ugotować w wodzie z dodatkiem soli i kilku łyżeczek cukru. Odcedzić i wystudzić. Sałatka ma być podawana na zimno, więc najlepiej ugotować marchewki
KUCHARNIAkolory ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Na rozgrzaną patelnię sypiemy garść cukru i podlewamy sokiem z połowy cytryny. Mieszamy w momencie, aż cukier zbrązowieje i automatycznie łyżką polewamy muffiny. Posypujemy wiórkami migdałów. Zalewamy patelnie wodą i doprowadzamy do wrzenia; w ten sposób oczyścimy patelnię po karmelu
BaRepasrazem z kakaem i dodatkiem jabłka :) ~ Kakaowe placki gryczane z jabłkami ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 70ml (1/3 szklanki) wody 1 jabłko 1 łyżka naturalnego kakao mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny + plasterki jabłka Mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz jabłka. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty. Powstałą masę
Kuchenny Skrawek NiebaTo są naleśniki bez nadzienia, ale za to w cieście są tarte jabłka. Są bardzo pyszne i smakiem przypominają racuszki.Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka mleka1
Kuchnia domowa Animlekasok z 1 cytrynyprzygotowaniedo serwatki dolać mleko, mieszając podgrzać do 95 st. C. Zdjąć z ognia, dolać sok z cytryny i mieszać jeszcze przez ok minutę, aż powstanie drobny skrzepWstawić garnek do zlewu z zimną wodą. Kidy ostygnie, przelać na sito z gazą lub chustą serowarską. Zostawić do odcieknięcia, najlepiej na noc. Smacznego
Stare Garyobranej wczesniej cebuli.Zagotuj mleko z tak naszpikowana cebula i odstaw na 10 minut.Przed robieniem sosu cebule usunniektore zrodla podaja dodatek soku z cytryny do podstawowego sosu.Nie probowalamUWAGI :jedna wazna zasada-goraca zasmazke rozprowadzamy zimnym mlekiem(rosolem,winem,woda) i podgrzewajac mieszamy dokladnie do zgestnienia sosu,tak by nie bylo grudek.Najlepiej przyrzadzac sos tuz przed podaniem,w ostatniej chwili,poniewaz kazdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pamiętacie paprykarz szczeciński ? Lubicie, jadaliście ? Swego czasu najlepszy był na Wybrzeżu sprzedawany w płaskich okrągłych sporych puszkach. Dzisiaj paprykarz szczeciński też jest dostępny w
Kulinarne przygody Gatityduży pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sok z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chilli 250 ml kremówki wykonanie: Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy. Z pomidora ściągamy skórkę i kroimy go w kostkę. Łososia kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i obsmażamy na patelni
Przysmaki Karolkizwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucamy na patelnie. Smażymy bardzo krótko. W międzyczasie gotujemy makaron.Przed odcedzeniem odlewamy 1/2 szkl. wody. Do krewetek dodajemy pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlewamy pozostawioną z makaronu wodą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przekładamy
MiksturownikŻelatyna spożywcza na 2l wywaru ( ja używam wieprzowej Dr.Oetker na 2,5l wywaru ) Kukurydza konserwowa Groszek konserwowy 4-5 jajek Cytryna, sałata, ogórek, szczypiorek - do wyboru do przystrojenia Przygotowanie: Oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy rosołowe zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy, następnie dodajemy podudzia i solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (al dente).Jajka standardowo
Mechanik w kuchnisugar 2 żółtka / 2 egg yolks kilka łyżek zimnej wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6) szczypta soli / pinch of salt Galaretka pomarańczowa / orange jelly : 2 pomarańcze / 2 oranges 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugar 3 łyżki żelatyna / 3 tablespoons gelatine plasterki cytryny / slices of lemon Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie(...)ilość porcji: ok. 10 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto za pomocą rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed rozwałkowywaniem
Projekty ze smakiemziołową. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się za rybę. Tak więc pstrągi dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka ryby wkładamy masło czosnkowe i spinamy ją wykałaczkami aby masło nie wypadło ze środka i nacieramy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nacieramy rybę solą morską i młotkowanym pieprzem z kolendrą i odstawiamy
Blondynka GotujeMatki", była zachwycona;) A po obiedzie była też słodka niespodzianka;) Składniki: - 1 filet pstrąga łososiowego - sok z połowy cytryny - kilka listków świeżego tymianku - 100 gram masła - 250 gram ryżu do risotto Uncle Ben's - 4 pałki selera naciowego - 600 ml wody lub bulionu Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka zaczną zmieniać kolor na przeźroczysty(...)Wlewamy 100 ml wody do ryżu. Mieszamy od czasu do czasu, aż ryż wodę wchłonie. Wtedy wlewamy kolejną porcję cały czas mieszając. I tak 6 razy, aż całą wodę wlejemy do ryżu. Wszystko trwa około 12-15 minut. W między czasie selera siekamy ma mniejsze kawałki 0,5-1 cm. Podsmażamy na pozostałym maśle. Dodajemy do ryżu chwilę przed zakończeniem
Życie zaczyna się w kuchniosób pęczek zielonych szparagów 1-2 jajka na osobę 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/3 szklanki płynnej fazy mleka kokosowego 1 łyżka gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonej kolendry świeżo mielony pieprz do smaku pęczek posiekanej pietruszki Szparagi myję - jeśli są cienkie i w miarę młode (jak u mnie) smażę je na rozgrzanym oleju roślinnym(...)rozgrzaną odrobinę tłuszczu. Jajka gotuję na półmiękko/półtwardo/twardo (w zależności od upodobania), przelewam zimną wodą i obieram ze skorupek. W miseczce mieszam (można posłużyć się blenderem) składniki sosu: musztardę, mleko kokosowe w obu fazach, sok z cytryny, pieprz i kolendrę, a także połowę posiekanej pietruszki. Na szparagi wykładam przekrojone jajka, wszystko zaś otaczam pysznym
W kuchni Karmel-itkioliwy cytrynowej ( domowa ) - różowa sól himalajska - pieprz grubo mielony - sok i skórka starta z cytryny - roszponka Do dekoracji: - pieprz różowy Łososia kroimy na plastry, następnie w kostkę (nie za drobną i nie za grubą). Obie cebule kroimy w kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, kapary na połówki. Wszystkie składniki przekładamy
mojewypiekiinietylkooliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, imbirem i sokiem z cytryny. • Na koniec wlać śmietankę. • Podawać zupę z ryżem
To co kochamsól to podstawowe składniki. Można je piec w piekarniku i przypiekać na patelni. Piekłam już podpłomyk zwany w moim rodzinnym domu buraczarzem oraz zwykły przyrządzony z mąki i wody. Można na drożdżach jak i na zakwasie. Marchwiarz to następny smakołyk z rodzaju pieczywa, tym razem użyłam marchwi, której najpierw nadałam smaku, aby następnie wgniotłam w ciasto. Pieczywo proste, niezbyt(...)marchewką, marchwiarz Przygotowanie marchwi 300g marchewki pokrojonej w drobną kostkę, / waga po obróbce/, odrobinę oliwy, 1 łyżeczka masła, sok z 1 pomarańczy, 1 łyżka miodu, odrobinę soku z cytryny, suszony lub świeży majeranek ewentualnie bazylia, sól i pieprz do smaku. Marchew myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wycinamy środkowe zgrubienia kroimy w małą kostkę. Wycięty środek można użyć
Leśny Zakątekśmietany 4 cykorie 2 łyżeczki curry cukier Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina sok z cytryny 2 szalotki listek laurowy 100 ml śmietany 18 % 200 g masła 1 pęczek koperku Przygotowanie Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree. Sos : zagotowałem wino
R'n'G Kitchenłyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, dusić(...)czym natychmiast zdjąć z ognia. – Odłożyć 1/2 szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym. – Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić w gorącym piekarniku. – Zupę podawać
To co kochamłyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) 250 g masła 2-4 łyżki zimnej wody 0,5 szklanki cukru pudru SER: 1 kg mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 6 żółtek (białka odkładamy) 250 g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny BEZA: 8 pozostałych białek 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ORAZ(...)łyżki kaszy manny WYKONANIE: CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w rękach, dodajemy żółtka i 2 łyżki wody. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy jeszcze wodę. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część chowamy do woreczka i zamrażamy. Większą część wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Podpiekamy ok 20 minut
Pani na deser