papryki, 1/2 świeżego ogórka, 3 liście sałaty karbowanej, kilka krewetek (do ich podsmażenia masło, sól, pieprz i kilka kropel cytryny), czarny sezam. Ponadto: sos sojowy, pasta wasabi, imbir marynowany. Przygotowanie: Ryż: Ryż należy porządnie opłukać - płuczemy do momentu aż woda zacznie być klarowna. Odlać wodę. Ryż zalać wodą 1:1, czyli na dwie szklanki ryżu dodać 2 szklanki wody
W kuchni u Monikisól pieprz zioła prowansalskie lub przyprawa do ryb opcjonalnie żółty ser do posypania Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posypać solą i ziołami. W rondelku ugotować ryż z dodatkiem kurkumy (max 15 minut). W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić marchew pokrojoną w grubsze talarki i wsypać groszek. Gotować 20 minut. Po tym czasie dodać brokuł podzielony
kuchnia doskiszklanki, kakao 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, skórka z cytryny w proszku Royal Brand 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba fasolę czerwoną z puszek wylać na sito, przepłukać letnią wodą i odcedzić z wody, wsypać do miski, dodać jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone bardzo dojrzałe banany, użyłam
W Mojej Kuchni Lubięwtedy można pominąć orzechy nerkowca 80 g cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej sok z połowy cytryny 50 g mąki kukurydzianej 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji Przygotowanie: Przez 15 minut mocz orzechy nerkowca w gorącej wodzie, po czym je odsącz. Umieść wszystkie składniki na ciasta (z wyjątkiem mąki) w misce i zblenduj na idealnie gładką masę. Dodaj mąkę i ponownie
greenscarfpietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!). Garnek przykrywamy, gotujemy zupę ok. 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy kolejne 2 -3 minuty. Na koniec doprawiamy do smaku solą. Zupę podajemy bardzo gorącą, skropiona cytryna lub limonką i z daktylami do pogrzyzania. Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę
Dzieje kuchennej WiewióryBiałka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta. Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny. Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Formę wkładamy do garnka wypełnionego wodą. Gotujemy ok. 90 minut. Smacznego
Pyszności Słodkościząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta cynamonu Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Przygotowanie: Przed gotowaniem komosę płuczemy na sitku, następnie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy na około 10 minut pod przykrycie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Krem cytrynowy: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-150g cukru ( dosłodzić według własnego smaku ). Ciasto parzone: 250ml wody, szczypta soli, 100g masła niesolonego, 200g mąki pszennej tortowej,, 5 jaj. Bita śmietana: 250ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie
W kuchni u Monikiszklanki kukurydzy, u mnie świeża gotowana w kolbie 1 brzoskwinia 1/2 cebuli, najlepiej czerwona Sos: sok z 1/2 cytryny, łyżeczka miodu, 2 łyżki oliwy- wymieszać. Kilka listków mięty do posypania. Przygotowanie : Ryż namoczyć ok. 30 min. w zimnej wodzie, ugotować w szklance posolonej wody, do momentu al dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą Pomidorki pokroić na pół, kukurydzę osączyć, jeśli
Proste Potrawyrazem przygotowałam je klasycznie, beż żadnych dodatków, posypałam jedynie cukrami smakowymi. Sprawdźcie też przepis na ciasteczka ze skórką cytryny . Składniki na około 50 ciasteczek 1,5 – 2 szklanki mąki 150 g masła jajko pół szklanki cukru pudru łyżka wody jajko do posmarowania ciastek cukier do posypania ciastek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='1,5 - 2 szklanki
Kuchnia Bazyliisosu sojowego 2 łyżki miodu 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka octu ryżowego, winnego, soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu SOS : 2 pomarańcze, sól, pieprz PUREE SELEROWE : 1 seler korzeniowy, bulion, mleko lub woda, 25 g masła, sól, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE MARYNATA : W rondelku umieszczamy sos sojowy, miód, ocet i sok pomarańczowy. Mieszamy
cool and mintytych ze słoika) Do blendera wrzucamy oliwki, pomidory i nerkowce, oraz oliwę, miksujemy (opcjonalnie można dodać czosnek,sok z cytryn albo trochę parmezanu) uwaga: 1)Potrzebna ilość oliwy będzie bardzo zależała od tego, z czym były oliwki (oliwa czy woda), czy pomidory były suche, czy w oleju oraz czy dodajesz ser. 2)Nie solimy- pomidory i oliwki są wystarczająco
Bon appetit mon amiepomidory koktajlowe (ok. 40g), - łyżka kukurydzy (ok. 20g), - 1 kromka chleba razowego (ok. 30g), - 2 łyżki tuńczyka z wody (ok. 60g). - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g), - łyżeczka tahiny (ok. 5g), - sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. 3. Kromkę chleba kroimy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachselera naciowego 10 paluszków surimi 200 g mrożonego groszku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu sok 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Groszek wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Groszek odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Seler kroimy w cienkie plasterki. Paluszki krabowe kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski, dodajemy groszek, seler, majonez, jogurt
Kulinarne przygody GatitySkładniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg łososia ze skórą(najlepiej płat) sok z połowy limonki (lub cytryny) sól, pieprz salsa cebulowo-koperkowa 2 średniej wielkości białe cebule 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 4 łyżki mrożonego posiekanego koperku sól, pieprz odrobina oleju Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wystarczy go naciąć
Ugotować