woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:649/1096)

Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż 192

oliwy wrzucić pora i posiekane chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać trochę wody, ziemniaka i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut - Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut - Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok ryżu

Wegańska kuchnia orientalna
zupa tajska 224

kurczaka 250 g krewetek 0,5 l wywaru rybnego 0,5 l wody 400 ml mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 cebula(szarlotka lub cukrowa) 1 łyżeczka chilli  1 łodyga trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej)  sok z limonki lub połowy cytryny sól ostra papryka kawałek korzenia imbiru 3 łyżki oleju kokosowego Sposób przygotowania Do garnka(...)plastry. Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pastę chilli razem z obranym i drobno posiekanym korzeniem imbiru, smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy wodą i wywarem rybnym.  Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewając mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy solą i dodajemy krewetki. Gotujemy jeszcze

Miód i pieprz
SAŁATKA Z BURACZKAMI, SEREM HALLOUMI I KASZĄ JAGLANĄ 187

łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku / starty na tarce sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE KASZĘ jaglaną wsypujemy do rondelka, dodajemy 5 g masła i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy często mieszając, przez około 3 minuty. Dolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 10-12 minut, aż kasza wchłonie cały(...)folii, studzimy i obieramy.  Kroimy w  grube plastry, a następnie w dużą kostkę. Przekładamy do salaterki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Skrapiamy 1 łyżką: soku z cytryny, syropu klonowego i oliwy.  SOS TAHINI: Wszystkie składniki mieszamy w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, dodając w razie potrzeby więcej soli lub soku

cool and minty
Paella mixta 218

szklanki ryżu 4 szklanki wrzącej wody  1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 1 zielona papryka garść ugotowanej zielonej fasolki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 1 tuba mrożonych kalmarów 3 łyżeczki przyprawy do paelli sól olej do smażenia 1 cytryna Wykonanie: Najpierw robimy sofrito, czyli smażoną(...)miseczki. Na patelnię wlewamy znowu olej i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dorzucamy sofrito i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oleju jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy fasolkę pokrojoną w 2 cm kawałki, przyprawę do paelli, natkę

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 219

szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną   kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części), 1 łyżeczka soku z cytryny, listki świeżego oregano, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka ketchupu pikantnego, ¼ małej papryczki chili (drobno posiekaną), sól himalajska do smaku, olej rzepakowy Rapso.   Przygotowanie: Szparagi płuczemy i osuszamy. Białe(...)końcówka sama powinna się odłamać. Tak przygotowane szparagi dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu. Przygotowanie salsy: Czosnek i pomidorki grillujemy do uzyskania brązowego koloru. Do miseczki przekładamy cebulę, wyciśnięte przez praskę pomidorki i czosnek. Dodajemy sok z cytryny, ketchup, papryczkę chili, 1 łyżkę oleju i listki oregano. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą

Moniki Smakołyki
Grillowany dorsz na puree ziemniaczanym z duszonymi warzywami 215

batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree. Grillowany dorsz Mojito Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek

Mango Papaja
Dorada pieczona z pomidorkami i ziemniakami 226

wypatroszone, świeże dorady 6 ząbków czosnku 6 plasterków z cytryny sól i pieprz do smaku około 1kg ziemniaków około 16 pomidorków koktajlowych oliwa do skropienia   Nagrzewamy piekarnik do 180°.   Zaczynamy od przygotowania ziemniaków – ziemniaki porządnie szorujemy gąbką i następnie kroimy w centymetrową kostkę. Wstawiamy do osolonej wody i gotujemy maksymalnie 3 minuty od chwili zagotowania. Odcedzamy(...)dokładnie ją myjemy pod bieżącą wodą, na zewnątrz i w środku. Układamy na desce do krojenia i ostrym nożem robimy po 3 nacięcia z każdej strony ryby. Rybę doprawiamy z wierzchu i od środka solą i pieprzem. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół – każdą z połówek umieszczamy w nacięciach na bokach. Cytrynę dobrze szorujemy, kroimy w plasterki

Smaczna Strona
Sernik na zimno ze śliwkami 210

masła 1 kg śliwek miękkich 3 pełne łyżeczki żelatyny 600 g serka do serników , np. „mój ulubiony” mały kubeczek   (180 g) gęstego jogurtu naturalnego sok wyciśnięty z 1 cytryny 70 g (4 łyżki)   cukru 330 ml kremówki (30%)   Dodatkowo do dekoracji: 1/2 szklanki kremówki (30%) 1 łyżeczka cynamonu   Wykonanie: Masło roztopiłam i wystudziłam. Kilka sztuk biszkopcików(...)tortownicy i wstawiłam do lodówki.   Żelatynę   namoczyłam w   niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiłam do napęcznienia. Śliwki umyłam i wydrążyłam z nich pestki. Kilka sztuk odłożyłam do dekoracji a resztę pokroiłam w kosteczkę.   Ser utarłam z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzałam chwilkę żeby się rozpuściła a następnie wmieszałam do masy serowej

Kuchnia u Krysi
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 286

łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku(...)minutach obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze raz tyle. Ma to na celu zamknięcie porów. Mięso można również obsmażyć na patelni. Po 20 minutach całość zalewamy szklanką wody, rondel przykrywamy pokrywką, a temperaturę zmniejszamy do 100-120°C. W ten sposób przygotowaną łopatkę pieczemy przez około 8 godzin. Co jakiś czas można ją podlać sokami, które znajdują się

Food Square
KOTLETY Z CIECIERZYCY 178

papryki • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 1 łyżeczka kuminu • sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta • 4 czubate łyżki mąki ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić kotleciki • olej do smażenia • kasza kukurydziana do obtoczenia WYKONANIE  1. Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Odlewam na sicie i pozwalam jej przez kilka minut odciec. Ciecierzyce trzeba

Mała w garnku miesza
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 234

tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.  Jaja z cukrem miksujemy tak długo

Moniki Smakołyki
Kotleciki z brokuła i zielonego groszku 211

łyżeczka musztardy - opcjonalnie olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia - opcjonalnie 400 g jogurtu greckiego+koperek+sok z 1/2 cytryny+1 łyżka mustsztardy+sól, pieprz+2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: różyczki brokuła umieścić w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Gotować 5 minut. Po 2 minutach dołożyć zielony groszek, a 1 minutę przed końcem wrzucić szpinak (też mrożony, bądź

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z kaszanką 147

Ciasto: 180 g mąki pszennej, 1 jajko, 75 g masła, 5 łyżek zimnej wody, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, wypełnienie: 550 g cebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, 600 g kaszanki, 3 łyżki masła lub smalcu. Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko

królestwo garów
Jabłecznik cesarski z powidłami śliwkowymi 157

wyciągnęłam ciasto z piekarnika zrobiłam lukier i polałam nim ciasto. Do cukru pudru wlałam 1 łyżkę soku z cytryny. Czasami dodaję również kilka kropel wrzątku, ale uwielbiamy w domu kwaśno-słodki posmak lukru i tym razem nie dodałam wody. Po pierwszym kęsie wiedziałam, że będzie to moje ulubione ciasto z jabłkami :) Jest bajeczne w smaku! Proste w wykonaniu

Pieprzyć z Fantazją
Kruche babeczki z kremem i owocami 207

zrobiłam to w około 1 szklance. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem smarować babeczki i dowolnie porozkładać umyte owoce, u mnie borówki i maliny. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody. Gdy stężeje posmarować babeczki i posypać startą skórką z pomarańczy, wstawić do lodówki na min. 3 godz. Przepis znalazłam

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania