woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:650/1096)

Dorada pieczona z pomidorkami i ziemniakami 198

wypatroszone, świeże dorady 6 ząbków czosnku 6 plasterków z cytryny sól i pieprz do smaku około 1kg ziemniaków około 16 pomidorków koktajlowych oliwa do skropienia   Nagrzewamy piekarnik do 180°.   Zaczynamy od przygotowania ziemniaków – ziemniaki porządnie szorujemy gąbką i następnie kroimy w centymetrową kostkę. Wstawiamy do osolonej wody i gotujemy maksymalnie 3 minuty od chwili zagotowania. Odcedzamy(...)dokładnie ją myjemy pod bieżącą wodą, na zewnątrz i w środku. Układamy na desce do krojenia i ostrym nożem robimy po 3 nacięcia z każdej strony ryby. Rybę doprawiamy z wierzchu i od środka solą i pieprzem. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół – każdą z połówek umieszczamy w nacięciach na bokach. Cytrynę dobrze szorujemy, kroimy w plasterki

Smaczna Strona
Sernik na zimno ze śliwkami 196

masła 1 kg śliwek miękkich 3 pełne łyżeczki żelatyny 600 g serka do serników , np. „mój ulubiony” mały kubeczek   (180 g) gęstego jogurtu naturalnego sok wyciśnięty z 1 cytryny 70 g (4 łyżki)   cukru 330 ml kremówki (30%)   Dodatkowo do dekoracji: 1/2 szklanki kremówki (30%) 1 łyżeczka cynamonu   Wykonanie: Masło roztopiłam i wystudziłam. Kilka sztuk biszkopcików(...)tortownicy i wstawiłam do lodówki.   Żelatynę   namoczyłam w   niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiłam do napęcznienia. Śliwki umyłam i wydrążyłam z nich pestki. Kilka sztuk odłożyłam do dekoracji a resztę pokroiłam w kosteczkę.   Ser utarłam z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzałam chwilkę żeby się rozpuściła a następnie wmieszałam do masy serowej

Kuchnia u Krysi
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 257

łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku(...)minutach obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze raz tyle. Ma to na celu zamknięcie porów. Mięso można również obsmażyć na patelni. Po 20 minutach całość zalewamy szklanką wody, rondel przykrywamy pokrywką, a temperaturę zmniejszamy do 100-120°C. W ten sposób przygotowaną łopatkę pieczemy przez około 8 godzin. Co jakiś czas można ją podlać sokami, które znajdują się

Food Square
KOTLETY Z CIECIERZYCY 159

papryki • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 1 łyżeczka kuminu • sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta • 4 czubate łyżki mąki ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić kotleciki • olej do smażenia • kasza kukurydziana do obtoczenia WYKONANIE  1. Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Odlewam na sicie i pozwalam jej przez kilka minut odciec. Ciecierzyce trzeba

Mała w garnku miesza
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 214

tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.  Jaja z cukrem miksujemy tak długo

Moniki Smakołyki
Kotleciki z brokuła i zielonego groszku 187

łyżeczka musztardy - opcjonalnie olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia - opcjonalnie 400 g jogurtu greckiego+koperek+sok z 1/2 cytryny+1 łyżka mustsztardy+sól, pieprz+2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: różyczki brokuła umieścić w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Gotować 5 minut. Po 2 minutach dołożyć zielony groszek, a 1 minutę przed końcem wrzucić szpinak (też mrożony, bądź

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z kaszanką 128

Ciasto: 180 g mąki pszennej, 1 jajko, 75 g masła, 5 łyżek zimnej wody, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, wypełnienie: 550 g cebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, 600 g kaszanki, 3 łyżki masła lub smalcu. Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko

królestwo garów
Jabłecznik cesarski z powidłami śliwkowymi 145

wyciągnęłam ciasto z piekarnika zrobiłam lukier i polałam nim ciasto. Do cukru pudru wlałam 1 łyżkę soku z cytryny. Czasami dodaję również kilka kropel wrzątku, ale uwielbiamy w domu kwaśno-słodki posmak lukru i tym razem nie dodałam wody. Po pierwszym kęsie wiedziałam, że będzie to moje ulubione ciasto z jabłkami :) Jest bajeczne w smaku! Proste w wykonaniu

Pieprzyć z Fantazją
Kruche babeczki z kremem i owocami 196

zrobiłam to w około 1 szklance. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem smarować babeczki i dowolnie porozkładać umyte owoce, u mnie borówki i maliny. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody. Gdy stężeje posmarować babeczki i posypać startą skórką z pomarańczy, wstawić do lodówki na min. 3 godz. Przepis znalazłam

Zasmakuj Kuchni
Pasta z wędzonego łososia w muszlach makaronowych 565

oraz papryką *** *** Rzodkiewkę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem *** *** Muszlę makaronowe gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju, według przepisu na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i wypełniamy farszem. Układamy na talerzu *** *** Muszle wypełnione farszem przechowujemy w lodówce, przykryte folią spożywczą aby makaron nie wysechł

Blog z Apetytem
Kapusta Pak Choi - pomysł na obiad 233

obiad   - kapusta pak choi - ugotowana na parze, skorpiona sokiem z  #cytryny  posypana rozgniecionymi pestkami  #dynii  i orzechami  #nerkowca   - kasza  #bulgur  z natką  #pietruszki , olejem #konopnym  i oregano.  -  #sos   #pomidorowy  - przecier pomidorowy, woda, suszona wloszczyzna, czosnek, cebula, przyprawa curry  Dary Natury  - wszystko razem gotowane

Szkrab Je Sam
Makaron muszle nadziewane dynią, szpinakiem i trzema serami 203

wymieszaj posiekany szpinak (razem z czosnkiem), ricottę, rozdrobnioną gorgonzolą i starty parmezan. Dodaj posiekaną bazylię, skórkę otartą z cytryny i dopraw farsz solą i pieprzem.  Makaronowe muszle ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Weź żaroodporne naczynie i posmaruj jego dno ok. 1/4 serowego nadzienia. Przy pomocy łyżki nałóż pozostałe nadzienie do makaronowych

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodnik litewski 158

ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte

Anioły w kuchni
Mizeria w moim wydaniu 218

oddzielnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem i otartą skórką z cytryny i pokruszonym serem. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Dodaj do warzyw i wymieszaj. Sałatka jest gęsta ale jak ogórki puszczą wodę będzie w sam raz. The post Mizeria w moim wydaniu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia