sól - sok z cytryny - natka pietruszki - kawałek awokado(...)kostki cebuli, smażyć przez kolejne 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około 10 minut - Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno - Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz - Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać - Warzywa wyłożyć obok ryżu. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnacebula 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 strąki kardamonu szczypta cynamonu kawałek korzenia imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki octu spirytusowego pół cytryny kieliszek koniaku 2/3 szklanki oleju 1 łyżka domowego maggi 5-6 filetów śledziowych, najlepiej matiasów sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy zmiażdżone nożem ziarna ziela angielskiego, posiekane strąki kardamonu, pokruszone(...)moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie. W tym czasie, co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę, w której moczymy śledzie. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy do misy ( lub słoja) z przestudzoną marynatą, razem z cienko pokrojonymi plastrami cytryny. Całość odstawiamy na dwa dni w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć
Miód i pieprzumieszczeniem jej w misce. Przepłukać kukurydzę i fasolę wodą i odsączyć z wody przed dodaniem do miski. Umyć, wysuszyć i pokroić pomidory na ćwiartki, dodać je do sałatki.Przeciąć awokado na pół, usunąć pestkę i wyjąć delikatnie miąższ łyżką. Pokroić awokado w paski i pokropić sokiem z cytryny, aby zapobiec ich zaciemnieniu, dodać do sałatki ,a na wierzch plastry kurczaka
w mojej kuchnimniejsze ząbki czosnku 200 g ziemniaków łyżka oleju kokosowego sok z cytryny sól, pieprz, bazylia, oregano Przygotowanie: W garnku z grubym dnem roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy. Wrzucamy szpinak, brokuły i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, następnie zalewamy wodą nieco powyżej wysokości warzyw i zagotowujemy. Potem zmniejszamy nieco moc gazu(...)czasu zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie blendujemy na gładki krem. do podania: łosoś wędzony na zimno jogurt naturalny wiórki kokosowe Zupę skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i kawałkami wędzonego łososia. Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia ElliePyszne danie wegetariańskie, które posmakuje również miłośnikom potraw mięsnych. Przepis zainspirowany warsztatami z Dominiką Wójciak. 3 małe bakłażany Orkisz Oliwa 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny 3 łyżki tahiny Pestki granatu 2 łyżki orzeszków piniowych Garść listków mięty Pieprz Sól Umyte bakłażany przekrawamy, delikatnie nacinamy od wewnątrz, solimy i czekamy, aż puszczą sok. Po ok. 20 minutach odciskamy(...)stopni na ok. 40 minut. Orkisz płuczemy, następnie zalewamy zimną wodą, solimy i zagotowujemy. Gotujemy przez 15-20 minut, aż ziarna się ugotują, ale nie zaczną rozpadać. Odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Czosnek należy zetrzeć i dodać szczyptę soli. Następnie sok z cytryny, tahinę i połowę ziarenek granatu mieszamy z orkiszem i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż
MarcinChefwiększa 1 łyżka ziaren słonecznika Sos: 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli świeżo mielony czarny pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Carpaccio z buraka: Buraki umyć (nie obierać), włożyć do garnka. Zalać ciepłą wodą, garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować do miękkości buraków. Zdjąć z ognia, pozostawić(...)plasterki. Poukładać między plastrami buraków. Ziarna słonecznika wsypać na suchą patelnię. Wstawić na gaz i zrumienić słonecznik. Uprażonym słonecznikiem posypać wierzch sałatki. Składniki sosu (tj. miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek) umieścić w niedużym słoiczku, dodać sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Słoiczek zakręcić i energicznie potrząsać, aby składniki się połączyły. Carpaccio z buraków przed podaniem polać przygotowanym sosem
Danka Pichcikokosowego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku 200 g makaronu spaghetti Brokuł podziel na mniejsze różyczki i opłucz. Na rozgrzaną patelnię wrzuć migdałowe płatki i delikatnie je upraż, a następnie zdejmij i odłóż na bok. Na patelnię wlej teraz ½ szklanki wody z odrobiną soli, wrzuć brokuły, zagotuj i duś pod przykryciem
Roślinna - blog wegańskiporcje) ok 500-600 g filet dorsza Skrei ze skórą sok z cytryny tymianek sól, pieprz do smażenia oliwa masło do podania 6 niewielkich czerwonych ziemniaków 250 g szpinaku oliwa sól, pieprz czosnek przygotowanie pieczone ziemniaki Obrane i umyte ziemniaki zalać wodą, gotować 10 min od momentu zagotowania. Odcedzić, lekko przestudzić. Pokroić wzdłuż na 4 części ( łódeczki). Rozłożyć(...)będą miękkie w środku i ładnie przypieczone na wierzchu. Ryba Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Filet opłukać, osuszyć. Podzielić na 2 lub 3 części. Oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną, na każdym kawałku położyć gałązkę tymianku. Odstawić na parę minut. Na patelni* rozgrzać 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Filety położyć skórą w dół, smażyć przez trzy minuty
Stare Garysuche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny 3 kuleczki ziela angielskiego 2 liść laurowy do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony Dzień wcześniej moczymy fasolę Jaś. Umytą karkówkę z kością wkładamy do garnka i zalewamy wodą z moczenia fasoli, wsypujemy napęczniałą fasolę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, kilka kulek ziela(...)zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą oraz lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze ale niezbyt długo, tak aby kapusta lekko zmiękła. Pokrojoną karkówkę układamy w miseczkach i zalewamy gorącą zupą, dekorujemy natką pietruszki.. Barszcz ukraiński jest bardzo gęsty i taki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwona mały pęczek natki pietruszki 2 duże ząbki czosnku około 2 łyżek soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z cieciorką Przygotowanie: Fasolę czerwoną, kukurydzę, cieciorkę, fasolę pinto, przekładam na durszlak, płuczę pod bieżącą wodą i osączam. Następnie przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję(...)dodaję do sałatki. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i obieram ze skórki, następnie kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Następnie do sałatki dodaję sok z cytryny, oliwę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 60 minut aby przeszła smakiem. Sałatka z cieciorką i awokado jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujezaraz po usmażeniu, dobrze smakują też po wystygnięciu, jako przekąska. Świetne na spotkania z przyjaciółmi. Przygotowujemy je zawsze z surowej ciecierzycy, którą wcześniej należy długo moczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu dokładnie odsączamy i miksujemy z cebulką, czosnkiem, przyprawami oraz dużą ilością listków natki pietruszki. Z masy którą otrzymamy formujemy zgrabne kulki wielkości włoskich orzechów i smażymy w głębokim(...)PITA WYKONANIE SOS TAHINI: Do miseczki ścieramy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki pasty sezamowej. Krótko mieszamy i łączymy z jogurtem naturalnym. FALAFEL: Ciecierzycę wsypujemy do garnka lub miski i zalewamy dużą ilością zimnej wody (około 5 cm ponad poziom ciecierzycy). Odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia dokładnie odcedzamy ciecierzycę
cool and mintygotowe w tym samym czasie). W garnuszku nastawiamy wodę. I gotujemy marchewkę do miękkości, uważając by jej nie rozgotować. Ma być al dente- nie do końca ugotowana. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako
KreatywnePinysosu pomidorowego (typu passata) 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 łodyszki selera naciowego 1 marchew pęczek cebulki dymki 1 pęczek świeżej natki pietruszki sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy 1 kilka kropel sosu Worcestershire Wykonanie: Mule należy oczyścić pod bieżącą zimną wodą, otwarte i uszkodzone odrzucić. Kilka razy przepłukać
Wino Francja Kuchniaczasie :) Więcej przepisów na smaczne śledzie wigilijne znajdziecie tutaj: Śledzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie i majonezie – Składniki: 200g śledzi Matjas w oleju 2 łyżki soku z cytryny pieprz do smaku 1 mała cebula – ok. 60g 3 ogórki konserwowe – ok. 110g 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżki majonezu (u mnie dekoracyjny Winiary(...)można je przepłukać pod bieżącą wodą lub wymoczyć przez kilka minut w wodzie (jeśli są za słone). Osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Pokroić śledzie na mniejsze kawałeczki (u mnie paski o szerokości ok. 2 cm). Wrzucić śledzie do miseczki, doprawić pieprzem, polać 2 łyżkami soku z cytryny, wymieszać i odstawić na bok na kilka minut. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić
Kulinarne PrzebojeSkładniki na 5 porcji: – 3 niewoskowane cytryny – 5 liści limonki kaffir – 50g erytrolu – 180g jogurtu śmietankowego lub greckiego – 180g śmietanki 30% Dodatkowo: – skórka z cytryny do posypania – bita śmietana do dekoracji Cytryny kroimy w połowie lub 3/4 ich wysokości (krojąc je w połowie, uzyskamy więcej „cytrynowych miseczek” do podania lodów(...)pomocą łyżeczki z ząbkami do grapefruitów, tak by nie naruszyć skórki cytryn. Cały miąższ wyciskamy z soku do rondelka i wyrzucamy ewentualne pestki. „Cytrynowe miseczki” układamy na tacy i zamrażamy. Liście limonki myjemy i wkładamy do rondelka z sokiem. Następnie dodajemy erytrol wymieszany z 3 łyżkami wody. Zawartość rondelka doprowadzamy do wrzenia, zagotowujemy i odstawiamy na 15 minut
Be Fit Be Strong