woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:658/1096)

Sałatka z Cieciorką Awokado i Pomidorkami Koktajlowymi 239

czerwona mały pęczek natki pietruszki 2 duże ząbki czosnku około 2 łyżek soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z cieciorką Przygotowanie: Fasolę czerwoną, kukurydzę, cieciorkę, fasolę pinto, przekładam na durszlak, płuczę pod bieżącą wodą i osączam. Następnie przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję(...)dodaję do sałatki. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i obieram ze skórki, następnie kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Następnie do sałatki dodaję sok z cytryny, oliwę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 60 minut aby przeszła smakiem. Sałatka z cieciorką i awokado jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
FALAFEL 207

zaraz po usmażeniu, dobrze smakują też po wystygnięciu, jako przekąska. Świetne na spotkania z przyjaciółmi. Przygotowujemy je zawsze  z surowej ciecierzycy, którą wcześniej należy długo moczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu dokładnie odsączamy i miksujemy z cebulką, czosnkiem, przyprawami oraz dużą ilością listków natki pietruszki. Z masy którą otrzymamy formujemy zgrabne kulki wielkości włoskich orzechów i smażymy w głębokim(...)PITA WYKONANIE SOS TAHINI: Do miseczki ścieramy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki pasty sezamowej. Krótko mieszamy i łączymy z jogurtem naturalnym. FALAFEL: Ciecierzycę wsypujemy do garnka lub miski i zalewamy dużą ilością zimnej wody (około 5 cm ponad poziom ciecierzycy). Odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia dokładnie odcedzamy ciecierzycę

cool and minty
Makaron marchewkowy 173

gotowe w tym samym czasie). W garnuszku nastawiamy wodę. I gotujemy marchewkę do miękkości, uważając by jej nie rozgotować. Ma być al dente- nie do końca ugotowana. Dodajemy pieprz i sól do smaku.  Sprężyste paski układamy na talerzu i skraplamy je odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podajemy samodzielnie- jako przystawkę, bądź przekąskę bądź jako

KreatywnePiny
Mule w sosie pomidorowym na białym winie z warzywami 210

sosu pomidorowego (typu passata) 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 łodyszki selera naciowego  1 marchew pęczek cebulki dymki  1 pęczek świeżej natki pietruszki  sól i pieprz do smaku  4 łyżki oliwy  1 kilka kropel sosu Worcestershire   Wykonanie:  Mule należy oczyścić pod bieżącą zimną wodą, otwarte i uszkodzone odrzucić. Kilka razy przepłukać

Wino Francja Kuchnia
Śledzie w śmietanie i majonezie 434

czasie :) Więcej przepisów na smaczne śledzie wigilijne znajdziecie tutaj: Śledzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie i majonezie – Składniki: 200g śledzi Matjas w oleju 2 łyżki soku z cytryny pieprz do smaku 1 mała cebula – ok. 60g 3 ogórki konserwowe – ok. 110g 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżki majonezu (u mnie dekoracyjny Winiary(...)można je przepłukać pod bieżącą wodą lub wymoczyć przez kilka minut w wodzie (jeśli są za słone). Osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Pokroić śledzie na mniejsze kawałeczki (u mnie paski o szerokości ok. 2 cm). Wrzucić śledzie do miseczki, doprawić pieprzem, polać 2 łyżkami soku z cytryny, wymieszać i odstawić na bok na kilka minut. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić

Kulinarne Przeboje
Sorbet cytrynowy z jogurtem FIT 143

Składniki na 5 porcji: – 3 niewoskowane cytryny – 5 liści limonki kaffir – 50g erytrolu – 180g jogurtu śmietankowego lub greckiego – 180g śmietanki 30% Dodatkowo: – skórka z cytryny do posypania – bita śmietana do dekoracji Cytryny kroimy w połowie lub 3/4 ich wysokości (krojąc je w połowie, uzyskamy więcej „cytrynowych miseczek” do podania lodów(...)pomocą łyżeczki z ząbkami do grapefruitów, tak by nie naruszyć skórki cytryn. Cały miąższ wyciskamy z soku do rondelka i wyrzucamy ewentualne pestki. „Cytrynowe miseczki” układamy na tacy i zamrażamy. Liście limonki myjemy i wkładamy do rondelka z sokiem. Następnie dodajemy erytrol wymieszany z 3 łyżkami wody. Zawartość rondelka doprowadzamy do wrzenia, zagotowujemy i odstawiamy na 15 minut

Be Fit Be Strong
Maślany krem truskawkowy 216

wodą i miksujemy na niskich obrotach. Partiami dodajemy pozostały cukier. Ubijamy ok. 10-15 minut, masa powinna być jasna, puszysta i bardzo ciepła. Całość dokładnie studzimy.W misie miksera rozcieramy masło (w temperaturze pokojowej). Na niskich obrotach miksera stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubite jajka oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE

Pudełko rozmaitości
Hiszpańska paella z zielonym groszkiem 193

trudne. Zaskoczcie swoich domowników i gości, niech kolorowa paella cieszy także Wasze oczy! Hiszpaśńska paella z zielonym groszkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 szklanki ryżu 4 szklanki wrzącej wody lub bulionu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 2 garści ugotowanej zielonej fasolki 200 g zielonego groszku Poltino 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki(...)piersi z kurczaka 12 krewetek 2-3 nitki szafranu (lub barwniku do ryżu - colorante) 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz oliwa z oliwek EV 1 cytryna Wykonanie: Najpierw  robimy  sofrito , czyli smażoną bazę do naszego dania.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kuskusem, awokado i fetą 126

kolację. Świetna na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Polecam :) Składniki - 1 szklanka kaszy kuskus - 1 szklanka wrzącej wody - 1 zielone awokado - 1 średniej wielkości pomidor malinowy ( może być tez kilka koktajlowych ) - 100 gram sera feta - 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki - pół pęczka zielonej cebulki ( szczypioru ) - czarny mielony pieprz do smaku ( dość sporo ) Wykonanie Kaszkę kuskus wsypuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Lekka sałatka grecka z sosem balsamicznym 228

cebuli czerwonej Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie daktylowy z Jadłosfera) 1 łyżka soku z cytryny  1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki musztardy  szczypta soli  szczypta oregano Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, następnie podprażaj w rondelku przez kilka minut, zalej wodą i gotuj, aż kasza wchłonie całą wodą, około

Zdrowie na języku :P
KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 195

skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z całej cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż gruszki zmiękną, ale nadal będą w całości. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH 179

minut/160C bez termoobiegu. ( w razie potrzeby delikatnie wydłużamy czas pieczenia ). Wyciągamy, studzimy całkowicie. MUS: Owoce, sok z cytryny i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Przecieramy przez sito zostawiając tylko mus ( bez pestek ). Z żelatyny robimy masę żelatynowa – zalewamy zimną wodą ( ok.100 ml ), odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy uważając, by nie zagotować! Dodajemy do ciepłych owoców, mieszamy, studzimy nie dopuszczając

Ostra na Słodko
Karkówka w sosie barbecue 173

sosie barbecue  składniki: 700 g mięsa z karkówki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy  2 łyżeczki sosu worcesterchire 5 łyżeczek brązowego cukru 1 łyżka miodu 5 łyżeczek octu jabłkowego 1,5 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka w sosie barbecue  wykonanie:  Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor

Delusional Trine
KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 208

skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z całej cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż gruszki zmiękną, ale nadal będą w całości. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje

Kuchnia MagdaLeny
Syrop z kwiatów forsycji 239

kwiaty forsycji miód lub cukier sok z cytryny wrzątek spirytus spożywczy (rektyfikowany) Przygotowanie: Kwiaty zrywamy w słoneczną pogodę, w miarę rano. Odkładamy je gdzieś, na gazecie czy w przewiewnym koszyku na jakieś dwie - trzy godziny, by pozbyć się niechcianych lokatorów. Następnie skrapiamy je spirytusem spożywczym i zalewamy wrzątkiem (proporcja kwiatów do wody, mniej więcej 2:1), by uzyskać z nich

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania