woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:663/1096)

Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 221

czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku sok z połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ją w niezbyt duże kwadraty. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)ogniu przez kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy dużym kubkiem wody. Przyprawiamy papryką oraz solą i pieprzem, po czym mieszamy drewnianą łyżką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania, gulasz doprawiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy odsączony groszek konserwowy i delikatnie mieszamy. Danie podajemy z gorącym ryżem. Naprawdę genialny

Kuchenna Kontrrewolucya
Çorba z soczewicy i dyni czyli Zupowy Wtorek odc.106 242

łyżki soku z cytryny do podania: sok z cytryny, oliwa, suszona mięta Cebulę kroimy w plasterki, dynię obieramy i usuwamy pestki a nastepnie kroimy w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone warzywa i smażyć przez 5 minut (cebula powinna zrobić się przezroczysta). Soczewicę dokładnie płuczemy letnią wodą. Do podsmażonych warzyw dorzucamy przyprawy, mieszamy i smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba w łuskach ziemniaka 186

Składniki 500-600 g halibut,lub inna gruba ryba sól pieprz koperek cytryna Wykonanie To danie z ryby owiniętej w plasterki ziemniaka ,nie jest trudne. Kluczem do tego dania są cieniutko pokrojone ziemniaki na mandolinie. Nie moczyć plastrów ziemniaka w wodzie. Dlatego należy przygotować krótko przed układaniem na rybie. Ryba dowolna ,ale musi być dość gruba .Ziemniak ze skórką ,nieobrany(...)łyżkę) wrzucić do naczynia z rybą .Pi ec około 20-30 minut -za leży od piekarnika i czy bardziej ,czy mniej chrupiące ziemniaki chcemy. Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny. u mnie 4 sztuki

mojej kuchni
Biszkopt z jabłkami i pianką straciatella 933

jabłek (waga po obraniu) 3- 4 łyżki cukru z wanilią 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wody PIANKA STRACIATELLA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody 50 g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami(...)biszkopt przekroić na dwa blaty. Najlepiej kroi się następnego dnia. Dobrze skropić naparem z herbaty i cytryny. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zważyć. Włożyć do garnka z cukrem waniliowym, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki

https:KKuchniaMniam
Chłodnik z botwinki 185

pęczek botwinki 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki sok z 1 cytryny 2 duże jogurty naturalne (lub 1 duży jogurt+maślanka) ugotowane jajka (ilość według uznania) sól, pieprz cukier posiekany szczypiorek do dekoracji Warzywa umyć i osuszyć. Botwinkę drobno pokroić, następnie włożyć ją do garnka, zalać odrobiną wody i ugotować (mi to zajęło około 15 minut). Pod sam koniec gotowania

Ugotować
Pstrąg z tabbouleh i grillowanymi pomidorkami 178

oliwy extra vergine, sok i startą skórkę z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz zalewamy pstrągi, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso i pozostawiamy do zamarynowania na ok 30 min 2.  Tabbouleh - kaszę gotujemy ok 10 minut w osolonym wrzątku, w proporcjach 1 porcja kaszy do 2,5 wody, bez przykrycia, następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy

Słodki Kompromis
Pstrągi z cytrynowym farszem z młodymi ziemniakami i szparagami 190

jest wszystko co najlepsze. Gotujemy w osolonej wodzie tylko tyle, by były jeszcze lekko twarde w środku. Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, gdy wygniemy szparaga, końcówka ułamie się w odpowiednim miejscu. Pstrągi myjemy, w razie potrzeby usuwamy łuski, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. 1/2 cytryny kroimy w półplasterki, kładziemy na mocno rozgrzanej patelni

Cook&Love
BIAŁA KAPUSTA DO OBIADU 151

Kapustę włożyć d rondla i ugotować w niewielkiej ilości wody z odrobiną tłuszczu z patelni. Na patelnię z pozostałym tłuszczem, skwarkami i cebulką dodać mąkę i przygotować złotą zasmażkę. Krok 3. Gotową zasmażkę przełożyć do rondla z ugotowaną kapustą, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i sokiem z cytryny. Można ewentualnie dodać jeszcze odrobinę cukru albo jasnego sosu sojowego. Jeszcze

Moja Książka Kucharska
Piątek: Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem 165

mielonych migdałów 1/3 szklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Przygotowanie: Krok 1 Myjemy brokuł i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalewamy wodą, tak by przykryła całość. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości około

Niedzielny kucharz
Krem ukraiński 323

łyżka cytryny 2-3 łyżki koncentratu buraczanego (można pominąć ale wtedy kolor jest słabszy) puszka fasolki białej (można też dodać wymoczoną i obgotowaną samodzielnie jak się ma czas) liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie, majeranek pół szklanki mocnego bulionu lub 2 kostki rosołowe Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody. Myjemy mięso, kroimy(...)mniejsze częsci i wrzucamy razem z wędzonką do zimnej wody. Wstawiamy wszystko do gotowania. Opalamy cebulę i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrany seler i pietruszkę, bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Buraki obieramy i ścieramy na tarce (ja na plasterki ale mogą być też grube wiórki). Skrapiamy cytryną i dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa

Mama z miasta
Budyń jaglany z bananami i wanilią. 219

waniliowego 2 dojrzałe banany 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:  1. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 2-5 minut by sparzyć kaszę( zabieg ten ma na celu pozbawić kaszę charakterystycznej goryczki). Następnie cedzimy kaszę na sitku kilkukrotnie płucząc pod bieżącą wodą.  2. Mleko wlewamy do rondla i dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość doprowadzamy(...)3.Kasza powinna być rozgotowana po wskazanym wyżej czasie. Całość przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Banany kroimy w plasterki i dodajemy do  kaszy, wlewamy sok z cytryny. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.  Na koniec dodajemy jogurt naturalny, który doda nieco smaku i rozrzedzi konsystencję.  Pyszne,zdrowe i proste.  Smacznego

vaniliowoczekoladowa
Dżem z cukinii, soku z pomarańczy i cytryny 214

wlać sok z dwóch pomarańczy, skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy oraz sok z cytryny. Dodać galaretki cytrynowe i żel-fix 3:1, wymieszać. Ponownie gotować do 90 C, ale już 10 minut, cały czas mieszając. Słoiczki, przykrywki umyć i wyparzyć w dużym garnku z gotującą się wodą. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Słoiczki odwrócić do góry dnem, przykryć(...)miksującego dodać pokrojone cukinie, wsypać cukier, zmiksować 25 sek obroty 5 – gotować, temp 90 C, czas 15 minut, obroty 2, nałożyć kopystkę – dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz skórkę z jednej pomarańczy wymieszać czas 5 sek, obroty 7 – dodać galaretki, żel-fix gotować temp 90 C, obroty 2 , czas 10 minut – reszta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym 1038

pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3kg jabłek sok z pół cytryny 1 galaretka brzoskwiniowa Krem orzechowy: 250g orzechów włoskich 250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 150g cukru pudru Polewa: 7 łyżek cukru 7 łyżek wody 80g masła 2 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie suszona papaja (niekoniecznie) Ciasto(...)drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa jabłkowa: 4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Jabłka przełożyć na patelnię lub do garnka i smażyć, mieszając, aż jabłka się zagotują oraz zmiękną. Miękkie, gorące jabłka ściągnąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się

Mała Cukierenka
Krem z buraków i jabłek 135

pietruszki 4 marchwie 2 jabłka 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 1,5 l bulionu lub wody łyżka przyprawy naturalnej do rosołu ( Dary Natury ) połowa łyżeczki słodkiej papryki do smaku sól, pieprz, lubczyk opcjonalnie: większa szczypta gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny oliwa z oliwek do podania: natka pietruszki, siekana rukola, suszone owoce, płatki migdałów, kleks jogurtu lub śmietany

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania