woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:661/1096)

STIR-FRY Z KREWETKAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 250

wrzucamy na lekko osolony wrzątek na maksymalnie 2 minuty. Odcedzamy na sicie i od razu przelewamy zimną wodą. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek i papryczkę chili w plasterki. Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny. W woku lub na patelni na 2 łyżkach oleju, często mieszając, podsmażamy szalotkę (przez około 3 minuty). Dodajemy czosnek oraz

cool and minty
Sałatka z czerwoną fasolą 161

gotowanych jaj garść rukoli 2-3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika Przygotowanie : Fasolę wysypać na sito, przemyć pod bieżącą wodą i osączyć  Umytą rukolę porwać na mniejsze kawałki Ugotowane jajka pokroić w kostkę Składniki wymieszać i polać sosem. Składniki na sos : cytryna musztarda oliwa Na stronie:  www.warzywneinspiracje.pl   znajdziecie jeszcze więcej ciekawych przepisów. Przygotowanie sosu : Do 3-4 łyżeczek

Proste Potrawy
Indyjskie pierożki Samosa 192

szklanka ciepłej wody ( 250 ml ) 3 łyżki stołowe oleju + olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy je tłuczkiem na pure. Cebulę smażymy na maśle, dodając przeciśnięty czosnek, a następnie wsypujemy wszystkie wymienione przyprawy i sok z cytryny. Smażymy przez około 1 minutę. Przyprawioną cebulę dodajemy do ziemniaków, dodajemy groszek. Rękoma wyrabiamy farsz. Z podanych składników wyrabiamy ciasto

W Moim Magicznym Domu
Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese 198

naczyniu do zapiekania, dopraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z oliwą z oliwek, skórką z cytryny, plasterkami z cytryny, cebulą, rozmarynem i estragonem. Rozłóż udka skórą do góry i piecz przez 30-40 minut. W międzyczasie, zagotuj w większym rondlu wodę z cukrem i łyżeczką soli, włóż szparagi i gotuj przez 7 minut lub do miękkości. Na ostatnie dodając cukinię

karmelowy
Tort a,la "Leśny mech" 214

łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona WYKONANIE Ciasto zielone Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem

W kuchennym oknie Ewy
Chimichurri pasta lub sos z natki pietruszki 146

małych zielonych chili lub 1-2 łyżki płatków chili (ilość zależy od preferencji smakowych) sok z połowy cytryny (lub 2-3 łyżki białego albo czerwonego octu winnego) sól, pieprz i cukier do smaku opcjonalnie 2-3 łyżki oliwy odrobina wody w razie potrzeby jeśli pasta będzie zbyt gęsta *** pęczek to określenie dość umowne, więc w tym wypadku trzeba raczej zwrócić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa rybna z owocowej marynaty 153

grejpfrut 1 cytryna ½ puszki zielonego groszku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Filety oczyścić, skropić sokiem z cytryny i grejpfruta i marynować przez dwie godziny. Następnie filety natrzeć roztartym czosnkiem z solą, pieprzem, pokroić na kawałki, zalać 1 ½ litrem wody i gotować około 10 minut. Marchew, pory, pomidory pokroić i udusić na maśle pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obrać

Tradycyjna Kuchnia
Bananowiec na orzechowym biszkopcie 129

niepokoju :) Dżem morelowy lekko podgrzać i rozsmarować na upieczonym biszkopcie. Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), a następnie ułożyć na cieście. Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dodać 1-2 łyżki budyniu. Wymieszać do połączenia. Potem powoli dolewać żelatynę do reszty budyniu cały czas mieszając

MyCookBook.pl
Krwawe ciasteczka na Halloween 199

cytrynowo-cynamonowe Składniki: (na 20 sztuk) 225 g mąki pszennej 40 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru 1/2 łyżeczki zimnej wody krew: 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu 1 kropla zielonego barwika w żelu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Frużelina jagodowa 155

łyżka soku z cytryny Przygotowanie:    Do garnka wsypać cukier i jagody oraz sok z cytryny. Gotować do rozpuszczenia się cukru (ja nie które jagody rozgniotłam widelcem). W między czasie w miseczce rozpuścić żelatynę z 2 łyżkami wody. Pozostawić do napęcznienia. W drugiej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. Dodać do jagód, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić

Amatorka kuchenna
Sernik nowojorski 144

mąki pszennej - 10 g ekstraktu z wanilii - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki soku z cytryny - 3 jajka - 1 żółtko - 300 ml kwaśnej śmietany 18% Składniki na galaretkę malinową: - 200 g malin - 40 g cukru - 20 g wody - 6 g żelatyny Tortownica o średnicy 26 cm. Najpierw dokładnie owijamy tortownicę folią aluminiową (również na zewnątrz – najlepiej dwukrotnie

Kuchenne Wariacje
Ciasto cytrynowo-kokosowe 192

kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru  PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku sok z 1 dużej cytryny 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody. Schłodzoną z lodówki kremówkę ubić z cukrem na sztywno.   Połączyć z tężejącą galaretką, na koniec dodać jogurt

Cakes By Kejt
Lawendowo- rozmarynowy pstrąg z jabłkowo- chrzanowym puree 206

ułożyć na papierze. Do brzuszka każdej ryby włożyć : gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, dwie cząstki (ósemki) cytryny, szczyptę lawendy ( soli lawendowej), sól i biały pieprz do smaku oraz łyżeczkę masełka.   Selera pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Gdy seler zacznie mięknąć do selera dołożyć obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka. Ugotować do miękkości. Odlać wodę

DefinicjaSmaku
Jajeczka w rzodkiewkowym sosie 221

rzodkiewek+kilka do dekoracji 150 ml śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku rzeżucha do posypania Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek, kroimy na połówki.  Rzodkiewkę myjemy osuszamy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy

Wanilia i Kardamon
Orkiszowa tarta z rabarbarem 167

gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki

Mango Papaja