cytrynowej4 ziarenka kardamonu4 goździki2 łyżki brązowego cukru.1l wodyprzygotowanieŚliwki umyć, pozbawić pestek.Do garnka włożyć wszystkie składniki, zalać 1 litrem zimnej wody, przykryć, zagotować. Gotować aż śliwki będą miękkie a kompot nabierze dobrego smaku i głębokiego koloru. Dosłodzić i doprawić sokiem z cytryny wg własnego smaku. Smacznego
Stare Garypęczek zielonej pietruszki,sól, pieprz,2 łyżki oliwy.Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem.Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania na parze to w szerszym garnku zagotowujemy wodę (nalaną do ok. 1/4 wysokości) z dodatkiem ziaren pieprzu i trawy cytrynowej. Nad wodą ustawiamy rybę ułożoną na przykład
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki ;połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garścipołowa sałaty lodowej3-4 pomidoryPrzygotowanie :Umyte liście rukoli i sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w
Proste Potrawyjogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku, Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej
SzczyptaSmaQogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie;Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte
Anioły w kuchnirobić w sokowniku. Ogrzane parą wodną owoce oddadzą cały swój sok. Zimą świetnie nadaje się do herbaty. Zastępuje nam cytrynę:) Bardzo polecam... Składniki; 2 kg agrestu dojrzałego 1kg cukru Wykonanie: Agrest myjemy, nie musimy obrywać ogonków. Dno sokownika wypełniamy wodą, na górę wsypujemy rozmiażdżony agrest z 0,5 kg cukru. Gotujemy na dużym ogniu, co jakiś czas spuszczając
Anioły w kuchniPrzygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w igiełkach tymianku i posiekanego rozmarynu. Dodajemy skórkę z cytryny i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, przykrywamy i dusimy ok. 30 min. (w zależności od wielkości filetów
Moniki Smakołykilubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu Zobacz przepis na tort
w kuchni i w ogrodzie100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny lub limonki Jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny i pastą wasabi. Idealny dodatek do placuszków! :) Zabieramy się za placuszki -> Buraki myjemy, obieramy, po czym płuczemy raz jeszcze w wodzie i osuszamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szpinak myjemy, osuszamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką
Sajkofanka smakutuńczyka i przepołowione oliwki. Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać. Sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon. Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać
Z miłości do słodkościsechlońską lub inne śliwki wędzone. Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte
królestwo garówkakao (ok. 3 łyżki) 1/3 szklanki oleju 5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml) dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 600 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej) 2 fixy do ubijania śmietany 4 łyżki cukru pudru 60 g czekolady gorzkiej 4-5 bananów sok z połowy cytryny Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady(...)cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie partiami wsypujemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia na przemian z wodą i olejem starając się mieszać jak najdelikatniej, aby masa nie utraciła puszystości. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180°C. Pieczemy
Słodka Stronamąką i cukrem pudrem. Jajko lekko ubić i dodać do ciasta. Wlać 1 łyżeczkę gorącej wody i razem zagnieść. Owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki . W tym czasie można przygotować lemon curd. LEMON CURD: 100 g masła 3 cytryny 3 jajka 1 żółtko 200 g cukru pudru Cytryny wyszorować, skórkę zetrzeć i wycisnąć
Z Marcepanemczerwonej 1 ząbek czosnku Pęczek cienkiego szczypiorku kilka gałązek melisy cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Olej lniany lub oliwa z oliwek do skropienia Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Kosmosę ryżową prażymy przez 2 minuty w suchym garnku, mieszając, następnie zalewamy wrzątkiem (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i gotujemy(...)lekko twardawa, studzimy, dodajemy do zimnej kaszy. Ogórka i pomidora kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek oraz melisę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko łączymy razem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, skrapiamy olejem lnianym, mieszamy i podajemy
Wanilia i Kardamon