woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:645/1096)

Słodka kostka czyli ciasto architekta 240

serkami i mieszamy mikserem.  Banany kroimy w plastry o grubości ciemnego biszkoptu i kropimy je sokiem z cytryny. Polewa: Masło roztapiamy w cukrem w garnku na piecu. Dodajemy kwaśną śmietanę i na koniec rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody żelatynę. Czekamy aż masa lekko stężeje i możemy wylać ją na ciasto. Przełożenie: Na biszkopt jasny nakładamy ciemną masę z kakao

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki 221

gorgonzola garść orzechów włoskich, posiekanych dressing: 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę blanszuj przez ok. 3 minuty w gotującej się wodzie. Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor. Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik Bezowo- Kawowy. 191

Walentynki już tuż tuż ...   pierwsza moja propozycja na ten wyjątkowy dzień ...Być może zewnętrznie nie wygląda powalająco , ale wnętrze zrekompensuje Wam to wybornym smakiem

Malinowa Kawiarenka
Łosoś pieczony pod pierzynką z pora 235

łyżka soku z cytryny - oliwa z oliwek Rybę oczyścić, wysuszyć, posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę. Pora pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z oliwek, po czym zalać 100 ml wody i dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy woda wyparuje a por będzie miękki dodać ricottę oraz gałkę

Zgrabne Gotowanie
Ciasto banoffee 5907

foremki i wstawiamy na godzinkę do lodówki. Puszkę z masa kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą , po czym wylewamy na schłodzone spód. Banany kroimy w platerki i rozkładamy na kajmaku ( można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce

Słodkości i nie tylko
CIASTECZKA PODWÓJNIE CYTRYNOWE 157

cytryny.  Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz skórkę otartą z cytryny. Mieszamy na niskich obrotach miksera, krótko, tylko do połączenia składników.  Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na blachę, zachowując odstępy (ciastka mocno urosną), po 9 sztuk na jedną partię.  Zwilżonymi wodą dłońmi, lekko uklepujemy wierzch ciastek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około

cool and minty
Sałatka marokańska. 176

przystanek Maroko i sałatka marokańska. Potrzebne nam będą: sałata, 4 pomidory, połówka cytryny, 250 g ciecierzycy, ser najlepiej kozi, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz. Przygotowanie: Tu potrzebna nam będzie odrobina organizacji, bo ciecierzycę gotuje się długo. No i przede wszystkim musimy pomyśleć o zamoczeniu jej w wodzie na całą noc. Oczywiście można do tej sałatki wykorzystać już gotową ciecierzycę

MODA NA BIO
Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną 328

płatków migdałowych2 łyżeczki soku z cytryny2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszkuMasa rabarbarowa:500 g rabarbaru3-4 truskawki (opcjonalnie)1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100 ml wody + 6 łyżek wody60 g cukruMasa śmietanowa:400 g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżeczki cukru waniliowego2,5 łyżeczki żelatynyKiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie(...)tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić. Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami soku z cytryny - jeżeli na jedną, białka dzielimy na pół i ubijamy je z 1 łyżeczką soku z cytryny. Gdy masa będzie już sztywna,  stopniowo dodajemy całą porcję (lub połowę) cukru

Świat Ciasta
Młoda kapusta zasmażana 205

cytryny (opcjonalnie) pieprz mały pęczek koperku (dwie garście) Przygotowanie : Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na zimną patelnię, ustawić na małym gazie i powoli smażyć, aby tłuszcz się wytopił i powstały ładnie przyrumienione skwareczki. W międzyczasie młodą kapustę przekroić na 4 części i poszatkować na grubsze paski, głąba wyciąć i wyrzucić. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą (do połowy(...)mieszać, aby powstał gęsty sos, jeżeli jest zbyt gęsty dolać nieco więcej wody. Zasmażkę wlać do gotującej się kapusty, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę.  Zasmażaną młodą kapustę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz w razie potrzeby cukrem i sokiem z cytryny - kapusta powinna być lekko słodko-kwaśna. Pod sam koniec gotowania dodać koperek, wymieszać i podawać

Codzienne Gotowanie
Dorsz w migdałach 154

cytryna oliwa masło sól pieprz Ryby dokładnie opukać, osuszyć. Wycisnąć sok z połowy cytryny i natrzeć nim dorsza z dwóch stron, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Migdały jeśli są w całości zalać gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i obrać ze skórki i pokroić. Jeśli migdały są w płatkach to wystarczy wrzucić(...)gorącym tłuszczu na rumiano. Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim migdały. Usmażone ryby przełożyć na talerz, polać masłem z migdałami i posypać natką pietruszki. Drugą połowę cytryny pokroić w ćwiartki i podać

Apetyczna babeczka
Kremowa sałatka grecka z kurczakiem 183

osolonej wodzie 2-3 minuty. Gotowe odcedzamy i szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru. Do kurczaka dodajemy umyte winogrona, pokrojone na większe kawałki szparagi, szpinak i posiekany szczypiorek razem z cebulką. Sos Do jogurtu greckiego dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekany koper i pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. Gotowy sos dodajemy

Wędrówki po kuchni
Zupa z dynią, pomidorami i cynamonem 127

jabłka • 1 cebula • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1/2 szklanki mleka • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki pieprzu • sól do smaku • 3 łyżki oliwy • sos balsamico do dekoracji Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie i zalać ok. 1 litrem wody. • Dodać  obrane i pokrojone jabłka oraz pokrojoną

To co kocham
Makaron z pesto i szparagami 142

kurczaka. Składniki: (na 3 porcje) 300 g makaronu tagliatelle 500 g zielonych szparagów listki z małego krzaczka bazylii 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki dobrej oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 30 g sera parmezan lub innego twardego długodojrzewającego sól i pieprz do smaku garść orzeszków piniowych lub nerkowca do podania (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić makaron z pesto(...)powinny wystawać ponad wodę, gdyż są bardzo delikatne i wystarczy im sama para z gotującej się wody. Gotować około 5 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Jak zrobić pesto z bazylii? Blenderem rozdrobnić listki bazylii z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzem. Zobacz również: szparagi z jajkiem w papryce

Kuchcik gotuje
Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 222

gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania lub limonki 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy bez soli według przepisu na opakowaniu do miękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) lub słodkie jabłko(...)gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut Ryba.. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki

Mango Papaja
Jaglany torcik z jabłkami 128

jaglano-twarogowa 150-200 g ugotowanej kaszy jaglanej 300 g twarogu półtłustego 3 mniejsze jajka lub 2 duże 3 -4 łyżki cukru pudru sok i skórka otarta z 1/3 cytryny ziarenka z 1/3 laski wanilii Wykonanie Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na „piasek”. Dodajemy do nich rozpuszczone masło, mieszamy i przekładamy(...)wrzucamy goździki, dodajemy masło, cynamon i ziarenka wanilii. Smażymy na mus. Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg mielimy i przekładamy do miksera. Ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy po jajku. Cały czas miksując, dodajemy kaszę jaglaną, wyciskamy sok z cytryny, ścieramy skórkę cytrynową, dodajemy ziarenka wanilii. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu, aż masa będzie

Raj dla Podniebienia