woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:648/1096)

Sernik na zimno z prażonym słonecznikiem i bananami (czekoladowo-kakaowy)-rewelacja 333

łyżki kawy cappuccino czekoladowej -300ml śmietany 30% -1,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku MASA ŚMIETANOWA -300ml śmietany 30% -0,5 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100ml wody -2 łyżki cukru -1 łyżka kakao  DODATKOWO -2 banany BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę,  dodajemy cukier i miksujemy na sztywną, błyszczącą pianę, następnie(...)układamy na niej banany pokrojone w plastry. *jeśli nie chcemy by banany ściemniały należy je posmarować sokiem z cytryny. ciasto wstawiamy do lodówki. MASA ŚMIETANKOWO-KAKAOWA śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kakao.  Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i studzimy. Dodajemy do masy miksując na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na banany.  Całość posypujemy obficie słonecznikiem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wiosenna sałatka FIT 199

pęczka białych szparagów, 2 młode marchewki, 1/2 pęczek rzodkiewek, 1/4 młodego kalafiora, 1 mała czerwona cebula, 1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego, 3,5 filiżanki wrzącej wody, 1-2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, inne warzywa na jakie macie ochotę, zioła i kwiaty jadalne do przybrania (u mnie melisa, mięta, tymianek, krwawnik, czosnek(...)łyżka płynnego miodu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz cayene, sok z cytryny, sól sosnowa lub zwykła. Przygotowanie: Dresing: wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, odstawić do lodówki.  Cebulę pokroić w pióra, zalać octem, odstawić.  Quinoe i ryż przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 40 minut, po ugotowaniu zostawić

SzczyptaSmaQ
Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati 118

łyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów                     - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy - ¼ puszki mleczka kokosowego    - ½ łyżeczki kurkumy - sok z cytryny                                     - ¼ łyżeczki cayenne - ¼ łyżeczki asafetydy(...)kolendrę i kurkumę przez 30 sekund - Dodać pomidory, odrobinę wody, curry, gorczycę, cayenne i asafetyde; zagotować - Dodać soczewicę i ponownie zagotować, dusić przez 12 minut - Dodać mleko kokosowe i sól, gotować jeszcze przez 3 minuty - Ryż spulchnić widelcem, skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Tabbouleh – sałatka z bulgurem 333

łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku (lub 1 mały) po szczypcie mielonej: kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, cynamonu sól morska i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: 1 cebula dymka'; document.write(" "); Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, po czym płuczemy pod zimną wodą. Wrzucamy do miski. Pomidory pozbawiamy szypułek i gniazd nasiennych(...)wydrążamy łyżeczką z nasion, aby nie puszczały dużo wody. Kroimy na podobną wielkość co pomidory. Dymkę (jeśli używamy) kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i miętę bardzo drobno siekamy – najlepiej użyć ostrego noża. Pokrojone pomidory, ogórki, dymkę oraz posiekane zioła dodajemy do kaszy. Przygotowujemy dressing. Do oliwy dodajemy sok z cytryny, wyciśnięte pół ząbka czosnku, mielone ziele angielskie oraz

Poezja smaku
Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie 143

Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę

kulinarnyJa
Barszcz z pieczonych buraków 123

Zachcianki należy spełniać. Pyszna zupa, sprawdza się zawsze ;) Składniki 400 g buraków 1 mały seler 1 duża marchew 1 pietruszka 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sok z cytryny 700 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka smalcu 2 jajka ugotowane na twardo koperek sól, pieprz       Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Buraki owijamy(...)tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę kroimy w kostkę, marchew w półtalarki, zalewamy wodą (1,5 l) dodajemy pół łyżeczki soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy do miękkości, dodajemy buraki, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ziemniaki, obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy. Cebulę siekamy, szklimy na łyżce smalcu, dodajemy

R'n'G Kitchen
KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM 190

malakserze lub bardzo drobno posiekać nożem i dopiero połączyć z namoczoną bułką. Przekładamy do miski. Pomidorki bardzo drobno siekamy. Również przekładamy do miski.  Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiamy dłońmi do połączenia składników.  Łyżką nabieramy porcje masy i  formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki, układamy(...)ogień i gotujemy przez około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.  Gęstość sosu regulujemy bulionem, wodą lub śmietanką.  Dodajemy opłukany i dokładnie odsączony szpinak (może być grubo pokrojony). Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz usmażone klopsiki. Mieszamy. Gotujemy 1 minutę. Podajemy z makaronem lub białym ryżem oraz cząstkami cytryny

cool and minty
Wigilijny karp w galarecie 169

pietruszki zielony groszek cytryna Wykonanie: 1. Karpia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie odciąć głowę, podzielić rybę na części, usunąć szkielet i resztę ości pozostawiając skórę. Rybi łeb, szkielet przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać włoszczyznę, vegetę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu około(...)niewielkiej ilości wody. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, a następnie całość wystudzić. 2. Kawałki karpia zawinąć osobno w aluminiową folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 25 minut. Po tym czasie wystudzić upieczoną rybę, ułożyć na półmisku (zaczynając od głowy), dodać groszek, natkę z pietruszki, marchewkę w kształcie gwiazdek, plasterki cytryny i zalać lekko tężejącym wywarem

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z grillowanym homarem 289

certyfikatem MSC został złowiony u zachodnich wybrzeży Kanady, gdzie w chłodnych wodach północnego Atlantyku mają doskonałe warunki do życia. Składniki: 1 większy homar lub 2 mniejsze, oliwa, sól Sos: 2 łyżki masła, 2-3 łyżki oliwy/oleju, 1 duży ząbek czosnku, 1 szalotka, otarta skórka z cytryny, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy z ziarnami, 1/2 szklanki białego wina(...)skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, po chwili wlej białe wino i dopraw solą oraz pieprzem. Sos z patelni przelej do miseczki, dodaj musztardę i posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.    Homara wyciągnij z opakowania i rozmroź. Następnie pozbądź się szczypiec i przekrój na pół. Oczyść homara z wnętrzności pod strumieniem wody i osusz

Plate of Joy
Kokardeczki według Blondyneczki :) 178

osób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki 30% Wykonanie: W jednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy wodę na brokuła

Blondynka Gotuje
Zupa szparagowo-kalafiorowa 163

łyżeczka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 korpus z kurczaka sok z jednej cytryny 100 g słodkiej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku Sposób przygotowania: Korpus kurczaka umyć zalać około 1,5 litra zimnej wody, dodać w całości  cebulę, marchewkę, pora i zdrewniałe końcówki  szparagów tak około(...)części  obrane szparagi za wyjątkiem główek ( te wrzucić na 5 minut przed końcem gotowania zupy), imbir i gotować kolejne 10 minut. Wlać sos sojowy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z palnika i wlać śmietanę. Zupę nalać do miseczek i ozdobić plasterkami jajka oraz koperkiem. Smacznego

Gosia gotuje
Ryba po grecku – dorsz po grecku 106

płatów z dorsza, sos: 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 150 g selera, 300 g cebuli, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, cukier, sok z cytryny, pepperoni masło i oliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby(...)plasterki wzdłuż). Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej warzywa, wlać około 50 -100 ml wody i dusić do miękkości lub al dente (ja wolę gdy warzywa nie są zupełnie rozgotowane). Dodać pomidory, szczyptę cukru, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem. Sos ma być słodko kwaśny. Można dodać razem z warzywami posiekane pepperoni, wówczas sos nabierze charakteru

królestwo garów
Idealny lukier królewski 211

TEGO przepisu. Lukier królewski - przepis: Składniki: 3 białka jaj rozmiaru M w temperaturze pokojowej (ok. 90 g) 450 g cukru pudru Łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny Przygotowanie: Białka jaj przecedzamy przez drobne sitko do herbaty. Do misy miksera przesiewamy cukier puder, dodajemy białka, ocet i ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach 15-20 min. I lukier jest gotowy(...)Używać jak najdrobniejszy cukier puder. Obowiązkowo dodawać ocet lub sok z cytryny. Smak ich nie będzie odczuwalny.  Udekorować ciasteczka gotowym lukrem w ciągu 3 godzin, bo po tym lukier zacznie zastygać i będzie trudniej z jego używać.  Do barwienia nie wolno używać barwników na bazie wody. Gęstość lukru można lekko regulować za pomocą cukru pudru i wody. Jeżeli

Kuchnia Łukasza
Śledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą+ film 169

Upieczonego, wystudzonego oraz dobrze schłodzonego buraka kroimy w dość cienkie plastry. Wymoczone w wodzie lub mleku oraz odsączone i osuszone filety śledziowe kroimy w dzwonka. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Umyte jabłko razem ze skórką kroimy w niezbyt grube plastry, po czym skarapiamy je sokiem z cytryny. Na talerzyku układamy poszczególne składniki, jeden na drugim. Na spodzie plaster buraka, kawałek śledzia

Smakowite Dania
Razowy kuskus, grillowany bakłażan, ciecierzyca, feta, pomidorki, czerwona cebula, zatar ... 206

grubsza posiekać natkę i mięte. Odsączyć ciecierzycę.  Kiedy kuskus wchłonął całą wodę i jest już gotowy rozdrapujemy go widelcem i przekładamy do naczynia, w którym go podamy, dodajemy obsmażonego bakłażana (większe plastry pokroić na połówki), pokrojone pomidorki, całość wymieszać i lekko skropić sokiem z cytryny. Następnie dodajemy cienko pokrojoną w półksiężyce czerwoną cebulę, posiekaną z grubsza natkę i mięte

Plate of Joy