woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:654/1096)

Kurczak na prażonym ryżu z pietruszkowym pesto 223

Przygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą i pieprzem,  obtaczamy w igiełkach tymianku i posiekanego rozmarynu. Dodajemy skórkę z cytryny i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.  W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, przykrywamy i dusimy ok. 30 min. (w zależności od wielkości filetów

Moniki Smakołyki
Tort z patelni 165

lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu  Zobacz przepis na tort

w kuchni i w ogrodzie
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 254

100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny lub limonki Jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny i pastą wasabi. Idealny dodatek do placuszków! :) Zabieramy się za placuszki -> Buraki myjemy, obieramy, po czym płuczemy raz jeszcze w wodzie i osuszamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szpinak myjemy, osuszamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką

Sajkofanka smaku
Sałatka nicejska 391

tuńczyka i przepołowione oliwki.  Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą.  Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.   Sos:  1/4 szklanki soku z cytryny,  2 łyżki oliwy z oliwek,  1/2 łyżeczki musztardy Dijon. Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać

Z miłości do słodkości
Tort makowy z kremem śliwkowym 146

sechlońską lub inne śliwki wędzone. Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte

królestwo garów
Ciasto Czekoladowe z Kremem Straciatella i Bananami 307

kakao (ok. 3 łyżki) 1/3 szklanki oleju 5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml) dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy  Masa: 600 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej) 2 fixy do ubijania śmietany 4 łyżki cukru pudru 60 g czekolady gorzkiej 4-5 bananów sok z połowy cytryny Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady(...)cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie partiami wsypujemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia na przemian z wodą i olejem starając się mieszać jak najdelikatniej, aby masa nie utraciła puszystości. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180°C. Pieczemy

Słodka Strona
Kruche kwiatuszki z lemon curd 153

mąką i cukrem pudrem. Jajko lekko ubić i dodać do ciasta. Wlać 1 łyżeczkę gorącej wody i razem zagnieść. Owinąć folią spożywczą i włożyć  na godzinę   do lodówki . W tym czasie można przygotować lemon curd. LEMON CURD: 100 g masła 3 cytryny  3 jajka 1 żółtko 200 g cukru pudru Cytryny wyszorować, skórkę zetrzeć i wycisnąć

Z Marcepanem
Tabbouleh z quinoa 176

czerwonej 1 ząbek czosnku Pęczek cienkiego szczypiorku kilka gałązek melisy cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Olej lniany lub oliwa z oliwek do skropienia Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Kosmosę ryżową prażymy przez 2 minuty w suchym garnku, mieszając, następnie zalewamy wrzątkiem (wody ma być dwa razy więcej niż kaszy) dodajemy pół łyżeczki oleju kokosowego i gotujemy(...)lekko twardawa, studzimy, dodajemy do zimnej kaszy. Ogórka i pomidora kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek oraz melisę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko łączymy razem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, skrapiamy olejem lnianym, mieszamy i podajemy

Wanilia i Kardamon
Jaglane kotlety piri – piri 187

które właśnie od niej czerpią swoją nazwę. Często mianem „piri – piri” określa się również całe dania, które oprócz wspomnianych papryczek doprawiane są zwykle wędzoną papryką, skórką i sokiem z cytryny, zieloną pietruszką oraz czosnkiem. Ta wyrazista mieszanka znakomicie sprawdzi się w wegańskich kotletach, nadając im ogrom smaku i żywy koloryt. Kasza jaglana posłuży tu za odżywczą bazę, bataty – naturalnie słodkie(...)pierwszym kęsem Składniki na około 8 kotletów: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (+ 1 szklanka wody) około 150 g upieczonego miąższu batata (tj. mniej-więcej jeden nieduży batat) 1 łyżka mąki ryżowej 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 nieduży ząbek czosnku skórka otarta z 1 dużej cytryny (niewoskowanej) 1 łyżka soku z cytryny garść natki pietruszki 1 papryczka chilli bez pestek (ilość

Even Better Food
Ptasie mleczko z serka mascarpone i galaretką 235

Dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Galaretkę agrestową rozmieszać w 400 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę, masa musi być dobrze napowietrzona. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone, cały czas ubijając. Podczas mieszania wlać sok z cytryny i gęstniejącą galaretkę cytrynową. Wlać masę do pucharków. Zostawić miejsce na galaretkę agrestową

Kuchnia Pokoleń
Zupa cytrynowa z kurczakiem 214

minutach duszenia, zawartość patelni przerzucamy do garnka i zalewamy dość obficie wodą (zupa nie powinna być zbyt gęsta), po czym całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka z wrzącą zupą dorzucamy kostki rosołowe i co jakiś czas mieszając podgotowujemy, aż mięso będzie całkowici miękkie, jednak nie rozpadające się. Cytrynę "wałkujemy" chwilę na stole, by dokładniej wycisnąć sok. Robimy to w wyciskarce

Kuchenna Kontrrewolucya
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 446

połamać. Mieszamy i odstawiamy na ok. 4 min do napęcznienia. Po tym czasie odsączamy go z wody. 6. PRZYPRAWY (5 min): do miseczki po marynowaniu mięsa dodajemy pozostałe przyprawy (chili, kolendrę, imbir), cukier lub miód oraz sok z cytryny lub limonki. Jeśli lubicie bardziej kwaśne, dodajcie z całej cytryny lub dwóch limonek. Mieszamy i wlewamy do woka. Doprawiamy jeszcze nieco

Nerds Kitchen
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL Z MELONA I CYTRYNY 176

odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Ponadto funkcjonowanie układu nerwowego oraz koncentrację. Melon w większości składa się z wody i jest niskokaloryczny, jednak należy pamiętać że posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien być spożywany przez cukrzyków. SKŁADNIKI (na 2 szklanki): 1 melon galia 1 cytryna 1 łyżeczka cukru trzcinowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Melon kroimy na ćwiartki, wydrążamy pestki, a miąższ pokrojony

wege i kropka
Chłodnik litewski z groszkiem ptysiowym 163

pieprz do smaku, najlepiej prosto z młynka łyżka cukru-opcjonalnie 1 mała cytryna groszek ptysiowy  Brześć Najpierw umyj botwinkę, u mnie botwina z babcinego warzywnika. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a łodygi i liście pokrój drobniutko. Używam tylko delikatnych małych liści. Zalej świeżą filtrowaną wodą w ilości takiej,aby przykryła tylko warzywa. Nie gotuj długo, 5 minut

Z Kuchni Do Kuchni