woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:660/1096)

Kalerosse – sałatka z kalerosse 169

mandarynki, Kalerosse obrać – usunąć wierzchnie brzydkie liście i obciąć końcówki. Przygotować sos: do miseczki wlać sok z cytryny, dodać miód, musztardę, dokładnie wymieszać. Wlać olej mieszając. Do gotującej się, lekko osolonej (1 łyżeczka soli) i ocukrzonej (1 łyżka cukru) wody, wrzucić kalerosse. Gdy się zagotuje, wyjąć. Ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać na ciepło lub zimno. Można dodać cząstki mandarynek

królestwo garów
Śledzie pod pierzynką 169

kostkę 1,5 x 1,5 cm i wymieszać z sokiem z cytryny. • Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. • Ogórki i ugotowane jajka pokroić w kostkę. • W szklanej salaterce układać po kolei

To co kocham
Dżem gruszkowy z imbirem i cytryną. 224

substancji żelującej) Wykonanie: Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki wymieszać z cukrem, i sokiem z cytryny. Owoce przełożyć do garnka, dodać imbir oraz skórkę cytrynową i gotować ok. 1 godziny na małym ogniu. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie dokładnie rozpuścić w masie gruszkowo-imbirowej. Dżem przełożyć do słoiczków. W przypadku zamiaru dłuższego

zadanie-gotowanie
Mus z pieczonych jabłek. 216

niedużych jabłek kilku różnych gatunków (można dodać również gruszki) 4 łyżki brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1/4  łyżeczki zmiażdżonych goździków 50 ml wody Wykonanie: Wymieszać wodę, sok, cukier oraz sól i rozprowadzić na dnie blachy do pieczenia. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych

zadanie-gotowanie
Gruszki na parze z sosem czekoladowym 248

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Gruszki obieramy, odcinamy spód, aby gruszki mogły stać. Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny i tak przygotowane gruszki układamy w naczyniu do gotowania na parze; przykrywamy i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia, stawiamy naczynie z gruszkami i gotujemy pod przykryciem 15 minut do miękkości. 2. W między czasie w garnuszku

My Culinary Art
Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad 467

talerze, na nią tuńczyka wraz z awokado i posyp pestkami. W malej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód do otrzymania emulsji , po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej dressingiem przygotowaną sałatkę. Do małego garnka wlej wodę do wysokości około 10 cm i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, wlej 1-2 łyżki octu i wbij

karmelowy
STIR-FRY Z KREWETKAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 272

wrzucamy na lekko osolony wrzątek na maksymalnie 2 minuty. Odcedzamy na sicie i od razu przelewamy zimną wodą. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek i papryczkę chili w plasterki. Sos sojowy mieszamy z miodem i sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny. W woku lub na patelni na 2 łyżkach oleju, często mieszając, podsmażamy szalotkę (przez około 3 minuty). Dodajemy czosnek oraz

cool and minty
Sałatka z czerwoną fasolą 177

gotowanych jaj garść rukoli 2-3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika Przygotowanie : Fasolę wysypać na sito, przemyć pod bieżącą wodą i osączyć  Umytą rukolę porwać na mniejsze kawałki Ugotowane jajka pokroić w kostkę Składniki wymieszać i polać sosem. Składniki na sos : cytryna musztarda oliwa Na stronie:  www.warzywneinspiracje.pl   znajdziecie jeszcze więcej ciekawych przepisów. Przygotowanie sosu : Do 3-4 łyżeczek

Proste Potrawy
Indyjskie pierożki Samosa 209

szklanka ciepłej wody ( 250 ml ) 3 łyżki stołowe oleju + olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy je tłuczkiem na pure. Cebulę smażymy na maśle, dodając przeciśnięty czosnek, a następnie wsypujemy wszystkie wymienione przyprawy i sok z cytryny. Smażymy przez około 1 minutę. Przyprawioną cebulę dodajemy do ziemniaków, dodajemy groszek. Rękoma wyrabiamy farsz. Z podanych składników wyrabiamy ciasto

W Moim Magicznym Domu
Kurczak pieczony ze szparagami i fetą / Roasted chicken with asparagus nad feta cheese 217

naczyniu do zapiekania, dopraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z oliwą z oliwek, skórką z cytryny, plasterkami z cytryny, cebulą, rozmarynem i estragonem. Rozłóż udka skórą do góry i piecz przez 30-40 minut. W międzyczasie, zagotuj w większym rondlu wodę z cukrem i łyżeczką soli, włóż szparagi i gotuj przez 7 minut lub do miękkości. Na ostatnie dodając cukinię

karmelowy
Tort a,la "Leśny mech" 232

łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona WYKONANIE Ciasto zielone Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem

W kuchennym oknie Ewy
Chimichurri pasta lub sos z natki pietruszki 166

małych zielonych chili lub 1-2 łyżki płatków chili (ilość zależy od preferencji smakowych) sok z połowy cytryny (lub 2-3 łyżki białego albo czerwonego octu winnego) sól, pieprz i cukier do smaku opcjonalnie 2-3 łyżki oliwy odrobina wody w razie potrzeby jeśli pasta będzie zbyt gęsta *** pęczek to określenie dość umowne, więc w tym wypadku trzeba raczej zwrócić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa rybna z owocowej marynaty 168

grejpfrut 1 cytryna ½ puszki zielonego groszku sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Filety oczyścić, skropić sokiem z cytryny i grejpfruta i marynować przez dwie godziny. Następnie filety natrzeć roztartym czosnkiem z solą, pieprzem, pokroić na kawałki, zalać 1 ½ litrem wody i gotować około 10 minut. Marchew, pory, pomidory pokroić i udusić na maśle pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obrać

Tradycyjna Kuchnia
Bananowiec na orzechowym biszkopcie 150

niepokoju :) Dżem morelowy lekko podgrzać i rozsmarować na upieczonym biszkopcie. Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), a następnie ułożyć na cieście. Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dodać 1-2 łyżki budyniu. Wymieszać do połączenia. Potem powoli dolewać żelatynę do reszty budyniu cały czas mieszając

MyCookBook.pl
Krwawe ciasteczka na Halloween 213

cytrynowo-cynamonowe Składniki: (na 20 sztuk) 225 g mąki pszennej 40 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru 1/2 łyżeczki zimnej wody krew: 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu 1 kropla zielonego barwika w żelu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania