woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:660/1096)

Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem 146

ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie Wszystkie składniki na pesto umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką pastę. Makaron ugotować al denete w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać wodą i odsączyć. Przełożyc do dużej misy i dodać pesto. Całość dokładnie wymieszać. Makaron przełożyc na półmisek

Raj dla Podniebienia
Curry z ziemniaków 158

większe kawałki (jeśli używamy młodych ziemniaków, to wystarczy je przeciąć na połówki) i skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawiamy. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż zmięknie. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i przyprawy, w razie potrzeby podlewamy wodą, całość mieszamy i dusimy przez około minutę. Następnie, dodajemy ziemniaki i smażymy przez około 3 minuty, co jakiś czas

Lamarida.pl
LEMONIADA ARBUZOWO-TRUSKAWKOWA 203

Arbuz składa się w 92 % z wody oraz ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Osobiście nie przepadam za arbuzem w całości, lepiej smakuje mi w formie koktajlu. Z dodatkiem truskawek, cytryny i mięty doskonale gasi pragnienie w upalne dni.   SKŁADNIKI 1/8 arbuza, 150 g truskawek, sok z połowy cytryny, 6 kostek lodu, mięta WYKONANIE   Czerwoną część arbuza umieszczamy w blenderze

słodki bratek
Sernik banoffee i parę zdań wyciągniętych z mojej książki… 129

wanilię. Porcja po porcji dodajemy zmielony na gładko twaróg. Powstająca masa robi się coraz bardziej smaczniejsza. Sok z cytryny, kropelka olejku pomarańczowego i aromatyczna skórka pomarańczowa. Magia. Łyżka kaszy manny, ubite na sztywno białka i na sam koniec odsączone z wody rodzynki. Makutra jest po brzegi pełna cudownej masy serowej. Obie przechylamy wielkie naczynie i ostrożnie wlewamy masę do wysłużonej

Raj dla Podniebienia
Łódeczki rabarbarowe – kuchnia podkarpacka 222

najlepiej 2–3 godziny. W międzyczasie obieramy rabarbar, kroimy go w plasterki, dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu tak, aby rabarbar zmiękł i rozpadł się. Taką masę miksujemy na gładko i dalej podsmażamy, żeby woda odparowała. Marmolada musi być na tyle gęsta, by nie wylewała się z łyżeczki. Odstawiamy ją do wystygnięcia. Schłodzone ciasto

Trzeci talerz
Crepes Suzette - naleśniki z syropem pomarańczowym 213

marką Polskie Młyny.   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki szymanowskiej tortowej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki Oleju Polskiego Rzepakowego + do smarowania patelni Syrop pomarańczowy: 3 łyżki cukru Sok z ¼ cytryny Skórka z 1 pomarańczy Sok z 2pomaranczy (1/2 szklanki) 3 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania

Pyry na Gaz
Sałatka śledziowo - ziemniaczana 183

jabłko - 2 kiszone ogórki - 1/2 puszki kukurydzy sos - 200 ml majonezu - 100 ml jogurtu naturalnego - sok z połowy cytryny - 1 łyżka musztardy - 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki - pieprz biały Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach 25 minut, w osolonej wodzie. Śledzie moczymy         w wodzie minimum godzinę, dwa razy zmieniając wodę

Zainspirowana w kuchni
Pasta z czerwonej soczewicy 193

łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki kuminu Soczewicę opłukać, wsypać do gotującej się wody (2 szklanki wody), gotować do miękkości ok 10 minut, odcedzić, ostudzić. Do pojemnika blendera wyłożyć soczewice, suszone pomidory, czosnek, orzechy, wlać olej, sok z cytryny i zmiksować na pastę. Doprawić do smaku papryką, kuminem, solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Smacznego

Obiad gotowy
Kremowy sernik z żurawinową pianką... 156

śmietany Do garnka dodajemy mrożoną żurawinę razem z cukrem (4 łyżki zostawiamy do bitej śmietany) i sokiem z cytryny, podgrzewamy na gazie aż do powstania musu (ok. 10 minut). Po ostygnięciu blenderujemy mus na gładką masę. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie studzimy żelatynę( pilnując, żeby się nie ścięła). Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy żelatynę

Receptura smaku
Kalerosse – sałatka z kalerosse 152

mandarynki, Kalerosse obrać – usunąć wierzchnie brzydkie liście i obciąć końcówki. Przygotować sos: do miseczki wlać sok z cytryny, dodać miód, musztardę, dokładnie wymieszać. Wlać olej mieszając. Do gotującej się, lekko osolonej (1 łyżeczka soli) i ocukrzonej (1 łyżka cukru) wody, wrzucić kalerosse. Gdy się zagotuje, wyjąć. Ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać na ciepło lub zimno. Można dodać cząstki mandarynek

królestwo garów
Śledzie pod pierzynką 153

kostkę 1,5 x 1,5 cm i wymieszać z sokiem z cytryny. • Cebulę posiekać w drobną kostkę, zalać w miseczce wrzątkiem tak, aby była przykryta, a po 1 minucie odcedzić i przelać zimną wodą. Posolić. • Ogórki i ugotowane jajka pokroić w kostkę. • W szklanej salaterce układać po kolei

To co kocham
Dżem gruszkowy z imbirem i cytryną. 206

substancji żelującej) Wykonanie: Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki wymieszać z cukrem, i sokiem z cytryny. Owoce przełożyć do garnka, dodać imbir oraz skórkę cytrynową i gotować ok. 1 godziny na małym ogniu. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie dokładnie rozpuścić w masie gruszkowo-imbirowej. Dżem przełożyć do słoiczków. W przypadku zamiaru dłuższego

zadanie-gotowanie
Mus z pieczonych jabłek. 198

niedużych jabłek kilku różnych gatunków (można dodać również gruszki) 4 łyżki brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1/4  łyżeczki zmiażdżonych goździków 50 ml wody Wykonanie: Wymieszać wodę, sok, cukier oraz sól i rozprowadzić na dnie blachy do pieczenia. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych

zadanie-gotowanie
Gruszki na parze z sosem czekoladowym 234

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Gruszki obieramy, odcinamy spód, aby gruszki mogły stać. Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny i tak przygotowane gruszki układamy w naczyniu do gotowania na parze; przykrywamy i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia, stawiamy naczynie z gruszkami i gotujemy pod przykryciem 15 minut do miękkości. 2. W między czasie w garnuszku

My Culinary Art
Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad 440

talerze, na nią tuńczyka wraz z awokado i posyp pestkami. W malej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód do otrzymania emulsji , po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej dressingiem przygotowaną sałatkę. Do małego garnka wlej wodę do wysokości około 10 cm i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, wlej 1-2 łyżki octu i wbij

karmelowy