wodą i miksujemy na niskich obrotach. Partiami dodajemy pozostały cukier. Ubijamy ok. 10-15 minut, masa powinna być jasna, puszysta i bardzo ciepła. Całość dokładnie studzimy.W misie miksera rozcieramy masło (w temperaturze pokojowej). Na niskich obrotach miksera stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubite jajka oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE
Pudełko rozmaitościtrudne. Zaskoczcie swoich domowników i gości, niech kolorowa paella cieszy także Wasze oczy! Hiszpaśńska paella z zielonym groszkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 szklanki ryżu 4 szklanki wrzącej wody lub bulionu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 2 garści ugotowanej zielonej fasolki 200 g zielonego groszku Poltino 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki(...)piersi z kurczaka 12 krewetek 2-3 nitki szafranu (lub barwniku do ryżu - colorante) 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz oliwa z oliwek EV 1 cytryna Wykonanie: Najpierw robimy sofrito , czyli smażoną bazę do naszego dania. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli
Kulinarne przygody Gatitykolację. Świetna na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Polecam :) Składniki - 1 szklanka kaszy kuskus - 1 szklanka wrzącej wody - 1 zielone awokado - 1 średniej wielkości pomidor malinowy ( może być tez kilka koktajlowych ) - 100 gram sera feta - 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki - pół pęczka zielonej cebulki ( szczypioru ) - czarny mielony pieprz do smaku ( dość sporo ) Wykonanie Kaszkę kuskus wsypuję
Kuchnia z widokiem na ogródcebuli czerwonej Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie daktylowy z Jadłosfera) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki musztardy szczypta soli szczypta oregano Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, następnie podprażaj w rondelku przez kilka minut, zalej wodą i gotuj, aż kasza wchłonie całą wodą, około
Zdrowie na języku :Pskóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z całej cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż gruszki zmiękną, ale nadal będą w całości. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje
Kuchnia MagdaLenyminut/160C bez termoobiegu. ( w razie potrzeby delikatnie wydłużamy czas pieczenia ). Wyciągamy, studzimy całkowicie. MUS: Owoce, sok z cytryny i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Przecieramy przez sito zostawiając tylko mus ( bez pestek ). Z żelatyny robimy masę żelatynowa – zalewamy zimną wodą ( ok.100 ml ), odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy uważając, by nie zagotować! Dodajemy do ciepłych owoców, mieszamy, studzimy nie dopuszczając
Ostra na Słodkososie barbecue składniki: 700 g mięsa z karkówki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki sosu worcesterchire 5 łyżeczek brązowego cukru 1 łyżka miodu 5 łyżeczek octu jabłkowego 1,5 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka w sosie barbecue wykonanie: Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor
Delusional Trineskóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z całej cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż gruszki zmiękną, ale nadal będą w całości. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlewamy do gruszek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje
Kuchnia MagdaLenykwiaty forsycji miód lub cukier sok z cytryny wrzątek spirytus spożywczy (rektyfikowany) Przygotowanie: Kwiaty zrywamy w słoneczną pogodę, w miarę rano. Odkładamy je gdzieś, na gazecie czy w przewiewnym koszyku na jakieś dwie - trzy godziny, by pozbyć się niechcianych lokatorów. Następnie skrapiamy je spirytusem spożywczym i zalewamy wrzątkiem (proporcja kwiatów do wody, mniej więcej 2:1), by uzyskać z nich
Karczma Honoriettypółtłustego min. dwukrotnie zmielonego 5 jajek 250ml słodkiej 30% śmietanki 200g drobnego cukru kryształu Sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki herbaty matcha 150g malin (użyłam rozmrożonych) Beza włoska: 3 białka 60ml wody 150g cukru Szczypta soli Sposób przygotowania Spód: Pokruszone na piasek herbatniki łączymy z masłem, a następnie wykładamy na spód tortownicy
Kuchnia w czekoladziecały czas miksując dodawać stopniowo oliwę z oliwek, miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut. 4. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś podawać z ryżem polanym bazyliowym sosem
Szalona Kuchnia Ewelinycały czas miksując dodawać stopniowo oliwę z oliwek, miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut. 4. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś podawać z ryżem polanym bazyliowym sosem
Szalona Kuchnia Ewelinyśledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną
nietylkopasta.plsmażenia sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, każdy oprószyć solą pieprzem i skropić cytryną. Warzywa umyć, obrać, por pokroić w krążki, a pozostałe warzywa w słupki. Na patelni na maśle podsmażyć warzywa, następnie podlać szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10 minut. Po tym czasie dokładamy rybę i dusimy do miękkości warzyw
magiczna kuchnia KasiTwaróg zmiksować z cukrem pudrem ( dałam 8 łyżek ale trzeba dosłodzić według swoich upodobań), jogurtem i sokiem z cytryny. Podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane blenderem i przeciśnięte przez sitko jeżyny, dosłodzić. Żelatynę namoczyć w 3/4 szkl zimnej wody, po napęcznieniu podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej, do uzyskania płynnej konsystencji. Połowę dodać do masy serowej cały
Pieguskowa Kuchnia