woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:657/1096)

Pudding kukurydziany z cynamonem i duszonymi jabłkami 167

starta z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 5 żółtek Dodatkowo: 2 jabka sok z 1/2 cytryny szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu 1/3 szkl. soku z pigwy quinceVITAL 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka miodu Do rondelka wlewamy mleko, 1/4 szkl. wody oraz sok z pigwy. Dodajemy cukier, mąkę kukurydzianą, cynamon oraz skórkę cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia(...)palniku i delikatnie podgrzewamy. Ciepłą masę przelewamy do pucharków. Odkładamy, aż zgęstnieje. W tym czasie, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem oraz gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka oraz sok z pigwy. Całość dusimy przez kilka minut, po czym zdejmujemy pokrywkę. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne

Smaki Na Talerzu
Sałatka z czerwoną quinoą i grillowanymi różnościami 214

wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, następnie, przelewamy je zimną wodą, osuszamy ręcznikiem i wkładamy na grilla. Grillujemy również plasterki szynki szwarcwaldzkiej, plastry żółtych pomidorów, boczniaków i pomidorki koktajlowe. Gdy różności będą ładnie opieczone zdejmujemy je z rusztu i układamy na sałatce, polewamy dressingiem zrobionym z soku z cytryny, oleju, soli i świeżo mielonego pieprzu. Całość posypujemy ziołami i gotowe

Quinoa Raz!
Jajka faszerowane awokado 136

cebulka szalotka 1 dojrza ł e awokado 1 ł y ż ka soku z cytryny 1 ł y ż ka majonezu 2 ł y ż ki posiekanego szczypiorku Sól, ś wie ż o zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy. Z jajek wyci ąć mniej 1/3 robi ą c naci(...)usun ąć pestk ę , wyj ąć mi ąż sz i pokroi ć go w kosteczk ę . Opr ó szy ć sol ą , pieprzem, skropi ć sokiem z cytryny W miseczce delikatnie po łą czy ć jajka, czosnek, cebulk ę z awokado, majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Farsz na ł o ż y ć w wyci ę te cz ęś

Pyry na Gaz
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 278

nadzienie: 2 szklanki jabłek pokrojonych w małą kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki 8 miękkich cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta(...)ciasto ponownie na trzy, zawiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj jabłka, sok z cytryny, cynamon, cukier i mąkę. Odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o bokach około

karmelowy
Babeczki z bakaliami i polewą czekoladową 187

wymieszaną z proszkiem i solą, sok oraz skórkę z cytryny i zmiksować. Do ciasta dorzucić migdały, rodzynki, kakaowca i wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do papilotek, piec babeczki przez 20 min. w pierniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzić. Polewa 50 g masła 40 g cukru pudru 20 g kakao łyżka wody Wszystkie składniki umieścić w garnuszku z nieprzywierającym dnem, ustawić

Słodkie inspiracje
Kurczak w curry 176

Pokrojone w kostkę 2.5- 3 cm. Sok z połowy cytryny 1 łyżka soli (do smaku) 1 cebula srednia (pokrojona w piorka) 2 łyżki pasty z czosnku 2 łyżki pasty z imbiru 1/2 łyżki mielonego turmeric 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 -1 łyżki mielonej papryki chili 150g pomidorów z puszki 150ml wody Świeża kolendra 5 łyżek oleju słonecznikowego 1 glówka czosnku

Viola cooks with passion
NALEŚNIKI W SYROPIE POMARAŃCZOWYM 158

syrop pomarańczowy: 3 łyżki brązowego cukru sok z połowy cytryny sok z 1 - 2 pomarańczy  starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam) 2 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania: serek mascarpone bita śmietana serek waniliowy syrop klonowy Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut. Po tym czasie ciasto(...)zgęstniało i dodałam wodę. Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać na patelni. Dodałam do niego również roztopione masło,można odrobinę oleju,ponieważ smażyłam naleśniki na żeliwnej patelni już bez tłuszczu. Usmażone naleśniki złożyłam w trójkąty i zabrałam się za syrop. Wsypałam na patelnię brązowy cukier. Wlałam wyciśnięty sok z pomarańczy. Rozpuściłam masło. Wycisnęłam

potrawyregionalne
Ryba po japońsku 179

łyżek mąki 1 jajko ok. ½ szklanki wody Warzywa: 4 cebule 6–7 szt. ogórków np. z zalewy musztardowej lub konserwowych mały słoik papryki konserwowej Sos: ok. 1,5 szklanki wody 100 ml oleju 3 łyżki octu 3 łyżki keczupu łagodnego 3 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól do smaku Wykonanie: Filety rozmroziłam(...)paseczki. Następnie rybę pokroiłam w kawałki, posoliłam, oprószyłam pieprzem i skropiłam cytryną. Odstawiłam. Zrobiłam zalewę. Wszystkie składniki przełożyłam do rondelka. Wymieszałam i wstawiłam na małym gazie do gotowania. Po chwili rondelek zdjęłam z ognia i zostawiłam żeby zalewa wystygła. Zajęłam się rybą. Mąkę, jajko i wodę zmiksowałam, żeby powstało gęste ciasto jak na naleśniki. Na patelni rozgrzałam olej. Kawałki ryby

Kuchnia u Krysi
Dieta CTZO, dzień trzeci 158

cukinii 60 g marchewki 60 g korzenia pietruszki 20 g nasion słonecznika   Przepis: na patelnię wlej wodę 1- 2 łyżki, olej, marchew i 1 pietruszkę korzeń i niewielki kawałek cukinii startej na gruby wiór, odrobinę białego pieprzu, wpuść kilka kropli cytryny, szczyptę kurkumy. Dodaj garść ziaren słonecznika i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Przełóż do miseczki, zmiksuj blenderem(...)ryżu brązowego 200 g jabłka 24 g miodu przyprawy: cynamon Przepis:   woreczek ryżu umieścić we wrzątku. Gotowac do miękkości na średnim ogniu- ok 30 min. Po ugotowaniu odcedzić wodę, Ryż ostudzic, jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Połączyć z ryżem, przyprawić cynamonem. Ja upiekłam ryż z jabłkiem i nie dodawałam cynamonu, bo użyłam miodu z płatkami róży

Kucharzyca
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 244

kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2,5 – 3 kg jabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki(...)cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków. Porcję ok. 3/4 chłodzimy przez noc w lodówce, drugą – mniejszą wkładamy do zamrażarki. Na drugi dzień porcję

mojewypiekiinietylko
Pulpety mięsno-brokułowe w zielonym sosie z żółtym serem 150

mięsnego (może być z kostki) ok. 30g żółtego sera 2 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka ostrej papryki w proszku świeżo mielony czarny pieprz sól łyżeczka soku z cytryny Mięso przekładamy do miski. Brokuł kroimy na połowę. Jedną dzielimy na "drzewka" i gotujemy do miękkości w bulionie, drugą zaś siekamy jak najdrobniej i wrzucamy do mięsa, po czym wszystko(...)mięsno-brokułowe kulki i gotujemy około 20 minut. Jeśli nie zostały one przykryte płynem, należy dolać wody. Do zmiksowanego brokuła wlewamy trochę bulionu (wciąż tego samego ;) ), aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu i podgrzewamy aż zawrze na niedużym ogniu. Doprawiamy go sokiem z cytryny, pieprzem oraz jeśli trzeba odrobiną soli, a pod koniec gotowania dorzucamy starty ser i porządnie mieszamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak cytrynowo tymiankowy 166

Składniki: 250 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mniejszy por 2 ząbki czosnku kilka kropel cytryny pół kubka jo gu rtu nat u ralnego 1 łodyga selera naciowego só l, pieprz, imbir, tymianek ły żeczka miodu ( ja mam wielokwiatowy ) Przygotowanie: K urczaka umyć , osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprze m, imbirem. Dodać łyżeczkę miodu(...)czasi e gotuję ziemniaki z ząbkiem czosnku i koperkiem, przed od cedzeniem 3 - 4 łyżki wody z nich dodaję na patelnię do mięsa ( nie będzie takie suche ).   Kurczaka w razie potrzeby doprawić jes zcz e raz. Kiedy por zmięknie skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny, wymieszać , wyłączyć ogień.       Kurczaka podałam na sałacie lodowej z sosem

Gaździnka warzy
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ DLA WEGAN 204

sposób gorzkiego posmaku) gotuję według instrukcji na opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski.  Awokado obieram, kroję w kostkę, pomidorki przekrawam na połówki, wrzucam do miski, dodaję szpinak, tofu. Przygotowuję dressing: Do małej miseczki wlewam oliwę, sok z cytryny, dodaję pieprz, dokładnie mieszam. Sosem polewam sałatę a na wierzch posypuję nasionami chia

Kukuleczki
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 174

zatrzymaliśmy się również na słynnej Xigia Beach - jest to piaszczysto-żwirowa plaża, gdzie panuje nieprzyjemny zapach ze względu na ujścia siarki znajdujące się tuż pod wodą. Aby wejść do wody najlepiej mieć ze sobą specjalne obuwie, gdyż jest na brzegu jest dużo kamieni i żwirku. To niezwykłe miejsce otoczone jest zielenią i stromymi skałami. Xigia Beach - ujęcie z góry. Xigia(...)długość aż 35 metrów! Grecka flaga - Przylądek Keri. Grecka flaga - Przylądek Keri. Przylądek Keri . Zebrane cytryny - już schowane do skuterkowego bagażnika. Prawdziwi turyści na niezawodnym skuterku :)    Kolejnym punktem naszej wyprawy były Keri Caves (jaskinie wchodzące do morza o krystalicznej wodzie - były równie piękne jak Blue Caves) oraz rejs na Wyspę Żółwi - Marathonisi! :) Obiecano Nam również, iż zobaczymy pływające

MintTaste
Pstrąg z grilla z boczkiem i cukinią 189

plastrów boczku wędzonego 1 gałązka selera naciowego olej rzepakowy 1 cytryna sos ziołowy pstrąg marynata: 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Cebule kroję, pstrąga przekładam do pojemnika, dodaję cebulę, sól, pieprz, majeranek. Rybę nacieram marynatą odstawiam na noc do lodówki. Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklance wody, dodaję łyżkę oleju. Przestudzoną przekładam do miski, dodaję pokrojony seler naciowy, cukinię

wesoła kuchnia