pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła puree: 300g obranego topinambura 200g obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu ew. dodatkowo nieco(...)soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam w rondlu, płuczę. Dodaję sól, wlewam wodę, wrzucam sodę i stawiam na gazie. Gotuję do miękkości warzyw, odcedzam. Dodaję masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i wszystko miksuję dokładnie blenderem na gładką masę. Zostawiam w cieple, aby nie wystygło. Okonia oskrobuję dla pewności, aby pozbyć się ewentualnych pozostałych łusek. Myję dokładnie
W kuchni Karmel-itkiawokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność jeszcze 3-4 razy, aż woda z ryżu nie będzie już mętna(...)czysta. Krok 2 Zagotuj w rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Posól i ściągnij z patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę
Niedzielny kucharzawokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Wsyp ryż do garnka, zalej zimną wodą i odcedź. Powtarzaj czynność jeszcze 3-4 razy, aż woda z ryżu nie będzie już mętna(...)czysta. Krok 2 Zagotuj w rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Posól i ściągnij z patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę
Niedzielny kucharzsól do smaku 1 łyżkę mąki ziemniaczanej piersi z kurczaka 1 szt olej do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz sok z połowy cytryny świeży szczypiorek do posypania ulubiony ryż SPOSÓB WYKONANIA : Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę w większą kostkę, marchew w paski (zapałki). Rozgrzewamy garnek z łyżką oleju, dodajemy pokrojoną(...)się nie przypaliła. Warzywa puszczą soki i zmiękną, jeśli sosu powstałego jest zbyt mało, możemy dolać trochę wody. Aby pokręcić smak, doprawiamy odrobiną soli. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, paski doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi z kurczaka smaży, gdy są już gotowe, dodajemy do naszego sosu. Całość chwilę podgotujemy do połączenia wszystkich
Basia w kuchnipatelni ( wtedy smarujemy lekko masłem lub oliwą). Awokado myjemy obieramy, rozdrabniamy na pastę i dodajemy sok z cytryny. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na przygotowane grzanki i posypujemy kiełkami. W średnim garnku zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem szczypty soli, zamieszać łyżką i zrobić wir wodny, w środek wbić jajko i gotować przez ok. 3-4 minuty
I LOVE LIFEzmielonego sera np. z wiaderka 2 całe jajka szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe sok z połowy cytryny 3/4 szklanki oleju biszkopty na spód MUS: 30 dag podprażonych jabłek (zostało mi z szarlotki) 0,5 szklanki wody galaretka pomarańczowa cynamon do smaku WYKONANIE: Tortownicę wykładamy papierem, układamy biszkopty, piekarnik nagrzewamy na 150 st. C, termoobieg
Pani na deserogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Dekoracja: 1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki) Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym czasie wystudzić
Szalona Kuchnia Ewelinyząbków czosnku 100 g masła 200 ml białego wytrawnego wina 10 pomidorków koktajlowych skórka otarta z 1 cytryny ½ pęczka natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw 200 ml wody z gotowania makaronu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej krewetki
kuron.com.plSkładniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy łyżeczką sody oczyszczonej 1/2 szklanki pasty sezamowej (tahini) 1-2 ząbek czosnku sok z ½ cytryny lub limonki szklanka purée z pieczonej dyni (½ małej dyni hokaiddo) 3-4 łyżki oliwy z oliwek ¼ szklanki zimnej wody sól, czarny pieprz kumin Sposób wykonania: Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Po nocy odlewamy płyn i zalewamy ziarna świeżą
Pyry na Gazcebula 1 pęczek szczypioru 5 łyżek oleju 3łyżki majonezu 3-4 łyżki octu 10% 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki ostrej musztardy np. dijon lub angielskiej świeżo mielony czarny pieprz,sól Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie przez ok 1 godz,następnie zmieniamy wodę i dolewamy do niej ocet i łyżkę oleju i moczymy jeszcze
Swojskie jedzonkopołączenia się składników. Krem wyłożyć na ciasto. Czereśnie z galaretką: Czereśnie umyć, wydrylować, włożyć z cukrem i sokiem z cytryny do garnuszka i gotować około 10 - 15 minut, aż puszczą sok. Jeśli soku jest mało, należy dodać wrzącej wody, aby płynu z owocami było około 800 - 900 ml i zagotować. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności czereśni. Po zagotowaniu czereśnie
Kuchcik gotujeSkładniki : 12-14 szt. zielonych orzechów włoskich 1 cytryna 1 pomarańcza 2 szt. kory cynamonu po około 8 cm długości 3 łyżki cukru trzcinowego 0,5 l wody 0,5 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : O rzechy opłucz, pokrój w cienkie plastry, wrzuć do słoja. Cytrusy dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , następnie sparz wrzątkiem, pokrój razem
Przepisy i porady kulinarnePrzełożyć do małego garnka. Zalać bulionem. Gotować około 20 minut. Dodać rodzynki, skórkę otartą z cytryny i sok z całej cytryny. Dusić na małym ogniu około kilka minut. Wlać śmietankę, gotować kolejne kilka minut. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, zagotować mieszając az delikatnie zgęstnieje. Podawać z ryżem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 258,4 kcal
Zielona Kuchnialimonka - sól, pieprz - oliwa z oliwek Mięso natrzyj solą, posyp startym na tarce imbirem, skrop sokiem z limonki lub cytryny. Wyciśnięte skórki włóż do naczynia, w którym będziesz piec mięso. Mięso polej oliwą z oliwek, dodaj 100 ml wody. Mięso umieść w naczyniu żeliwnym i wstaw do piekarnika na 2 godziny temp. 180 stopni C. (1 i 10 minut
SMYKWKUCHNIpszennej 50 g cukru 40 g masła 4 jajka 1 pomarańcza szczypta soli 250 ml wody olej do smażenia Krem pasticcera 25 g cukru 25 g m ą ki pszennej 250 ml mleka 1 cytryna 2 jajka **** INGREDIENTI (ca. 20 pezzi) Frittelle 220 g di farina 50 g di zucchero 40 g di burro
La grande e la piccola cuocaserników. Wystarczy ewentualnie delikatnie go rozrzedzić wodą,dostosowując konsystencję do naszych potrzeb. Pamiętajmy żeby zaczynać od dodania łyżki wody i w miarę potrzeby dodawać jej więcej. Składniki: 1 białko 120g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny ewentualnie odrobina barwnika spożywczego Białka ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy cukier i sok z cytryny plus ewentualnie barwnik. Gotową masę
Rusty ForkDynię umyć, obrać, pokroić w małe kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukry i sok z cytryn. Całość dusić na małym ogniu około godziny często mieszając. Jeżeli "masa" jest za sucha można dodać kilka łyżek wody. Po tym czasie dodać cynamon i dusić ok 15-20 minut mieszając. Dżem przełożyć do wyparzonych i suchych
Zielona Kuchniasera mozzarella 2 jaja pomidorki koktajlowe mix sałat kiełki jarmużu dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz Łososia grilluj na patelni po 2 minuty z każdej strony, wystudź. Wstaw niewielki garnek z wodą, wbij jajko do miseczki a następnie jajko prosto z miseczki wlej jednym zdecydowanym ruchem do wrzątku. Gotuj minutę jajko. Postępuj
Mango Papajainne sałaty o wyrazistym smaku. Na rukoli połóż awokado, pokrojoną w ćwiartki lub ósemki świeżą figę. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, odrobiny soli i pieprzu zrób sos. Aby lepiej się wymieszał dodaj do niego 1 łyżeczkę ciepłej przegotowanej wody. Sosem polej sałatkę, dodaj chilli. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z awokado i figą pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plpomidorowego sól 1 łyżeczka bazylii 1 posiekana cebula 2 łyżki sosu chili pieprz pieprz CAJUN sok z 1/2 cytryny Olej ***************************** Mięso kroimy w cienkie kawałki , popieprzyć i posolić.Usmażyć na oleju .Makaron ugotować al' dente w osolonej wodzie,odcedzić.Cebulę posiekać drobno zrumienić na oleju.Do cebuli dodać przecier pomidorowy i dusić ok.3 minut.Następnie skruszyć ser feta
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieprz sezam do obtoczenia olej do smażenia do podania: jogurt naturalny wymieszany z ząbkiem czosnku, garstką listków mięty, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. podgrzane chlebki pita lub tortille, ulubione warzywa P rzygotowanie falafeli z bobu: Bób zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Następnie obierz go ze skórek. W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki
Chilli Czosnek i Oliwaczasu nie zaszkodzi. TARTA Z MORELAMI Składniki: ciasto: 160 g mąki 30 g cukru 120 g masła 2 łyżki wody szczypta soli wypełnienie: 2 budynie waniliowe 0.75 l mleka 2 łyżki cukru 60 g masła sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny kilka moreli kruszonka: 40 g mąki 25 g cukru 35 g zimnego masła płatki migdałowe
Bon appetit mon amiepół. Usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Zaparzoną herbatę przelewamy do szklanki/butelki 500 ml. Wrzucamy kawałki brzoskwini. Uzupełniamy wodą mineralną niegazowaną. Dodajemy kostki lodu. Mieszamy. Wkładamy do lodówki. Herbatę można wzbogacić świezą mietą lub melisą, limonką i cytryną. Zamiast miody wybrać warto cukier trzcinowy
Moja smaczna kuchniapieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i ubitych białek i soku z cytryny, aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem tak aby mi nie latała forma w garnku ( wlewałam wodę do momentu, aż forma poczuła
Różowa kuchnianajlepszym uwydatniaczem smaku, czyli tłuszczem. Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy startą z limonki skórkę, wędzoną paprykę i sok z cytryny. Sos nie może być ani za gęsty, ani za rzadki – jeśli jest bardzo gęsty dodajcie do niego odrobinę wody. Dosólcie do smaku. Ja cały sos przygotowałam w butelce do lukru z cienką końcówką – wszystko razem włożyłam do butelki i mocno
Karo in the Kitchenwielkości ok 2 cm i grubości do 1/2 cm. Do jabłek dodać puree z dyni, cukier, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy lub aromat oraz rodzynki. Wszystko wymieszać. Jeśli macie puree z dyni o sporej ilości wody to rodzynki wciągną wilgoć podczas pieczenia. Ale dobrze wtedy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która zagęści całość po upieczeniu. Całość dokładnie wymieszać
Ze smakiem bez glutenuczyli surówkę z selera z orzechami? Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny, mieszamy z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy rodzynki wcześniej namoczone w ciepłej wodzie (aby napęczniały) oraz posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Surówkę dekorujemy rodzynkami i połówkami orzechów włoskich, ja tym razem surówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierś z kurczaka 1/2 cukinii 1 jajko 1 łyżka kremowego serka typu Almette kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz płatki / ziarna do obtoczenia kotletów Przygotowanie : Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać rozdrobione mięso z piersi kurczaka, jajko, kremowy serek i przyprawy. Dokładnie ze sobą połączyć wszystkie składniki. Z powstałej
Kuchnia Ellienaleśników) CIASTO : 150 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego 200 ml mleka 100 ml wody gazowanej szczypta soli N ADZIENIE TWAROGOWE : 1 kostka sera białego chudego 40 g cukru waniliowego łyżeczka soku z cytryny skórka z otartej cytryny ( cytrynę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem ) 150 ml jogurtu Greckiego Wszystkie składniki miksujemy
Marcepanowa kuchniacukru pudru Mango miksuję za pomocą blendera na gładki mus, który dodatkowo przecieram przez sito. Mus z mango, sok z cytryny, cukier, masło i żółtka umieszczam w metalowej misie i dokładnie mieszam. Misę kładę na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszam nie dopuszczając by składniki się zagotowały, gdyż mango curd się zważy. Po upływie około
Mango Papajastudzę. 4. Mango miksuję za pomocą blendera na gładki mus, który dodatkowo przecieram przez sito. Mus z mango, sok z cytryny, cukier, masło i żółtka umieszczam w metalowej misie i dokładnie mieszam. Misę kładę na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszam nie dopuszczając by składniki się zagotowały, gdyż mango curd się zważy. Po upływie około
Mango Papajasól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka oliwy extra vergine 2 łyżeczki majonezu domowej roboty (doprawionego sokiem z cytryny, miodem i musztardą francuską) Ugotuj jajka, ostudź. Boćwinę i czosnek niedżwiedzi blanszuj 4 minuty po czym zalej zimną wodą, odsącz na sicie i drobno posiekaj. Posiekaj szczypiorek. Do miseczki zetrzyj jajka, dodaj posiekaną zieleninę, oliwę, zieleninę
Gotuj Sam!cukru dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) czarne porzeczki maliny Przygotować pannę cottę: Mleko, kremówkę, geranium, skórkę z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę z mlekiem zagotować raz jeszcze, przecedzić. Dodać odciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masę przelać do szklanek, ustawić je w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmażenia Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki keczupu płaska łyżeczka cukru łyżka suszonej bazylii łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku Kapustę odciskamy i kroimy na drobno, jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać wodą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kapustę i wszystko razem dusimy aż kapusta będzie al dente
Dieta moja pasjaDżem o wyjątkowo przepysznym smaku. Dynia z gruszką tworzą idealne połączenie, które subtelnie podkreśla cynamon. Dodatek soku z cytryny sprawia, że konfitura przypomina nieco pieczone jabłko. Składniki 1 kg dyni bez skórki 500 g gruszek 1/3 szkl wody 1 szkl … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyugotowaniu) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g tahini (Primavika) 2 małe ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 150 g puree z dyni (skorzystaj z TEGO przepisu) Przygotowanie: Ciecierzycę dzień wcześniej należy namoczyć w dużej ilości wody z 1,5 łyżeczką sody oczyszczonej. Nazajutrz cieciorkę trzeba dokładnie opłukać i gotować w czystej wodzie przez
Zdrowie na języku :Pwyjąć i wystudzić do końca. W międzyczasie 350g malin (mrożonych nie rozmrażać) włożyć do garnuszka, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Warto przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek, wystudzić. Żelatynę zalać wodą (przykryć jedynie wodą), odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzać (na palniku lub w mikrofalówce) – bardzo krótko, tylko
Pociąg Do Kuchnimożemy podać z dietetyczną sałatką z rukoli . Łosoś zapiekany z mozzarellą i szpinakiem - przepis: Łososia myjemy, osuszamy, skraplamy sokiem z cytryny , olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni przesmażamy szpinak , tak aby odparowała z niego woda. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy łososia, następnie układamy na nim szpinak i posypujemy startą mozzarellą . Użyjcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zestawie sałatowym. Składniki: 1 op. miksu sałatowego fiołki, bratki, stokrotki - dowolna ilość 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta soli, pieprz Wykonanie: dokładnie umyć sałatę - krótko, w dość dużej ilości wody. Osuszyć w wirówce do sałaty. Odzielnie, bardzo delikatnie wypłukać kwiatki i osuszyć w papierowym ręczniku składniki na winegret wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odrobiny oliwy z oliwek plus świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz sól i pieprz. Potrzebne nam będą: kasza bulgur, cytryna, pomidorki koktajlowe, cebula, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie. Gotujemy kaszę bulgur. Wrzucamy ją do wrzącej wody (na szklankę grubego bulguru dodajemy 2 szklanki wody, a na szklankę drobnej kaszy – 1,5 szklanki wody). Mieszamy do ponownego
MODA NA BIO180ml świeżego soku pomarańczowego 120ml syropu z agawy lub syropu klonowego 150ml roztopionego oleju kokosowego sok wyciśnięty z 1 cytryny szczypta soli skórka starta z 1/2 pomarańczy Wierzch: 150g jagód świeżych lub mrożonych Spód: 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 10 minut. Następnie osączamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. 2. Do blendera wsypujemy daktyle
Mała Cukierenkatofu ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki waniliowego budyniu ½ szklanki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 szklanka gęstego mleka kokosowego, dobrze schłodzonego spora garść rodzynek, namoczona w ciepłej wodzie przez 15 minut 2 połówki brzoskwiń z puszki, pokrojone w drobną kosteczkę Polewa czekoladowa: ½ szklanki ciemnej czekolady 1/3 szklanki gęstego
Roślinna - blog wegańskiłyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 100 ml rumu sok i skórka z 1 pomarańczy starta skórka z 1 cytryny 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 175 ml wody 150 g twardych gruszek, startych na tarce 100 g orzechów włoskich 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Skórki pomarańczowe
Dzieje kuchennej Wiewiórydodać pokrojone drobno chilli, kurkumę, wyciśnięty przez praskę czosnek, słodko kwaśny sos chilli. Doprawić solą i skropić sokiem z cytryny. Zostawić tak na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie ciasta – za pomocą miksera wymieszać mąkę, białko, curry, sól i wodę na gładką masę. Odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Krewetki położyć na sitku, w garnku rozgrzać olej
Kuchnia Pokoleńłyżki miodu. Jeśli jednak tego nie zrobiliście to następnego dnia możecie rozpuścić 2 łyżki stołowe miodu w szklance letniej wody i ... wypić (bo nie sądzę, abyście mili ochotę na jedzenie) Powyższy napój można wzbogacić dodając łyżkę soku z cytryny. Powinno pomóc :) A następnym razem przed huczną imprezą zjedzcie profilaktycznie łyżkę miodu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba... biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, dodajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy majonez, sok z cytryny i doprawiamy solą
Anioły w kuchniciasto 150g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej 50g mąki graham 100g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki zimnego mleka lub wody duża szczypta soli sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 gałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 jajko sól i pieprz marynowana cukinia 1 cukinia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżeczka mielonej
DefinicjaSmakugóry wytworzonym sosem trzymamy jeszcze około 30 minut w piekarniku. Puree z bobu: -1kg bobu ugotowanego w osolonej wodzie, obranego z łupin -1/4 szklanki bulionu -sezam uprażony około 2 łyżek -łyżka masła -kilka kropel soku z cytryny -sól, pieprz Obrany bób podgrzewamy z bulionem, cedzimy na sicie, dodajemy masło, sok z cytryny i sezam. Miksujemy za pomocom blendera
BaRepasmieszam, żeby oleje połączył się z resztą składników. Jeżeli sos jest za gęsty, można dodać jeszcze soku z limonki lub cytryny, a jeśli za mało słony - łyżeczkę sosu sojowego. Nie polecam natomiast dodawania do tego sosu soli, pieprzu lub wody! Cukinię i marchewkę dodaję do sałaty z cebulką, delikatnie mieszam, posypuję kolendrą
Kuchnia Prezydentowejcienkie długie paseczki winegret: 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny 1-2 łyżeczki jasnego sosu ostrygowego lub rybnego 4 łyżki greckiego gęstego jogurtu (na piankę) odrobina mleka lub wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy by nabrał ładnego żółtego koloru. Oliwę,sok z limonki
Sztuka gotowania w/g Samirypuch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę wstawiam do lodówki. Brzoskwinie osączam na sicie zlewając cały zawarty w puszcze sok, rozcieńczam 1/2 szklanki przegotowanej wody i zostawiam do nasączenia blatów. Owoce kroję w plasterki. Na paterze układam jeden krążek biszkoptowy, nasączam ponczem brzoskwiniowym, układam plastry
Ciasteczkowy Potwórsiekanej - pół łyżeczki ziarenek sezamu białego - pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego Dresing: - sok z połowy cytryny - pół ząbku czosnku roztartego - łyżka musztardy francuskiej - 100ml oleju lnianego - świeżo mielony pieprz kolorowy Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy
Sajkofanka smakuIdealnie pasuje do niego odrobina majonezu wegańskiego i jakieś warzywo. Smacznego! Składniki: ½ szklanki soi 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ filiżanki wody 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 filiżanka kaszy gryczanej sól, pieprz ocet winny lub sok z cytryny Soję namocz na noc. Następnego dnia ugotuj. Ugotuj również kaszę gryczaną. Zmiksuj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą, pieprzem
Qlinarnie i Qlinarnieprzez pół godziny. Podawaj, np. z sałatką grecką (ogórki, pomidory, feta, oliwki, papryka czerwona i pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie odlej wodę i wtedy panieruj w jajku i bułce tartej i smaż). Cornbread pasuje również do zup. A skoro letni obiad
Qlinarnie i Qlinarniekilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę składników i wymieszaj z ciepłym makaronem. Gotowe. Zwiastun
Qlinarnie i Qlinarnieduży projekt, który mam nadzieję przypadnie do gustu blogerom kulinarnym. Trzymajcie kciuki :) I odpoczywajcie w weekend. Składniki 4 banany 1/2 cytryny ciasto 80g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 120ml wody olej 4 łyżki brązowego cukru Sposób przygotowania Składniki ciasta wymieszać w miseczce na rzadkie ciasto. Banan obrać i pokroić
W kuchni wieczoremSkładniki: 200 g makaonu kokardki 250 g bobu garść rukoli 3 łyżki grubo zmielonych orzechów włoskich Desing: sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy bazyliowej 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę sól i pieprz do samaku Sposób przygotowania: Zagotować wodę, lekko osolić i ugotować makaron al dente. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, lekko przestudzić i obrać
Gosia gotujeinnych, odnajdziecie w pewnym napoju ... Składniki: 2 torebki herbaty Teekanne Fit&Slim sok z 1/2 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 5-7 goździków kawałek imbiru ( wielkości połowy kciuka ) 1/2 łyżeczki miodu 1/2 szklanki wrzątku 300 ml przegotowanej zimnej wody Wykonanie: We wrzątku zaparzyć herbatę Teekanne Fit&Slim - herbatka zawiera w składzie yerba mate, pokrzywę, miętę zieloną, herbatę zieloną
kolorowotorcikowominut Składniki: 70 g drobnego cukru 2 żółtka 1 białko 40 g masła sok z 1 cytryny Wykonanie: W miseczce umieszcza,y żółtka, białko i cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy
Kulinarne przygody Gatitymąkę z proszkiem , szybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody. Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor
Luźna Kuchnia