woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:664/1096)

Pstrągi z cytrynowym farszem z młodymi ziemniakami i szparagami 171

jest wszystko co najlepsze. Gotujemy w osolonej wodzie tylko tyle, by były jeszcze lekko twarde w środku. Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, gdy wygniemy szparaga, końcówka ułamie się w odpowiednim miejscu. Pstrągi myjemy, w razie potrzeby usuwamy łuski, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. 1/2 cytryny kroimy w półplasterki, kładziemy na mocno rozgrzanej patelni

Cook&Love
BIAŁA KAPUSTA DO OBIADU 136

Kapustę włożyć d rondla i ugotować w niewielkiej ilości wody z odrobiną tłuszczu z patelni. Na patelnię z pozostałym tłuszczem, skwarkami i cebulką dodać mąkę i przygotować złotą zasmażkę. Krok 3. Gotową zasmażkę przełożyć do rondla z ugotowaną kapustą, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i sokiem z cytryny. Można ewentualnie dodać jeszcze odrobinę cukru albo jasnego sosu sojowego. Jeszcze

Moja Książka Kucharska
Piątek: Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem 139

mielonych migdałów 1/3 szklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Przygotowanie: Krok 1 Myjemy brokuł i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalewamy wodą, tak by przykryła całość. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości około

Niedzielny kucharz
Krem ukraiński 300

łyżka cytryny 2-3 łyżki koncentratu buraczanego (można pominąć ale wtedy kolor jest słabszy) puszka fasolki białej (można też dodać wymoczoną i obgotowaną samodzielnie jak się ma czas) liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie, majeranek pół szklanki mocnego bulionu lub 2 kostki rosołowe Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody. Myjemy mięso, kroimy(...)mniejsze częsci i wrzucamy razem z wędzonką do zimnej wody. Wstawiamy wszystko do gotowania. Opalamy cebulę i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrany seler i pietruszkę, bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Buraki obieramy i ścieramy na tarce (ja na plasterki ale mogą być też grube wiórki). Skrapiamy cytryną i dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa

Mama z miasta
Budyń jaglany z bananami i wanilią. 202

waniliowego 2 dojrzałe banany 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:  1. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 2-5 minut by sparzyć kaszę( zabieg ten ma na celu pozbawić kaszę charakterystycznej goryczki). Następnie cedzimy kaszę na sitku kilkukrotnie płucząc pod bieżącą wodą.  2. Mleko wlewamy do rondla i dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość doprowadzamy(...)3.Kasza powinna być rozgotowana po wskazanym wyżej czasie. Całość przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Banany kroimy w plasterki i dodajemy do  kaszy, wlewamy sok z cytryny. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.  Na koniec dodajemy jogurt naturalny, który doda nieco smaku i rozrzedzi konsystencję.  Pyszne,zdrowe i proste.  Smacznego

vaniliowoczekoladowa
Dżem z cukinii, soku z pomarańczy i cytryny 199

wlać sok z dwóch pomarańczy, skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy oraz sok z cytryny. Dodać galaretki cytrynowe i żel-fix 3:1, wymieszać. Ponownie gotować do 90 C, ale już 10 minut, cały czas mieszając. Słoiczki, przykrywki umyć i wyparzyć w dużym garnku z gotującą się wodą. Gorący dżem wlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Słoiczki odwrócić do góry dnem, przykryć(...)miksującego dodać pokrojone cukinie, wsypać cukier, zmiksować 25 sek obroty 5 – gotować, temp 90 C, czas 15 minut, obroty 2, nałożyć kopystkę – dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz skórkę z jednej pomarańczy wymieszać czas 5 sek, obroty 7 – dodać galaretki, żel-fix gotować temp 90 C, obroty 2 , czas 10 minut – reszta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym 1018

pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3kg jabłek sok z pół cytryny 1 galaretka brzoskwiniowa Krem orzechowy: 250g orzechów włoskich 250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 150g cukru pudru Polewa: 7 łyżek cukru 7 łyżek wody 80g masła 2 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie suszona papaja (niekoniecznie) Ciasto(...)drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa jabłkowa: 4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Jabłka przełożyć na patelnię lub do garnka i smażyć, mieszając, aż jabłka się zagotują oraz zmiękną. Miękkie, gorące jabłka ściągnąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się

Mała Cukierenka
Krem z buraków i jabłek 120

pietruszki 4 marchwie 2 jabłka 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 1,5 l bulionu lub wody łyżka przyprawy naturalnej do rosołu ( Dary Natury ) połowa łyżeczki słodkiej papryki do smaku sól, pieprz, lubczyk opcjonalnie: większa szczypta gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny oliwa z oliwek do podania: natka pietruszki, siekana rukola, suszone owoce, płatki migdałów, kleks jogurtu lub śmietany

Zasmakuj Kuchni
FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY 181

Składniki: 300 g ciecierzycy 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej sok z jednej cytryny otarta skórka z cytryny garść lub dwie natki pietruszki garść świeżej kolendry  2-3 gałązki świeżej mięty 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cynamonu(...)obtoczenia sezam do obtoczenia Najlepiej ziarna ciecierzycy namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Można też użyć kupioną, gotową w puszcze lub słoiku. Kolejno do miksera lub blendera wkładałam: Pietruszkę, kolendrę, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie wsypałam ciecierzycę. Na koniec dodałam przyprawy, skórkę i sok z cytryny. Wszystko zmiksowałam na gładką ale niekoniecznie jednorodną masę. Dodałam sodę i mąkę

potrawyregionalne
Łosoś z parowaru z kiszonymi cytrynami i szczypiorkiem 177

link  do  przepisu  tutaj ) lub 4 plastry świeżej cytryny 8 bardzo cienkich plasterów solonego masła (np. Kerrygold, Lurpak lub Meersalz Butter) 8 cienki plasterków cebuli  pół pęczka szczypiorku sól i pieprz do smaku solanka - 3 łyżki stołowe soli rozpuszczone w takiej ilości zimnej wody, aby filet był całkowicie zanurzony folia aluminiowa  Filet zanurzyć w solance(...)pieprzem. Na folii aluminiowej położyć w podanej niżej kolejności: - 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli - 1 część filetu z łososia - pozbawione miąższu małe kawałki skórki z kiszonej cytryny (lub 2 plasterki świeżej cytryny) - znowu 2 plasterki masła i 2 plasterki cebuli Całość zawijamy w folię i w ten sam sposób przygotowujemy drugą połówkę filetu Parujemy około 15 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śmietankowy tort z owocami lata 704

łyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny skórkę otartą z 1 cytryny 30 ml soku z cytryny Do nasączenia: 90 ml wódki 60 ml soku z cytryny cukier puder do smaku (2-3 łyżki powinny wystarczyć) Do kremu śmietankowego: 500 ml śmietanki kremówki 500 g serka mascarpone 6-8  łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo(...)będzie spód tortu, a dolny - wierzch. Przygotowujemy krem cytrynowy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (1/4 szkl.), odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Mascarpone ubijamy z kremówką i cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera na sztywno, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy skórkę z cytryny, sok, a także ostudzoną (może być letnia) żelatynę. Miksujemy do połączenia się składników. Wódkę

Ratunku obiad
Śniadaniowe serniczki na daktylowym spodzie z płatkami kakaowymi 197

pozostały w wyczuwalnych kawałkach. 2. Daktyle moczymy w wodzie przez ok. 20 min, a następnie blendujemy na krem. Dodajemy wcześniej zmielone płatki wraz z orzechami i ponownie blendujemy, aby połączyć składniki. 3. Powstałą masą wykładamy dno kokilek. 4. Następnie mielimy twaróg, dodajemy jajko, budyń, syrop z agawy, otarta skórkę z cytryny i łączymy za pomocą miksera. 5. Do masy serowej

Podwójnaporcja
Borówkowe placuszki z lodami z nerkowców 189

minut. Dodaj ziarenka wanilii, sok z cytryny, cukier puder/puder z ksylitolu oraz sól, po czym zmiksuj całość na gładki mus. Następnie dorzuć kostki lodu i ponownie zmiksuj (jeżeli Twój blender nie jest w stanie poradzić sobie z kostkami lodu, wlej do orzechowego musu 150 ml bardzo chłodnej, zmrożonej wody i zmiksuj – wtedy czas mrożenia wydłuż do 3 godzin). Lodową masę

Roślinna - blog wegański
Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto 247

się biały nalot. Nie należy się obawiać. Sok z cytryny ścina białko, powodując, że ryba zostanie soczysta. Potrzebuje o wiele krótszej obróbki termicznej. Podobnie robi się ceviche – pochodzącą z Peru sałatkę z surowych owoców morza marynowanych w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy

Jacob Tastes