woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:672/1096)

Karp w migdałach 429

pieprz biały (dałam czarny, białego nie znoszę...) odrobina skórki z cytryny (sparzonej) odrobina mąki 1 jajo 70 g migdałów w płatkach Płaty karpia umyć, osuszyć. Wyciąć ości z części brzusznej, odciąć płetwy i część ogonową, wyrównać. Skrawki i ości podzielić na mniejsze części, przełożyć do niedużego garnka z zimną wodą w takiej ilości, żeby przykryła resztki ryby. Doprowadzić do wrzenia

Pełny talerz
Idealny przepis na romantyczną kolację 157

masła otarta skórka z ½ cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól ewentualnie szczypta szafranu   Dorsz:   250g filetu z dorsza 2 łyżki oleju roślinnego sól   Dodatki:   zielone szparagi groszek cukrowy pomidorki koktajlowe   Przygotowanie:   Zacznij od przygotowania puree. Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą i posól. Gotuj 20-30 minut w zależności(...)średnim ogniu jeszcze minutę.   Następnie dodaj papryczkę chilli, wlej półwytrawne białe wino Oak view, zredukuj jego objętość o połowę.   Dodaj masło, skórkę z cytryny, szafran. Kiedy wszystko się połączy i zagotuje wsyp posiekaną natkę pietruszki.   Sos odstaw w ciepłe miejsce lub podgrzej przed samym podaniem.   Rybę wyjmij z lodówki godzinę

kuron.com.pl
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 179

serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone maliny i owoce świdośliwy) Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku lub durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Spód formy (u mnie taka krótsza prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia(...)cukier ubijamy mikserem na wysokich obrotach do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując, do ubitej masy jajecznej wlewamy powoli olej, następnie dodajemy odciśnięty szpinak, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy 40 minut do suchego dźgulca

les mirabelles
Babeczka Piaskowa z Adwokatem w czekoladzie 258

płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1,5 łyżki dobrej jakości kakao krem: 1 jajko 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru pudru 0,5 kubka mleka 0,5 laski wanilii 0,5 kubka adwokatu 1 budyń waniliowy 5 łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Krem- Mleko gotujemy z wanilią, schładzamy, jajko, masło oraz cukier ucieramy(...)puszystą masę w kąpieli wodnej, stopniowo dolewamy alkohol i dodajemy masło W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy budyń, rozrobiony dolewamy do masy jajecznej i całość podgrzewamy, stale mieszając, tak długo aż zacznie gęstnieć, jeśli okaże się zbyt gęsta  rozcieńczamy adwokatem Masło miksujemy z cukrem na niemal białą, puszystą masę.  Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka pojedynczo wlewamy pojedynczo do masy

Luźna Kuchnia
Kremowa zupa z zielonych szparagów 177

masła 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie) 1 łyżka wytrawnego wermutu (opcjonalnie) tarty ser długodojrzewający np.Bursztn do posypania zupy sól i pieprz sok z cytryny Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Główki z kawałeczkiem łodygi odkroić, odłożyć na bok. Pozostałe łodygi pokroić na mniejsze kawałki(...)minuty (w zależności od grubości). Osączyć (bulion zachować), przełożyć do miski z lodowatą wodą. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem. Można dodatkowo przetrzeć przez sito. Do zupy dodawać stopniowo pozostały bulion i śmietankę (jeżeli używacie), aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie dodać wermut. Jeżeli trzeba podgrzać, ale już nie gotować. Podawać z tartym

Pełny talerz
Pstrąg z piekarnika 108

smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pstrąg z piekarnika – Składniki 2 pstrągi np. tęczowe 1 cytryna 2 łyżki miękkiego masła 2 ząbki czosnku pęczek koperku bądź pęczek pietruszki sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pstrąg z piekarnika – Wykonanie Rybę umyj pod bieżącą wodą. Jeśli jest w całości to wypatrosz ją dokładnie. Rozetnij zaczynając od skrzeli ryby, wyciągnij całość(...)poszatkuj bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszaj z dodatkiem odrobiny soli. Brytfankę wysmaruj delikatnie masłem czosnkowym, pozostałą część masła dodaj do środka ryby. Następnie do środka dodaj po 2 plasterki cytryny. Ryby przełóż do brytfanki. Jeśli chcesz w wolne miejsca w brytfance możesz włożyć ulubione warzywa np. marchewkę, ziemniaki w plasterkach, brokuł. Pstrąga piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

To Musisz Wiedzieć
Szparagi z jajkiem sadzonym, chipsami z boczku i sosem holenderskim 186

zielonych szparagów 2-4 jajka 4 plastry surowego wędzonego boczku kawałek parmezanu lub grana padano odrobina masła klarowanego sól Sos holenderski z musztardą: 3 żółtka 1 łyżka soku z cytryny 100 g masła 1 łyżeczka musztardy Dijon biały pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Szparagi Boczek usmaż na chrupko i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Jajka wbij na patelnie z rozgrzanym(...)Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Następnie wrzuć do zimnej wody ma chwilę i przełóż na talerze. Połóż nań sadzone jajko i pokruszony boczek. Posyp całość otartym parmezanem i podawaj z sosem holenderskim. Sos holenderski z musztardą Żółtka wbij do miski, wymieszaj z sokiem z cytryny i zacznij powoli ubijać trzepaczką. Następnie cienką strużką wlewaj rozpuszczone gorące masło

Food Square
Małże św. Jakuba pod chrupiącym kocykiem. Pyszne! 157

polewamy ich ciepłą wodą, nie moczymy ich w wodzie i absolutnie nie wkładamy do mikrofali, która jest moim wrogiem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę i szklimy.  Dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i podsmażamy chwilę, redukując sos. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, czarnuszką i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy. Orzechy

DominikaDolci
Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami 206

delikatnie skrobiemy nożem pod bieżącą wodą, aby pozbyć się łusek. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Miękkie masło mieszamy wraz z chrzanem i wyciskamy do środka dwa ząbki czosnku. Delikatnie solimy i mieszamy do połączenia. Pstrągi oprószamy solą i pieprzem od wewnątrz. Wkładamy do środka po łyżeczce masła i rozsmarowujemy. Wkładamy także po plasterku cytryny i po 1-2 gałązki koperku. Wierzch

Poezja smaku
Sernikowy tort z malinami 437

pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 40g cukru 100g schłodzonego masła 1 żółtko 30g zmielonych migdałów Masa serowa: 4 żółtka 170g cukru szczypta soli skórka starta z 1/2 cytryny 250ml mleka 5 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g 500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Masa serowa: 4.Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała. 5. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie masę przelać do rondelka, dodać mleko, sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Trzymać ma małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia, odczekać 5 minut

Mała Cukierenka
Zupa krem z dyni 166

ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego 1/4 łyżeczki chili 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz i sól do smaku śmietana 18% i pestki dyni do podania Jak przygotować zupę krem z dyni? Dynię obrać i oczyścić(...)Wszystkie warzywa włożyć do garnka o grubym dnie, dodać masło, oliwę i zalać wodą tak, aby wszystkie warzywa były w niej zanurzone (nie więcej). Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Warzywa rozdrobnić blenderem na jednolity krem, dodać sok z cytryny, kurkumę, chili i ponownie zagotować. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać

Kuchcik gotuje
KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI A'LA TABBOULEH 209

Kasza jeszcze do niedawna stanowiła raczej zapomniany produkt niż głównego bohatera stołu. Jeżeli już się pojawiła, była dodatkiem do całej reszty, jak ziemniaki z wody. A przecież kasza ma taki sam potencjał jak makaron, o ile nie większy!    Przecież sięgając po przepisy szlacheckie, kaszę wynoszono na piedestały. Towarzyszyła każdemu daniu, stanowiła odrębne potrawy, ale zawsze pisano o niej(...)jajka  1 łyżeczka majeranku suszonego (płaska) sok z cytryny do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania:  Bulion zagotowuję, wkładam woreczek z kaszą jęczmienną i gotuję wg instrukcji na opakowaniu (ja mam na to swój sposób: gotuję 5 minut, następnie wyłączam palnik i pozostawiam kaszę w gorącej wodzie, aż dostatecznie zmięknie). Następnie odcedzam na sicie. Warzywa płuczę pod bieżącą

W kuchni Karmel-itki
Owocowy serniczek wg Aleex 237

miękkiego masła Masa serowa: • 500 g mielonego twarogu • 250 g serka mascarpone • 300 g jogurtu naturalnego • 130 g cukru pudru • 7 łyżeczek żelatyny • 4 łyżki soku z cytryny • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: • 2 brzoskwinie ( mogą być 4 połówki z puszki ) • 200 g jagód • 150 g malin Do dekoracji: • lody waniliowe i świeże owoce Sposób przygotowania: 1. Ciasteczka, kakao(...)lodówce, aż masa zastygnie. 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. 3. Przygotować owoce : brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się malinowych pesteczek. Zmiksować także połowę jagód. 4. Twaróg,serek mascarpone, jogurt, cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. 5. Rozpuszczoną żelatynę połączyć

W mojej kuchni
Grillowany łosoś z zielonymi szparagami i chrzanowym puree 387

może być zbyt rzadkie) biały pieprz Sos jajeczny: 2 żółtka sok z 1/4 cytryny sól biały pieprz łyżeczka musztardy dijon 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki gorącego stopionego masła klarowanego WYKONANIE Łososia z każdej strony obsypujemy solą morską i ziołami prowansalskimi. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy. Obierki szparagów możemy zostawić na później i wykorzystać(...)zupy. Do gotującej się wody wrzucamy sól i cukier. Szparagi gotujemy al dente. Bezpośrednio na gorące szparagi na drobnych oczkach ścieramy parmezan. W międzyczasie gdy gotują się szparagi, na patelni grillowej smażymy łososia (skórą do dołu). Łosoś jest gotowy bardzo szybko, w zależności od grubości, wystarczy kilka minut z każdej strony. Nie może być za bardzo wysmażony. Ja lubię

OstryKęs