sałatki: w niedużej misce mieszamy 1/3 szklanki oleju , sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru,maggi,pieprz. Mieszamy zawartość miski na gładką masę. .Odstawiamy do przegryzienia na 10-15 mniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10 minut Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin
w mojej kuchniwypełnić mieszanką aromatycznych ziół: bazylia, natka pietruszki, tymiankiem oraz ząbkiem czosnku i plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać nieco wody i mieszać, aż będzie przypominała wilgotny piasek. Na blachę wysypać centymetrową warstwę soli, robiąc wgłębienie
Stare Garyłyżki soku z cytryny60 ml mlekaWykonanie.Brokuły ugotować, dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować. Polać sokiem z cytryny.Żółtka utrzeć z miodem na puszystą masę i stopniowo wlewać mleko.Żółtka wymieszać z serkiem i brokułami. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 50 ml wody. Masę serową przełożyć do foremki,18 cm, wstawić do lodówki do stężenia.Polecam ten interesujący smakowo serniczek
Kulinarny karnet ChristopheraWalentynki już w piątek, jeśli więc nie planujecie romantycznej kolacji poza domem, czas zabrać się za układanie menu. Ja mam o tyle dobrze, że zająć muszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut mieszając.Wsypać pozostały cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać.Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Można także pasteryzować przez 20 minut we wrzącej wodzie
SzczyptaSmaQDzisiaj serwuję pyszną sałatkę z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Ostatnio nastała moda na zdrowe jedzenie, a na szczycie jest kasza jaglana. Ja również
Niezły Młynekjest świetna.Składniki; 1 kg truskawek, 6 łyżeczek żelatyny, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, Wykonanie;Truskawki myjemy i obieramy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Gdy już puszczą sok, gotujemy, dodajemy ocet balsamiczny i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Zagotowujemy i przekładamy do słoczków. Pasteryzujemy 20 minut
Anioły w kuchnikąpieli wodnej gotujemy do momentu zgęstnienia sosu...Ciągle mieszając zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz...Białko ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do sosu...Szpinak wkładam do rondelka i na małym ogniu rozmrażam...odsączam nadmiar wody...dodaje masło i czosnek, doprawiam do smaku i chwile gotujePieczywo traktuje ;) opiekaczemJajka podsmażam z jednej strony tak aby białko było
NaKońcuJęzykałyżki jogurtu naturalnego - posiekany koperek - 20 zielonych oliwek nadziewanych papryczkami - sól morska - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki miksujemy w blenderze. Szparagi smażymy po 3 minuty z każdej ze stron ma małym ogniu. Jajko poszetowe: jajko wbij do gotującej się wody gotuj 1,5 do 2 minut, wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Żółtko powinno pozostać płynne! Na środku talerza
SMYKWKUCHNIBabka wielkanocna próba generalna. Składniki: 400 g mąki pszennej 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 200 g cukru 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mieszanki keksowej Helio 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy i 1 łyżka bułki tartej do jej posypania cukier puder do dekoracji Wszystkie składniki(...)dzięki temu owoce nie opadną na dno babki. Można przelać mieszankę gorącą wodą, ale ja tego nie robię. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy białka (dzięki dodanemu cukrowi nie opadną). Żółtka miksujemy z resztą cukru, dodajemy masło, nadal miksujemy, dodajemy sok z cytryny. Masa musi być jasna i puszysta. Do żółtek dodajemy mąkę mieszamy, dodajemy
MojaQchnia.plmój Maluch nie jadł samej sałatki, to jednak podkradał mi kawałki usmażonej w cieście ryby – bardzo mu smakowały przygotowane w ten sposób:);) 1 kg płatów dorsza sok z cytryny Ciasto: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Sos: 1 puszka ananasa 1 słoik papryki konserwowej 2-3 marchewki 2 średniej wielkości cebule(...)dodajemy do smaku sos sojowy oraz ocet winny. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Odstawiamy. Umytą rybę osuszamy ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy czy nie ma ości. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy ciasto: do niewielkiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy obie mąki oraz
Smaki Na Talerzucebuli 2 łyżki kremowego serka chrzanowego (np. Almette) olej roślinny sok z cytryny natka pietruszki marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano, czosnek w proszku Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z marynatą. Mięso odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem(...)się ścinać dodać cukinię i cebulę, a następnie podlać odrobiną wody, zagotować. Potem zmniejszyć moc palnika i trzymać nasze danie przez ok. 15-20 minut do czasu, aż mięso będzie dobre. Pod koniec dodać ulubione przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i kremowy serek. Dokładnie wymieszać. Skropić na koniec sokiem z cytryny. Danie świetnie smakuje z ryżem, ale opcja z kaszą
Kuchnia Elliełyżki sosu rybnego - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - szczyptę pieprzu 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. 3. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy posiekany czosnek i papryczkę chili. 4. Następnie dodajemy owoce morza i podsmażamy, aż odparuje woda. 5. Kolejno dodajemy jajka i całość energicznie mieszamy, do momentu aż się(...)ponownie delikatnie mieszamy. 8. Gotowy makaron układamy na talerzu i oprószamy go z wierzchu zmiażdżonymi orzechami (ja użyłam tłuczka do mięsa) oraz pokrojonym szczypiorkiem. Całość można dodatkowo skropić odrobiną cytryny. SMACZNEGO
Bez Cebuliwodnej, zmniejszenie temperatury pieczenia po 10 minutach, dodanie śmietany kremówki oraz pokojowa temperatura wszystkich składników. Tego typu serniki zawsze kroimy szerokim nożem, który zanurzamy za każdym razem w gorącej wodzie. Polecam wszystkim miłośnikom kremowych serników - zwłaszcza w okresie Wielkanocy 😊 Na spód: (tortownica 24 cm średnica) 200 g herbatników 2 łyżki kakao 60g roztopionego masła Herbatniki blendujemy do konsystencji(...)cukier waniliowy skórka otarta z 1 sparzonej cytryny + łyżka soku z cytryny 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe) bez cukru 4 jajka Dodatkowo: starta czekolada lub czekoladowe kropelki skórka pomarańczowa rodzynki inne ulubione dodatki Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie z wodą (u mnie żaroodporna miska). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym
Walijskie Pichceniepieprzu 5 małych gałązek świeżej kolendry 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 pojedyncza pierś z kurczaka- pokrojona w średniej wielkości kostkę Dekoracja: świeże liście bazylii odrobina soku ze świeżej cytryny - opcjonalnie Przygotowanie: 1. Pomidory umyć, oderwać szypułki, odkroić mały plasterek od strony usuniętej szypułki i wydrążyć miąższ. 2. Miąższ bez stwardnień nasiennych włożyć do patelni. Stwardnienia wyrzucić. 3. Wydrążone pomidory(...)Ugotować razem kaszę pęczak oraz soczewicę czerwoną około 10-15 minut na gorącą wodę. 7. Ugotowaną kaszę i soczewicę odcedzić dokładnie i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. 8. Gotowy farsz nakładać do pomidorów. Upieczone pomidory dekorować świeżymi liśćmi bazylii, można skropić wierzch kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawać na ciepło Piec: 1 do 2 godzin w temperaturze
KreatywnePiny