woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:679/1096)

Babka piaskowa z bakaliami 160

Babka wielkanocna próba generalna. Składniki: 400 g mąki pszennej 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 200 g cukru 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mieszanki keksowej Helio 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy i 1 łyżka bułki tartej do jej posypania cukier puder do dekoracji Wszystkie składniki(...)dzięki temu owoce nie opadną na dno babki. Można przelać mieszankę gorącą wodą, ale ja tego nie robię. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy białka (dzięki dodanemu cukrowi nie opadną). Żółtka miksujemy z resztą cukru, dodajemy masło, nadal miksujemy, dodajemy sok z cytryny. Masa musi być jasna i puszysta. Do żółtek dodajemy mąkę mieszamy, dodajemy

MojaQchnia.pl
Ryba po chińsku 408

mój Maluch nie jadł samej sałatki, to jednak podkradał mi kawałki usmażonej w cieście ryby – bardzo mu smakowały przygotowane w ten sposób:);) 1 kg płatów dorsza sok z cytryny Ciasto: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Sos: 1 puszka ananasa 1 słoik papryki konserwowej 2-3 marchewki 2 średniej wielkości cebule(...)dodajemy do smaku sos sojowy oraz ocet winny. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Odstawiamy. Umytą rybę osuszamy ręcznikiem papierowym. Sprawdzamy czy nie ma ości. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy ciasto: do niewielkiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy obie mąki oraz

Smaki Na Talerzu
Delikatny indyk duszony z cukinią 178

cebuli  2 łyżki kremowego serka chrzanowego (np. Almette) olej roślinny  sok z cytryny natka pietruszki marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano, czosnek w proszku Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z  marynatą. Mięso odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem(...)się ścinać dodać cukinię i cebulę, a następnie podlać odrobiną wody, zagotować. Potem zmniejszyć moc palnika i trzymać nasze danie przez ok. 15-20 minut do czasu, aż mięso będzie dobre. Pod koniec dodać ulubione przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i kremowy serek. Dokładnie wymieszać. Skropić na koniec sokiem z cytryny. Danie świetnie smakuje z ryżem, ale opcja z kaszą

Kuchnia Ellie
Pad thai z owocami morza 149

łyżki sosu rybnego - 2 łyżeczki miodu - sok z połowy cytryny - szczyptę pieprzu 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. 3. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy posiekany czosnek i papryczkę chili. 4. Następnie dodajemy owoce morza i podsmażamy, aż odparuje woda. 5. Kolejno dodajemy jajka i całość energicznie mieszamy, do momentu aż się(...)ponownie delikatnie mieszamy. 8. Gotowy makaron układamy na talerzu i oprószamy go z wierzchu zmiażdżonymi orzechami (ja użyłam tłuczka do mięsa) oraz pokrojonym szczypiorkiem. Całość można dodatkowo skropić odrobiną cytryny. SMACZNEGO

Bez Cebuli
KREMOWY SERNIK ZE ŚMIETANĄ I WIÓRKAMI CZEKOLADY 203

wodnej, zmniejszenie temperatury pieczenia po 10 minutach, dodanie śmietany kremówki oraz pokojowa temperatura wszystkich składników. Tego typu serniki zawsze kroimy szerokim nożem, który zanurzamy za każdym razem w gorącej wodzie.  Polecam wszystkim miłośnikom kremowych serników  - zwłaszcza w okresie Wielkanocy 😊 Na spód: (tortownica 24 cm średnica) 200 g herbatników 2 łyżki kakao 60g roztopionego masła Herbatniki blendujemy do konsystencji(...)cukier waniliowy skórka otarta z 1 sparzonej cytryny + łyżka soku z cytryny 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe) bez cukru  4 jajka Dodatkowo: starta czekolada lub czekoladowe kropelki skórka pomarańczowa rodzynki inne ulubione dodatki Wykonanie:  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie z wodą (u mnie żaroodporna miska). Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym

Walijskie Pichcenie
Faszerowane, zapiekane pomidory 243

pieprzu 5 małych gałązek świeżej kolendry 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 pojedyncza pierś z kurczaka- pokrojona w średniej wielkości kostkę Dekoracja: świeże liście bazylii odrobina soku ze świeżej cytryny - opcjonalnie Przygotowanie: 1. Pomidory umyć, oderwać szypułki, odkroić mały plasterek od strony usuniętej szypułki i wydrążyć miąższ. 2. Miąższ bez stwardnień nasiennych włożyć do patelni. Stwardnienia wyrzucić. 3. Wydrążone pomidory(...)Ugotować razem kaszę pęczak oraz soczewicę czerwoną około 10-15 minut na gorącą wodę. 7. Ugotowaną kaszę i soczewicę odcedzić dokładnie i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. 8. Gotowy farsz nakładać do pomidorów. Upieczone pomidory dekorować świeżymi liśćmi bazylii, można skropić wierzch kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawać na ciepło Piec:   1 do 2 godzin   w temperaturze

KreatywnePiny
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 337

wodzie. Emulgator , czyli żółtko, źródło lecytyny, ma cudowną właściwość – jedna jego część przyciąga tłuszcz, druga – wodę. Majonez to trójkąt idealny Przynajmniej chemicznie.   Aioli to majonez który powstał w Prowansji, na południu Francji. Rolę zakwaszacza, zamiast musztardy, pełni w nim sok z cytryny lub ocet winny. Na południu Hiszpanii robi się go i bez żółtka – czosnek również posiada zdolności emulgujące(...)tłuszcze przez górny otwór miski. Po kilkudziesięciu sekundach miksowania majonez idealnie się zemulsyfikuje. I będzie bardzo gęsty. Żeby go rozcieńczyć, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej, ale nie bardzo gorącej wody i ponownie miksujemy. Teraz powinien mieć prawidłową konsystencję.   Majonez w malakserze uda się, jeśli macie mały kuchenny melakser, do pojemności 1,2l. W większym od razu podwójcie proporcje podane

Karo in the Kitchen
Sałatka z kuskusem i warzywami 322

słonecznik 2 łyżki, dressing: oliwa z oliwek 6 łyżek, sok z cytryny 1 łyżeczka, zioła prowansalskie pół łyżeczki, czosnek 2 ząbki, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kasze kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 3 min w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i wkładamy brokuła do zimnej wody. Paprykę, pomidora(...)brokuła. Następnie na warzywach układamy ponownie kasze kuskus i pozostałe warzywa. Na wierzchu układamy oliwki. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Możemy również dodać do sałatki musztardę oraz sos sojowy. Na suchej patelni podprażamy słonecznik, następnie posypujemy nim wierzch sałatki

kulinarne odsłony pati
Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 162

cebula (posiekana), 2-3 ząbki czosnku (posiekane), Świeży imbir, 1 czerwone chilli, 2 łyżki kurkumy, Świeże liście kolendry (posiekane), Świeże liście mięty (posiekane), Sok z jednej cytryny, 1 cytryna pokrojona na 6 części (z usuniętymi pestkami). Przygotowanie: Do miski wkładamy mięso a następnie dodajemy cebulkę, przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy do lodówki. Następnie w naczyniu do tagine(...)zbrązowieje. Dodajemy kurkumę, kolendrę i miętę. Dolewamy około 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 min. Delikatnie wkładamy kefta do garnka z sosem i gotujemy 15 min, obracając od czasu do czasu i polewając sosem. Kiedy mięso jest ugotowane wlewamy sos z cytryny i wkładamy kawałki cytryny. Gotujemy jeszcze 10 min. Podajemy

Smaki Przyprawy i Kolory
Sos holenderski 398

holenderski jest sosem na bazie żółtek, masła  i cytryny. Smak definiuje natomiast jakość i pochodzenie produktów, które wchodzą w jego skład. Prawdziwe masło wiejskie i jajka dadzą inna intensywniejszą barwę oraz smak. Jest idealny do łososia, jajek w każdej postaci, szczególnie po benedyktyńsku, czy do szparagów z wody bądź z boczkiem. Ja osobiście dodaje go do wielu dań(...)jadacie sos holenderski. :) Składniki: (na 3-4 porcje) 3-4 żółtka w temperaturze pokojowej- ilość w zależności od wielkości jaj; Ja użyłam 3 dużych jajek sok z 1/2 małej cytryny szczypta soli szczypta pieprzu- najlepiej białego pół kostki masła Przygotowanie: 1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać by go nie przypalić 2. Żółtka ubić na puszystą pianę razem

KreatywnePiny
Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 157

cebula (posiekana),2-3 ząbki czosnku (posiekane),Świeży imbir,1 czerwone chilli,2 łyżki kurkumy,Świeże liście kolendry (posiekane),Świeże liście mięty (posiekane),Sok z jednej cytryny,1 cytryna pokrojona na 6 części (z usuniętymi pestkami).Przygotowanie:Do miski wkładamy mięso a następnie dodajemy cebulkę, przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy do lodówki. Następnie w naczyniu do tagine(...)zbrązowieje. Dodajemy kurkumę, kolendrę i miętę. Dolewamy około 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 min.Delikatnie wkładamy kefta do garnka z sosem i gotujemy 15 min, obracając od czasu do czasu i polewając sosem. Kiedy mięso jest ugotowane wlewamy sos z cytryny i wkładamy kawałki cytryny. Gotujemy jeszcze 10 min.Podajemy z kuskusem

Kulinarna rozmowa
Sorbet Truskawkowy 216

kwestii lodów własnie sorbety to moja bajka, którą uwielbiam. Spotkałam się z opiniami, że sorbety to sama woda, otóż nie! Jeśli sorbet robimy sami w domu wrzucamy to co nam się podoba, mój sorbet to 100% owoców. Orzeźwiające, lodowate i nie przesłodzone, uwielbiam! Za chwilę przeczytacie w przepisie, że dodajemy do musu jedną łyżkę wódki, pewnie zaraz nasunie się(...)też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Kurcze, robienie lodów uzależnia :) Składniki: 800 g truskawek (mogą być mrożone) 2/3 szklanki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy na gładki mus, który następnie wstawiamy do lodówki do porządnego schłodzenia. Ja użyłam mrożonych truskawek (akurat

Blondynka Gotuje
BIRJANI Z KURCZAKA 350

Jak wiedzą już pewnie wszyscy: moim wielki marzeniem jest podróż do Indii.Zanim jednak to się spełni Indie zapraszam do swojej kuchni i aromatyczne potrawy goszczą na

Ostra na Słodko
Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami 381

sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 300 g makaronu Sos Śmietanowy: 3 00 ml śmietanki 30% cebula 3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 łyżki kwaśnej śmietany Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę(...)środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente. Sos Śmietanow y : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypt ą gałki muszkatołowej oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania